Cronologia vieții lui Paramahansa Yogananda

Paramahansa Yogananda copil

Paramahansa Yogananda copil

Copilăria lui Yogananda

1893-1902

Se naște și trăiește în Gorakpur până la vârsta de 8 ani. Tot aici, micul Mukunda primește o scrisoare mistică de la Dumnezeu.

1902

Vizitează Ichapur (”la vârsta de 8 ani”). Un moment important din viața sa pentru că aici îl vede pe Dumnezeu învăluit în lumină. Momentul este descris în Autobiografia lui Yoghin.

1902-1904

Trăiește în Lahore (de la vârsta de 8 ani până la vârsta de 11 ani). În acest loc, Mama Divină răspunde cu dragoste rugăciunilor lui Mukunda, aducându-i cele două zmee dorite.

1904-1906

Locuiește în Bareilly ( de la vârsta de 11 ani la 12 ani). Aici Yogananda își pierde mama care a murit în Calcutta, în timpul pregătirilor pentru nunta fratelui său mai mare, Ananta.

Mai 1906-Iulie 1906

Locuiește în Chittagong (12 ani).

Paramahansa Yogananda tanar

Paramahansa Yogananda tanar

Din 1906

Trăiește în Calcutta (de la vârsta de 12 ani)

Ca tânăr în India

1908

La vârsta de 15 ani, Mukunda își face primul său ashram: Mandir Sadhana în Calcuta. Activitatea sa preferată era întâlnirea cu sfinții: Swami Pranabananda, fericitul Maestru Mahasaya, impresionantul Tiger Swami, Bhaduri Mahasaya, cel care levitează, savantul J. Chandra Bose și alții.

1909

Ashramul său este mutat lângă casa lui Tulsi Bose. Acesta include ”Biblioteca Saraswati” ( În 1910 este mutată în altă parte.)

Paramahansa Yogananda impreuna cu maestrul sau Sri Yukteswar

Paramahansa Yogananda impreuna cu maestrul sau Sri Yukteswar

1910

Mukunda îl întâlnește pe gurul Swami Sri Yukteswar. Începe liceul în Calcuta, dar îl frecventează destul de rar.

1913

”Continuă” studiile la Serampore. Îl întâlnește pentru prima oară pe Rabrindranath Tagore, ” cu puțin timp după ce primește Premiul Nobel.”

1915

Mukunda termină studiile universitare. În iulie, gurul său îi prezintă arborele genealogic al familiei lui Swami, botezându-l spiritual sub numele de Swami Yogananda Giri.

1916

Yogananda reîncepe ashramul lângă casa lui Tulsi. Aici acceptă primul băieți pentru a-i iniția. Acesta descoperă principiile exercițiilor Yogoda care, mai târziu, vor deveni exercițiile sale pentru înviorare. Din August până în Noiembrie vizitează Japonia.

1917

Ashramul se mută la Ranchi (Bihar).

1920

Yogananda publică în India prima sa carte: ”Dharmavijnana” ( Înțelepciunea Dharmei) – numită mai târziu ”Știința Religiei”. La doi ani după înființarea școlii de la Ranchi, îl întâlnește din nou pe poetul Rabrindranath Tagore. În Ranchi, acesta primește o invitație din America pentru a participa la ”Congresul liberalilor religioși”. În Calcuta, pe 25 iulie, supremul guru Mahavatar Babaji îl binecuvântează pentru misiunea sa din Vest.

Paramahansa Yogananda in Boston

Paramahansa Yogananda in Boston

În America

1920

Pe 19 septembrie, Yogananda sosește la Boston. Doctorul Lewis devine primul discipol Kriya american al lui Yogananda. Timp de trei ani, din 1920-1923, Swami Yogananda trăiește și locuiește în Boston.

1922

În iunie, își deschide primul centru american de inițiere la N. Waltham, MA.

1923

Yogananda își publică volumul de poezii, ”Cântecele Sufletului”. De asemenea, publică primele lecții scrise și începe primul său tur transcontinental de prelegeri. Acesta ține conferințe în principalele orașe, în cele mai importante clădiri din America. Mii de oameni îl ascultă. A ținut prelegeri în Worcester, MA (5 noiembrie), New York ( 24 noiembrie, 4 luni).

1924

Yogananda își publică carțile ”Știința Religiei” și ” Știința Afirmațiilor Vindecătoare”.

1 mai: începe cursurile cu durata de o lună în Philadelphia, PA. Aici, binecunoscutul dirijor Leopold Stokowski, devine studentul său.

11 august: Yogananda Yogananda începe o serie de cursuri în Denver. Faimosul horticultor Luther Burbank devine studentul lui Yogananda. O întâlnește pe Tara Mata, șef-redactorul său. În Septembrie, Yogananda vizitează Alaska, călătorind cu un vapor.

