Zohar, Cartea Splendorilor – Ce este si ce nu este Zoharul?

ZoharulKabbala sau doctrina esoterică a evreilor cuprinde două învățături: una referitoare la esența divină și la modurile sale de manifestare, rezumată în Zohar,Cartea Spendorilor, cealaltă referitoare la creație și la legile ei misterioase, descrisă în Sepher Yetsirah. Zoharul este o colecție de comentarii despre Torah, scrise cu intenția de a îndruma oamenii ce au atins deja un nivel spiritual superior, spre rădăcina (originea) sufletului lor. Zoharul conține toate acele stări spirituale pe care oamenii le trăiesc (simt) pe măsură ce sufletul evoluează. Pentru cei fără un anumit nivel spiritual, Zoharul pare o colecție de alegorii și legende ce pot fi interpretate și receptate diferit de fiecare individ. Zoharul conține relatările lui Rabbi Shimon Bar Yochai (Rashbi), cel ce a atins toate cele 125 nivele (grade) ale scării spirituale.

Zohar - Cabala ebraicaZoharul conține patru tipuri de exegeză biblică: “Peshat” (înțelesul literal), “Remez” (aluzia), “Derash” (anagogia) și “Sod” (înțelesul mistic). Inițialele formează cuvântul PaRDes (paradis), care a devenit numele celor patru semnificații, dintre care cea mistică este cea mai importantă.

Este aproape imposibil să vorbești despre Zohar ca despre o carte oarecare. Fiecare rând din Zohar îți deschide o lume nouă. Kabbaliștii consideră că originea cărții este Lumina, conceptul esențial al Kabbalei, cel care adună toată știința și este, în același timp, sursa și efectul tuturor acțiunilor spirituale ale ficăruia dintre noi.

Kabbaliștii din vechime susțineau că Zoharul a existat dintotdeauna. Adam l-a cunoscut, la fel și patriarhii din Vechiul Testament. La Muntele Sinai, Moise a primit, pe lângă cele 10 porunci, și cheile de decodare a mesajelor biblice. Zoharul a avut o îndelungă tradiție orală până să ajungă la forma scrisă. Inițial a fost scris în aramaică, în urmă cu peste două mii de ani, dar scrierea sa nu a însemnat doar consemnare, ci revelație. În secolele care au urmat, cum însuși Zoharul prezisese, textele sale sacre au fost accesibile doar pentru câțiva inițiați. Din secolul al XIII-lea, el a fost redat învătățurii, prin eforturile rabinului Moses de Leon.

ZoharAbia un veac mai târziu, rabinul Abraham Azulai a declarat că Zoharul poate fi împărtășit tuturor și au existat numeroși teologi creștini care au studiat Zoharul pentru a înțelege mai bine Biblia. „De acum, învățăturile de bază ale Kabbalei pot fi dăruite oricui, tânăr sau bătrân. Cu ajutorul Kabbalei putem elimina războaiele, distrugerile și actele neomenoase dintre semeni“.

Așadar, dacă ați studiat măcar conceptele de bază ale Kabbalei, puteți începe studiul Zoharului, dar nu vă așteptați la înțelegere și revelații de la prima lectură. Ca și Biblia, Zoharul trebuie citit și recitit. Fiecare pasaj are un moment anume în care poate fi revelat, iar aceasta nu ține doar de nivelul spiritual, ci și de istoria personală a fiecăruia.

Ce este si ce nu este Zoharul?

Zohar Standford Press1. Ce este Kabala? – Kabala este o interpretare mistica a primelor 5 carti ale Bibliei Ebraice / Vechiului Testament, atribuite lui Moise.

2. Este Kabala – Evreiasca sau Crestina? – desi este considerata in primul rand un text evreiesc, teologia kabalistica a fost adoptata de la inceputurile ei de multi invatati crestini (Ficino, Pico de la Mirandola, etc.) sau mistici crestini, printre cei mai cunoscuti pot fi mentionati Sf. Ioan al Crucii (San Juan de la Cruz, fondator al ordinului Carmelitilor), Sfanta Tereza de Ávila (Saint Teresa of Jesus) si multi altii, mai putin cunoscuti, dar nu mai putin importanti.

3. Care este pozitia Bisericii Ortodoxe? – Nu exista nici o pozitie oficiala, din cate stiu eu, in orice caz nu exista o apropiere si nici o recunoastere doctrinara in acest sens, reactiile sunt intre “blasfemie” si “toleranta curioasa si tacita” (din experienta proprie).

4. Este Zoharul o carte? – NU!, Zoharul este o colectie (compendium), un corpus literar, alcatuit din cateva lucrari scrise de diferiti autori in diferite timpuri. De fapt Zoharul este compus din 20 de astfel de lucrari diferite.

5. Este Zoharul o traditie antica paralela sau complementara Bibliei? – In nici un caz. Zoharul este literatura medievala religioasa  si majoritatea scrierilor pe care se bazeaza sunt tot medievale. Zoharul a aparut ca raspuns la presiunile religioase la care au fost supusi evreii pentru a se converti, presiuni care au ajuns la apogeu in Spania Secolului al  XIII-XIV in timpul “reconquistei” (eliberarii Spaniei de Islamici).

6. Este Zoharul o scriptura venerata? – DA de catre evreii, NU de catre crestini.

7. Este Zoharul de citit? – NU, in cel mai bun caz cei curiosi si doritori pot citi carti despre Zohar.


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.