Numele lui Dumnezeu, tetragrama YHWH

Numele divin cu diacriticeYHWH (în ebraică יהוה și transliterat de obicei prin Iahwe sau Iehova) (Tetragrammaton τετραγράμματον în greacă, tradus un cuvânt cu patru litere) este numele propriu al lui Dumnezeu în Biblia ebraică. Acest nume aparține, conform Bibliei, Eliberatorului poporului ales Israel. Pentru iudei și creștini deopotrivă, El reprezintă Creatorul, Judecătorul și Sursa mântuirii întregii lumi. Așa îl prezintă și prima dintre cele Zece Porunci, în Exod 20:2-3 “Eu sunt YHWH Dumnezeul tău, cel care te-a scos din sclavia Egiptului. Să nu ai alți Dumnezei în afară de mine”

Istorie

Din cauza faptului că în scrierea ebraică veche nu se scriau vocalele și deoarece evreii considerau numele sacru יהוה (este interzis să fie rostit de către profani), înlocuindu-l cu Tetragrammaton sau cu Adonai (Domn), nu se poate cunoaște cu exactitate pronunția inițială, unii considerând că aceasta a fost pierdută.

IehovaIn 1278 calugarul catolic de origine spaniola Ramón Martí (Raymundus Martini), scrie in limba latina lucrarea Pugio fidei (Pumnalul credintei), in care apare scris numele Yohoua, fiind prima aparitie a numelui divin, altul decat tetragrama. Variante de pronunție și transcriere pot fi: Iahve, Iahveh, Iahweh, Yahwe, Yahweh, Yahoweh, Iehova.

Pentru a permite notarea vocalelor, masoretii au introdus diactiricele in limba ebraica si astfel numele divin a devenit יְהֹוָה pronuntia facandu-se citind literele de la dreapta spre stanga ca fiind YA-HA-WAH sau YAHWEH sau varianta care a ajuns in occident drept JEHOVAH sau YEHOVAH. Masoretii erau europeni si voiau sa ascunda adevaratul numele al lui Dumnezeu de israeliti.

Oricum ar fi, Numele divin este inclus în numeroase alte nume purtate de israeliți și ultilizate și de alte popoare, inclusiv de cel român. Cel mai ilustru dintre ele este numele Isus, care este derivat din forma greacă a ebraicului Jehoșua/Joșua, însemnând “Iahve este Salvare“.

Gramatica

YHWH - semnificatia literelor din numeNumele יהוה este compus din trei consoane, yōd (י), hē (ה) și vāv (waw) (ו) (un w semivocalic; vezi mater lectionis, אֵם קְרִיאָה), consoana hē (ה) fiind repetată la sfârșit.

In limba ebraica cuvintele se pot desparti in silabe deschise (Consoana + vocala) sau silabe inchise (Consoana + vocala + consoana), iar tetragrama devine astfel YvH-WvH sau Yv-Hv-WvH.

Limba ebraica are doua timpuri pentru verbe, timpul perfect (descrie o actiune incheiata) si imperfect (descrie o actiune neincheiata). Limba ebraica este o limba a actiunilor, pe cand limba engleza se refera la localizarea temporara a actiunii (trecut, prezent, viitor). Un verb tradus din ebraica si care reflecta o actiune, trebuie tradus in engleza intr-un verb reflectat intr-un timp corespunzator. De aceea unele verbe din ebraica sunt traduse in engleza cu o propozitie.

Numele divin Yahweh provine de la verbul imperfect “Ahayah” (uneori scris hayah sau Ehyeh) care inseamna “eu sunt” sau “eu exist” si este conjugarea la persoana a treia, masculin, singular.

Toate numele evreiesti sunt cuvinte cu semnificatii si provin de la verbe, iar Jehova, Yahweh, Yahovah, Yehueh nu inseamna nimic in limba ebraica. Sufixul “hovah”, la nr. 1943 in Dictionarul Ebraic, inseamna “ruină”, “pagubă”, iar la nr. 1942 “havvah” este tradus prin “calamitate, pervertire, slabiciune”. Daca am translitera YeHovah si am pune prefixul “Ye” alaturi de sufixul “hovah”, se obtine “Dumnezeu este slabiciune”.

Cel mai probabil tetragrama יהוה se citeste Yahawah (“Ya” inseamna “El” si “Hawah” inseamna este/exista/devine).


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 Responses to Numele lui Dumnezeu, tetragrama YHWH

 1. chetan sanda 27 November 2015 at 7:47 pm #

  Numele IEHOVA inseamna Cel ce are un scop, si este singurul Dumnezeu adevarat, creatorul intregului univers. el se descopera pentru prima data lui Moise sub acest nume aratandu-si scopul sa cu privire la creaturile sale. In vechime, El a lucrat cu un popor pe care El l-a ales dintre toate popoarele, un popor prin care a dorit sa isi faca un NUME. In fata Fraonului Egiptului, prin Moise, purtatorul Lui de cuvant, si prin faptele (plagile) aduse peste Egipteni, Dumnezeu sia- decoperit PUTEREA, MARETIA, IUBIREA , DREPTATEA, SI INTELEPCIUNEA. In zilele noastre, Iehova lucreaza cu un alt popor dar de data aceasta un popor scos din toate natiunile pamantului, un popor pe care-l trimite ca MARTOR pentru NUMELE LUI. TOTI credinciosii din vechime, din zilele lui Isus, precum si din zilelel noastre, au fost Martorii Numelui Lui…prin care Dumnezeu si-a descoperit scopul sau, si apoi i-a trimis si ii trimite la toate creaturile de pe pamant sa vesteasca acest Nume si faptele lui.

  • Claudiu Pastor 29 November 2015 at 10:59 am #

   Sanda draga, foarte frumos ai surprins in cateva propozitii ceea ce este scris in cartea “Ce ne invata cu adevarat biblia”. Este esenta dogmatica a martorilor lui Iehova.
   Singura problema majora pe care o vad este ca martorii nu mai citesc nimic in afara de revistele care li se ofera si chiar si un articol documentat precum cel de fata, este trecut cu vederea de ei. Sunt convins ca martorii au incredere oarba in “comitetul de conducere” cum ca informatia oferita este una sigura si corecta, deoarece cativa martori fac cercetari sincere in numele celorlalti, iar concluziile sunt transmise prin intermediul revistelor tuturor martorilor lui Iehova din intreaga lume.

   Cu toate astea revin la idea articolului, re-citand 2 propozitii mentionate in articol si serios cercetate, si asupra carora te invit sa te apleci si tu cercetand cu ochii si cu mintea ta etimologia numelui.
   1. Limba ebraica are doua timpuri pentru verbe, timpul perfect (descrie o actiune incheiata) si imperfect (descrie o actiune neincheiata).
   2. Numele divin Yahweh provine de la verbul imperfect “Ahayah” (uneori scris hayah sau Ehyeh) care inseamna “eu sunt” sau “eu exist” si este conjugarea la persoana a treia, masculin, singular.

