Cum să meditezi simplu și în fiecare zi

meditatie

Ce este meditatia?

Cuvantul meditatie si medicatie (medical) au origini comune, iar daca medical inseamna a vindeca corpul fizic, a medita implica vindecarea laturii mentale a omului. Vindecarea fizica, readucerea la starea naturala a corpului, implica consumarea unor medicamente. Mintea umana este foarte ocupata cu gandurile si stresul cotidiene, iar meditatia are ca si scop eliberarea mintii de aceste chinuri si readucerea starii naturale de pace si bucurie in minte. Meditatia nu doar aduce starea de pace, ci vindeca problemele mintii, de aceea sunt momente cand meditatia poate deveni dificila, in functie de cat de grava este situatia mintii celui care mediteaza.

Cum se produce vindecarea

Meditatia este o metoda de obtinere a unei limpezimi in gandire, o constientizare cat mai clara a fiecarui moment al vietii si acest lucru se obtine prin repetarea unei “mantra”. Pentru fiecare actiune sau sentiment ce il simtim in corp, ne creem o mantra corespunzatoare cu ce simtim, constientizand ce simtim, alegem un cuvant care descrie cat mai corect experienta.

In mod traditional, despartim o experienta in 4 elemente asupra carora sa fim atenti si constienti:

  • Corp – pozitia corpului sau miscarile
  • Sentimente – trairile si senzatiile in momentul in care le simtim (durere, fericire, calm)
  • Gandurile – gandurile despre trecut sau viitor, bune sau rele
  • Starea mentala – starea emotionala, stare de claritate, stare de griji, stare de indecizie

Se recomanda repetarea unei mantre in timpul constientizarii acestor stari, spre ex daca realizezi ca esti incordat (fizic) sau esti nervos (sentiment) sau te gandesti la ceva din trecut (mintea), doar repeta o mantra care sa reprezinte ceea ce observi si constientizezi (incordare, nervos, gand). Nu te atasa, nu prezenta aversiune si nu deveni dependent de starea pe care o ai, fi doar observator a acestora si repeta mantra.

Meditatia in sezut

Observarea momentului prezent poate fi dificil pentru incepatori, de aceea meditatia in positia sezut este o metoda foarte simpla si accesibila.

meditatieSe sta in pozitie de sezut turcesc, iar pentru picioare exista 3 pozitii posibile distincte: cu un picior in fata celuilalt, cu laba unui picior ridicat peste celalalt si cu ambele labe ridicate peste coapsa celuilalt picior. Pentru confort se poate sta pe scaun, intins pe jos, rezemat de perete, idea este ca corpul sa fie intr-o pozitie confortabila si care sa nu deranjeze, suficient incat mintea sa nu fie stresata de pozitie sau de posibile dureri care apar, dar nici atat de confortabil incat sa adormiti. Pozitia intins pe spate se recomanda doar persoanelor care au probleme cu somnul, care sunt suficient de agitate incat nu pot dormi, o meditatie inainte de somn le usureaza semnificativ alunecarea spre somn si le ofera o odihna placuta.

Pozitia mainilor poate fi intinse spre genunchi, puse pe coapse sau suprapuse cu palmele in sus, varfurile degetelor mari sa se atinga si tinute in poala. Pozitia mainilor conteaza mai putin atat timp cat ofera confort. Spatele e recomandat sa fie cat mai drept, dar cat de confortabil posibil. Nu este bine sa se stea cocosat sau aplecat spre in fata. Ochii se recomanda sa fie inchisi pentru a nu exista vreo miscare care sa ne distraga atentia.

Meditatia in sezut implica observarea corpului in timp ce stam nemiscati. Intreg corpul ramane nemiscat, singurul lucru care determina miscare este procesul de respiratie. Cand se inspira, tendinta naturala a stomacului este sa urce, proces care poate fi simtit daca punem mana pe burta si suntem atenti. La expirare stomacul coboara.

Recomandarea este sa fie captata atentia in timpul prezent printr-o mantra care sa se tot repete in functie de procesul simtit si perceput. Se repeta intai mental ceea ce se observa (ex: inspiratie, expiratie), apoi se centreaza acel gand in obiectul meditat, ca si cum “spunem in piept: inspiratie” si suntem atenti la procesul in sine. In timp vom observa diverse reactii ale corpului sau sentimente sau ganduri.

