Importanța Vitaminei D la femeile însărcinate

Vitamina D in sarcina

Vitamina D este vitală femeilor însărcinate pentru a preveni apariția deficiențelor prenatale ale nou născuților.

Preeclampsia și rahitismul sunt doar câteva dintre complicațiile asociate.

Vitamina D este o vitamină solubilă care ajută organismul să gestioneze nivelul de calciu și fosfat, necesare menținerii într-o stare sănătoasă a oaselor și dinților.

Este de asemenea cunoscută ca fiind ”vitamina soarelui” deoarece organismul sintetizează vitamina după ce a fost expus la soare. Pentru a procura doza zilnică de vitamina D, este de ajuns să stăm la soare între 10 și 15 minute de 3 ori pe săptămână. Cu toate acestea, locuitorii țărilor cu climat însorit nu își iau aportul necesar de vitamina D și au nevoie de dietă și suplimente alimentare. Cele două forme principale de Vitamina D sunt vitamina D2 sau ergocalciferol și vitamina D3 sau colecalciferol.

Sursele de Vitamina D

  •  Untul, brânza, smântâna, lapte, pâine, iaurt
  •  Stridii
  •  Cereale vitaminizate
  •  Ciuperci
  •  Ouă,
  •  Ulei de pește, hering, somon, macrou, sardine, ton.

Importanța Vitaminei D la femeile însărcinate

Agenția de Standarde Alimentare recomandă femeilor să ia suplimente ce conțin 10 mcg de vitamina D în timpul sarcinii și al alăptării, deoarece deficiențele prenatale pot duce la apariția cariilor dentare în timpul copilăriei la copii.

Deficiența vitaminei D din timpul sarcinii a fost asociată, de asemenea, cu preeclampsia, rahitismul și alte complicații musco-scheletice și de sănătate la copii precum și o scădere a densității o oaselor.

Conform unui studiu (publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie în 9 August 2010) s-a observat că femeile care suferă de preeclampsie în timpul sarcinii au un nivel scăzut al vitaminei D în sânge. În afară de o creștere bruscă a tensiunii arteriale, preeclampsia este de asemenea asociată cu prezența proteinelor în urină datorită presiunii de la nivelul rinichilor.

Preeclampsia apare între săptămâna 26 și 36, când se vorbește despre o faza incipientă a preeclamsiei, dar, ea poate apărea și la 6 săptămâni după confirmarea sarcinii. Este o boală care se dezvoltă până în săptămâna 34 de sarcină.
Mai mult, studiul a raportat faptul că, în comparație cu femeile gravide sănătoase, nivelurile vitaminei D erau în general mai mici în rândul femeilor cu preeclampsie timpurie, subliniind nevoia continuării cercetărilor asupra vitaminei D și a impactului acesteia asupra femeilor însărcinate.

Prevenirea deficienței de vitamina D la femeile însărcinate

Cea mai buna modalitate de a preveni apariția deficienței de vitamina D este ca femeile însărcinate să ia un aport considerabil de suplimente cu vitamina D în afara celorlalte suplimente alimentare necesare.

Sursa: prenataleducationblog.wordpress.com


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.