   Verbul este “a fi” sau “eu sunt”, dar acest verb nu are nici trecut si nici viitor, este un prezent permanent. Tinand cont ca trecutul este amintire, iar viitorul nu este manifestat, singurul lucru care exista este prezentul. Iata logica pentru care toate traducerile bibliei, cu exceptia traducerii lumii noi, mentioneaza de acel “eu sunt”.

   Revenind la comentariul tau, mi-ar place sa scrii care este scopul lui Dumnezeu, deoarece ai pomenit si la inceput si la sfarsit de acest scop, fara sa-l mentionezi.

   Doamne ajuta

 2. chetan sanda 5 February 2016 at 10:58 pm #

  Da, am revenit la comentariul in care poate am uitat sa descriu mai detailat scopul lui Iehova Dumnezeu privind creaturile sale. Pentru acest lucru vreau sa merg la chintesenta vietii omului pe pamant. Dar mai intai vreau sa pun doua intrebari la care in mod logic si sanatos ar trebui sa raspunda fiecare creatura inteligenta, si anume:

  Daca Dumnezeu este un Dumnezeu plin de indurare si dragoste dezinteresata atunci, de ce in lume noi, oamenii trebuie sa suferim necazuri, lipsuri, boli si sa sfarsim in moartea nemiloasa?
  Si a doua intrebare, de ce creaturile pamatesti trebuie sa iubeasca un astfel de Dumnezeu care ne lasa sa suferim atata si apoi sa murim?

  De aici s-au nascut multe intrebari in mintea mea, lucru care m-a determinat sa trec la cercetare, si nu m-a lasat sa cad in ignoranta. Pe masura ce am cercetat, si inca o mai fac, nu am dat crezare nimanui fara dovezi clare, care sa ma convinga, si datorita cercetarii, am primit exact raspunsurile dorite, astfel ca pana eram in religie credeam ca Dumnezeu este cel care cere mult peste putinta noastra, ne supune la lucruri neplacute, nedorite. Dar adevarul odata descoperit, face ca Dumnezeu Creatorul nostru sa devina cel mai bun lucru intalnit vreodata pe pamant de catre om. Dumnezeul religiei este un tiran, un zeu nemilos, care pedepseste fara sa ierte, pedepseste fara avertisment, omoara precum teroristii de pe pamant, pe la spate…etc. Nu, adevarul desprins din Cuvantul curat al lui Iehova Creatorul si Tatal nostru, ne descopera cu totul un alt Dumnezeu care nu are nici o legatura in nimic cu ceea ce am cunoscut pana atunci in religie. Prin cercetarea adevarului Biblic, descoperi lucruri care nu au atins inca inima omului pana in acel moment, descoperi un Dumnezeu plin de har, plin de intelepciune, plin de dragoste dezinteresata, plin de dreptate pura. Justitia Lui, face ca fiecare fibra din tine sa se acorde singura, sa devina congruenta cu gandurile drepte si intelepte cu care te-ai nascut, te face sa devii asemenea chipului Lui Dumnezeu asa cum ai fost creat.

  Revenind la Numele Lui Dumnezeu care arata scopul Sau cu privire la creaturile Sale, doresc sa afirm ca acest scop este acela de a vesti Numele Sau pe intreg pamantul, De a da un avertisment sau o marturie despre faptul ca El are de gand sa aduca pe pamant precum este in cer o Imparatie sau guvern drept teocratic, condus de sus din cer, unde oamenii vor putea trai in armonie cu vointa Lui, si anume, in dreptate, in iubire, in putere si intelepciune, tocmai dupa cum a fost vointa Lui Iehova de la inceput cand L-a creat pe om dupa chipul si asemnarea Lui, adica ma repet dupa cele 4 insusiri ale Lui: DREPTATE, IUBIRE, PUTERE SI INTELEPCIUNE. Asa cum este scris, Gandurile lui Dumnezeu nu au nimic comun cu gandurile noastre ale pamantenilor, caile lui Dumnezeu nu se aseamana cu nimic cu caile omului de azi, care nu sunt deloc drepte. De aceea cei ce doresc si tanjesc dupa dreptate, nu pot decat sa cerceteze CUVANTUL LUI DUMNEZEU (SI NU pe OAMENII CARE SE DAU DREPT CRESTINI, dar de fapt au inima exact contrar acestui Cuvant). Prin cercetare sincera si dorinta spre a castiga cunostinta despre Dumnezeu, aceea persoana devine una din cele mai bogate si intelepte persoane de pe pamant, si una din cele mai fericite. Scopul lui Dumnezeu este tocmai acela de a-si justifica Numele in fata creatiunii, Nume care a fost si inca mai este pangarit de acel Satan Diavolul care de la inceput s-a facut dusmanul Lui Dumnezeu si al omului. Dumnezeu a permis atata rau si atata nedreptate pe pamant din motivul ca Satan l-a provocat pe Dumnezeu acuzandu-L ca nu este in stare sa aseze oameni credinciosi pe pamant care in cele mai grele incercari vor rezista in credinciosie. Profetii din vechime, Isus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, apostolii, ei si inca multi altii l-au dovedit pe Satan de mincinos, prin faptul ca si-au pastrat credinciosia pana la sfarsit. Acum traim timpurile sfarsitului lumii create de Satan, a lumii nedrepte, si neprietenoase, sfarsitul sistemelor corupte si neintelepte pe care el, Satan le-a creat pentru a aduce si mai mare hula si ocara pe Numele lui Dumnezeu. Lumea uraste pe Iehova, pentru ca Satan s-a folosit intotdeauna de minciuna, de influenta negativa asupra oamenilor, s-a folosit de religia care i-a tinut pe oameni multa vreme in nestiinta, si ignoranta, si efectele se vad cu ochiul liber….nu cred ca mai exista vreo scuza pentru cineva ca nu a stiut de toate acestea…De aceea Iehova azi isi face un Nume pe pamant dar nu neaparatun Nume iubit. Faraon este cel mai bun exemplu, prin care Iehova si-a marit Numele, Nume pe care Faraonul Egiptului L-a sfidat si nu L-a crezut.

