Scientologia, religie, secta sau stiinta?

ScientologiaScientologia este una dintre cele mai controversate miscari religioase ale zilelor noastre. Ne este cunoscuta mai ales datorita faptului ca celebritati precum Tom Cruise, John Travolta, Kirstie Alley si Sonny Bono sunt doar cativa dintre “adeptii” care o sustin in mod activ. Acest fapt a facut ca Biserica Scinetologica sa fie numita si “Biserica Celebritatilor”.

Scientologia a inceput nu ca religie, ci in calitate de nou sistem de terapie mentala, odata cu publicarea in anul 1950, de catre americanul L. Ron Hubbard, a “Dianeticii: Stiinta Moderna a Sanatati Mentale”. Acesta publicatie care s-a epuizat destul de rapid in SUA a devenit, in scurt timp, textul central al acestei miscari religioase.

In 1954 prima Biserica Scientologica a fost infiintata in Los Angeles, California, si in 1959 Howard a mutata centrul in Saint Hill Manor in Sussex, Anglia.

In 1969 s-a format “Organizatia Marii” ceea ce i-a permis lui Hubbard si apopiatilor sai sa se orineteze pe cercetare si scris la bordul catorva nave maritime. In 1975 Hubbard s-a intors pe uscat la Clearwater in Florida.

Crezurile de baza ale Scientologiei sunt rezultatul unui amestec omogen dintre filozofia orientala si cercetarile personale ale lui Hubbard facute intr-o varietate de discipline, cat si ale “datelor” dezvaluite in urma “audierilor”. “Audierea” reprezinta metoda de “consiliere” scientologica care consta in examinarea profunda a vietii prezente, sau a “vietilor anterioare”, a celui ce este numit “necurat” sau novice.

Intr-una din numeroasele lui definitii, Hubbard a descris Scientologia ca fiind, “continuarea vestica si anglicizata a numeroase forme stravechi de intelepciune”. Printre acestea se includ, scrierile Veda (literatura sacra a hindusilor – n.tr.), Taoismul, Budismul, Iudaismul, Gnosticismul si intelepciunea civilizatiei grecesti timpurii, invataturile lui Iisus, Nietzsche si Freud. Conform spuselor lui Hubbard, “Scientologia a atins telul religiei din toata istoria scrisa a Omului, eliberarea sufletului prin intermediul intelepciunii”.

Hubbard a dezvoltat incepand cu 1952 propria filosofie religioasa legata de problemele de sanatate mentala si, in particular, cu acele obstacole aflate in calea gandirii rationale, descrise ca “engrame“.

Experientele extrem de socante, durerea, sau pierderea cunostiintei duc la producerea “engramelor”, a impresiilor senzoriale, care sunt inregistrate in compartimentul reactiv al mintii. Aceste imagini mentale, sunt la randul lor cauza numeroaselor noastre probleme emotionale sau chiar fizice, ale prezentului. De acestea se poate scapa doar prin Scientologie.

Cu alte cuvinte, noi nu suntem fiinte libere: suntem sclavii unei minti (reactive) “aberante/deviate”. De aceea, Scientologia afirma ca prin Dianetica si/sau prin terapie scientologica putem ajunge direct la “engramele” noastre si sa le “stergem”, devenind astfel “curati”, sau altfel spus, stapani pe comportamentul nostru, in loc de a depinde de o minte reactiva bolnava.

Din nefericire Scientologia ne informeaza ca din cauza reincarnarii, cu totii am acumulat “engrame” timp de miliarde si miliarde de ani. Astfel, pentru a rezolva “engramele” ascunse, initiatul nu doar ca trebuie sa fie azvarlit mintal, inapoi in timp pentru a reexperimenta efectele daunatoare ale acestei vieti, dar si pe cele ale nenumaratelor vieti anterioare.

Potrivit invataturii scientologice trupul este doar un vehicol ce adaposteste “tetanul”, expresia individuala a realitatii supreme sau substanta primara a gandirii, sursa vietii. Tetanul este un spirit nemuritor care a fost atat de afectat de aceste engrame incat a uitat ca este nemuritor si ca este un tetan. Tetanii, se spune, poseda controlul absolut asupra trupurilor lor, dar din nefericire, ei cred ca sunt doar trup (o soarta urata) si de aceea sunt limitati de universul TESM-ului (adica, de Timp, Energie, Spatiu si Materie). De fiecare data cand moare un trup, tetanul trebuie sa intre intr-un alt trup, aducand insa cu el toate engramele acumulate de-a lungul a mai multe miliarde si miliarde de ani. Tetanii, nu mai sunt astfel liberi, ci sunt inrobiti de universul material. Aici intervine Scientologia, afirmand ca ea poate sa-l elibereze pe tetan.

Legat de creatia universului, se pare ca in urma cu trilioane de ani tetanii au devenit atat de plictisiti incat au dat nastere la (au emanat) universuri mintale in care sa se joace si sa se amuze. Insa, in scurt timp au devenit atat de absorbiti de creatia lor si au fost atat de conditionati de manifestarile proceselor lor de gandire incat si-au pierdut constienta adevaratei lor identitati si a naturii lor spirituale.

Misiunea Bisericii Scientologice, este deci sa medieze calea salvarii prin indepartarea engramelor, care ii impiedica pe oameni sa atinga potentialul maxim. Scientologia este o miscare religioasa controversata, multi punand sub semnul intrebarii, metodele lor de recrutare, stilul autoritar, si unele din metodele pe cere le foloseste pentru a descoperi informatia cu privire la activitatile sale. Insa in ciuda incercarilor reusite ale Bisericii Scientologiei de a inhiba criticismul indreptat impotriva ei, exista totusi o cantitate apreciabila de literatura disponibila celui ce vrea sa o cerceteze.

De altfel, Scientologia a intampinat opozitie in Europa, in special in Germania, iar misionarilor americani le-a fost interzis prozelitismul in Marea Britanie. In ciuda acestui fapt, la moartea lui Howard, in 1986, Scientoloia era o miscare internationale avand aproximativ 3000 de biserici si misiuni in intreaga lume.

Scientologia respinge categoric credinta crestina. Hubbard insusi a repudiat dumnezeirea si misiunea lui Hristos ca fiind produsul imaginatiei unor minti neiluminate (intunecate).
Sursa: crestinortodox.ro


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.