7 Mituri ale Meditației

family mediationMitul nr.1. Meditaţia este dificilă.

Adevărul: Meditaţia este privită ca o activitate esoterică rezervată doar sfinţilor, înţelepţilor şi adepţilor spirituali. În realitate, atunci când primeşti sfaturi de la o persoană cu experienţă, meditaţia este uşoară şi chiar distractivă de învăţat. Tehnicile pot fi destul de simple, precum concentrarea asupra respiraţiei sau repetarea în tăcere a unei mantraUnul dintre motivele pentru care meditaţia poate părea dificilă este că ne dorim cu ardoare să ne concentrăm, suntem prea ataşaţi de rezultate sau nu suntem siguri de ceea ce facem. Ca urmare a experienţei de la Centrul Chopra, am realizat că cea mai bună metodă de a învăţa meditaţia este de la un profesor calificat şi experimentat care vă poate asigura că procesul de învăţare este unul plăcut şi cu rezultate favorabile. Un profesor vă va ajuta să treceţi peste obstacolele din trecut şi să înţelegeţi cu ce vă veţi confrunta pe parcursul acestui proces.

Mitul nr. 2. Trebuie ca mintea să fie calmă pentru a putea medita.

Adevărul : Acest lucru poate fi principalul mit despre meditaţie şi este cauza frustrării multor persoane. Meditaţia nu înseamnă să ne oprim gândurile sau să încercăm să ne golim mintea de idei. Aceste abordări vor crea doar stres şi o avalanşă mult mai zgomotoasă de gânduri aleatorii. Nu putem spune “stop” gândurilor noastre, dar putem decide cât de multă atenţie le dăm şi cât de mult să ne concentrăm asupra lor. Deşi nu putem ordona minţii să fie calmă, cu toate acestea, prin meditaţie putem găsi liniştea care există în spaţiul dintre gândurile noastre. Menţionat uneori ca “abisul”, acest spaţiu dintre gânduri este conştiinţa pură, tăcerea şi pacea absolută.

mediatieCând medităm, ne concentrăm, de obicei, asupra unui lucru cum ar fi propria respiraţie, o imagine sau o mantra, care permite minţii să se relaxeze şi să intre într-o stare calmă de conştientizare. Când apar gândurile, care inevitabil vor apărea la un moment dat, nu trebuie să le criticăm sau să încercăm să le îndepărtăm. În schimb, ne vom întoarce atenţia asupra obiectului nostru. De fiecare dată, când medităm, există momente, chiar dacă pot părea microsecunde, când mintea se scufundă în gol şi experimentează bucuria unei conştiinţe pure. Pe măsură ce veţi medita în mod regulat, veţi petrece mult mai mult timp în această stare de conştiinţă extinsă şi linişte.

Fiţi siguri că, chiar dacă vi se pare că mintea a fost invadată de gînduri pe tot parcursul meditaţiei, veţi beneficia în continuare de efectele meditaţiei. Nu aţi eşuat sau v-aţi pierdut timpul. Când prietenul şi colegul meu David Simon preda meditaţia, el spunea adeseori studenţilor săi: “Gândul că am gânduri poate fi cel mai important gând pe care îl puteţi avea pentru că, înainte de a avea acest gând nici nu ştiaţi că puteţi avea gânduri. Probabil aţi crezut că sunteţi ceea ce gândiţi.” Simplul fapt de a observa propriile gânduri este o descoperire pentru că începe să schimbe punctul intern de referinţă de la propriul ego la conştiinţa pură. Pe măsură ce vă veţi indentifica din ce în ce mai puţin cu propriile gânduri şi idei, veţi experimenta mai multă pace şi deschidere către noi posibilităţi.

Mitul nr.3. Este nevoie de ani de meditaţie pentru a putea resimţii beneficiile meditaţiei.

Adevărul: Beneficiile meditaţiei sunt imediate şi de durată. Poţi începe să simţi beneficiile meditaţiei imediat cum te-ai aşezat pentru a medita şi după primele zile de meditaţie regulată. Numeroase studii ştiinţifice demonstrează că meditaţia are efecte profunde asupra fiziologiei minte-corp chiar după câteva săptămâni de practică. De exemplu, un studiu realizat de către Spitalul General din Massachusetts şi de Universitatea Harvard a revelat faptul că mai puţin de opt săptămâni de meditaţie sunt suficiente pentru a reduce anxietatea şi stresul. De asemenea, s-a observat creşterea activității unei zone din creier asociată cu memoria, empatia, conştientizarea sinelui şi reglarea stresului.

În cadrul Centrului Chopra, auzim frecvent că cei care practică meditaţia sunt capabili să doarmă liniştiţi pentru prima dată după mulţi ani după doar câteva zile de practicare a meditaţiei. Alte beneficii obişnuite ale meditaţiei sunt îmbunătăţirea nivelului de concentrare, scăderea tensiunii arteriale, reducerea stresului şi a anxietăţii şi sporirea imunităţii organismului.

Mitul nr. 4. Meditaţia este o fugă de realitate.

krishnaAdevărul: Scopul real al meditaţiei nu este să fugim de realitate ci să ne ascultăm cu atenţie şi să intrăm în contact cu Sinele nostru Adevărat. El este singurul aspect etern care continuă să reziste tuturor shimbărilor şi circumstanţelor externe din viaţa noastră. În timpul meditaţiei poţi vedea ce se petrece în mintea ta atunci când eşti în starea de conştiinţă pură. În general, ea este saturată de idei şi gânduri repetitive despre trecut şi griji despre viitor. În această stare de conştiinţă transcendentală, te eliberezi de toate poveştile pe care ţi le-ai spus despre propria persoană şi de toate limitele pe care ţi le-ai impus. După acest moment vei înţelege că propriul Sine este infinit şi nemărginit.