  • Claudiu Pastor 6 February 2016 at 10:56 am #

   Da Sanda draga, se vede vadit ca esti Martora a lui Iehova, si spun asta dupa acuratetea justificarilor. Eu nu vad o solutie prea logica faptul ca noi oamenii nu ne asumam multe lucruri din ce facem, dar dam vina pe necuratul. Spuneai “Lumea uraste pe Iehova, pentru ca Satan s-a folosit intotdeauna de minciuna, de influenta negativa asupra oamenilor”, dar eu te intreb de ce necuratul trebuie sa fie de vina pentru toate? De ce nu putem noi sa ne punem intrebari si sa vedem de ce oamenii urasc acel nume? Ce anume te face sa crezi ca numele de Iehova este urat de oameni si mai ales as vrea sa te intreb daca ai intrebat tu cativa oameni daca le place sau nu acel nume si daca nu le place, de ce nu le place?
   Eu propun sa nu mai cautam scuze si justificari in afara noastra ci sa ne asumam cat mai mult din ceea ce facem, sa punem intrebari atat noua insine cat si celor din jur si sa nu ne imaginam lumea intr-un fel fara sa consultam membrii acelei lumi, altfel riscam sa tragem concluzii pripite si nici sa nu fie 100% corecte, sa fie doar o parere, fara o certitudine in spate.
   Doamne ajuta Sanda si gandire limpede iti doresc.

 3. chetan sanda 7 February 2016 at 3:55 pm #

  Iaca, am ajuns in punctul in care apare divergenta in gandire. Mentalitatile cu care s-a format omenirea de azi nu justifica statutul de oameni integri, de aceea vreau sa plec de la origine si nu de la stadiul in care au ajuns acum aceste suflete care nu isi recunosc stapanul. E foarte buna zicala romaneasca, cainele isi recunoaste stapanul, dar omul ba. Un alt exemplu simplu, este ca atunci, cand copilul nu este educat corespunzator in familie, adica, nu are o educatie in armonie cu pretentiile familiei, privind respectul, iubirea dezinteresata, ascultarea (atentia) in toate situatiile de viata, o minte deschisa spre nou, atunci copilul devine rebel, neascultator de parintii care l-au nascut, renegandu-i chiar. Intocmai asa si omul, si-a renegat numele de OM, a permis sa piarda o mare pondere din cele 4 atribute cu care Dumnezeu L-a inzestrat, omul de azi nu se mai aseamana cu Tatal care i-a nascut. De ce oare e atat de greu sa intelegem ca fiii poarta numele tatalui. Mai mult, Intr-o familie nu toti copiii sunt buni, chiar daca poarta inca Numele Tatalui. In familie exista copiii cu multe interese egoiste, dar pe aceia Tatal nu le permite sa mai inainteze spre cunoastere sau chiar copilul ajunge sa urasca ceea ce Tatal ii ofera….copilul rebel nici nu mai vrea sa aiba de-a face cu acel parinte care nu-i joaca in strune…copilul care e rebel nici nu mai vrea sa poarte numele Tatalui, decat numai in cazul in care Tatal este foarte bogat, marit in intelepciune, in PUTERE, si ravneste la acestea pentru a i le lua, deposedandu-l de aceste Bunuri. Copilul egoist, mandru, devine auster, rau, tradator si plin de cruzime, incepand sa bata pe fratii lor pe care Tatal ii favorizeaza si-i accepta. De aici vine ura, dusmania atat intre cei doi stapani – CEL PRETINS SATAN DIAVOLUL SI IEHOVA DUMNEZEU – Si intre copiii lor. Ce deosebire este intre cei doi stapani si copiii lor? UNA FOARTE MARE! Iehova Dumnezeu care este Cel Prea Inalt este stapanul de drept al intregului univers, si copiii Lui stiu acest lucru, si s-au angajat in aceasta “lupta” pentru a-si castiga o cunoastere dreapta, plina de iubire dezinteresata, o cunoastere bazata pe pricepere si o putere pentru a sta integri pana la sfarsit. Iar copiii stapanului pretins raman fara cunoastere, urand pe copiii care cunosc si isi dau tot interesul sa faca bine.

  • Claudiu Pastor 11 February 2016 at 7:04 pm #

   Sanda draga, doar nu voiai ca odata ce ai pus un comentariu sa si fiu de acord cu tine, tocmai d-aia sunt atat de multe religii, sisteme filosofice si mentalitati ale oamenilor, pentru ca suntem multi si diferiti, daca Dumnezeu ne facea pe toti identici atunci aveam toti aceeasi parere.
   Ce pot spune despre oameni este ca in general se ascund si cufunda in “cunoastere teoretica” despre Dumnezeu, citind si predicand si pierzandu-se in ratiuni si filosofii, dar scapand din vedere tocmai trairea momentului, a clipei, cunoasterea adevarata. Acea cunoastere de care se vorbeste in biblie, “carpe diem”-ul pomenit in vechime, si mesajul de “cunoaste-te pe tine insuti” scris pe templul din Delphi, sunt doar cateva imbolduri spre trairea autentica a vietii si atentia asupra prezentului.

 4. Emanuel 11 March 2016 at 4:56 pm #

  Cât de siguri suntem pe folosirea unui nume care a fost ținut ascuns de chiar cei care trebuiau să-L facă cunoscut și care a fost răstălmăcit, de cei interesați să ducă omenirea la o altă închinare? Ce facem cu numele de Dominus Deus pe care îL pronunțăm? și ce legătură are acesta cu Elohim-ul Bibliei? Ce legătură este între Hristos/Christos/Cristos cu Mesia/Unsul? și de unde știm că este unul și acelaşi. Dar numele Isus/IIsus cu Iosua (care este același cuvânt tradus diferit pentru Iosua si Isus)? Emanuel …

  • Claudiu Pastor 16 March 2016 at 9:49 am #

   Chiar azi dimineata in timpul rugaciunilor am primit un gand cum ca Dumnezeu este dincolo de lumea fizica in care existam noi, iar numele este o conventie stabilita de oameni care sunt obisnuiti sa se adreseze unul altuia prin nume, la fel de bine puteam sa ne adresam prin CNP sau email :)). Chiar si in rugaciunea Tatal Nostru, in primele 2 versuri se poate observa ca nu ii pomenim numele, ii spunem doar Tatal Nostru, iar sfintirea numelui se face prin fiul lui, adica prin Hristos. Hristos a fost singura manifestare intrupata a lui Dumnezeu, care avea un nume. In Filipeni 2:9 “Pentru aceea, şi Dumnezeu L-a preaînălţat şi I-a dăruit Lui nume, care este mai presus de orice nume”, se spune ca cel mai mare nume care exista ar fi cel al fiului sau, Isus Hristos.

   Dominus Deus este tot o conventie pentru divinitate, iar Elohim este un grup de suflete care au contribuit la facerea omului, mai multe detalii gasesti in cartile lui Rudolf Steiner.

