Crescându-l pe Cain – Cum sa descoperim trăirile ascunse ale baieților

Cartea “Crescându-l pe Cain” supune atenției un aspect delicat al societății de azi, acela al barbatilor incapabili sa-și manifeste armonios și adaptativ masculinitatea. Băieții “de ieri” care au avut parte de o educație severa însoțită de o disciplinare autoritara, sunt cei care n-au interiorizat aproape deloc regula impusă de părinți si de societate conform căreia “e de dorit să fi amabil si tolerant cu ceilalți si nu sa lovesti cu pumnul sau cu vorba“. Acești băieți sunt bărbații de azi. Acești copii, deveniți adulți, au ascuns multe amintiri într-un colț de suflet si greu isi mai permit sa le scoată la suprafata chiar si in sedintele de psihoterapie, de teama de a nu stârni durerea asociată acestora.

Crescandu-l pe Cain

Cei doi psihologi, la rândul lor părinți, Dan Kindlon si Michael Thompson, si-au unit cunoștințele și experiențele pentru a crea o perspectivă acceptabila, plina de empatie si intelegere profunda asupra comportamentului baietilor, fie ca sunt încă copii, preadolescenti, sau adolescenți. Pentru părinti, lucrarea celor doi psihologi, descoperă aspecte pe care – cel mai probabil – nu le stiati despre trăirile interioare ale fiului vostru, chiar dacă unele dintre manifestările descrise de autori le-ati intalnit deja la el.

Tatal si baiatulÎn goana după respectarea normelor școlare, familiale sau sociale, sufletul băieților a fost prea rar sau prea putin luat in discuție. Pe masura ce un băiat creste, natura problemelor lui se schimba si se diversifică. De la frustrările privind unele nevoi nesatisfăcute de părinți in perioada copilăriei, baietii experimentează la pubertate nevoia de a-si dezvolta autonomia, de a-si demonstra capacitățile, implicandu-se in adevarate competiții de genul “cine e cel mai …” si într-un război psihologic al tachinarilor, ridiculizarilor si a farselor. Dacă la vârsta pubertătii, fetele își incep maturizarea cu un an – doi mai timpuriu decât băieții, ei dezvoltă în schimb mai multe fantezii cu privire la propria sexualitate.

Baieti certandu-se cu feteAdolescența aduce cu sine vulnerabilitate, nesiguranță emoțională și o nevoie acuta de autodefinire, pe care cei doi specialisti au reușit sa le descifreze printre rânduri, din poveștile băieților ajunși în cabinetele lor, precum si interpretandu-le comportamentele. Rapoarte școlare, antecedente de familie, comportament social, toate acestea primează în societatea actuală, mult mai mult decât sănătatea mentală si emoțională a copiilor nostri baieti, care ajung să se confrunte cu diverse situatii de inadaptare: agresivitate, atasament emotional bolnavicios, refugiul în alcool, raportarea uneori neadecvată la sexul opus, etc. Teama de a nu fi respins și de a demonstra comportamente de nesiguranță îi împinge adesea pe băieți către tendinta de a domina, de a-și etala puterea si chiar de a manifesta lipsă de respect pentru femei sau față de adulți în general.

Father and son at home

Adeseori părintele consideră că ajuta la educarea unui copil dacă îl pedepseste, il loveste sau ii adreseaza cuvinte grele, însă nu reuseste decât să hrănească furia copilului, sa îi scadă stima de sine si să il faca sa isi înece durerea in comportamente deviante ( delincvența juvenilă, consum de alcool sau alte droguri). Prezența și modul de raportare al tatălui joaca un rol foarte important pentru modul în care un băiat se dezvoltă ca și bărbat și va fi un tată “bun” la rândul său!

Un aspect important semnalat de cei doi psihologi este dificultatea băieților de a exprima verbal ce simt sau ce cred, iar asta face ca stările lor emotionale să fie traduse prin mai multă miscare, acțiune, uneori chiar impulsivitate. Incapabili să elimine presiunea emoțională prin limbaj, băieții sunt etichetati ca negativisti, cu probleme de hiperactivitate sau răuvoitori. Ca un lanț al consecințelor, pentru a determina conformarea baietilor, cel mai frecvent le este aplicată pedeapsa fizică. Cu fiecare experiență de dominare, umilire, teama, critică, trădare sau chiar hărțuire, un băiat este îndepărtat de trăiri precum empatia, încrederea sau amiciția autentică, fapt care întărește barierele emotionale.

Tatal si baiatul lui

Solutia pentru o conectare sanatoasa o poate reprezenta disciplinarea pozitiva, marcată de așteptări clare, de limite bine argumentate, de consecvență și de exemple parentale edificatoare si manifestarea sentimentului de iubire in raport cu copilul. Deasemenea intarirea relației cu un baiat presupune si consultarea lui periodica in diverse situatii, ceea ce demonstrează respect pentru sentimentele si experiențele lui precum si încredere în potențialul pe care îl are. Odată înțelese mecanismele de apărare pe care băieții și le dezvoltă, ne va fi mai usor să îi abordăm înțelept și să înțelegem lumea lor, în care au nevoie să se simtă competenți și competitivi și să fie apreciați pentru ceea ce sunt!


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.