Biblia Martorilor lui Iehova, „Traducerea Lumii Noi” este traducerea greșelilor noi

Apocalipsa (Revelatia) 22:18-19

„Și eu mărturisesc oricui ascultă cuvintele proorociei cestei cărți: De va mai adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sînt scrise în cartea aceasta; Iar de va scoate cineva din cuvintele cărții acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieții și din cartea sfîntă și de la cele scrise în cartea aceasta.”

Evitati Martorii lui IehovaTraducerea lumii noiAceastă versiune a Sf. Scripturi aparține Organizației „Martorii lui Iehova”, care a introdus, cel puțin  de 237 ori termenul „Iehova”, în Noul Testament, fapt care este o greșală atât gramaticală cât și dogmatică. Ca greșală gramaticală, termenul „Iehova”, nu poate exista în Noul Testament, deoarece este un termen ebraic, iar manuscrisele, cu ajutorul cărora s-a scris Noul Testament și de care dispunem astăzi, sînt toate în limba greacă. Ca greșală dogmatică, termenul „Iehova”, este atribuit doar lui Dumnezeu-Tatăl, separând prin aceasta pe Dumnezeu de Iisus Hristos; însă citind mai cu atenție Sf. Scriptură v-om observa că acest termen întrodus de Martorii lui Iehova în Traducerea Lumii Noi, ne arată cât de neatenți, pe o parte și conștienți pe de altă parte, au fost autorii acestei traduceri.

În continuare v-om argumenta unele învățături ale Martorilor lui Iehova care se contrazic cu Sf. Scriptură din cauza introducerii termenului „Iehova.” Demn este de menționat faptul că după învățătura Martorilor lui Iehova, Dumnezeu și Iisus Hristos sunt două persoane diferite: Dumnezeu este Creator, iar Iisus Hristos este prima creatură a lui Dumnezeu.

În Evanghelia de la Matei 3:3, în Traducerea Sinodală citim:

„El este acela despre care a zis proorocul Isaia: „Glasul celui ce strigă în pustie: pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui”.

În realitate Evanghelistul aici citează pe proorocul Isaia 40:3, unde în originalul ebraic este utilizat termenul „Iehova”, fapt cu ajutorul căruia Martorii lui Iehova au întrodus termenul „Iehova” în Matei 3:3 în Traducerea Lumii Noi.

Acum dar, când citim ce sa petrecut mai departe conform Sf. Evanghelii, observăm cu claritate că Ioan Botezătorul pregătea calea lui Iisus Hristos, ceea ce sa și întâmplat, adică a venit Hristos, iar în Traducerea Lumii Noi, Matei 3:3 citim.

„…Pregătiți calea lui Iehova! Faceți drepte cărările sale!”,

Pregatiti calea lui IehovaIată aici observăm greșeala Martorilor lui Iehova, adică, după Biblia lor trebuia să vină Iehova, dar tot în Biblia lor se arată cu claritate că a venit Hristos și nicidecum Iehova. Aceasta este doar una din greșelile dogmatice ale Martorilor lui Iehova.

Un alt caz asemănător întâlnim la Romani 10:13 unde citim (Traducerea Sinodală):

„Căci: “Oricine va chema numele Domnului se va mântui”

În originalul ebraic termenul „Iehova” și de aici, respectiv citim în Traducerea Lumii Noi la Romani 10:13

„…oricine va chema numele lui Iehova va fi salvat.”

Adică, Martorii lui Iehova afirmă în Biblia lor că pentru a ne mântui trebuie să chemăm numele lui Iehova, iar conform Traducerii Sinodale, precum și a altor traduceri, trebuie să chemăm numele lui Hristos pentru a ne mântui.

Dar ca să aflăm răspunsul corect iarăși trebuie să apelăm la Sf. Scriptură. Al cui nume, deci, chemau Apostolii și urmașii lor în Testamentul Nou? Când Sf. Arhidiacon Ștefan era omorât cu pietre, Fapele 7:59, a zis:

„Doamne, Iisuse, primește duhul meu!”