Dacă vei medita în fiecare zi, vei deschide poarta percepţiei iar claritatea se va extinde. În timp ce unele persoane încearcă să folosească meditaţia ca pe o formă de escapism – ca o modalitate de a ocoli problemele emoţionale nerezolvate – această abordare vine în contradicţie cu toate învăţăturile despre meditaţie şi atenţie. De fapt, există o varietate de tehnici de meditaţie dezvoltate special pentru a identifica, mobiliza şi elibera stocul de toxicitate emoţională. Dacă te confrunţi cu probleme emoţionale sau cu o traumă îţi recomand să lucrezi cu un terapeut care te poate ajuta să vindeci durerea din trecut şi să revii la starea naturală de plenitudine şi dragoste.

Mitul nr. 5. Nu am suficient timp pentru a medita.

Adevărul: Există persoane cu funcţii de conducere care nu au ratat nicio şedinţă de meditaţie în 25 de ani iar dacă faci din meditaţie o prioritate, îţi vei face timp pentru a medita. Dacă crezi că ai un program prea încărcat, aminteşte-ţi că, chiar şi câteva minute de meditaţie sunt mai bune decât nimic.

group meditationÎn mod paradoxal, atunci când medităm în mod regulat, avem de fapt mai mult timp liber. Când medităm, înotăm în valurile tărâmului atemporal şi infinit al conştiinţei… Acea stare de conştiinţă pură care este sursa tuturor manifestărilor din Univers. Respiraţia şi ritmul cardiac încetinesc, tensiunea arterială scade şi se reduce producţia hormonilor de stres şi a altor substanţe chimice care accelerează procesul de îmbătrânire şi care ne dă sentimentul că suntem în “criză de timp.”

În meditaţie, suntem într-o stare de vigilenţă relaxantă care este extrem de revigorantă pentru corp şi minte. Pe măsură ce oamenii vor practica meditaţia în mod regulat, vor observa că vor fi capabili să realizeze mai multe lucruri calitativ superioare în detrimentul simplului fapt de a acţiona. În loc de a încerca din răsputeri să îşi atingă obiectivele, oamenii ar trebui să petreacă mai mult timp “de-a lungul curentului” – aliniaţi cu inteligenţa universală care coordonează totul.

Mitul nr.6. Meditaţia necesită convingeri spirituale sau religioase.

meditateAdevărul: Meditaţia este o practică care ne transportă dincolo de pălăvrăgeala zgomotoasă a minţii către linişte şi tăcere. Nu necesită o anumită credinţă spirituală întrucât numeroase persoane de religii diferite practică meditaţia fără a fi în vreun conflict cu propria lor credinţă. Unele persoane practicante nu au o anumită convigere religioasă sau sunt atei sau agnostici. Ei meditează pentru a experimenta liniştea interioară şi a pentru a beneficia de numeroasele efecte benefice atât fizice cât şi psihice ale acestei practicii. Printre acestea se numără reducerea tensiunii arteriale, reducerea stresului şi somnul odihnitor.

Meditaţia ne ajută să ne îmbogăţim viaţa. Ea ne permite să ne bucurăm cu adevărat de ceea ce facem în această viaţă – indiferent că este vorba despre practicarea unui sport, de îngrijirea copiiilor noştri sau de avansarea în carieră.

Mitul nr.7. Ar trebui să am experienţe transcendentale în timpul meditaţiei.

Adevărul: Unele persoane sunt dezamăgite de faptul că, atunci când meditează, nu au viziuni, nu văd culori, nu levitează, nu aud un cor de îngeri sau nu văd sclipiri de lumină. Deşi putem avea o varietate de experienţe minunate în timpul meditaţiei, inclusiv sentimente de fericire şi unitate, nu acesta este scopul meditaţiei. Adevăratele beneficii ale meditaţiei sunt ceea ce se întâmplă în celelalte ore ale zilei când nu medităm. Când ieşim din starea de meditaţie vom păstra o parte din acea linişte şi pace, permiţându-ne să fim mai creativi, mai plini de compasiune, mai centraţi şi mai iubitori cu noi înşine şi cu cei pe care îi întâlnim.

Child meditatingIndiferent dacă îţi începi sau continui propria călătorie spre meditaţie, aici vei găsi unele sfaturi care te pot ajuta în călătoria ta:
  • Să nu ai aşteptări. Câteodată mintea este prea activă pentru a se calma. Câteodată se linişteşte imediat, câteodată se calmează fără ca persoana să îşi dea seama de acest lucru. Se poate întâmpla orice.
  •  Fii blând cu tine. Meditaţia nu înseamnă să faci ceva bine sau rău, ci să îţi laşi mintea să îşi găsească adevărata sa natură.
  • Nu te agăţa de tehnicile de meditaţie care îţi promit acea tăcere interioară. Găseşte o tehnică care rezonează cu tine. Există numeroase tipuri de meditaţie mantra, inclusiv Meditaţia Sunetului Primordial practicată în cadrul Centrului Chopra… Sau, pur şi simplu, urmăreşte-ţi respiraţia şi nu da atenţie gândurilor. Mintea vrea să îşi găsească sursa în linişte. Dă o şansă liniştii şi eliberării.
  • Asigură-te că eşti singur într-un loc liniştit pentru a medita. Închide telefonul şi asigură-te că nimeni nu te va deranja.
  • Fii prezent. Dacă atenţia îţi este îndreptată în altă parte, la viitoarea întâlnire, comision sau cină, cu siguranţă nu vei găsi liniştea de care ai nevoie. Pentru a medita, trebuie să fii prezent şi să nu te mai gândeşti la alte obligaţii.

Sursa: deepakchopra.com
Traducator: Alina Iordan


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.