Ce trebuie să știm despre chakre

Chakrele

Chakrele

Fiecare dintre cele şapte chakre sunt controlate de legi spirituale, principii ale conştiinţei pe care le putem folosi pentru a atrage mai multă armonie, fericire şi bunăstare în propria viaţă şi în întreaga lume.

1. Primul Centru: Chakra Rădăcinii (principală)

Chakra rădăcinii, cunoscută în Sanscrită ca muladhara, este localizată la baza coloanei vertebrale. Ea guvernează cele mai stricte necesităţi de supravieţuire. Când chakra este curată iar energia circulă fără restricţii, ne simţim în siguranţă şi convinşi că putem depăşi orice obstacol şi că ne putem îndeplini cu uşurinţă toate dorinţele. Cu toate acestea, dacă chakra este blocată, ne putem simţi anxioşi, cu complexe de inferioritate şi neliniştiţi.

Muladhara

Muladhara

Acest prim centru este guvernat de Legea spirituală a Karmei. Pe planul fizic, fiecare acţiune întreprinsă va conduce la o reacţie sau rezultat corespunzător. Pentru a maximiza posibilitatea ca propriile acţiuni să genereze reacţii evolutive, îți poți folosi propriul corp ca un intrument de determinare a alegerii. Ia în considerare posibilităţile care apar în calea ta şi ascultă semnele pe care propriul corp încearcă să ţi le transmită. Aceste senzaţii emise de către chakra bazală sunt fie confortabile, fie inconfortabile. Corpul evaluează fiecare decizie în ceea ce priveşte probabilitatea de a-ţi satisface nevoile de siguranţă, sau în sens invers, să amplifice sentimentul de pericol, de risc pe care îl experimentezi.

Prima chakră, este cea care te conectează cu pământul şi îţi oferă informaţii esenţiale cu privire la potenţialul de hrănire sau toxicitate disponibil la acel moment, ca urmare a rezultatelor acţiunilor întreprinse de tine.

2. Al doilea Centru: Chakra Creativităţii

Swadhisthana

Swadhisthana

Chakra Creativităţii, numită swadhishtana, este asociată cu creativitatea în toate formele ei. Localizată în zona organelor sexuale, energia acestui centru poate fi folosită pentru reproducerea biologică. Când este canalizată către centrele de energie superioare, ea amplifică forţa creativă care îţi permite să pictezi un peisaj superb, să construieşti o afacere sau să creezi o viaţă plină de dragoste şi abundenţă.

Legea Efortului Minim se regăseşte la nivelul celei de-a doua chakre. Când energia vitală circulă nestingherită prin centrul creativităţii, poţi contribui la crearea propriei vieţi. Soluţia fiecărei probleme nu trebuie căutată la acelaşi palier cu problema însăşi. Mai degrabă, trebuie privit dincolo de problemă şi să pătrunzi în zona profundă şi magnifică a creativităţii. Creativitatea, ca proces, presupune faptul de a reuşi să creezi dintr-un material brut sau informaţie, diferite contexte şi relaţii între componente. De exemplu, când un compozitor crează o nouă piesă muzicală, el foloseşte aceleaşi notiţe şi cunoştinţe pe care le utilizează într-o situaţie nouă, ducând la apariţia a ceva ce nu a mai existat până în acel moment.

Cea de-a doua chakră utilizează energia provenită de la chakra bazală pentru a recrea lumea în fiecare zi.

3. Al treilea Centru: Chakra Energiei

Manipura

Manipura

Chakra energiei, manipura, este localizată la nivelul plexului solar.  Acesta este sediul propriului tău izvor de energie vitală. Când chakra este deschisă şi energia circulă liberă, eşti capabil să îţi materializezi propriile intenţii şi dorinţe. Când este blocată, te vei simţi frustrat şi ineficient.

Legea Intenţiei şi a Dorinţei guvernează cea de-a treia chakră. Seminţele intenţiilor şi dorinţelor locuiesc în sufletul tău. Pentru ca ele să prindă viaţă este necesar ca aceste seminţe să fie alimentate cu atenţie şi interes din partea ta. Este important să ştii foarte bine ceea ce îţi doreşti pentru a nu fi luat prin suprindere atunci când vor da roade. Procesul de manifestare a propriilor dorinţe presupune ca mai întâi să le aduci la nivelul conştiinţei, urmate de extinderea gradului de conştientizare prin meditaţie şi în cele din urmă prin eliberarea intenţiilor şi detaşarea de rezultat. Îţi poţi controla propriile acţiuni, dar nu şi rezultatul lor.

Lasă ca energia vitală să circule liberă prin cea de-a treia chakră pentru ca lumina şi entuziasmul intenţiilor tale să strălucească asupra lumii.

4. Cel de-al patrulea Centru: Chakra Inimii

Chakra inimii reprezintă energia unificatoare a iubirii şi a compasiunii. Cunoscută sub numele de anahata, ea este localizată la nivelul pieptului. Ea este cea care ajută la depăşirea izolării şi a despărţirii. Când chakra este blocată, există un sentiment de înstrăinare faţă de ceilalţi. Când chakra este deschisă, te vei simţi conectat la un nivel mai profund cu toate fiinţele din jurul tău.