Suntem liberi sa ne schimbam atentia asupra lor, dar sub forma de observare, timp in care se repeta mantra corespunzatoare “obiectului” observat (ex: durere, emotie, calm, gand, etc). Daca apare o durere sau o alta senzatie, se poate muta obiectul de meditatie spre acel punct/loc. Spre exemplu daca apare o durere de spate sau o intepatura sau o contractie musculara sau o emotie, pur si simplu ne repetam o mantra care sa descrie acel fenomen.

Cum sa mediteziSe repeta/continua meditatia pana acel obiect asupra caruia meditam atenti dispare, deoarece se intampla natural acest lucru. Telul este sa ne tinem mintea cat mai prezenta si sa fim cat mai atenti, si orice distractie care poate aparea si sa ne readucem in prezent, cu atentia pe respiratie si pe stomac.

  • Un prim lucru obtinut in timp este faptul ca mintea se linisteste, se calmeaza, iar starea de bucurie se instaleaza, devreme ce se incepe trairea cat mai plenara a momentului prezent, singurul moment intr-adevar existent.
  • Al doilea lucru care se clarifica sunt observatii legate de persoana in sine care mediteaza, de lucrurile din jur, persoana incepe sa fie mai empatica si sa-i inteleaga pe cei din jur, etc si asta pentru ca suntem exact ca cei din jur, suntem o reflexie a lor.
  • Al treilea lucru care devine natural este cresterea nivelului de constienta fata de tot ce exista, atat in interior cat si in jurul nostru. Se ajunge sa se accepte cu un alt grad de intelegere orice eveniment, orice boala, imbatranirea sau chiar moartea, nu vom mai fi luati prin surprindere.
  • Un al patrulea lucru ce se intampla este ca mintea incepe sa se elibereze de gandurile negative, iar starile care creaza nefericire, cele de nervozitate, pofta, grija, stress, frica dispar pur si simplu.

Meditatie in mers

Are unele beneficii suplimentare fata de meditatia in sezut, dar tinand cont de modul de viata sedentar pe care il avem.

  • Un prim beneficiu este obisnuirea organismului cu distante mari parcurse pe jos. In vechime se parcurgeau si 30 de km pe zi. Prin mersul pe jos se mentine musculatura si sistemele interne in forma.
  • Un alt beneficiu ar fi ca obtinem rabdare si indurare, pentru ca se face o actiune repetitiva si indelungata.
  • Al treilea beneficiu este ca ne ajuta sa depasim anumite boli din corp. (inclusiv artele martiale sunt considerate ca facand parte din aceeasi categorie de meditatie in miscare)
  • Al patrulea beneficiu este asupra sistemului digestiv, care datorita sedentaritatii nu mai reuseste sa digere normal (sau toata) mancarea
  • Al cincilea beneficiu este concentrarea pe care o obtinem cand mergem, fiind un proces dinamic, dureaza mai mult decat in cazul meditatiei in sezut

Meditatie in mersIn cadrul meditatiei in mers se tin picioarele apropiate, mana dreapta sa o tina mana stanga, in dreptul organelor genitale sau in spate la sezut/fund, ochii sunt deschisi si urmaresc un punct aflat la 2 m in fata, pe jos si se inainteaza 5-6m. Se porneste cu piciorul drept si se face o miscare de o lungime cat talpa piciorului, aliniind calcaiul in dreptul degetelor de la piciorul stang. Apoi se urmareste acelasi proces cu piciorul stang. Intre timp se urmareste o mantra care sa corespunda cu piciorul care este in miscare (”calc cu dreptul”, ”calc cu stangul”).

Dupa parcurgerea distantei se procedeaza la intoarcere, repetand mantre care corespunde cu “oprirea”, ”asteptarea” si ”intoarcerea”. La intoarcere se misca piciorul drept, in dreapta, astfel incat sa formeze 90 de grade cu piciorul stang, se aduce si piciorul stang si se repeta acest lucru de 2 ori pentru a incheia intoarcerea.

Important este sa se faca constientizarea miscarii si sa se repete mantra exact in momentul in care se face miscarea piciorului, nu inainte si nici dupa. Daca intervine un gand sau o emotie, sa opreste miscarea si se repeta mantra “gand” sau “sentiment” (sau chiar mai specific: fericire, bucurie, intristare, etc) in functie de ce anume a atras atentia de la meditatie.

Miscarea/mersul se face pe o perioada de 10 minute. Timpul alocat meditatiei in sezut sa fie egal cu cel facut pentru meditatia in mers.

Fundamentul meditatiei

Pentru a obtine rezultate maxime, conteaza ce stare mentala avem cand facem meditatia, si mai ales cum o practicam.

