Cum să iubeşti necondiţionat când eşti furios

Între stimulare şi răspuns, există un spaţiu. În acel spaţiu se află libertatea noastră şi puterea de a ne alege reacţia.  În reacţiile noastre se află creşterea şi libertatea noastră.” – Victor Frankl
Unde este iubire puternică, sunt întotdeauna şi miracole.” –  Willa Carther

Iubire neconditionata chiar daca esti nervosNiciodată nu vei înceta să iţi iubeşti copilul, chiar şi când se comportă ca un monstru şi nu poţi suporta să stai în prezenţa lui încă un minut. Dar din păcate, iubirea pe care o simţi nu este cel mai important factor în dezvoltarea emoţională a copilului tău. Cel mai important factor este acela ca, copilul tău să se simtă iubit, necondiţionat. Chiar dacă se comportă ca un monstru, el știe că este demn de iubit aşa cum este? Că nu e de aşteptat ca el să fie perfect? Că furia, dezamăgirea, frustrarea şi supărarea lui sunt doar parţi ale omului, şi că poate să se bazeze pe ajutorul tău, de a îl ajuta să înveţe să controleze acele sentimente în aşa fel încât să nu îl influenţeze negativ?

Probabil te intrebi cum poţi să iţi înveţi copilul aceste lucruri. Răspunsul este uşor, dar foarte dificil de aplicat. Îl iubeşti necondiţionat, chiar dacă în general te scoate din minţi. De ce? Deoarece copilul tău ştie că îl iubeşti când este drăguţ, generos şi ascultător. Nu este foarte sigur dacă îl iubeşti când se simte nervos, gelos sau egoist. Când se comportă ca un monstru îi este frică că ESTE un monstru. Dar tu când:

  • Poţi rămâne conectat de el prin intermediul iubirii chiar dacă ai stabilit nişte limite faţă de comportamentul lui … el învaţă că nu este o persoană rea, este doar om.
  • Poţi rezista să nu răbufneşti către el chiar dacă eşti justificabil nervos … el învaţă din acestă situaţie cum să îşi controleze sentimentele.
  • Poţi ţine minte să empatizezi în timp ce stabileşti limitele, în aşa fel încât el va VREA să le urmeze … el învaţă auto-disciplina.
  • Poţi accepta că este un om imatur care face greşeli natural … el învaţă că greşelile sunt o parte din creştere şi ceea ce contează se observă, reparând şi planificând în avans pentru a evita greşelile data viitoare.
  • Poţi să il iubeşti în ciuda supărărilor sale … el învaţă că sentimentele sunt controlabile, nu periculoase, şi că este în regulă, complet cu toate sentimentele inconveniente. Acel accept de sine îl ajută să controleze acele sentimente în aşa fel încat nu trebuie să le lase să îl influenţeze.

Vindecând capacitatea noastră de a iubi necondiţionat înseamnă că ne angajăm în a fi părinte din dragoste, nu din furie. Desigur, asta nu înseamnă că nu te vei mai supăra pe copilul tău. Și știm cu toții că nu ne simţim foarte iubitori în acele momente. Să iubeşti necondiţionat atunci când eşti furios, nu este ușor, de fapt, este o povară mare a inimii încât formeaza o iubire puternică. Dar nimic nu schimbă comportamentul copilului tau la fel de repede. În loc să iţi descarci furia pe acest om mic care se află în grija ta, poţi învăţa să tragi aer în piept şi să stai calm pentru câteva minute?

Cheia este de a mări acel spaţiu între stimulul copilului şi reacţia ta, astfel încât să ai libertatea de a alege un răspuns care vindecă. Apoi, vei putea să apari ca un profesor adevărat pentru copilul tău și să-l ajuți să proceseze motivul supărării în mod constructiv. Cum?

  1. Când ești furios, întoarce atenţia departe de copilul tău, încearcă să te calmezi. Uită de faptul că trebuie să îl înveţi dacă nu eşti într-o stare iubitoare și nu îl poţi învăţa într-un mod iubitor. Un moment docil este întotdeauna atunci când ambele persoane sunt receptive și pozitive. Mânia și pedeapsa nu se bazează niciodată pe dragoste, deoarece copilul nu se simte iubit atunci când iţi simte furia. De fapt, el se lupta, zboară cu gandul în altă parte sau îngheaţă, ceea ce înseamnă că parţile de învăţare ale creierului sunt închise.
  2. Ce se întâmplă dacă copilul “merită” furia ta? Ești întotdeauna îndreptaţit la furie, dar e mereu furia ta, nu responsabilitatea celeilalte persoane. În orice caz, nu este o hotărâre pe care o poţi face în timp ce ești supărat.
  3. Ce se întâmplă dacă comportamentul copilului necesită “disciplină”? Disciplina înseamnă orientare. Ghidarea ta va fi mult mai eficientă odată ce ești calm. Este de datoria noastră ca părinți să fim un model pentru copilul nostru în controlarea sentimentelor în mod constructiv. Asta înseamnă să nu acţionăm la furie din cauza acelor reacţii de luptă interioară, gând zburat în altă parte şi îngheţare ale copilului care îl fac să arate ca un inamic şi noi trebuie să “câştigăm” în timp ce copilul trebuie să “piardă”.
  4. Dar nu este sănătos să-ţi exprimi furia? Vărsarea furiei pe o altă persoană nu este niciodată sănătoasă, furia doar se amplifică. Ceea ce este sănătos este să recunoaşti cum te simţi – furios – şi apoi să fii suficient de curajos pentru a întrerupe şi a observa ce e dincolo de furia ta – durere, teamă, tristeţe, dezamăgire. Odată ce te calmezi, vei fi în măsură să rezolvi lucrurile care te deranjează, și de asemenea, să intervii astfel  încât copilul va putea învăţa cum să-şi gestioneze comportamentul mai bine.
  5. Nu are nevoie să învețe o lecție? Desigur, dar furia nu este lecția pe care doreşti să-l înveţi. Dacă transformaţi momentele de predare în momente de învăţare aşteptând ca, copilul să fie receptiv, predarea va da roade. Copilul tău va primi ceva chiar mai bun decât lecția despre comportament – lecții despre auto- reglementare. Și, la fel de important, convingerea nezdruncinabilă că el este în întregime și necondiționat iubit exact așa cum este, inclusiv cu toate acele sentimente dezordonate, pasionale care ne fac oameni.

Observați că nu am spus că acest lucru ar fi ușor. Dar de fiecare dată când iţi gestionezi furia în loc de a o vărsa asupra copilului, totul devine mai ușor. Tu de fapt iţi reprogramzi creierul! Doar exersează, găsind acel moment de libertate între stimul (comportamentul copilului) și reacţia ta. Observarea este ceea ce ne dă posibilitatea de a alege data viitoare.

Iubind necondiţionat este “castig-castig” pentru părinte. Asta pentru că dacă nu te laşi influenţat de furie, creezi mai mult spaţiu pentru dragoste. Şi unde există mai multă iubire, există întotdeauna mai mult loc pentru miracole.

Sursa: ahaparenting.com


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.