9 obiceiuri fundamentale ale persoanelor cu un mental puternic

Mental puternic

În 1914, laboratorul lui Thomas Edison a ars şi anii de muncă au fost distruşi într-o clipă. Acest lucru poate fi descris ca cel mai rău lucru care i s-a întâmplat lui Edison, însă, inventatorul a ales să vadă întâmplarea ca pe o oportunitate motivantă pentru a  reconstrui şi reexamina o parte din munca depusă până în acel moment. Edison a declarat: “Slavă Domnului că au fost distruse toate greşelile noastre. Acum putem începe din nou cu forţe şi idei proaspete.” “Într-o lume pe care nu o putem controla, toleranţa este, desigur, un avantaj,” a relatat pentru The Huffington Post, Ryan Holiday, autorul cărţii “Obstacolul este calea”. “Dar, capacitatea de a găsi energie şi putere din ceea ce nu putem controla, este un imens avantaj competitiv.” Tot el, ne-a vorbit despre forţa mentală, un concept psihologic dificil de definit, care cuprinde inteligenţa emoţională, determinare, rezistenţă, auto-control, tenacitate mentală şi atenţie. Este ceva ce a avut şi Edison şi este motivul pentru care unii oameni sunt capabili să depăşească orice obstacol, în timp ce alţii nu reuşesc să treacă peste  provocările şi frustrările vieţii de zi cu zi.

Abilitatea de a face faţă emoţiilor şi situaţiilor distructive şi dificile este un dispozitiv de predicţie crucial al propriei fericiri şi succes. Cele mai capabile persoane au posibilitatea de a transforma orice obstacol într-o sursă de oportunitate şi dezvoltare. În timp ce marea majoritate a oamenilor realizează ceea ce persoanele  cu un psihic puternic evită să facă – lucruri precum ancorarea în trecut, dispreţuirea succesului altora şi mila pentru ei înşişi – ce fac de fapt acesti oameni ? Ce tactici folosesc pentru a depăşi adversităţile care apar zilnic?

“Lucrurile pe care le considerăm a fi nişte obstacole în calea creşterii noastre sunt de fapt oportunităţi care ne determină să acţionăm. Pentru a fi răsplătiţi într-un fel în care nu ne-am fi aşteptat, trebuie să ne concentrăm şi să nu ne eschivăm de la a merge mai departe şi a depăşi acel obstacol,” spune Holiday.

În continuare, veţi găsi 9 dintre cele mai importante obiceiuri şi practici ale oamenilor puternici mental care te pot ajuta să treci peste orice încercare sau adversitate.

Obiectiv1. Văd lucrurile într-un mod obiectiv.

În acest sens, există un aforism al filosofiei antice din perioada Stoicismului ce spune că “Nu există bine sau rău, ci doar percepţie”, care, mai târziu a fost susţinută de faimoasa maximă a lui Shakespeare, “Nu există nimic bun sau rău, numai gândirea noastră face ca lucrurile să arate astfel.

Modalitatea în care noi percepem o situaţie are o putere extraordinară fie de a ne ajuta, fie de a face rău. Aşa că, de multe ori, reacţionăm într-un mod emoţional şi proiectăm judecăţi negative asupra unei situaţii, când, de fapt, primul pas pentru depăşirea unei provocări este să vedem lucrurile în mod obiectiv. “Poţi avea cele mai măreţe planuri din lume, însă dacă nu vei vedea situaţia în ansamblu şi într-un mod clar, nu mai contează nimic,” a spus Holiday. Acesta  a studiat nenumărate exemple în trecutul unor persoane care au depăşit obstacole care pot părea de netrecut multora  dintre noi. Exemplele de dificultăţi variau de la a fi acuzat pe nedrept pentru uciderea a trei persoane, la discriminarea pe bază de rasă şi sex.

El a descoperit că rezistenţa mentală provine din trei lucruri: percepţie, acţiune şi voinţă. Holiday a menţionat fapul că, “Ceea ce este necesar (pentru forţa mentală) este un fel de sistem filozofic care îţi permite să priveşti dincolo de propriile emoţii sau de primele impresii ale unei situaţii oarecare. Astfel, acest sistem conţine, 1) Propria percepţie. Poţi vedea lucrurile în mod clar şi obiectiv? 2) Îţi poţi imagina soluţii sau activităţi creative sau inovative? 3) Şi, în sfârşit, care este nivelul determinării sau voinţei pe care o vei folosi asupra acelei situaţii?”

Jump2. Renunță la posesivitate.

