Meditaţia – O cale simplă şi rapidă de reducere a stresului

Dacă eşti anxios, tensionat sau îngrijorat, ai putea încerca să practici meditaţia. Câteva minute petrecute în starea de meditaţie îţi pot reda pacea şi calmul interior.

Oricine poate practica meditatia. Este simplu, ieftin și nu necesită nici un echipament special.  Mai mult, poţi practica meditaţia oriunde ai fi afară la o plimbare, în autobuz, în sala de așteptare la cabinetul medicului sau chiar în mijlocul unei întâlniri de afaceri.

Meditatia

Meditatia

Meditaţia este practicată de mii de ani, iniţial fiind utilizată ca mijloc de aprofundare a înţelegerii forţelor sacre, mistice ale vieţii. În zilele noastre, meditaţia este folosită frecvent pentru relaxare şi reducerea stresului. Ea este considerată un tip de medicină complementară, inducând o stare profundă de relaxare și o minte liniștită. In timpul meditatiei, vă concentraţi atenţia şi eliminaţi fluxul necontenit de gânduri diverse, care pot provoca stresul. Acest proces duce la consolidarea fizică şi emoţională  a stării de bine.

Beneficiile emoţionale ale meditaţiei includ:

 • Dobândirea unei noi perspective asupra situaţiilor stresante
 • Câştigarea unor abilităţi de gestionare a stresului
 • Creşterea conştiinţei de sine
 • Focusarea asupra prezentului
 • Reducerea emoţiilor negative.

Meditaţia şi boala

Meditația, de asemenea, ar putea fi utilă dacă aveți o afecțiune medicală, mai ales una care ar putea fi agravată de stres. În timp ce un grup tot mai mare de cercetători susțin beneficiile meditaţiei pentru sănătate, unii cercetători cred că nu este încă posibil de a trage concluzii despre posibilele beneficii ale acesteia. Astfel, unele cercetări sugerează că meditaţia poate ajuta în:

Meditaţia si stresul

Meditaţia

 • alergii
 • tulburări anxioase
 • astm
 • excese alimentare
 • cancer
 • depresie
 • oboseală cronică
 • boli de inimă
 • hipertensiune arterială
 • durere
 • tulburări de somn
 • abuzul de substanţe
În unele cazuri, meditaţia poate agrava simptomele asociate cu anumite condiții de sănătate mintală. Meditația nu este un înlocuitor pentru tratamentul medical tradițional, dar  este un accesoriu util pentru acesta.

Tipuri de meditaţie

Există mai multe tipuri de meditație și tehnici de relaxare. Toate împărtășesc acelaşi scop: de a obține pacea interioară. Astfel avem:

 1. Meditaţia ghidată.(vizualizare). Cu această metodă de meditație formaţi imagini mentale ale unor locuri sau situații care vă induc o stare de relaxare. Încercați să utilizați cât mai multe simţuri posibile, cum ar fi mirosuri, imagini, sunete şi texturi. De obicei sunteţi condus prin acest proces de un ghid sau de un profesor.

  Vizualizarea

  Meditaţia prin vizualizare

 2. Meditaţia cu ajutorul mantrelor. În acest tip de meditaţie, repetaţi în tăcere un anumit cuvânt sau expresie pentru a preveni apariţia gândurilor.
 3. Meditaţia conştientă. Se bazează pe creşterea gradului de conştientizare şi acceptare de a trăi în momentul prezent. Vă concentraţi pe ceea ce experimentaţi în timpul meditaţiei, cum ar fi ritmul respiraţiei şi  vă observaţi gândurile şi emoţiile lăsându-le să treacă fără a le judeca.
 4. Qi Gong. Această tehnică combină în general meditația, relaxarea, mişcarea fizică şi exerciţiile de respiraţie pentru a restabili și menține echilibrul. Qi Gong face parte din medicina tradițională chineză.
 5. Tai chi. Este o formă blândă a artelor marţiale chinezeşti. În Tai Chi, efectuaţi o serie de poziții sau mișcări într-un mod lent, grațios în timp ce practicaţi respirația profundă.