   Pentru a intelege ca Hristos si Mesia este unui si acelasi lucru, spus in doua limbi diferite (ebraica si greaca), iti recomand sa citesti articolul urmator.
   http://safiisanatos.ro/sanatate-spirituala/credinta-si-religie/cum-scriem-correct-iisus-hristos-isus-cristos-sau-isus-christos/

   Doamne ajuta

 5. iELU 1 January 2017 at 5:51 pm #

  Mă bucur să aud că aveți un “ZEL” pentru יְהֹוָה.
  CLAUDIU tu spui că SINGURUL DUMNEZEU ADEVĂRAT nu are un “NUME PERSONAL”??? prin gramatica corecta ebraică sau aramaică?

  • Claudiu Pastor 3 January 2017 at 12:17 pm #

   Da iELU, potrivit gramaticii eu nu consider ca expresia ce s-ar traduce prin “a exista dintotdeauna” este un nume personal, este un concept pe care tu ca si martor al lui Iehova preferi sa il folosesti ca sa te raportezi la ceea ce altii spun Dumnezeu. Martorilor va este la indemana ca potrivit dogmei voastre sa reduceti lucrurile la o logica primara si la cuvinte, ignorand conceptul in sine.

 6. iELU 1 January 2017 at 6:10 pm #

  YHWH sau YHVH =NU este folosit de evrei.
  Poți să-mi spui CLAUDIU cum se “PRONUNȚĂ” =(Sunet) tetagrama ebraică
  יְהֹוָה=cum o pronunță evreii??

  • Claudiu Pastor 3 January 2017 at 12:23 pm #

   Evreii nu au pronuntat-o niciodata, doar marele erhiereu o facea odata pe an si surprinzator nimeni in afara de el nu stia cum sa pronunte aceasta tetragrama si nici nu aveau voie sa o faca, dar voi martorii ati stiut mai bine decat arhiereul cum se spune “corect”. Evreii de rand mai pronuntau acest nume drept Adonai, Sabaot, etc.
   Draga iELU, cerceteaza putin si ai sa intelegi ca termenul acceptat astazi ca Iahve, Iehova, Jehova, etc, este unul debitat/inventat in secul XII sau XIII.
   Daca consideri ca gresesti in pronuntarea acestui termen, iti recomand sa vorbesti direct cu un rabin, iar daca consideri ca ai dreptate in pronuntarea numelui … cred ca doar cauti polemica.

 7. iELU 3 January 2017 at 2:59 pm #

  CLAUDIU mă bucur fiindcă mi-ai răspuns la întrebări. Eu sunt oaia pierdută care își caută “PĂSTORUL” (Sunt un om în căutarea “ADEVĂRULUI”). Acuma mai înțeles că nu caut polemici.
  Ți-am spus de la început că YHWH sau YHVH nu există în sfintele scripturi originale. Am vrut doar să știu cum o pronunță erhiereul în limba lui (după sunet) tetragrama și nu cum vine tradusă tetragrama în altă limbă.
  De ce mă judeci că sunt – martor-?
  Dacă vreau să aflu pronunția exactă a tetragramei asta nu înseamnă că sunt “martor”. Pentru mine religia este doar o – – – – – -==tradiție de învățături ==– și nimic mai mult. Referitor la RELIGIE este că fiecare – religie are doar o parte din ADEVĂR.
  Nici o religie nu deține adevărul în mod absolut și cu regret spun asta.
  Nu mă judeca ca ignor conceptul în sine după dogma “martorilor” și că mă reduc la cuvinte după o logică primară.
  Ți-am spus că vreau să aflu adevărul și aș fi foarte încântat să vorbesc cu un rabin.
  CLAUDIU ai zis că – tu consideri- asta înseamnă că “ESTE PĂRERE TA” și subliniez asta că :”nu este un nume personal ci un concept, referitor la ce anume :
  1 – TETRAGRAMA? sau
  2 – YHWH.?
  Mai am o întrebare pentru tine CLAUDIU ce înțelegi prin aceste cuvinte din versetul EXODUL 3:15?
  Ex. 3:15 “…… ACESTA ESTE NUMELE MEU PE VEȘNICIE…”
  Vorbește acest verset despre un NUME PERSONAL sau despre un “CONCEPT” cum spui tu.
  Referitor la TETRAGRAMA cum vine tradusă “EU SUNT CEL CE SUNT” însemnând că:” EL FACE SĂ DEVINĂ “.
  TETRAGRAMA =tradusă denotă o acțiune.
  Dar acest lucru nu ne depărtează deloc de de :” ACESTA ESTE NUMELE MEU ”
  Dacă te gândești la” CEVA “” ce este în “ACȚIUNE” mereu și continu “A FOST, ESTE ȘI VA FI” -A FOST DIN TOTDEAUNA ESTE DIN TOTDEAUNA ȘI VA FI ÎNTOTDEAUNA ” – – ==ESTE FĂRĂ ÎNCEPUT ȘI FĂRĂ SFÂRȘIT ==– te departezi de numele acelui “”CEVA”?
  Desigur prin mintea noastră și învățătură pe care am primit-o nu putem să o înțelegem, ci numai prin CREDINȚĂ.
  Toate traducerile ale sfintelor scripturi indiferent de limba în care a fost tradusă chiar și în originala ebraică sau aramaică spune același lucru : Ex 3:15…
  “ACESTA ESTE NUMELE MEU PE VEȘNICIE”…
  Traducători care au ÎNLOCUIT cu diverse TITLURI precum,”DUMNEZEU ” sau” “DOMNUL” numele persoanal al lui
  –== יהוה ==– sunt vinovați.
  În Biblie יהוה are mai multe titluri cum ar fi: NUMAI TU ești CEL PREAINALT sau DUMNEZEU CEL ATOTPUTERNIC.
  Mai grav este că unele religi învață pe enoriași că acesta este numele lui exemplu : “DUMNEZEU” sau “DOMNUL” dar aceasta sunt TITLURI nicidecum un nume.
  CLAUDIU îți mulțumesc pentru înțelegere și aștept răspunsul sau cel puțin opinia ta la ÎNTREBAREA :”cum înțelegi VERSETUL din EXODUL 3:15 “ACESTA ESTE NUMELE MEU PE VEȘNICIE” ?
  Cu toată stima și respectul “iELU”

  • Claudiu Pastor 3 January 2017 at 6:29 pm #

   “CLAUDIU mă bucur fiindcă mi-ai răspuns la întrebări. Eu sunt oaia pierdută care își caută “PĂSTORUL” (Sunt un om în căutarea “ADEVĂRULUI”). Acuma mai înțeles că nu caut polemici.”
   Sincer raspunsul tau ma face sa fiu tot mai convins ca esti martor, mai ales dupa usoara ironie pe care o afisezi 🙂 … si la o citire completa a comentariului tau chiar cred ca esti in cautare de polemici :))

   “Ți-am spus de la început că YHWH sau YHVH nu există în sfintele scripturi originale” – intr-adevar nu sub aceasta forma ci aceasta “יְהֹוָה”, cele 4 litere fiind o conventie occidentala preluata la prima traducere a bibliei, Pentateuch -ul