La Ioan 14:14, Iisus Hristos le spune ucenicilor Săi:

„Dacă veți cere ceva în numele Meu, Eu voi face”

Și tot la Ioan 16:24, Hristos le spune ucenicilor săi:

„Până acum n-ați cerut nimic în numele Meu; cereți și veți primi, ca bucuria voastră să fie deplină.”

În 1 Cor. 1:2 citim:

„…împreună cu toți cei ce cheamă numele Domnului nostru Iisus Hristos în tot locul, și al lor și al nostru:”

Aici observăm cu claritate că creștinii chemau în rugăciunile lor numele lui Hristos. La Faptele Apostolilor cap. 9 citim cum Saul prigonea pe toți cei ce chemau numele lui Hristos și apoi a fost convertit de Însuși Iisus Hristos pe care îl prigonea, devenind un vas ales pentru a purta numele lui Hristos la popoare și a suferi pentru numele Său.

Deasemenea la Fapte 4:12, Sf. Apostol Petru spune tuturor celor ce îl ascultau:

„Și întru nimeni altul nu este mîntuirea, căci nu este sub cer nici un alt nume, dat între oameni, în care trebuie să ne mîntuim noi.”

La Marcu 13:13 citim cuvintele Mîntuitorului:

„Și veți fi urâți de toți pentru numele Meu; iar cel ce va răbda pînă la urmă, acela se va mîntui.”

Aici iar observăm că Însuși Mîntuitorul Iisus Hristos spune că răbdarea pentru numele Său aduce mîntuire. Acestea sînt doar unele versete care ne arată al cui nume trebuie să chemăm pentru a ne mîntui.

Făcînd concluzia despre Traducerea Lumii Noi, nu rămâne îndoială că Martorii lui Iehova au efectuat această traducere cu scopul de a-și apăra învățătura dogmatică, iar faptul că autorii nu au fost specialiști în domeniu traducerii ne arată contrazicerile mai sus menționate.

 Sursa: ortodoxia.md


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , ,

20 Responses to Biblia Martorilor lui Iehova, „Traducerea Lumii Noi” este traducerea greșelilor noi

 1. Agape 30 October 2015 at 11:23 pm #

  Replica

  Salut, desi in general nu imi pierd timpul citind opinii denigratoare la adresa Martorilor lui Iehova, cele care sunt nedrepte. Eu, un Martor al lui Iehova am decis sa iti dau un raspuns mai ales ca te cunosc, asa din vedere.
  1. Te consideri un Crestin? Pentru ca din continutul articolelor de pe site, am unele indoieli.
  2. Ce m-a frapat la articolele legate de martori a fost nu continutul informational, ci lipsa de respect, frustrarea si atitudinea de superioritate care o denota exprimarea. Asa esti tu in general? Daca ar fi sa vorbesti fatza in faza cu un martor tot in acelasi mod te vei adresa? Daca vei zice: “nu este adevarat” eu iti raspund nu te amagi singur.
  3. Din punctul meu de vedere, in zadar un om se inchina la cruce, icoane, duce o viata austera sau simpla, daca manifesta aceste trasaturi de caracter, tot ce face este inutil.
  4. Isus a spus in final, intelepciunea este dovedita de faptele ei. Ce arata faptele tale?
  Doresc sa-ti dau unele sfaturi:
  1. In ciuda unor elemente de ordin doctrinar care le ataci eu vad in tine un om inteligent si bun, de aceea depune eforturi sustinute sa-ti slefuiesti personalitatea si sa corectezi defectele expuse mai sus. Altfel orice faci este in zadar. Daca umilinta este o trasatura de caracter a ta, atunci vei urma acest sfat.
  2. Faptele Apostolilor 5:33-40, iti recomand puternc sa meditezi la aceste versete.
  3. Oferi informatii aparent “bazate pe ceva” insa te-ai gandit ca poate sunt gresite? Cand mintea iti este plina cu dorinte nepotrivite, argumentele vor fi puternic influentate de aceasta stare. Si argumentele tale sunt foarte superficiale. Iti recomand sa mai investesti cativa ani in cercetarea lor.
  In final este important sa nu fi gasit luptand impotriva cuiva nu trebuie, cum de altfel insusi Gamaliel a afirmat in versetele de mai sus.