  Tai Chi

  Tai Chi

 6. Meditaţia transcedentală. Puteți utiliza o mantră, cum ar fi un cuvânt, sunet sau o frază în mod repetat, în tăcere, pentru a elimina toate gândurile din minte. concentraţi exclusiv pe mantră pentru a obține o stare de liniște perfectă și conștiință deplină.
 7. Yoga. Arta de a efectua o serie de poziții și exerciții de respirație controlate pentru a dobândi un corp mai flexibil și o minte calmă. Efectuând exerciţii care necesită echilibru şi concentrare, ne orientăm atenţia în momentul prezent şi nu pe grijile şi gândurile care apar în cursul unei zile.

  Yoga

  Yoga

Elementele meditaţiei

 • Concentrarea este una dintre cele  mai importante elemente ale meditaţiei; ea ajută la detaşarea minţii de diversele distracţii care cauzează stres şi griji. Vă puteţi concentra atenţia pe un anumit obiect, imagine, mantră sau chiar pe propria respiraţie.
 • Respiraţia trebuie sa fie profundă, eficientă, utilizând muşchiul diafragm pentru a expansiona plămânii. Scopul este să vă încetiniţi frecvenţa respiraţiei, astfel primiţi mai mult oxigen şi se relaxează muşchii umerilor, gâtului şi toracelui.
 • Un ambient liniştit este necesar, îndeosebi dacă sunteţi începător în ale meditaţiei. Renunţaţi la televizor, radio sau telefon mobil şi alegeţi un loc cât mai retras, lipsit de zgomote exterioare pe cât posibil. Prin exerciţiu constant veţi reuşi să meditaţi chiar şi în locuri agitate, în trafic, la servici sau când staţi la coadă pentru a cumpăra ceva.
 • O poziţie cât mai comfortabilă este recomandată.

Tehnici de meditaţie

Respirați adânc. Această tehnică este bună pentru începători, deoarece respiraţia este o funcție naturală. Concentraţi-vă toată atenţia asupra respiraţiei. Concentraţi-vă pe senzaţie și ascultaţi în timp ce inspiraţi şi expiraţi prin nări. Respirați adânc și încet. Când atenția voastră rătăcește, reorientaţi-vă ușor spre respirație.

Scanarea corpului. Atunci când se utilizează această tehnică, concentraţi atenția pe diferite părți ale corpului. Deveniţi conştienţi de corpul vostru, de diferitele senzații (durere, tensiune, căldura sau relaxare). Combinaţi scanarea corpului cu exercițiile de respirație și imaginaţi-vă că insuflaţi căldură sau relaxare în diferite regiuni ale corpului.

Repetaţi o mantră. Exemple ar fi rugăciunea Tatal Nostru din tradiţia creştină, numele sfânt al lui Dumnezeu din iudaism, mantra “om” a hinduşilor, budiştilor şi altele.

Plimbaţi-vă meditând. Puteţi face acest lucru oriunde. Pur si simplu vă încetiniţi respiraţia şi sunteţi atenţi la modul în care are loc procesul de “a merge” în sine, pas cu pas.

Rugăciunea. Este cea mai cunoscută şi utilizată tehnică de meditaţie. Vă puteţi ruga fie utilizând cuvintele proprii, fie citind rugăciuni scrise de alţii.

Citiţi şi reflectaţi. Multe persoane au relatat că îi ajută să citească poeme sau texte sacre, iar apoi petrec un oarecare timp pentru a reflecta asupra a ceea ce au citit. De asemenea e benefic să ascultăm muzică sacră sau orice fel de muzică care are un efect relaxant asupra noastră şi ne inspiră.

Transmiteţi iubire şi recunoştinţă. Închideţi ochii, gândiţi-vă la o persoană dragă, animal, plantă, piatră sau orice doriţi şi imaginaţi-vă cum îi transmiteţi iubire, multă iubire şi recunoştinţă, mulţumire, cu întreaga voastră fiinţă. Aceste două sunt sentimente extrem de înălţătoare care ne aduc multă bucurie şi pace interioară.

Indicat este să începem ziua şi să o terminăm cu o meditaţie, dimineaţa la trezire şi seara la culcare. Durata meditaţiei nu este importantă atât timp cât este efectuată corect; fiecare suntem diferiţi, astfel că şi timpul alocat regăsirii păcii interioare va fi diferit.

Sursa: mayoclinic.com


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.