   “De ce mă judeci că sunt – martor-?”
   1. Este o constatare si nu o judecata de valoare.
   2. Tu ai spus intr-un comentariu precedent “Mă bucur să aud că aveți un “ZEL” pentru יְהֹוָה”, iar eu NU sunt martor, ceea ce inseamna ca singur m-ai judecat si m-ai catalogat intr-un fel, iar eu te-am asezat in cealalta tabara 😛
   3. Ai mai scris “Referitor la TETRAGRAMA cum vine tradusă “EU SUNT CEL CE SUNT” însemnând că:” EL FACE SĂ DEVINĂ “. TETRAGRAMA =tradusă denotă o acțiune.” … spuneai ca nu cauti polemica ci sa afli adevarul, dar se pare ca deja ai o “intelegere” despre ce ar reprezenta tetragrama. Conceptul “El face sa devina” acesta este strict o traducere al martorilor pe care nu o mai gasesti altundeva, este o traducere folosita ca sa justifice o transformare sau o transfigurare viitoare a intregului pamant si a oamenilor. Asa cum este scris si in articol, conform gramaticii ebraice, verbul “Ahayah” este unul imperfect care nu are inceput si nici sfarsit, iar traducerea martorilor este una care denota o actiune la viitor, pe cand “eu sunt cel ce sunt” este o actiune constanta in timpul prezent, care mereu este schimbator, deci include atat trecutul, cat si prezentul, cat si viitorul, exact cum face un verb imperfect.

   Ai scris “Dacă te gândești la” CEVA “” ce este în “ACȚIUNE” mereu și continu “A FOST, ESTE ȘI VA FI” -A FOST DIN TOTDEAUNA ESTE DIN TOTDEAUNA ȘI VA FI ÎNTOTDEAUNA ” – – ==ESTE FĂRĂ ÎNCEPUT ȘI FĂRĂ SFÂRȘIT ==– te departezi de numele acelui “”CEVA”?” … de ce? De ce ai fi mai aproape de un nume care “va deveni ce vrea sa devina” dar te indepartezi de un nume care “este fara de inceput si fara de sfarsit”? Nu vad nici un sens in logica ta.

   “CLAUDIU ai zis că – tu consideri- asta înseamnă că “ESTE PĂRERE TA” și subliniez asta că :”nu este un nume personal ci un concept” – apreciez atentia si prezenta de spirit in lecura. Ma refeream la ambele, YHWH fiind insasi echivalentul occidental al tetragramei, ca fiind doar concepte, pentru usurarea conexiunii oamenilor cu Dumnezeu, deoarece oamenii nefiind capabili in mod natural sa-l mai cunoasca pe Dumnezeu, ei se rezuma la concepte.

   “ce înțelegi prin aceste cuvinte din versetul EXODUL 3:15? Ex. 3:15 “…… ACESTA ESTE NUMELE MEU PE VEȘNICIE…”. Vorbește acest verset despre un NUME PERSONAL sau despre un “CONCEPT” cum spui tu”
   Hai sa fim sinceri, doar un martor mai are astfel de argumente si justificari cand vine vorba de sustinerea dogmei religiei in care crede, deci sa nu-mi spui ca nu esti martor :)). Pe langa asta, versetul citat este din traducerea martorilor si este doar asemanator cu traducerea ortodoxa 😉
   Ca sa-ti raspund la intrebare, este vorba de concept, acela de a fi prezent tot timpul, de a fi treaz, constient … astfel poti fi prezent pe vesnicie. Citeste cu atentie versetul Exod 3:15 si ai sa observi ca NU scrie intr-un singur verset cum ca “Eu sunt cel ce sunt este numele pe vecie” …
   Mai inteleg exact acelasi lucru ca in Matei 6:9: “Tatal nostru care esti in ceruri! Sfinteasca-se Numele Tau” … Incearca sa-ti pui intrebarea de ce nu se mai foloseste in noul testament numele divin, ci peste tot vei gasi “Numele Tatalui”, dar niciunde nu se foloseste acest nume, daca el exista.
   Daca intr-adevar cauti sa afli lucruri noi despre acest nume, te invit sa citesti urmatoarele 3 articole
   http://safiisanatos.ro/sanatate-spirituala/credinta-si-religie/efectele-rugaciunii-tatal-nostru-edgar-cayce/
   http://safiisanatos.ro/sanatate-spirituala/semnificatia-rugaciunii-tatal-nostru/
   http://safiisanatos.ro/sanatate-spirituala/adevarata-rugaciune-tatal-nostru-data-de-isus-apostolilor/

   “Toate traducerile ale sfintelor scripturi indiferent de limba în care a fost tradusă chiar și în originala ebraică sau aramaică spune același lucru : Ex 3:15…
   “ACESTA ESTE NUMELE MEU PE VEȘNICIE”..” – iti multumesc pentru acest comentariu amplu, in sensul ca mi-ai confirmat ca este nevoie sa completez seria cu inca un articol in care sa dezvolt putin acel “EU Sunt”, ceva ce doar omul poate spune despre el insusi. Acel “Eu Sunt”, acea conexiune a omului cu divinul a permis lui Moise sa spuna in Exod 3:14 “Cel ce Se numeste “Eu sunt”, m-a trimis la voi”.
   Din acest verset se intelege mai exact cum ca sunt 2 aparitii ale numelui divin, scrise intre ghilimele “Dumnezeu a zis lui Moise: “Eu sunt Cel ce sunt”” si “Cel ce Se numeste “Eu sunt”, m-a trimis la voi” … te intreb eu acum … care este adevaratul nume al Domnului? “Eu sunt cel ce sunt” sau “Eu sunt”? In Edox 3:15 se spune “Domnul Dumnezeul parintilor vostri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov, m-a trimis la voi. Acesta este Numele Meu pentru vesnicie, acesta este Numele Meu din neam in neam.” … dar “Acesta este Numele Meu pentru vesnicie” poti spune ca se refera la ceea ce este scris in versetul 14 sau cel din 15?

   “Traducători care au ÎNLOCUIT cu diverse TITLURI precum,”DUMNEZEU ” sau” “DOMNUL” numele persoanal al lui –== יהוה ==– sunt vinovați.” – propun sa nu mai cauti vinovati ci doar sa cercetezi atent si profund. Asa cum spuneam in comentariul precedent, numele divin putea fi citit de omul de rand drept Adonai sau Sabaot El-Shadai sau alte nume, traduse prin Domnul sau Dumnezeu. Incearca sa intelegi ca nu este pentru omul de rand sa ii pronunti numele … Pe langa asta, ma indoiesc ca numele tau este iELU si desi nu-ti dezvalui adevarata identitate totusi putem schimba cateva randuri de text, cred ca la fel se poate face si cu Dumnezeu.

