Diferitele nume atribuite Dumnezeului evreilor

YahwehIn Vechiul Testament, numele atribuite lui Dumnezeu cel mai des intalnite sunt Elohim, Iehova sau Iahve. Fiecare dintre acestea evidentiaza un aspect diferit al dumnezeirii.

Elohim – In Facere, capitolul I, care incepe cu “La inceput, Dumnezeu”, este intalnit termenul Elohim de 31 de ori. Aici, Dumnezeu este evocat mai ales in calitate de Creator si Judecator. Acest cuvant este un plural al maiestatii fiind folosit la singular atunci cand face referire la Dumnezeu. Forma prescurtata, „El”, apare frecvent ca nume, in special in cazul locurilor sfinte, precum Beth-El, insemnand “casa lui Dumnezeu”. Elohim este numele lui Dumnezeu cel mai des intalnit din Sfanta Scriptura.

Iahve – Atunci cand Moise a intrebat de numele dumnezeului lui “Avraam, Saac si Iacov”, Dumnezeu i-a raspuns lui Moise, „Eu Sunt Cel ce Sunt”. Apoi i-a zis: “Asa sa spui fiilor lui Israel: Cel ce este m-a trimis la voi!” Acest verset face referire la Dumnezeu “ca Fiinta ce are existenta prin Sine, care, de la Sine, poseda viata si existenta vesnica”. Pentru evrei, “a fi” nu insemana numai a exista, ci a fi activ, a se exprima pe sine ca fiinta activa. Acesta este intelesul lui Iahve.

Multe alte nume ale lui Dumnezeu deriva in urma unor combinatii:

Iahve-Jireh: “Domnul iti va da/iti va purta de grija” (Geneza 22:14)-Numele prin care i se arata lui Avraam cand acesta este pe punctul de a-si jertfi propriul fiu, pe Isaac, dandu-i acestuia un berbec in schimb.

Iahve-Rapha: “Domnul care vindeca” (Exod 15:26)” “De vei asculta cu luare-aminte glasul Domnului Dumnezeului tau si vei face lucruri drepte inaintea Lui si de vei lua aminte la poruncile Lui si vei pazi legile Lui, nu voi aduce asupra ta nici una din bolile pe care le-am adus asupra Egiptenilor, ca Eu sunt Domnul Dumnezeul tau Care te vindeca“. Atat fizic cat si spiritual. Trupeste prin prevenirea si tratarea bolilor, sufleteste prin alinare.

Iahve – Nissi: “Domnul Stindardul Nostru”(Exod 17:15), unde Stinard se refera la simbolul victoriei asupra Amalecitilor in desert.(vezi Exod 17)

Iahve -M’kaddesh: “Domnul care Sfinteste” (Levitic 20:8; Ezechiel 37:28) in care se specifica ca numai Dumnezeu, nu Legea,ii poate curata si sfintii.

Iahve -Shalom: “Domnul Pacii” (Judecatori 6:24)-Numele dat de Ghedeon altarului pe care l-a construit dupa ce Ingerul Domnului l-a asigurat ca nu va muri dupa ce-L va fi vazut. “Si a facut acolo Ghedeon un jertfelnic Domnului si l-a numit “Iahve-Salom”. si se afla acesta si astazi in Ofra lui Abiezer”

Yahve si ElohimIahve -Elohim: “Domnul-Dumnezeu”(Facerea 2:4; Psalmi 59:5)-Combinarea numelui unic Iahve cu cel generic de “Dumnezeu” simbolizand ca El este “Domnul-Dumnezeu” absolut.

Iahve -Tsidkenu: “Dumnezeul Dreptatii” (Ieremia 33:16)-Ca si in cazul lui Iahve -M’kaddesh, este doar Dumnezeu cel care face dreptate omului, prin Fiul Sau, Iisus Hristos care a devenit pacat pentru noi “Caci pe El, Care n-a cunoscut pacatul, L-a facut pentru noi pacat, ca sa dobandim, intru El, dreptatea lui Dumnezeu”(2 Corinteni 5:21)

Iahve-Rohi: “Domnul Pastorul Nostru” (Psalmi 22:1)-Dupa ce David a meditat asupra relatiei lui cu oile sale, si-a dat seama ca este acelasi tip de relatie pe care Dumnezeu o are cu el si a declarat “Domnul ma paste si nimic nu-mi va lipsi” (Psalmi 22:1)

Iahve -Shammah: “Domnul Este Acolo”(Iezechel 48:35)-Numele atribuit lui Israel si a Templului de acolo, indicand ca, demult indepartata Glorie a lui Dumnezeu (Iezechiel 8-11)S-a intors(Iezechiel 44:1-4).