Anahata

Anahata

Legea Dăruirii şi a Primirii guvernează chakra inimii. Dragostea poate lua forme variate, în diferite etape ale vieţii. Dragostea unui copil pentru mama sa este diferită faţă de dragostea mamei pentru copilul său. Dragostea unui prieten este diferită faţă de cea a unui iubit sau de dragostea unui student pentru profesorul său. Cu toate acestea, firul comun al acestor expresii ale iubirii este impulsul de a unifica, de a depăşi izolarea. Aceasta este natura inimii. Fiecare act al dăruirii este în mod simultan un act al primirii. De fiecare dată când primeşti un dar,  o oportunitate în viaţa ta, ţi se oferă posibilitatea de a permite cuiva să dăruiască.

Precum o inimă sănătoasă care primeşte sânge de la extremităţi şi îl pompează înapoi de unde a plecat, în mod similar, starea ta emoţională rămâne în parametrii normali prin intermediul simplului act al primirii şi dăruirii dragostei în toate formele sale.

5. Al cincilea Centru: Chakra Exprimării

Vishuddha

Vishuddha

Chakra gâtului, numită vishuddha în Sanscrită, este centrul exprimării. Când chakra este deschisă iar energia circulă liberă, te simţi încrezător şi eşti capabil să comunici propriile nevoi şi dorinţe. Când chakra este blocată, persoana poate simţi că nu este auzită de nimeni. Pentru a se simţi viu şi capabil, este important ca energia acestui centru să nu fie obstrucţionată. Blocajele din această zonă sunt adesea asociate cu probleme ale glandei tiroide sau cu dureri cronice de gât.

Legea Detaşării guvernează chakra gâtului. Deschiderea chakrei a cincea îţi permite să declari deschis adevărul fără să te preocupi de critici sau de cenzură. Asta nu înseamnă că trebuie să spui în mod intenţionat lucruri dureroase sau insensibile. Din contră, persoanele care  au centrul comunicării deschis, sunt pricepuţi în exprimarea propriilor nevoi. De asemenea, dacă chakra este deschisă, nu vei deveni anxios cu privire la modul în care ceilalţi vor reacţiona la opiniile tale. Legea Detaşării îţi aminteşte că îţi poţi alege propriile cuvinte şi acţiuni, dar nu poţi controla rezultatul lor.

Când intenţiile sunt clare iar inima este deschisă, vei exprima ceea ce este corect şi în acord cu inima ta, încrezător că Universul se va ocupa de restul detaliilor.

6. Al şaselea Centru: Chakra Intuiţiei

Ajna

Ajna

Chakra intuiţiei, numită în Sanscrită ajna, este localizată la nivelul frunţii. Ea este centrul introspecţiei şi al intuiţiei. Când centrul este deschis, vei avea un sentiment de conectare profundă cu vocea ta interioară şi te vei simţi ghidat în alegerile tale. Când este blocată, va exista un sentiment de îndoială de sine şi de neîncredere. Deschiderea acestei chakre este de obicei asociată cu un sentiment clar de conexiune cu propria dharmă sau cu scopul în viaţă.

Legea Dharmei sau Cauză şi Efect guvernează cea de-a şasea chakră. Fiecare avem o voce interioară care ne ghidează să ne exprimăm adevărata noastră natură. Ascultă vocea interioară care te ghidează pentru a-ţi manifesta adevăratul potenţial.

Redu la tăcere tumultul interior format din vocile celorlalţi  pentru a putea identifica sunetul sufletului tău. El are o singură dorinţă – aceea ce a-ţi aminti de natura ta esenţială asemenea unei scântei divine.

7. Al şaptelea Centru: Chakra Conştiinţei

Sahasrara

Sahasrara

Chakra conştiinţei, cunoscută ca sahasrara este vizualizată ca o floare de lotus în creştetul capului. Când lotusul se deschide petală cu petală, memoria plenitudinii se restabileşte. Aminteşte-ţi că adevărata ta natură este nermărginită şi că eşti un spirit care a luat forma unui corp omenesc. Aceasta este de fapt şi esenţa practicii yoga – unirea fiinţei cu acţiunea, a universalităţii cu individualitatea.

Legea Potenţialităţii Pure guvernează chakra a şaptea. Când propriile rădăcini primesc energia pământului prin intermediul primei chakre, forţele creative circulă către cea de-a doua, propriile intenţii sunt alimentate în cea de-a treia chakră, urmând ca inima să se deschidă şi să dăruiasă dragoste celor din jur în cel de-al patrulea centru. Imediat, vei putea să îţi exprimi propriul Sine în chakra a cincea, vei intra în contact cu vocea interioară în cea de-a şasea, urmând ca apoi, energia să se mute către chakra coroanei şi să îţi aduci aminte că adevărata ta natură este infinită şi nemărginită.

Cele o mie de petale ale florii de lotus se deschid şi te vei descoperi ca o persoană spirituală care are o experienţă umană temporară. Yoga Meditaţiei şi Upanishadele ne spun că , “La fel de măreţ ca spaţiul nesfârşit de dincolo este spaţiul dinlăuntrul lotusului inimii.” Din momentul naşterii, ai fost chemat să explorezi lumea din afara ta. Meditaţia este  explorarea lumii tale lăuntrice. Yoga te încurajează să fii la fel de familiarizat cu lumea ta lăuntrică a gândurilor, sentimentelor, amintirilor, dorinţelor şi imaginaţiei precum eşti cu lumea exterioară. Când te poţi mişca  prin ambele domenii ale vieţii cu libertate şi bucurie, atunci îndeplineşti cel mai înalt scop al yoga.

Chakra

Sursa: mindbodygreen.com
Foto: fineartamerica.com
Traducator: Alina Iordan

[wysija_form id="1"]

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.