1925

Publică ” Cursul lui Yogoda”. În Iulie, o întâlnește pe cea mai devotată studentă a sa, Sora Gyanamata. 25 Octombrie: Yogananda își stabilește sediul la Los Angeles. Aici încearcă să construiască o școală care ” te-învață-cum-să-trăiești”. În acest an începe să-și publice revista pe care a numit-o în diferite moduri: Est-Vest(din 1925 pînă în 1936) și (1945-1947); Cultura Interioară ( 1937-1944); Revista de Auto-Realizare( 1948-1969); Auto-Realizarea(1970-prezent). Printre alte articole, revista conține și comentariile sale privind ” A doua venire a lui Hristos”(din 1932), ”Bhagavad Gita”(din 1932). Tot în acest an o întâlnește pe Kamala Silva.

Paramahansa Yogananda in America

Paramahansa Yogananda in America

1925-1933

Yogananda continuă să țină prelegeri în fața a mii de oameni, în toată America. Faima sa prinde proporții. George Eastman, inventatorul camerei Kodak, devine studentul și prietenul lui Yogananda.

1926

Yogananda publică ” Curs avansat de metafizică practică”. Clara Clemens Gabrilowitsch, fiica lui Mark Twain, devine discipolul lui Yogananda.

1927

Pe 24 Ianuarie, Președintele Coolidge îl primește pe Yogananda la Casa Albă.

1929

Yogananda o întîlnește pe faimoasa cântăreață de operă Amelita Galli Curci, care va deveni discipolul său. Publică ”Șoaptele Eternității”.Dhirananda îl trădează, implicându-l într-un proces de judecată. Yogananda decide să viziteze Mexicul, ținând prelegeri și întâlnindu-l pe președintele Mexicului, Portes Gil.

1930

Yogananda publică ”Curs super avansat”.

1931

Daya Mata devine discipolul lui Yogananda. Odată cu sosirea ei, începe ordinul monastic al luji Yogananda. De asemenea, îl întâlnește pe Yogacharya Oliver Black.

1932

Pe 10 ianuarie, Yogananda îl întâlnește pe Rajarsi Janakananda, cel mai avansat discipol și succesor. Acesta publică ”Meditații Metafizice”. Organizează o ”Școală de Vară” la Mount Washington.În Mai, revista ”Est/Vest” publică numele unor faimoși studenți ai lui Yogananda: Amelita Galli-Curci; Luther Burbank; Luigi von Kunits; Huston Ray, un pianist genial; Contesa Ilya Tolstoy; Homer Samuels, un distins pianist; Vladimir Rosing, eminent tenor și director la Operei Americane; Clara Clemens Gabrilowitsch; Maria Carreras, pianistă; George Liebling, pianist-compozitor; R.J. Cromie, deținătorul publicației ”Vancouver Sun”; Louis van Norman; Douglas Grant Diff Ainslie, poet englez și autor; Alfred Himan; Dr. Arthur Porter, pastor al Bisericii Congregaționale din Salem, York, Marea Britanie.

1932-1935

În 1932, Ananda Mata se alătură vieții monastice. Din 1934, Yogananda se retrage din ”campaniile ” începute în America și stă mai mult la Mount Washington. Încep vremuri destul de grele, mâncând în mare pare roșii crescute de el însuși. În 1934, publică ”Cursul super avansat de știință cosmică”. Până în 1934, a folosit numele indian de Yogoda Satsanga pentru organizația sa. Începând cu 1934, o numește ”Frăția Auto-Realizării”. În 1935, Yogananda înregistrează ”Frăția Auto-Realizării” ca biserică oficială.

Paramahansa-Yogananda-in-Africa

Paramahansa-Yogananda-in-Africa

Europa, Orientul Mijlociu, Nordul Africii

1935

Pe 9 Iunie, Yogananda călătorește pe mare din SUA pînă în India. În drumul său se oprește în Europa, vizitând cu ajutorul mașinii, Anglia ( ține cursuri în Londra, vizitează Stonehenge), Scoția, Franța, Belgia, Olanda, Germania ( o vizitează pe Therese Neumann), Elveția, Italia ( Veneția, pelerinaj la Sfântul Francis din Assisi, ține cursuri în Roma), Grecia( visitează templele ateniene), Israel ( pelerinaj la locul de naștere al lui Isus), Egipt ( vizitează piramidele egiptene).

