Care este primul lucru pe care-l faceti cand va treziti dimineata? In urma sondajului de opinie neoficial bazat pe aceasta intrebare, raspunsul unanim pe care l-am primit a fost: “Ceasul meu desteptator este pe telefonul mobil. Odata ce pun mana pe telefon, imi verific mesajele, e-mail-ul si Facebook-ul”.
Smartphone-ul. Nu-mi pot imagina alta inventie din istorie care sa fi schimbat atat de mult modul cum functionam, cum ne petrecem timpul liber sau cum relationam cu cei din jur. Dar acesta nu este un discurs impotriva smartphone-ului; imi iubesc/urasc IPhone-ul tot atat de mult ca oricine altcineva. Aceasta este o invitatie pentru a va intreba cum anume, asta in cazul in care chiar va incepeti ziua prin a utiliza telefonul (sau televizorul, computerul, radioul), aceasta actiune va poate afecta nivelele de echilibru sufletesc sau anxietate.
Dimineata, cand ne trezim, ne aflam intr-o stare de maxima vulnerabilitate. Proaspat treziti din lumea viselor, avem intotdeauna nevoie de cateva minute pentru a redeveni noi insine. Conform anumitor traditii, sufletul calatoreste intre doua lumi atunci cand dormim, si primele cuvinte ce ar trebui sa rupa tacerea in fiecare dimineata ar trebui sa fie: “Multumesc pentru o noua zi”. Asta se refera la faptul ca, dimineata este un moment al zilei cand pragul dintre constient si inconstient este foarte fragil.
Asadar, ce se intampla atunci cand umplem acest timp vulnerabil, delicat, cu sunetele stridente ale lumii electronice? Si nu ma refer doar la sunete. Ma refer si la “palavrageala” muta care rezulta din navigatul pe Facebook si la faptul ca absorbim imagini si cuvinte din vietile celorlalti oameni; tipatul mut al stirilor care urla cele mai recente si tragice titluri pe ecranul computerului; sentimentul in fierbere care te agita la citirea unui e-mail al unui prieten, e-mail pe care l-ai primit seara trecuta; agonia si extazul stimei de sine in momentul in care auzi vestile legate de slujba.
Am observat un lucru la clientii mei: felul in care-ti incepi diminetile, da tonul pentru tot restul zilei. Daca-ti incepi ziua exteriorizandu-ti experienta – asa cum se intampla, inevitabil, in momentul in care intinzi mana dupa un gadget – deja iti trimiti tie insuti mesajul ca lumea din afara este mult mai importanta decat ceea ce se petrece inlauntrul tau. E ca si cum copilul tau ar vrea sa fie alintat si sa-ti impartaseasca visele , dar tu il respingi ca sa-ti poti citi mesajul de pe telefon. Se va simti copilul iubit si apreciat, ori dat deoparte? Asta facem la un nivel interior, cand ne refuzam noua insine atentia pe care o meritam; petrecand cateva minute atenti la lumea interioara atunci cand ne trezim, ne trimitem noua insine mesajul ca orice altceva sau oricine altcineva este mult mai important.
Va invit, de dragul experimentului, sa va incepeti ziua diferit in saptamana ce urmeaza. (daca ceasul desteptator este pe telefonul mobil, inchideti-l, puneti-l deoparte si rezistati tentatiei de a-l “verifica”). Experimentul vrea sa creeze diferenta dintre taramul lui “a fi” si “a face” care defineste existenta majoritatii oamenilor.
1. Antrenati-va atentia
Daca va antrenati atentia chiar si cinci minute pe zi, veti incepe ziua pe un ton calm. Atentia va ajuta sa va axati pe momentul prezent si va ancoreaza de “aici” si “acum” (“aici” sunt in spatiu , “acum” in timp). Daca va cultivati aceasta pauza in fiecare dimineata, acest lucru va va ajuta sa ramaneti atenti, chiar daca lucrurile se precipita pe parcursul zilei.
2. Notati-va pe hartie visele
In timp ce tendinta de a visa este o arta si o stiinta ce necesita, adesea, ajutorul unui terapeut priceput, chiar daca veti acorda doar cateva minute pentru a va nota visul de noaptea trecuta, acest lucru va va ajuta sa apreciati spatiul vulnerabil al diminetii si sa va incarcati de energie emotionala in loc de energie tehnologica. Se poate sa nu intelegeti ceea ce incearca visele sa va comunice, dar daca purtati cu voi imaginea unui vis pe perioada unei zile intregi si va ganditi la el continuu, veti fi capabili sa pastrati legatura cu voi insiva, lucru ce se va dovedi util.
3. Scrieti in jurnal
Cand ati tinut ultima data un jurnal? A tine un jurnal este unul dintre cele mai bune modalitati de a te cunoaste pe tine insuti si de a te incarca interior cu dragoste si intelegere pentru propria persoana. Daca simtiti ca actiunea de a tine un jurnal va face sa va simtiti invadati de sentimente negative, insemna ca nu tineti un jurnal intr-un mod corespunzator. O tehnica eficienta de a tine un jurnal ar trebui sa va faca sa va simtiti mult mai linistiti si mai siguri pe voi decat la inceput. Este o modalitate minunata de a incepe ziua. Doar daca va notati cateva propozitii simple a ceea ce apreciati, poate da un ton pozitiv.
4. Practicati exercitii simple de yoga
Yoga este o tehnica pentru minte si trup, special conceputa pentru a fi practicata acasa. Lumea a imbratisat tehnicile yoga cu frenezie, de obicei pozitiva, dar transmitem, de asemenea, mesajul ca trebuie sa practici yoga intr-un club pentru a te asigura ca te pregatesti corespunzator. Exista multe videoclipuri excelente cu exercitii yoga care te pot invata sa practici in siguranta tehnicile de baza yoga. Odata ce ai invatat pozitiile de baza, te poti antrena fara un videoclip, daca acest lucru ti se pare mai usor.
5. Deschideti fereastra sau iesiti afara si lasati lumina sa patrunda inauntru
Nimic nu se compara cu aerul curat si cu soarele care te pot reconecta cu natura ta interioara, care este buna, dragastoasa si demna, exact ca si tine. In vasul deschis al diminetilor noatre putem “turna” tehnologie, sau putem alege actiuni ce vor hrani izvorul interior cu energie pozitiva. Ce vei alege?
No comments yet.