 8. iELU 3 January 2017 at 11:07 pm #

  Îți mulțumesc pentru răspuns CLAUDIU, și totuș nu am primit unul convingător.
  Eu nu fac parte din “CONFESIUNEA” – Martorilor .
  DUMNEZEUL MEU îmi este MARTORUL CREDINCIOS iar tu dacă nu crezi este problema ta.
  ADEVĂRATUL DUMNEZEU nu se uită la “Religie” ci la – INIMA -omului care este sinceră.
  ADEVĂRATUL DUMNEZEU a creat “omul” ” care este coroana creației. Omul la rândul lui a inventat “religiile” sau simplu spus “Tradițiile non SRIPTURALE”
  Fiindcă iubesc NUMELE ADEVĂRATUL DUMNEZEU deși nu-i cunosc pronunția exactă, nu înseamnă că te-am judecat sau catalogat. Oricum nu facem parte din aceeași barcă asta e clar fiindcă eu de la început ți-am pus o întrebare și tu continui și în prezent să mă insulti.

  Ți-am spus de la început că am vrut să știu pronunția exactă a Tetragramă.
  Ai specificat tu însuți :”sau alte nume traduse prin Domnul sau Dumnezeu “.
  Acestea sunt TITLURI și în nici un caz nume.
  De ce ți-e așa greu să înțelegi CLAUDIU?
  Iubesc acest verset: Ps 5:11″…TU vei fi bucuria celor ce iubesc Numele Tău”…

  Cât despre transformare este scris:” Iată EU fac toate lucrurile noi” și aceste cuvinte sunt vrednice de crezut.

  Cei care se rezumă la concepte și nu îl cunosc în mod natural pe ADEVĂRATUL DUMNEZEU este că nu au primit DUHUL SFÂNT sau SPIRITUL SFÂNT.
  De ce nu L-au primit?
  Pentru că nu-L cunoaște și nu-L înțelege.

  Matei care se mai numește și Levi din vameș a devenit Apostol și a compus “PRIMUL” o Evangheliei a Domnului ISUS în limba ebraică și cu caractere ebraice în folosul celor circumcisi care au crezut. Această Evanghelie cuprinde 11 citate ale unor fragmente din Scripturile ebraice care conțin Tetragrama. Multe din aceste pasaje conțin Tetragrama ebraică fapt care atestă primele copi ale SEPTUAGINTEI.
  Tetragrama se află încă în copiile grecești ale Biblie. Pe la începutul secolului al doilea, folosirea unor ÎNLOCUITORI ai Numelui Divin a dus la dispariția TETRAGRAMEI din ambele Testamente. Aceasta a fost eliminată pentru prima dată din VT în limba greacă, iar pe urmă și cele care apăreau în NT. Soferimii l-au redat prin Adonai sau Elohim.
  Repet din nou acestea sunt TITLURI și nicidecum “nume”.

  Nu este “Ahayah” ci mai exact este “Ehyeh”
  Al doi-lea “E,”se pronunță cu accent franțuzesc sau maghiar și este la timpul imperfect.

  Cât despre versetul 15 este un simbol că ADEVĂRATUL DUMNEZEU este cel al poporului ISRAEL. – fiindcă spune de 3 ori :
  “1-DUMNEZEUL lui Avraam
  2- DUMNEZEUL lui Isaac și
  3- DUMNEZEUL lui Iacov.
  Versetul 13 spune: “DUMNEZEUL strămoșilor voștri.
  Când un cuvânt se repetă de 3 ori în SFINTELE SCRIPTURI acel lucru înseamnă că este hotărât și neschimbat, de aceea versetul 15 spune:” Acesta este NUMELE MEU PETRU VEȘNICIE ”
  ADEVĂRATUL DUMNEZEU nu-și va părăsi niciodată poporul ales
  .
  Desigur în Scripturi ADEVĂRATUL DUMNEZEU când se identifică este folosită Tetragrama ebraică iar acest lucru înseamnă că se referă la versetul 14 și nu la versetul 15.
  BIBLIA trebuie înțeleasă din ansamblul ei și nu dintr-un singur verset.
  1-Dacă vrei să cunoști BIBLIA ce îți spune cu siguranță că trebuie citită în întregime.
  Dar asta nu este de ajuns trebuie studiată și analiză.
  În primul rând vine smerenia pe urmă rugăciunea iar pe urmă prin rugăciune și credință vine SPIRITUL SFÂNT care îți descoperă lucrurile ascunse care nu sunt înțeles în mod personal.

  2-Dacă vrei să cunoști BIBLIA cu siguranță nu vei citi doar un anumit verset din ea.

  Iubesc acest verset : Ezechiel 36:23
  “…Voi sfinți NUMELE MEU CEL MARE care a fost pângărit printre neamuri “….
  O altă traducere spune :
  ” Voi sfinți NUMELE MEU CEL MARE care este profanat printre națiuni.

  Cu toată stima și respectul “iELU”

  • Claudiu Pastor 4 January 2017 at 10:52 am #

   Dragul meu, imi pare rau daca te-ai simtit insultat, nu acesta a fost scopul. Ca esti sau nu martor, nu ma incomodezi, fac studii biblice cu martorii de 3 ani, chiar daca nu le agreez in totalitate dogma, dar pentru mine este un exercitiu de a ma apropia de Domnul.

   “Îți mulțumesc pentru răspuns CLAUDIU, și totuș nu am primit unul convingător.” – scopul nu este sa te conving, daca ar trebui sa vorbim pana sa te conving asta duce la polemica, deoarece avem 2 pareri diferite.

   “Fiindcă iubesc NUMELE ADEVĂRATUL DUMNEZEU deși nu-i cunosc pronunția exactă” – intreaba-te ce anume iubesti la acel nume, iubesti misterul, iubesti divinul? De ce este atat de important pentru tine acel nu me si nu relatia directa cu divinul?
   “Ți-am spus de la început că am vrut să știu pronunția exactă a Tetragramă.” – nu tine de noi sa ii pronuntam numele, doar martorii au conceptia de a avea o relatie cu Dumnezeu ca intre doi oameni, desi daca nu-i cunoastem cu adevarat numele si il pocim, s-ar putea sa nu fie foarte incantat ca il mentionam, nu-i asa?