  Iti doresc succes si multa iubire crestina (agape).

  • Claudiu Pastor 4 November 2015 at 5:25 pm #

   Salut Agape

   Doar intuiesc cine esti si pot spune ca aceste discutii se puteau lamurii intre 4 ochi, dar daca ai pus comentariu pe blog, e logic ca iti asumi si un raspuns la replicile tale.
   1. Da sunt crestin botezat.
   2. Imi pare rau daca te-ai simtit ofensat in vre-un fel, dar asta denota ca ai constiinta iar eu am reusit sa ating o coarda sensibila. Cred ca confuzia vine din faptul ca desi ne vedem in cadrul intalnirilor, articolul oarecum contrazice cu ceea ce stii tu despre mine. Uite-te la finalul articolului si ai sa vezi ca este preluat de pe ortodoxia.md, unde cei care scriu sunt putin cam “hotarati” in exprimare, iar eu nu am avut suficient timp sa rescriu articolul, dar am mentionat sursa.
   3. Cred ca si aspectul asta vine din confuzia explicata la punctul 2. Daca consideri ca aceste trasaturi de caracter anuleaza un om, il face inutil, prin asta exprimi clar dezaprobarea fata de ortodocsi.
   4. Ce arata faptele din articol sau faptele din viata reala? Cele din articol nu ma reprezinta la nivel de replici, dar la nivel de concept da, ma reprezinta, si stii asta, altfel nu l-as fi postat. Fapte din viata mea reala, parte din ele le stii.

   Legat de sfaturi acordate tind sa-ti multumesc pentru ele
   1. Iti recunosc ca lucrez la smerenie si la umilinta de ceva timp, dar inca mai am de lucru.
   2. Incerc sa iau ca si model persoana lui Isus, dar nu stiu sa se fi jicnic vreodata cand cineva i-a vorbit.
   3. Iti propun fie sa imi lasi comentariu in scris, fie sa mai vi la intalniri si sa dezvoltam aceste informatii. Pana una alta pot spune ca ai vorbit foarte la general cum ca informatiile oferite ar putea fi gresite, dar astept ceva concret din partea ta, gen sa iei o idee expusa pe care o consideri gresita si sa o sustii cu versete.

   Doamne ajuta

 2. kriss 25 November 2015 at 3:29 am #

  Pot sa stiu si eu de ce voi predati atatea invataturi false caci nu am mare experienta si nu am citit biblia toata dar dupa cate stiu eu in biblie se spune ca omul dupa ce moare nu mai aude nu vorbeste nu simte si nici nu merge la cer deci aici in articol am vazut ca e scris ca ( Doamne isuse primeste duhul meu ) deci vad ca predati invatatura falsa

  • Claudiu Pastor 25 November 2015 at 6:41 pm #

   Eccleziast 12:7 – Şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat
   Traducere: Corpul merge in pamantul din care e facut, iar sufletul omului merge la Dumnezeu, de unde provine

   • kriss 26 November 2015 at 12:16 am #

    de ce atunci cand Isus la inviat pe Lazar, Lazar nu a spus nimic despre ce a fost cand era mort si putea sa-i zica lui isus ca de ce la readus la viata de pe pamant in care exista boala si durere cand el putea sa fie spirit?

    • Claudiu Pastor 26 November 2015 at 10:36 am #

     Ce te face sa crezi ca nu a zis ce s-a intamplat in mormant? Faptul ca nu scrie, nu este o dovada in acest fapt. Faptul ca nu se vorbeste despre 18 ani din viata lui Isus, de la 12 la 30 de ani, nu inseamna ca nu a facut nimic in acest timp. Citeste te rog si versetul Ioan 21:25 – “Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris”

     Pentru a intelege taina si sensul ascuns a invierii lui Lazar, iti recomand sa citesti articolul
     http://safiisanatos.ro/sanatate-spirituala/credinta-si-religie/explicarea-evangheliei-dupa-ioan-invierea-lui-lazar-partea-vi/
     Si pentru a intelege si mai bine lucrurile, iti recomand sa citesti toata seria de articole a caror link-uri le gasesti la sfarsitul articolului mentionat mai sus

 3. kriss 26 November 2015 at 8:14 pm #

  eu dupa cate am citit an revelatia acolo se spune ca doar o suta si patruzeci si patri de persoane o sa mearga la cer desi restul o sa locuiasca an paradis adica pe pamant an corpuri umane. apropo dc voi credeti ca unii merg la cer dar unii an iad unde dumnezeu ai chinue?

