Suntem noi precum maimutele?

Maimutele nu urca pe scara dupa bananeUn grup de oameni de ştiinţă au pus într-o cuşcă cinci maimuţe şi în mijlocul cuştii o scară, iar deasupra scării o legătură de banane. Când o maimuţă se urca pe scară sa ia banane, unul dintre oamenii de ştiinţa arunca o galeată cu apă rece peste cele rămase la sol. După o vreme, când o maimuţă încerca să urce scările, celelalte o opreau. După mai mult timp, nici o maimuţă nu se mai urca pe scară, în ciuda tentaţiei bananelor.
Atunci, oamenii de ştiinţă au înlocuit una dintre maimuţe. Primul lucru pe care l-a făcut maimuţa nouă  a fost să se urce pe scară. Dar a fost trasă înapoi de celelalte şi bătută. Oamenii de ştiinţă au înlocuit pe rând toate maimuţele din grup. După câteva bătai nici un membru al noului grup, nu se mai urca pe scară. În final, oamenii de ştiinţă au rămas cu cinci maimuţe care, deşi nu primiseră niciodata o baie cu apă rece, loveau maimuţele care încercau să ajungă la banane.

Dacă ar fi fost posibil ca maimuţele să fie intrebate de ce le băteau pe cele care încercau să se caţere pe scară, poate că răspunsul ar fi sunat cam aşa: ”Nu ştim. Aici lucrurile întotdeauna au fost asa…”

Intr-un articol mai vechi am postat cum se poate schimba sistemul de invatamant, respectiv care ar fi problemele sistemului actual si de ce ar fi util sa schimbam mentalitatea aceasta si sa ajutam generatiile viitoare sa nu mai faca aceleasi greseli banale ca si noi. Acest articol vine sa completeze aceeasi idee printr-o anecdota, dar care daca o extrapolam la viata actuala, mai ca am putea spune ca se pliaza perfect pe problemele societatii actuale.

Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.” (Mahatma Ghandi)


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.