5 motive pentru care recunostinta e buna pentru sanatate

Recunostinta este buna pentru sanatateRecunostinta: un act de apreciere intentionata pentru ceea ce esti sau pentru cei pe care-i ai in viata ta, un act de acceptare sau confirmare explicita pentru ceea ce viata iti ofera”.

Acesta este felul in care definesc eu recunostinta, unul dintre cele zece cuvinte dupa care consider ca oricare dintre noi ar trebui sa-si traiasca viata. Suntem adanc ancorati in anotimpul recunostintei. Ziua Recunostintei, ar putea fi privita ca cea mai sfanta zi a exersarii recunostintei. Nu e ca si cum am avea nevoie de o zi speciala in care sa ne exprimam aprecierea. Este un memento binevenit pentru a lua aminte si a constientiza cine si ce este cu adevarat important in vietile noastre.

Da, recunostinta este un exercitiu. Cu cat il practici mai des, cu atat devine mai natural si cu atat mai mult – tu si cei dragi tie – puteti beneficia de pe urma lui. Poate nu ai nevoie de un astfel de exercitiu, dar se pare ca exista dovezi stiintifice graitoare, conform carora, exersand actul de recunostinta, beneficiezi de sanatate emotionala si fizica. Este recomandarea mea preferata pentru aceasta perioada a anului.

Am enumerat mai jos 5 motive medicale convingatoare (insotite de citatele cercetatorilor) pentru a-ti exersa recunostinta. Recunostinta se pare că poate fi predata, invatata si studiata.

1. Recunostinta reduce depresia

In 8 studii diferite se arata ca recunostinta reduce sentimentele asociate depresiei. A functionat cel mai bine in momentul in care oamenii au ales sa gandeasca pozitiv si sa restructureze situatii  si evenimente de zi cu zi  intr-o maniera optimista.

2. Recunostinta te poate ajuta sa te simti linistit

Recunostinta reduce anxietatea si poate fi de ajutor celor ce sufera de afectiuni severe precum tulburari de stres post-traumatic (PTSD)

3. Recunostinta te poate ajuta sa-ti redobandesti somnul de noapte

Recunostinta imbunatateste somnul, fapt ce, cu timpul, are un impact pozitiv asupra starii sufletesti si asupra anxietatii, dar si asupra intregii stari generale de sanatate.  Recunostinta face minuni pentru inima. Actul de recunostinta imbunatateste, sanatatea cardiaca in general, in mod direct si indirect. Indirect prin imbunatatirea starii sufletesti si directionarea atentiei spre comportamente sanatoase de genul fitness si nutritie, direct prin reducerea inflamatiilor de tot felul.

4. Recunostinta este un amplificator de memorie

Recunostinta intareste memoria. La seniori, practicarea recunostintei a dovedit o imbunatatire a starii generale de sanatatesi a calitatii vietii.

Iti sunt recunoscator ca ai citit acest articol.

Sursa: MindBodyGreen
Photo: Shutterstock.com
Traducere: Ioana Bratuva


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.