5 motive pentru care ai o căsnicie nefericită şi cum poţi schimba acest lucru

casnicieCa fondatoare a “Clubului Soţiilor Fericite“, o comunitate cu peste 600.000 de femei din aproximativ 110 ţări din întreaga lume, am avantajul de a mă implica şi de a lucra zilnic cu sute de soţii cu privire la principiile unei căsnicii fericite.

În 2012 am călătorit în 12 ţări de pe 6 continente pentru a intervieva cupluri cu o căsnicie fericită care durează de mai bine de 25 de ani pentru cartea mea “Clubul Soţiilor Fericite”.  Astfel, am descoperit că diferenţa dintre cuplurile fericite şi cele nefericite stătea în procesul lor de gândire. Cu cât se concentrau mai mult asupra unui aspect al vieţii, cu atât acel lucru devenea o parte integrantă a vieţii lor.  Cei care se concentrau pe ceea ce partenerii lor realizau în fiecare zi,  îşi dădeau seama că, de fapt, aveau o mulţime de lucruri pentru care să fie recunoscători iar acest lucru a fost poarta de acces către fericire şi împlinire.

După cercetările efectuate pentru cartea mea, au rezultat 5 motive pentru care propria căsnicie este nefericită.

1. Îţi îndrepţi toată atenţia doar asupra propriei persoane. Ralph Waldo Emerson are un citat genial în sensul ăsta, “Fericirea este un parfum pe care nu îl poţi pulveriza pe cineva fără să ajungă şi pe tine.” Societatea modernă este una individualistă,  în care propria persoană este cel mai important lucru din lume iar acest lucru este valabil şi în cazul căsniciei. Însă, dacă vei dărui cu o inimă deschisă şi iubitoare, vei primi  la rândul tău iubire. Unii numesc acest lucru “karma”. Unii îl numesc “ceea ce semeni, aceea vei culege”. Cu toate acestea, indiferent de ce nume vei da acestei acţiuni, călătorind pe întreg mapamondul şi încercând să intervievez cupluri căsătorite de mai mult de 25 de ani, am descoperit un numitor comun în cazul tuturor cuplurilor: atenţia lor nu se îndrepta către propria persoană, ci pe recunoştinţa tuturor activităţilor realizate de către partenerul sau partenera lor şi pe aprecierea diferenţelor dintre ei.

2. Crezi că ar ar fi trebuit să te căsătoreşti cu tine însuţi.  Personal îmi place citatul consultantului de afaceri, Sandra Steen, “Dacă amândoi am fi identici, atunci unul dintre noi este inutil.” Există peste 7 miliarde de oameni în întreaga lume şi totuşi tu singur – da, tu – ţi-ai ales partenerul sau partenera. Ce te-a determinat să uiţi de toţi ceilalţi şi să promiţi să rămâneţi împreună “până când moartea vă va despărţi?” Ce te-a atras atât de mult la unicitatea personalităţii ei sau lui? Una dintre cele mai grave greşeli pe care le facem după ce spunem “Da” este să începem un nou proces de modelare şi formare a partenerilor noştri. Ai o mulţime de roluri de jucat în viaţa noului partener dar cel de modelator al personalităţii nu este unul dintre ele. Cel de susţinător, da. La fel de bine şi cel sau cea care încurajează. Dacă doreai să te căsătoreşti cu cineva care să semene cu tine, atunci mai bine rămâneai singur sau singură. Însă, dacă doreşti să îţi transformi o căsnicie toxică într-una fericită, atunci acceptarea diferenţelor dintre voi este extrem de importantă.

3. Nu vezi rostul căsniciei. Căsătoria este menită să te facă mai puternic, nu mai slab şi este cel mai minunat parteneriat din lume. Te poate ajuta să reuşeşti în viaţă ca nicio altă relaţie pe care ai avut-o până în acel moment. William Galston (Administratorul Casei Albe) a spus în acest sens, “În acestă ţară ai nevoie de numai trei lucruri pentru a evita sărăcia – termină liceul, căsătoreşte-te înainte să ai un copil şi căsătoreşte-te după vârsta de 20 de ani. Doar 8% dintre familiile care fac acest lucru sunt sărace iar restul de 79% care nu reuşesc, se luptă cu sărăcia.” O căsnicie înrădăcinată într-un parteneriat autentic îţi va permite să avansezi de două ori mai mult, să parcurgi de două ori aceeaşi distanţă şi de multe ori în jumătate din timp. Similar unei ştafete, poţi parcurge doar prima etapă a cursei, dar, atât timp cât partenerul tău termină cursa, îţi va fi recunoscut meritul pentru întreaga cursă. Căsătoria poate fi cea mai benefică uniune din viaţa ta, dacă o priveşti din punctul ăsta de vedere. Vei avea un punct de sprijin încorporat pe care cei singuri nu îl au. Aşa că foloseşte acest lucru în avantajul tău! Gândeşte-te cum vă puteţi asocia, tu şi partenerul tău, pentru a reuşi în viaţă şi pentru a vă împlini cele mai măreţe vise.

cuplu4. Încă mai crezi că într-o căsnicie tu eşti cea mai importantă persoană. În momentul în care Seth Adam Smith a scris “Căsătoria nu este pentru tine”, a încins spiritele în întregul mediu online. Chiar dacă citatul a stîrnit opinii divergente, ceea ce a spus a pus punctul de pe “i”. Cuplurile fericite şi de succes înţeleg foarte bine acest principiu important. În căsătorie nu este vorba despre tine. Da, căsătoria ar trebui să fie minunată, dar scopul ei nu este să te facă fericit. Dacă erai nefericit înainte de a te căsători, după acest moment vei fi o persoană căsătorită nefericită! Fericirea trebuie să vină întotdeauna din interior şi niciodată din exterior. Frumuseţea căsniciei stă în puterea de a dărui, de a iubi celaltă persoană atât de mult încât ai face orice pentru ca ea să fie fericită. La rândul ei, cealaltă persoană va face acelaşi lucru. Din nou, poţi numi acest lucru, karma, ceea ce semeni, aceea vei culege, dar eu îl numesc o realitate a vieţii celor pe care i-am intervievat şi ale căror căsnicii au supravieţuit testului timpului.

5. Cauți un miraj care crezi că îţi va înăbuşi dorinţele. Unul dintre cele mai nepotrivite lucruri pe care le putem face într-o căsnicie, este să începem (chiar dacă doar într-un mod inconştient) să căutăm un plan B. Tim Robbins a spus, “Pierdem timpul căutând persoana perfectă, în loc să creăm iubirea perfectă.” Statisticile au arătat că 67% dintre cei care se recăsătoresc sfârşeşc prin a divorţa iar 73% dintre cei care se căsătoresc a treia oară, divorţează aproape la fel de repede cum s-au căsătorit. Cu toate acestea, există un raţionament. Persoana perfectă este un miraj. Nu există. Nicio căsnicie nu este perfectă pentru că implică două persoane imperfecte. Dar, ceea ce ai, este real. Cuplurile care sunt recunoscătoare pentru propriile căsnicii şi nu aleg să caute în altă parte fericirea, descoperă, într-un final, că ceea ce căutau cu disperare în altă parte, s-a aflat tot timpul chiar în faţa lor.

Sursa: huffingtonpost.com
Traducator: Alina Iordan


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.