Legătura emoţională dintre mamă şi făt

legatura emotionala mama+fatPsihologii şi psihiatrii au evidenţiat un factor esenţial: acesta este calitatea legăturii emoţionale dintre mamă şi copilul său. Dragostea ce i-o poartă, multitudinea de cuvinte pe care le împărtăşeşte cu fătul, impregnează  psihicul şi memoria celulară a copilului, subliniind principalele puncte forte ale personalităţii care îl va însoţi întreaga viaţă. În cadrul unui sondaj efectuat în rândul a 500 de femei s-a constatat că aproape o treime din ele, practic, nu s-au gândit niciodată la copilul cu care erau însărcinate.

Ca urmare, copiii aduşi pe lume aveau la naştere o greutate mai mică decât media şi sufereau de tulburări digestive şi de tulburări nervoase mai des decât ceilalţi nou-născuţi. Plângeau mai des, iar în primii ani de existenţă au prezentat o oarecare dificultate la adaptarea cu ceilalţi şi cu modul de viaţă.

Mamele nu erau conștiente de faptul că psihicul în dezvoltare al copilului era alimentat de propriile senzații ale mamei și de gândul că nevoia de iubire este esențială înainte de naștere.

Când trecem printr-o situaţie stresantă, propriul organism, glandele suprarenale în special, eliberează catecolamine, aşa numiţii hormoni de “stres”, care ne permit să facem faţă evenimentului. Aceşti hormoni trec prin bariera placentară, inundă fătul, creând o stare psihologică ce corespunde emoţiilor materne, dar mult mai puternice şi mai semnificative decât la adult pentru că acesta şi-a dezvoltat de-a lungul vieţii reacţii defensive contra stresului , reacţii care nu sunt prezente în copilărie.

Dr. Thomas Verny

Dr. Thomas Verny

De asemenea, trebuie să ştiţi că viitoarea mamă are ceea ce Dr. Verny numeşte un scut protector pentru copilul sau: dragostea sa. Îl poate proteja împotriva celor mai rele condiţii.

Din fericire, există şi opusul situaţiei în care mama poate acţiona într-un mod pozitiv. Când suntem bucuroşi, fericiţi, sănătoşi, creierul nostru secretă endorfine, acel „hormon al fericirii” care, în cazul femeii însărcinate, transmite starea sa relaxată a minţii şi bucuria de a trăi, fătului. Dacă copilul va trece de mai multe ori prin aceste stări în timpul sarcinii, acestea sunt memorate şi pot forma caracterul viitorului bărbat sau femeie.

Sursa: autor Marie-Andrée Bertin, presedinte O.M.A.E.P. (World Organization of Prenatal Education Associations)


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.