5 pasi pentru a te elibera de modelele negative

5 pasi pentru a te elibera de modelele negativeProcesul de invatare necesita uneori repetarea lectiilor. Exista, insa, un moment cand ideea de deja-vu devine un pic suparatoare. Iata cateva sfaturi utile pentru a evita sa va invartiti in cerc:

1. Da-ti seama de sabloane.

In primul rand, trebuie sa recunosti ca esti intr-un cerc vicios. Cu totii stim persoane ce se gasesc in aceeasi situatie, iar si iar, cu toate ca numele personajelor se poate sa se fi schimbat. Se vaicaresc cu aceeasi intensitate, de parca ar fi pentru prima data cand se izbesc de aceleasi intamplari. Uneori, tu insuti esti persoana ce are aceleasi nemultumiri ca in urma cu 10 ani. Suna cunoscut ?
“De ce mi se intamla chestia asta, intotdeauna, mie?”
“Oamenii ma trateaza mereu astfel …”
“Niciodata nu ajung sa …”

5 pasi pentru a te elibera de modelele negativeDe indata ce va surprindeti rostind anumite expresii, ar trebui sa va trageti de maneca, sa verificati situatia in care va aflati. Esti intr-un cerc vicios. Nu urma orbeste aceeasi cale bine-stiuta. Trezeste-te si fa o schimbare in modul cel mai constient.

 2. Fii responsabil

Dupa procesul de acceptare, urmatorul pas spre schimbare e sa-ti asumi responsabilitatea situatiei. Doar dupa ce faci acest pas poti face alegeri responsabile. Sa dai incontinuu vina pe ceva sau cineva, altul decat pe tine insuti, te pastreaza intr-o stare de captivitate. Ce transmiti de fapt, este ca, doar cineva din exterior are puterea de a te salva. Responsabilitatea iti reda tie insuti acea putere. Se poate sa nu fi direct responsabil de o situatie in care te gasesti, dar esti 100% responsabil pentru alegerea pe care o faci din acel moment … inainte.

 3. Verifica-ti sentimentele

Cand esti coplesit de sentimente, e dificil sa mai faci si altceva decat sa zaci acolo unde te gasesti. Oricum, prin exercitiu, te vei surprinde, putin cate putin, inainte de a plonja in butoiul cu melancolie, altfel, sentimente necontrolate te vor ghida inapoi spre punctul original de pornire.

Controlul EmotiilorNu ne ocupam de controlul emotiilor. Sunt utile si nu ar trebui reprimate. Sentimentele sunt semnale care-ti dau indicii despre cele mai profunde, deseori  inconstiente, declansatoare. Trebuie s-o iei treapta cu treapta, sa te intorci inapoi la origini, decat sa iei masuri pripite in momentul in care te afli in mijlocul “actiunii”.

 4. “Extrageti” lectiile

Indiferent de situatie, exista intotdeauna ceva de invatat. Daca refuzi sa accepti asta, aproape iti garantezi repetarea situatiei. E exact ca la scoala, trebuie sa faci munca, inainte sa ti se permita sa mergi mai departe.

 5. Schimba alegerea

De ce mai multe ori, repetam situatii, pentru ca repetam alegerile pe care le-am facut in trecut. Mare parte din comportamentul nostru e automat, ceea ce inseamna ca tindem sa reactionam imediat la situatii, in loc sa ne gandim cu toata responsabilitatea. Cand incepi sa evaluezi situatii cu claritate, incepi sa observi, si astfel, sa faci alegeri nefamiliare. Acele decizii pot fi incomode, dar disponibilitatea la schimbare va veni cu rezultate noi.

Viitorul tau nu trebuie sa semene cu trecutul. Cu efort concentrat, poti iesi de sub vraja pleonastica. Viata e pregatita sa-ti ofere posibilitati nenumarate daca asta este ce-ti doresti. Elibereaza-te!elibereaza-te

Sursa: MindBodyGreen


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.