   “Ai specificat tu însuți :”sau alte nume traduse prin Domnul sau Dumnezeu “. Acestea sunt TITLURI și în nici un caz nume.”
   http://safiisanatos.ro/sanatate-spirituala/credinta-si-religie/diferitele-nume-atribuite-dumnezeului-evreilor/

   “De ce ți-e așa greu să înțelegi CLAUDIU?” – fiecare suntem diferiti si intelegem dupa puterile noastre, dupa constiinta pe care am primit-o si pe care am cultivat-o pana acum, dar tocmai deoarece suntem atat de diferiti intelegem lucrurile diferit, asa s-au nascut de-a lungul timpului religiile, din intelegeri diferite. Culmea este ca eu sunt foarte increzator in ce spun si cred si consider ca acesta este Adevarul, pentru mine chiar este, iar tu crezi in altceva si pentru tine acela este Adevarul. Ce am inteles de-a lungul timpului, ca aceste credinte sunt de ordin mental, pur rational, iar Dumnezeu este dincolo de aceste credinta sau de acel Nume dupa care noi tot alergam sa-l pronuntam, dincolo de toate acestea este o liniste a mintii care ne permite sa-l accesam. Nu este neaparat sa imbratisezi aceasta “filosofie”, pentru tine s-ar putea sa nu fie calea spre adevar.
   Scopul tau nu ar trebui sa convingi pe cineva sa creada ceea ce tu crezi, (aceasta este religia, impunerea unor idei) ci sa expui detasat ceea ce crezi, in felul acesta s-ar putea sa ajuti oameni in jurul tau, de aceea imi este “asa de greu sa inteleg” ceea ce tu intelegi … intelegi? :))

   “Iubesc acest verset: Ps 5:11″…TU vei fi bucuria celor ce iubesc Numele Tău”…”
   Exod 23:21 – “… caci Numele Meu este in El … ” – Numele nu este atasat de cineva ci este IN cineva
   Filipeni 2:9 – Pentru aceea, şi Dumnezeu L-a preaînălţat şi I-a dăruit Lui nume, care este mai presus de orice nume – Aici se refera clar la Hristos, care are un nume “mai presus de orice nume”.
   Faptele apostolilor 4:12 – “Şi întru nimeni altul nu este mântuirea, căci nu este sub cer nici un alt nume, dat între oameni, în care trebuie să ne mântuim noi” – Intrebare pentru tine iELU: scopul tau este sa iubesti un nume sau sa te mantuiesti? Preferi sa cauti in nestire si sa iubesti un nume pe care nu stim exact cum se pronunta sau sa cauti mantuirea prin Hristos?
   Geneza 32:28 – Zisu-i-a Acela: “De acum nu-ţi va mai fi numele Iacov, ci Israel te vei numi, că te-ai luptat cu Dumnezeu şi cu oamenii şi ai ieşit biruitor!” – Numele in vechime era interpretat diferit fata de cum il vedem noi astazi, sper sa revin odata cu un articol mai explicit in aceasta privinta. Care ar fi logica sa te poti lupta du Dumnezeu, sa iesi biruitor si pentru asta sa-ti fie schimbat numele … just think about it.

   “Cei care se rezumă la concepte și nu îl cunosc în mod natural pe ADEVĂRATUL DUMNEZEU este că nu au primit DUHUL SFÂNT sau SPIRITUL SFÂNT. De ce nu L-au primit? Pentru că nu-L cunoaște și nu-L înțelege.” – cunoasterea este cea obtinuta prin traire, iar intelegerea este pur mentala/rationala. Dumnezeu nu trebuie inteles, ci trait. Cartile sfintilor parinti ortodocsi s-ar putea sa te ajute mai mult decat pot eu in a explica conceptele de Dumnezeu, Adevar, Duh Sfant si sa te calauzeasca inspre a le putea accesa si cunoaste (prin traire).

   “Cât despre versetul 15 este un simbol că ADEVĂRATUL DUMNEZEU este cel al poporului ISRAEL”
   Ca sa definitivam putin situatia cu numele pe care il iubesti, sper sa fi evreu, altfel nu ai nici un motiv serios sa iubesti un nume a unui zeu dintr-o carte care nu-ti era destinata.
   In Exod 20 se spune urmatoarele
   2. “Eu sunt Domnul Dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei.
   3. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
   Ei bine daca pe tine te-a scos cineva din Egipt, ai tot dreptul sa slavesti acel nume pe care nu stii cum se pronunta, altfel consider ca ne pierdem in discutii inutile

   “Dar asta nu este de ajuns trebuie studiată și analiză.” – studierea si analiza sunt facute pentru linistea mintii, sugerez o reflectare si o interiorizare cand se citesc versete din biblie, care asa cum ai spus, daca sunt sustinute de rugaciune si smerenie, Duhul Sfant ti le poate revela, altfel o analiza este un blocaj la nivelul mintii, iar Dumnezeu este dincolo de minte.

   Domnul sa te calauzeasca, indiferent cum il numesti si cum te raportezi la el 🙂
   Sper sa nu consideri vre-un rand scris ca fiind o insulta la adresa ta, nu asta este intentia, detaseaza-te si o sa fi mai fericit 😉
   Claudiu

 9. iELU 4 January 2017 at 8:34 pm #

  “S-ar putea sa nu fie încântat, dacă î-L menționăm” , ba dimpotrivă.
  Adevăratul Dumnezeu le-a dat o Poruncă slujitorilor Lui să-i cheme Numele iar cei fideli au respectat această Poruncă ioeL2:32, Fapt2:21.
  Puritatea originală a religiei a fost coruptă, prin TRADIȚIILE care trec peste Cuvântul Inspirat.
  SFINȚENIA i aparține lui “DUMNEZEU”
  În loc să fie Sfințit Numele lui DUMNEZEU, este pierdut pentru milioane de cititori ai Bibliei. Psl 74:10

  Dacă folosirea Numelui Divin este (totalmente nepotrivită) de ce apare acesta de 6828 de ori în textul ebraic?, dintre care 3 ocurențe unde Numele Divin se găsește în structura unor substantive compuse : Gen22:14, Ex17:15, Jud6:24. ȘI 6 ocurențe unde Numele Divin se găsește în atentul câtorva Psalmi (7; 18 (de 3 ori) ; 36; 102)

  Tu ai spus ca nu-i este pentru omul de rând să rostească Numele Divin.
  (învățătura profanilor )
  Domnul Isus a făcut cunoscut
  “NUMELE LUI DUMNEZEU TATĂL ” pentru ca Dragostea Lui să fie în noi. Ioan17:26.