Cu toţii merităm să fim fericiţi, dar nu merităm o viaţă lipsită de obstacole şi eşecuri. O atitudine de posesivitate – crezând că merităm să obţinem ceea ce ne dorim cel mai mult – ne poate face să suportăm mai greu situaţiile dificile care pot apărea şi ne pot lua prin surprindere. Acest lucru este întâlnit destul de frecvent în rândul Generaţiei Y, potrivit  expertului Paul Harvey, profesor asistent de management al Universităţii New Hampshire, care a observat că numeroase persoane au “aşteptări nerealiste şi o rezistenţă puternică faţă de acceptarea unui feedback negativ.” “Generaţiei Y i s-a atribuit un anumit mod de gândire cu privire la modul în care lumea va evolua în viitor,” susţine Holiday.

În trecut, sistemul în care oamenii erau învăţaţi nu era unul mai simplu, ci unul care îi învăţa despre modul imprevizibil şi inexplicabil în care lumea ar putea evolua.” Persoanele cu o forţă psihică puternica recunosc faptul că toate planurile, cât şi viaţa în ansamblul ei, pot lua o altă întorsătură în orice moment —  şi, mai important, ei nu îşi risipesc eforturile simţindu-se nedreptăţiţi de către destin când lucurile nu merg aşa cum doresc ei.’’

Echilibru3. Sunt echilibraţi în ceea ce fac.

A fi puternic la nivel mental nu înseamnă că eşti mereu fericit, ci că ştii “să fii constant în ceea ce faci, oricând şi oriunde“, spune Holiday. Stabilitatea emoţională si  abilitatea de a fi calm reprezintă un avantaj extraordinar atunci când te confrunţi cu situaţii dificile. Din fericire, stabilitatea emoţională tinde să crească odată cu vârsta şi vei realiza, cu suprindere, că vei deveni mai fericit.

Fericire4. Nu doresc să fie tot timpul fericiţi.

Preocuparea excesivă asupra fericirii poate duce la o atitudine nesănătoasă faţă de emoţiile şi experienţele negative. Oamenii puternici mental, nu încearcă să evite emoţiile negative, din contră, ei le acceptă atât pe cele pozitive, cât şi negative  şi faptul că lasă să coexiste variate sentimente, este o componentă esenţială a rezistenţei mentale.

Apreciem atât de mult optimismul şi fericirea şi alte stări pozitive, care, la rândul lor sunt pure abstracţii,  astfel încât, vom fi luaţi prin surprindere şi nu ne vom putea descurca cu stările lor opuse,” a menţionat Holiday. “Dacă alegem calea de mijloc, lucrurile ar sta altfel şi am fi capabili să profităm de lucrurile care ni se întâmplă pentru că acolo găsim imparţialitatea.” Cercetătorul australian pe teme sociale, Hugh Mackay, susţine că obsesia noastră culturală privind fericirea poate fi periculoasă şi că, în loc să ne concentrăm pe a  fi fericiţi, ar trebui să ne focalizăm întreaga atenţie pe a fi în acord cu Universul.”

Ideea că tot ceea ce realizăm ne va face fericiţi mi se pare o idee destul de periculoasă care a dus în lumea occidentală la o boală contemporană, şi anume, frica de tristeţe“, scrie Mackay în “The Good Life”.

“Plenitudinea este ceva pentru care ar trebui să luptăm, chiar dacă ea cuprinde tristeţe, dezamăgire, frustrare, eşec; toate aceste lucruri ne califică ca fiind ceea ce suntem de fapt, şi anume, fiinţe umane. Fericirea, victoria, împlinirea sunt nişte lucuri drăguţe dar mai puţin importante, care fac parte din viaţa noastră şi de la care nu prea avem ce învăţa.”

Optimism5. Sunt optimişti realişti.

Oamenii puternici mental au obiceiul de a merge mai departe după ce au eşuat. În loc să se supere, să se simtă deznădăjduiţi şi să nu facă faţă obstacolelor, ei profită de oportunitate pentru a veni cu o soluţie creativă la orice problemă. Ei tind să fie optimişti realişti – au acea voioşie a optimiştilor şi claritatea pesimiştilor – care le oferă atât motivaţia cât şi gândirea critică necesare pentru a veni cu soluţii creative. “De fiecare dată când se confruntă cu o problemă, provocare sau obstacol, ei nu spun ’Nu am de ales, ăsta este singurul lucru pe care îl pot face”, a relatat către LiveScience, cercetătorul Sophia Chou. “Întotdeauna, ei vor fi creativi şi vor avea un plan A, un plan B şi un plan C.”