  • Claudiu Pastor 26 November 2015 at 10:09 pm #

   Ca idee exista putine referiri la numarul 144.000, iar intre acestea sunt doar aluzii ca ar fi oameni, dar niciunde nu scrie clar.
   Apocalipsa 7:4 – Şi am auzit numărul celor pecetluiţi: o sută patruzeci şi patru de mii de pecetluiţi, din toate seminţiile fiilor lui Israel.
   Apocalipsa 14:1 – Şi m-am uitat şi iată Mielul stătea pe muntele Sion şi cu El o sută patruzeci şi patru de mii, care aveau numele Lui şi numele Tatălui Lui, scris pe frunţile lor
   Apocalipsa 14:3 – Şi cântau o cântare nouă, înaintea tronului şi înaintea celor patru fiinţe şi înaintea bătrânilor; şi nimeni nu putea să înveţe cântarea decât numai cei o sută patruzeci şi patru de mii, care fuseseră răscumpăraţi de pe pământ.
   Dupa primul verset pomenit, cel din Apocalipsa 7:4 se pomeneste ca cei pecetluiti sunt “din toate seminţiile fiilor lui Israel” … iar din cate stiu romanii nu fac parte din “samanta lui Israel”.

   Faptul ca ortodoxismul este parte din crestinism, care la randul lui se trage din iudaism este cu totul altceva, si daca am incepe o astfel de discutie am devia de la subiectul articolului.
   Daca mai citesti si alte materiale decat cele ale martorilor, ai sa vezi ca sunt mai multe interpretari logice si pertinente la ce poate insemna cei 144.000.

  • Claudiu Pastor 26 November 2015 at 10:09 pm #

   Mersul in iad si rai este cel mai adesea in catolicism, iar cand spui “voi” la cine te referi mai exact. Pozitia ta este clara, esti martor(a) a lui Iehova si ai fost invatat(a) ceea ce ai scris in comentariu. Diferenta este ca intre sfintii parinti ai bisericii crestine, au fost cativa care au atins stari sufletesti foarte inalte si au trait intr-o comuniune deosebita cu Dumnezeu. As recomanda sa citesti cartile acestor oameni sfinti. Pe scurt sa-ti raspund si la a doua intrebare, fiecare are dreptul sa se informeze si sa creada ce doreste, eu unul chiar daca sunt crestin, inteleg si cred in asa numita karma, adica modul in care te porti iti va aduce anumite “trairi sufletesti” si dupa ce trecem in lumea celor drepti. Oamenii “rai” vor fi cei care vor fi “chinuiti”, dar nu de Dumnezeu ci de propriile lor alegeri si ganduri si trairi care le-au avut pe acest pamant.

   • kriss 27 November 2015 at 5:41 pm #

    Scuze poate am un linbaj putin necorect. dar nu sunt martor desi mama mea este martor si mai merg din cand an cand si eu pe akolo. Desi nu am mai auzit sa se fi spus ca vor fi chinuiti de propriile lor greseli desi dupa cate stiu Dumnezeu nu ar permite asfel si dupa cate am aflat omul plateste cu moastea propriile lui greseli facute an viata

    • Claudiu Pastor 27 November 2015 at 6:39 pm #

     Se vede clar influenta martorilor asupra ta, in sensul ca toate intrebarile si raspunsurile pe care le oferi sunt destul de tipice martorilor lui Iehova. Pe scurt, opinia mea, dupa ce am studiat mai multe religii, este ca oamenii mor din cauza pacatelor lor, doar ca judecata de apoi care este intalnita in crestinism este tocmai acea chinuire a sufletului omului dupa gandurile si pacatele si greselile pe care le-a facut in timpul vietii.
     Sincer nu as vrea sa deviez atat de tare de la subiectul articolului si nu as vrea sa intru intr-o polemica, dar daca vrei sa continuam discutia, o putem face in privat pe pagina de contact.