Iahve-Sabaoth: “Domnul Ostirilor” (Isaia 1:24; Psalmi 46:7)-Ostiri se refera la hoardele-atat ingeresti cat si ale oamenilor. El este Domnul Ostirilor Ceresti, al locuitorilor Pamantului, al Evreilor si al Neamurilor, al bogatilor si al saracilor, al stapanilor si al sclavilor. Numele exprima maretia, puterea si autoritatea lui Dumnezeu si arata ca El infaptuieste tot ce vrea sa faca.

El-Olam: “Dumnezeu cel Vesnic”(Psalmi 90:1-3)-Natura Divina este fara inceput si fara sfarsit,libera de orice constrangeri temporale si care are in El motivatia timpului insusi. De la Vesnicie la vesnicie El e Dumnezeu.

El Elyon : “Cel mai Inalt”(Deuteronom 26:19)-Deriva din radacina ebraica a verbului a(te) inalta/a urca, ceea ce inseamna ca El este cel mai inalt(pe cea mai inalta pozitie). El Elyon se refera la exaltare si la dreptul absolut de stapanire.

El, Eloah: Dumnezeu “atotputernic, proeminent” (Geneza 7:1; Isaia 9:6)- EL se pare ca inseamna putere, forta,(Geneza 31:29). EL este asociat si cu alte calitati, cum ar fi integritatea (Numeri 23:19), gelozia (Deuteronom 5:9) si compasiunea (Neemia 9:31) dar ideea de baza, cea de putere, ramane in continuare.

El Roi: “Dumnezeu Atotvazator” (Geneza 16:13)-Numele atribuit lui Dumnezeu de catre Agar, singur si desnadajduit dupa ce fusese alungat de Sara.”Si a numit Agar pe Domnul, Cel ce-i graise, cu numele acesta: Ata-El-Roi (care se talcuieste: Tu esti Dumnezeu atotvazator), caci zicea ea: “N-am vazut eu, oare, in fata pe Cel ce m-a vazut?””

El-Gibhor: “Dumnezeu tare”(Isaia 9:6) -Numele il descrie pe Mesia, pe Cel Uns in acest pasaj profetic din Isaia. Ca un razboinic puternic si darz, Mesia, Dumnezeu tare, va distruge pe dusmanii Domnului. “Iar din gura Lui iesea sabie ascutita, ca sa loveasca neamurile cu ea. Si El ii va pastori cu toiag de fier si va calca teascul vinului aprinderii maniei lui Dumnezeu, Atottiitorul.”(Apocalipsa 19:15)

Denumiri ale lui DumnezeuEl Shaddai: “Dumnezeu a Tot Puternic”,”Cel Puternic al lui Iacov”(Geneza 49:24; Psalmi 132:2,5) se refera la puterea absoluta a lui Dumnezeu peste toate.

Adonai sau Adoni – insemna “Stapan” sau “Domn”, Il arata pe Dumnezeu ca autoritate ultima. Acesta este folosit in Isaia, care il atribuie lucrarii mantuitoare dumnezeiesti. Apare frecvent in literatura profetica, nu insa in Pentateuh, Iosua si Judecatori.

Deoarece “Baal” insemna de asemenea “Domn”, acest cuvant l-a inlocuit pe Adonai, precum in 1 Cronici 12:6, unde numele Beeliah (Bealia) insemna “Yah este Baal”. Adonai apare de asemenea si in Noul Testament, Iisus insusi fiind numit “Domn” de catre ucenici.

Un alt termen intalnit in Noul Testament este cel de Avva, sau “Parinte”. Mantuitorul a folosit acest nume frecvent, aratand relatia filiala cu Tatal cel Ceresc, precum ne arata in rugaciunea Tatal nostru. Cea mai des intalnita formulare din Noul Testament este cea trinitara: “In numele Tatalui, si al Fiului, si al Sfantului Duh” (Mat. 28:19).

Sursa: crestinortodox.ro


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.