6. Trăiesc în prezent.

PrezentA fi prezent – şi mai puţin a te gîndi la trecut sau a anticipa viitorul – îţi permite să vezi lucrurile aşa cum sunt ele în realitate. Indiferent de faptul că practică sau nu meditaţia sau atenţia conştientă, oamenii cu forţă mentală tind să aibă o modalitate conştientă, atentă de a se implica în lumea reală.O poţi numi prezenţă sau o poţi numi cum doreşti, dar ideea de bază este că dacă eşti concentrat exclusiv pe lucrul din faţa ta, nu te vei gîndi la alte elemente din trecut şi vei lua în considerare doar variabilele care contează“, spune Holiday. Ştiinţa a demonstrat că atenţia îţi poate stimula puterea creierului. Această practică a fost legată de stabilitatea emoţională, de reducerea stressului şi a anxietăţii şi de îmbunătăţirea clarităţii mentale.

7. Sunt perseverenți în urmărirea propriilor obiective.

PerseverentaCu toţii am auzit poveşti minunate despre oameni de succes care au depăşit obstacole semnificative şi eşecuri pentru a ajunge unde şi-au propus. Aceştia prezintă una dintre cele mai importante calităţi ale oamenilor puternici: Perseverenţa, sau aşa cum menţionează psihologul Angela Lee Duckworth, hotărârea.

Potrivit studiilor sale realizate asupra studenţilor din diferite sisteme educationale, Duckworth a observat că hotărârea, mai mult decât oricare altă calitate ( IQ, inteligenţă emoţională, frumuseţe, sănătate) este cauza succesului studenţilor. De asemenea, ea a studiat profesorii şi muncitorii în diferite sisteme de lucru pentru a vedea care este cauza succesului lor. “În toate acele contexte diferite, un singur factor s-a dovedit a fi secretul succesului şi nu a fost inteligenţa socială, frumuseţea, sănătatea sau IQ-ul. A fost hotărârea”, a spus Duckworth în cadrul conferinţelor TED.

Hotărârea este pasiune sau perseverenţă pentru obiective pe termen lung. Hotărârea înseamnă să ai putere, rezistenţă. Hotărârea presupune să rămâi fidel viitorului în fiecare zi — nu pentru o zi, nu pentru o lună, ci pentru ani – pentru a transforma viitorul în realitate.”   Angela Lee Duckworth

8. Știu când este timpul să se detaşeze de lucruri.

DetasareO persoană puternică mental îşi poate spune, “Am făcut tot ceea ce am putut în situaţia asta iar acum este timpul să îi dau drumul”, spune Holiday.

La fel de importantă ca perseverenţa este şi abilitatea de a recunoaşte că îţi poţi controla propriile acţiuni şi nu rezultatul lor. Acceptarea acestui fapt îţi permite să dai drumul lucrurilor care nu se află în puterea ta. Holiday susţine că există o maximă în Stoicism, numită  “arta toleranţei”, care presupune să nu opui rezistenţă în faţa lucrurilor pe care nu le poţi schimba şi să le valorifici, în loc să le permiţi să te deranjeze sau frustreze.

Noi avem nevoie de rezistenţă, determinare şi perseverenţă, dar nu acesta este răspunsul în fiecare situaţie. Oamenii puternici mental trăiesc prin rugăciunea Liniştiiei schimbă ceea ce pot controla, acceptă ceea ce nu pot controla şi cunosc diferenţa dintre cele două. “Câteodată, soluţia problemei este să accepţi problema şi se te adaptezi situaţiei în loc să eşuezi de fiecare dată, până vei ceda psihic”, spune Holiday.

9. Îşi iubesc viaţa aşa cum este ea.

lovelifeAmor fati este un termen Latin care se traduce prin “dragoste de soartă“, un concept derivat din Grecia antică şi filosofii Stoici Romani care mai târziu a reapărut în lucrarea lui Nietzsche. El este poate cel mai important element al forţei mentale. “Ideea este că  nu trebuie să tolerezi lucruri pe care nu le poţi controla – ele pot fi cele mai bune lucruri care ţi se pot întâmpla vreodată”, susţine Holiday.

“Bucuria nu o vei găsi în neacceptare, ci în îmbrăţişarea lucrurilor care ţi se întâmplă.” Oamenii puternici mental sunt recunoscători şi apreciază obstacolele întâlnite din simplul motiv că ele reprezintă viaţa însăşi. Cu puţin înainte de moartea sa, Jane Lotter, o autoare din Seattle, a împărtăşit acest sfat cu familia sa într-un necrolog scris chiar de ea:

“Să îţi aminteşti mereu că obstacolele întâlnite în drumul tău, nu sunt doar simple obstacole, ci SUNT însăşi calea.” Jane Lotter

Sursa: huffingtonpost.com

Traducator: Alina Iordan


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.