În India

În 1935

Pe 22 August 1935, Yogananda sosește cu vaporul în Bombay. Prima sa oprire, în luna august, este la Wardha, unde îl vizitează pe marele sfânt, Mahatma Gandhi. Călătorește spre Calcutta, vizitându-și familia și prietenii. În Serampore, își întâlnește gurul, Sri Yukteswar, după 15 ani. Următoarea vizită este la școala sa din Ranchi. În Octombrie și Noiembrie 1935, se află în Sudul Indiei, unde vizitează Mysore ( îl întâlnește pe C.V. Raman, fizicianul indian câștigător al Premiului Nobel), Bangalore, Hyderabad, Madras, Arunachala( o întâlnește pe Ramana Maharishi). Ține numeroase cursuri. În Decembrie, Yogananda o întâlnește pe marea înțeleaptă Anandamoyee Ma în Calcutta și mai apoi în Ranchi. La sfârșitul lui Decembrie 1935, după Festivalul Solistițiului de Iarnă al lui Sri Yukteswar, Yogananda primește de la gurul său, cel mai înalt titlu spiritual de ”Paramhansa”.

1936

În Ianuarie, Yogananda vizitează pe Kumbha Mela în Allahavad. După aceea călătorește spre Agra (Taj Mahal), Brindaban (Swami Keshabananda, temple antice), Delhi, Meerut ( prima locuință a fratelui său Ananta), Bareilly, Gorakpur( locul nașterii sale), Benares ( templul luji Vishvanath, casa lui Lahiri Mahasaya). În Iunie, fiind în Bombay, Yogananda asistă la învierea lui Sri Yukteswar, după ce acesta a murit pe 9 Martie în Puri.

Paramahansa Yogananda

Paramahansa Yogananda

Înapoi în America

1936

În Septembrie 1936, Yogananda se întoarce în Anglia pentru câteva săptămâni unde ține din nou cursuri și sosește la sfârșitul lui Octombrie în New York. La sfârșitul lui 1936, se întoarce la Mt. Washington.

1936

Întors din India, Yogananda primește minunatul schit Encinitas ca și dar din partea discipolului său Rajarsi Janakananda. Începe să scrie.

1938

Publică ”Cântece Cosmice” și ”Lecțiile praecepta”.

1939

Sediul YSS se mută la Dakshineswar, India. Fratele Bhaktananda devine discipolul lui Yogananda.

1941

Yogananda înființează Universitatea de Yoga la Mount Washington, desființată ulterior din cauza lipsei interesului oamenilor.

1942

Înființează ”Biserica tuturor Religiilor a Auto-realizării” în Hollywood. La sfârșitul anului, Yogananda înființează la Encinitas, ”World-Brotherhood Colony”, invitând familiile său locuiască acolo. S-a desființat ulterior.

1943

Înființează ”Biserica tuturor Religiilor a Auto-realizării” în San Diego.

1944

Publică ”Atributele succesului”, numită în prezent ”Legile Succesului”.

1945

Mrinalini Mata devine discipolul său.

Paramahansa Yogananda - Autobiografia unui yoghin

Paramahansa Yogananda – Autobiografia unui yoghin

1946

Publică cea mai cunoscută și importantă carte a sa, ”Autobiografia unui Yoghin”. Uma Mata, Fratele Bimalananda și Mukti Mata devine discipolii săi.

1947

Înființează ”Biserica tuturor Religiilor a Auto-realizării” în Long Beach.

1948

Înființează ”Biserica tuturor Religiilor a Auto-realizării” în Phoenix. Își exersează experiența samadhi. ” Acum voi fi mereu în acea stare, dar nimeni nu va știi”. Swami Kiyananda devine discipolul său.

1949

Proprietatea Lake Shrine este donată lui Yogananda pe care o transformă în altar în August 1950. Publică cartea gurului său, ”Sfânta Știință”. Pe 1 Noiembrie, îl întâlnește pe Prim Ministrul Indiei, Jawaharlal Nehru în San Francisco. Fratele Anandamoy se alătură mănăstirii SRF.

1950-1952

Petrece mult timp în singurătate, în deșert pentru a-și termina cărțile, în special comentariile la Bhagavad Gita.

1950

Roy Eugene Davis devine discipolul lui Yogananda.

1951

Înființează ”Centrul Indian” în Hollywood.

Mahasamadi

Paramahansa Yogananda - Mahasamadhi

Paramahansa Yogananda – Mahasamadhi

Pe 7 Martie 1952, la Hotelul Biltmore din Los Angeles, Yogananda părăsește corpul fizic în mod conștient. A cunoscut dinainte ziua, cauza și circumstanțele trecerii sale în neființă.

Cazul său este unic în istoria Americii: timp de trei săptămâni, până în momentul în care sicriul este închis, corpul lui Yogananda nu a arătat niciun semn de degradare fizică, miros sau dezintegrare. Lumea din vest a fost uimită de eveniment, numindu-l ” fenomenala stare de neschimbabilitate”, articol scris pentru revista TIME.


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.