  • CopilEste necesar sa pastram cat mai mult starea de prezenta si nu sa ne gandim cat timp a mai ramas pana terminam. Pastrarea momentului prezent este esential cat mai continu si nu doar secvential.
  • Recunoasterea nevoii de a investi efort pentru a putea termina meditatia si admiterea implicarii vointei in actiunea de a medita. Mentinerea mintii puternice si focusate pe momentul prezent.
  • Constientizarea actiunilor facute sau sentimentelor din corp, lucru care duce la acceptarea si recunoasterea lor si evitarea judecarii starilor in termeni de bine si rau, ci doar constientizarea lor.
  • Balansarea facultatilor: incredere, efort, atentie, concentrare si inteleptiune
    • Unii au incredere puternica, dar nu intelepciune redusa si au asa numita “credinta oarba
    • Unii au intelepciune, dar nu au incredere si pun totul la indoiala
    • Unii pot depune un efort mare, dar au putere scazuta de concentrare, iar mintea lor este usor distrasa
    • Unii au putere mare de concentrare, dar pot depune un efort limitat si scazut, acest lucru face oamenii sa fie lenesi
      • Balansarea se face intre incredere si intelepciune si intre efort si concentrare

Tehnica de meditare prin prosternare

meditatie in genunchiEste o tehnica ce poate fi privita ca incalzire la celelalte doua forme prezentate, fiind in sine o forma de creare a unei stari de umilinta si sincer respect fata de meditatie. A nu se confunda cu vreo forma de inchinare, venerare sau supunere fata de vreo zeitate, este doar manifestarea respectului.

O prima forma de meditare este in pozitia sezut in genunghi, fie cu sprijin pe varful picioarelor, fie pe dosul labei piciorului, mainile sunt sprijinite pe genunchi, iar ochii sunt tinuti deschisi. Se incepe prin aducerea si impreunarea mainilor in dreptul pieptului, apoi se ridica in dreptul sprancenelor, apoi se intind mainile in fata, cu palmele in jos, cu degetele mari unite, in forma literei W. Se apleaca spre fata si se pun mainile pe podea, cu cotul lipit de genunchi si cu degetele mari in continuare unite, iar fruntea se apleaca pana se atinge varful degetelor mari unite, cu punctul dintre sprancene. Dupa 3 astfel de prosternari, se revine cu palmele unite in dreptul pieptului, apoi a fruntii si apoi din nou la piept. Aceasta este o metoda traditionala de prosternare Tai.

In metoda de ”prosternare a mintii” se folosesc miscari corporale in scop de meditatie. Incepem cu mainile pe genunchi. Se incepe rasucirea mainii drepte spre exterior prin dezlipirea de genunchi. In timpul intoarcerii mainii se spune de 3 ori mantra “intorc”, apoi se ridica (spunand mantra “ridic”) mana in dreptul pieptului cu palma deschisa spre stanga si cu degetul mare spre piept, pana se atinge pieptul (repetand mantra “atingere”). Se repeta acelasi lucru pentru mana stanga. Se ridica mainile in dreptul fruntii si se coboara inapoi spre piept, se face prosternare ca la metoda anterioara, dar se repeta de 3 ori mantre corespunzatoare actiunilor facute.

Meditatia in viata de zi cu zi

Pentru ca meditatia sa fie un succes, sunt cateva legi foarte comune care e bine sa fie indeplinite

  • Couple Meditating at SpaSa nu ucizi
  • Sa nu furi
  • Sa nu practici adulterul
  • Sa nu minti sau sa inseli
  • Sa nu consumi medicamente, droguri sau alcool

Alte lucruri care trebuie sa fie luate in considerare si facute cu moderatie deoarece facute in exces duc la dependenta

  • Sa nu mancam prea mult
  • Reducerea timpului petrecut cu distractiile (TV, Internet, filme, muzica)
  • Sa nu dormim prea mult

Cum aplicam in viata de zi cu zi?

  • Pur si simplu suntem atenti la corp, in primul rand la cele 4 tipuri mari de pozitii pe care le avem (intins, sezut, in picioare, mergand) si sa repetam mantre in functie de actiunea pe care o facem.
  • O alta metoda de aplicare o putem face prin atentia la simturi (vaz, auz, miros, gust, atingere/tactil). O prima reactie a creierului este de a judeca ce vedem, dar putem de acum sa fim doar constienti ca vedem ceva si sa repetam mantra “vad”. La fel si in loc sa ascultam o piesa muzicala sau sa gustam o prajitura, sa ne pastram mintea curata prin repatarea unei mantre corespunzatoare actiunii facute.

http://www.youtube.com/watch?v=fpzurcpIDeY


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.