  • Eduard 1 December 2022 at 2:08 am #

   Cei o 144000 sunt din seminția lui Israel citește mai departe. Și o să mai găsești și pe alții care nu se pot număra apocalipsa 7:9. Cei 144000 sunt pecetluiți in timpul apocalipsei……. Atunci ce facem cu Moise avram și Iacov. .Isaia etc. Părerea nu contează. Doar ce este scris

 4. Anastasia Ilusca 2 July 2016 at 9:28 am #

  Auziti ma, da de ce credeti ca noi martorii am scris Sfintele Scripturi ? Dumnezeul Iehova este autorul Bibliei, si a fost scrisa cu multi ani in urma de catre el ! In bibliile voastre poate ca nu apare numele Iehova, pentru ca a fost scrisa de altcineva care crede ca Iisus este Dumnezeu. Atat. Punct.

  • Claudiu Pastor 4 July 2016 at 11:14 pm #

   Tocmai ca nu voi ati scris scripturile, voi doar le-ati tradus dupa bunul plac si aici nu ma refer la introducerea numelui divin ci la lipsa de intelegere mistica a lucrurilor care v-a condus sa faceti o traducere plana, materialista, doar partial logica.

 5. Saran costel 30 July 2016 at 9:28 pm #

  Adevarul este ca martori nu spun adavarul în Isus Hristos,ei spun lucruri neadevarate la adresa Domnului Isus Hristos,ca nu este Divin,ci este o fiinta creata de Dumnezeu Tatal.Atunci Salvarea omeniri este compromisa.Dumnezeu era în Iisus Hristos,ímpacînd lumea cu Sine.

  • Eduard 1 December 2022 at 2:17 am #

   Noi nu credem decât cea ce spune Biblia daca Biblia spune despre Isus Hristos că este Domn noi nu incepem să căutăm să îl facem mai mic, doar de faptul că ni sa spus așa de către alții…întrebarea mea pentru toți martorii atunci când ai început să citești Biblia fara să ți-o spună cineva,ai înțeles în mod normal după acea cea explicațo cei de la congregației. Și ai început să numai gândești așa de clar …. Învățătura care complică Biblia nu este de la Dumnezeu

 6. Saran costel 30 July 2016 at 9:34 pm #

  Se vedem ce zice Toma ,drept raspuns ,Toma i-a zis :Domnul meu,Dumnezeul meu !

 7. Saran costel 30 July 2016 at 10:27 pm #

  Dumnezeu a creat cerut si pamintul,in 6 zile,iar in ziua 7 sa odihnit,martori ca Dumnezeu a lucrat 6000 de ani ,de ce spun aceste neadevarate.Pentru ca nu cred ca Duhul Sfînt,este persoana,ei zic ca este forta activa .Din princina aceasta Dumnezeu trimite o lucrare de ratacie,ca nu au dragoste de Adevar,Adevarul este Iisus Dumnezeu.

 8. Saran costel 31 July 2016 at 7:40 pm #

  Dumnezeu este adevarul,este Cuvãntul íntrupat Isus Hristos,El este ,Calea ,Adevarul si Viata,nimeni nu vine la Tatal,decít prin Mine,zice Domnul Isus Hristos.

 9. Saran costel 31 July 2016 at 7:58 pm #

  Sunt uni oamenii care zic ca cunosc sa citeasca harta (Biblia) care duce la Destinatie,dar din pacate nu cunosc nici Scripturile nici putera Lui ,Dumnezeu .Sa arucam o privire in cartea apocalipsei, care Biserica urmeaza Calea Domnului, cei ce pazesc cele 10 porunci, si au credinta în Isus Hristos. Apocalipsa 14:12 Lupta finala va fi asupra Biserici Lui Dumnezeu, care pazesc poruncile Lui, si au marturia, Martorului credincios, Domnul Isus Hristos. Ce zice Domnul Isus Hristos, voi sunteti martori mei daca faceti ce va zic Eu. Martorul credincios spune Adevarul Lui, Dumnezeu. Martorul mincinos, spune minciuni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.