  Această tradiție (nebiblica) pe care tu o susți
  ” omul de rând să nu folosească Numele Divin ” are la bază interpretarea greșită a Legi din Exod20:7. Această Lege nu interzice folosirea lui într-un mod plin de respect.
  Spune să nu iei în deșert” Numele Domnului Dumnezeu”
  (să nu folosești într-un mod nedemn,, să nu Î-L profanezi)

  Elohim nu se traduce Dumnezeu.
  Pentru “prima dată” acest TITLU apare în Fac1:1 și nu în Fac2:4 iar acesta este la PLURAL (persoana a3-a) și nu la singular..
  Deci Elohim= Dumnezeu.
  Dumnezeu =este un Termen generic deoarece a participat la creație (TATĂL, Fiul și DUHUL SFÂNT).
  Ce înseamnă acest lucru că sunt 3 dumnezei într-unul Singur. Nicidecum.
  1-DUMNEZEU este UNUL SINGUR. Ioan17:3. 1Cor8:6 Isaia 45:5-6.
  2-Domnul ISUS HRISTOS este “Fiu lui DUMNEZEU” Ioan20:17. Ioan20:31
  3-DUHUL SFÂNT este” Forța activă a lui DUMNEZEU ” prin care a creat toate lucrurile cele văzute și cele NEVĂZUTE.DUHUL Lui DUMNEZEU susține viața. Fac2:7. Psl104:30 Ezec37:14.

  Fizica cuantică numește DUHUL SFÂNT :
  -ENERGIA – ȘI ei au ajuns la aceeași concluzie” *ENERGIA creează viața în univers și în același timp susține viața.

  Forța care animă sufletul este DUHUL
  animă=susține viața
  Suflet=ființă însăși care are viață (care trăiește)
  Fac2:4 Spune clar ca omul a deveni un suflet viu (el nu a primit un suflet ci a devenit un suflet viu)
  Ce a primit omul? În versetul 2:4?
  -suflarea de viață – care este DUHUL LUI DUMNEZEU.
  Ezech37:14..”Voi pune Duhul Meu în voi și veți trăi “…

  Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt în armonie.
  (aceeași misiune și același scop)
  Aceasta nu înseamnă că sunt 3 dumnezei într-unul singur.
  BIBLIA spune clar 1Cor8:5-6.
  Dar versetul 7 spune :” Nu toți au cunoștința aceasta ”
  Și așa a apărut – =doctrina Trinități=-.

  MESIA (Domnul Isus) este numit în Scripturi “un dumnezeu” și chiar “Dumnezeu tare” Isaia 9:6. (Dumnezeu Puternic) dar nu este numit nicăieri “Dumnezeu Atotputernic” sau “Atotputernic” iar acest titlu îi este atribuit numai “Tatălui nostru Ceresc”
  De ce strâmbi “Cuvântul Lui Dumnezeu”
  CLAUDIU? Prin aceasta dovedești că nu ești pregătit pentru lucrarea Lui Dumnezeu.
  Nu mai împroșca erezii, nu mai trece niciodată peste CUVÂNTUL INSPIRAT și să nu ÎL mai denaturezi niciodată.
  Pomul se cunoaște după roadele lui.

  Mai citește odată din Isaia 9:6.
  În Numele Domnui Isus primim viața și mărturisim spre “SLAVA LUI DUMNEZEU TATĂL” că Isus Hristos este DOMNUL.
  ISAIA 42:8.

  • Claudiu Pastor 4 January 2017 at 9:10 pm #

   :)), asa cum era de asteptat, esti dornic de polemica si disputa, lucru pe care ti-l propun sa-l facem pe adresa de email de la contact daca mai esti tentat sa mai continuam. Titlul articolului este legat de numele divin, iar tu ajungi sa te legi si de trinitate si alte subiecte, iar acest lucru nu am sa il mai tolerez, de preferat este sa ramanem la subiect, iar orie alta polemica sa o discutam in privat.

   Din respect pentru faptul ca ti-ai petrecut timp sa pui acest comentariu am sa-l aprob si am sa-i dau un raspuns, dar vreau sa intelegi ca pentru mine partial din ceea ce ai scris este erezie, cred ca doar martorii si mormonii sunt cei care refuza sa creada in trinitate si sa puna un atat de mare accent pe un nume divin care, in fata mortii, nu vad sensul cu ce te ajuta ca-l cunosti. Singura diferenta este ca martorii nu cred in existenta sufletului, iar tu ai pomenit de asa ceva … deci, ce confesiune religioasa reprezinti? Sau cel putin in ce religie ai fost botezat? Sau in ce (religie) crezi mai exact?

   Este limpede ca insiruirea unor versete nu te aduce mai aproape de Dumnezeu, tot ce faci este doar sa iti impui punctul de vedere, iar replica ta “De ce strâmbi “Cuvântul Lui Dumnezeu” CLAUDIU” as putea sa o leg de o alta “Omul la rândul lui a inventat “religiile”” … prin care sper sa intelegi ca tot ce incerci tu sa faci este sa iti propovaduiesti religia prin prisma careia ai fost invatat pana acum, fara sa intelegi ca avem doua pareri diferite, eu impartasesc o anumita credinta si o expun ca atare, iar tu crezi in altceva, motiv pentru care tu consideri ca “stramb” Cuvantul lui Dumnezeu, doar pentru ca nu spun acelasi lucru ca si tine. Uite-te la un martor si la un crestin ortodox, amandoi stau cu biblia in brate si aduc ca argumente exact aceleasi versete din biblie si le interpreteaza diferit si culmea niciunul nu le “stramba” ci le expun potrivit credintelor (am explicat intr-un comentariu precedent ca asa apar religiile, interpretare diferita a acelorasi versete).

   As vrea sa intelegi ca nu intentionez sa-ti mai intru in joc si sa-ti raspund la anumite lucruri pe care nu doar ca nu le intelegi, ci nici nu cauti sa le intelegi, doar cauti sa iti expui propria parere insistent. Iti propun sa iti faci propriul blog unde sa-ti expui parerile si credintele si sa lasi pe altii sa te judece ca ii duci in eroare prin erezii si sa-ti spuna ca nu esti pregatit pentru lucrarea lui Dumnezeu. Eu expun ceea ce cred si imi asum in fata celui de sus acest fapt, nu in fata oamenilor.

   Doamne ajuta si sa fii calauzit in toate
   Claudiu

 10. nicolae 22 October 2023 at 10:35 am #

  Ce nume ar putea avea Cel care a făcut toate lucrurile? Întreabă un evreu cum se zice Eu Sunt sau Eu sunt Cel ce sunt în evreiește și așa e pronunția .Este o expresie,nu poți face dintr-o expresie nume propriu.Ideea că n-ai voie să rostești numele Domnului e o minciună.Porunca era să nu iei Numele Domnului în deșert.Cred că cine are Duhul Domnului îi spune astăzi Tată și nu are probleme cu pronunția unei expresii. Dacă de ex,s-ar zice Eu sunt în ebraică Ioheva nu poți translitera pronunția unei expresii în limba ta în nume propriu .Dar poți totuși translitera, dar să iei expresia transliterată și să faci din ea un nume e greșit .

  • Claudiu - Sa fii sanatos 23 October 2023 at 10:27 am #

   Multe nume evreiesti sunt provenite din verbe care arata actiuni (vezi numele personajelor biblice din vechiul testament).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.