Kriya Yoga- Interviu cu Maestrul și Fondatorul Ashramului Kriya Yoga

Kriya Yoga Swami Shankarananda BabajiKriya Yoga este o formă de respirație adâncă, de antrenare atât a minții cât și a trupului, dezvoltată în India în timpul unui curs de formare yoghină acum 2000 de ani. În August 2010, am avut privilegiul să îmi petrec o vară în Munții Himalaya în Rishikesh. În luna precedentă am locuit în casa lui Dalai Lama, în satul Dharamsala (noua așezare a populației exilate tibetane). Ca atare, m-am aventurat la Rishikesh pentru a practica meditația și yoga cu bunii mei prieteni și cu un Maestru al nenumăratelor forme ale meditației și yoga.

Am înregistrat interviurile cu acesta și m-am gândit să împărtășesc aceste gânduri cu oricine dorește să cunoască o viziune unică asupra vieții și a cautării fericirii.

Acest interviu este cu Swami Shankarananda Giri, succesorul direct al Yoga și al Meditației. Acesta a devenit cunoscut datorită cărții sale ”Autobiografia unui yoghin”.

Locația: Ashramul Kriya Yoga, la poalele munților Himlaya, Rishikesh, India. O ploaie musonică ne-a făcut să ne adăpostim dar, ușor, ușor norii albi ne-au înconjurat și ne-au lăsat să ne continuăm drumul.

Prima întrebare:

Majoritatea celor din Vest asociază meditația și yoga cu un efort spiritual. Cu unele probleme prezente privind religia pe tot globul pământesc, există o aversiune față de orice este legat de ideea de religiozitate.

Care este diferența dintre Spiritualitate și Religiozitate?

Sw. Shankarananda Giri

” Nu vom putea niciodată să fim cu toții de acord. Spiritualitatea vine doar din interior. Nu vine din temple, moschee, biserici sau sinagogi. Ea vine doar din templul uman, templul omenesc.” Oamenii trebuie să realizeze că pe Dumnezeu îl găsești doar în interiorul tău. Și doar după revelația că Dumnezeu se află în interiorul tău, abia apoi, persoana respectivă îl va putea vedea oriunde pe Dumnezeu – nori, stele, cer, animale, temple.

”Tinerii din societatea occidentală. Ce înțeleg ei prin spiritualitate? Ei își folosesc doar mințile, ceea ce este mult mai periculos decât sectele. Acolo fiecare se distruge pe sine însuși.”

Pe de altă parte – oamenii care fac parte din secte – din toate societățile, se gândesc la modalități de creștere a numărului membrilor acelor secte. Chiar și numeroase instituții spirituale. Nici nu se gândesc cât de potrivite sau nu sunt învățăturile lor date studenților privind adevărata spiritualitate.

Deși societatea occidentală este foarte preocupată de spiritualitate, eu însă, mă tem. Mă rog la Dumnezeu ca aceștia să își găsească adevărata spiritualitate și ca Acesta să îi binecuvânteze pe toți. Și ca fiecare să uite de existența castelor, sectelor, religiilor.

Adevărata natură umană și adevărata spiritualitate – asta este ceea ce vreau eu să spun. Nu vreau să critic nicio societate.

Dacă o sectă va cuceri lumea, atunci se vor produce mari divizări interne.

Kriya yoga Shram Rishikesh IndiaExistă doar o singură formă de spiritualitate. Atunci când o persoană se îndepărtează de Spiritualitate, atunci începe Religia. Religia dă startul separatismului, sectelor, iar acestea aduc catastrofe și război.”

Am înțeles că ți-au fost transmise din generație în generație, arta Kriya Yoga dintr-un neam de 10 generații de maeștri. Aici, predai Kriya Yoga nenmăraților cautători ai adevărului. Ce practică recomanzi elevilor tăi pentru a experimenta adevăratele forme ale Vieții și ale Kriya Yoga, aici în ashram?

Sw. Shankarananda Giri

Noi predăm tehnici de meditație bazate pe ”Prana”, concept cunoscut în limba engleză sub numele de propria noastră respirație, energie vitală sau propria viață. Totul pentru a-i face pe oameni să se calmeze, să se relaxeze, mai ales în aceste timpuri moderne, unde toți sunt grăbiți și ocupați. Fizic vorbind, nu. Doar foarte ocupați din punct de vedere mental. Dacă stai să te gândești la partea fizică, nimeni nu fac aproape nicio activitate fizică. Totul este lăsat în seama mașinăriilor, iar ele fac totul.

Deci practic, mașinăriile fac totul. Omul doar stă jos și gândește iar asta este cea mai mare problemă în vremurile actuale. Dumnezeu ți-a dat un corp pentru a face mișcare prin muncă, prin jobul tău, prin activitățile tale zilnice. Dar acum totul s-a schimbat – mergi doar la toaletă, la bucătărie, să mănânci, restul este treaba mașinăriilor. Nici un mai trebuie să mesteci mâncarea atât de mult , trebuie doar să înghiți – chiar și digestia este asigurată prin medicamente.

În concluzie, omenirea devine din ce în ce mai egoistă. Nimănui nu îi mai place să își utilizeze mușchii, corpul. Toți vor să își utilizeze doar creierul și să stea jos. Iar acest lucru este foarte periculos pentru omenire.

”Noi le aducem studenților tehnici prin care vor putea să se elibereze de mintea catastrofică.”

De asemenea, sfătuim oamenii să facă exerciții fizice, dar nu prin activități non-productive. Putem face atât de multe lucruri productive și pe care le putem trata ca exerciții fizice, precum lucrul la autostrăzi, să îi ajutăm pe ceilalți semeni, curățarea vegetației care ne înconjoară.

”Prin aceste lucruri îi facem pe oameni conștienți de faptul că poluarea vine din toate părțile și că prin curățenie nu facem practic nimic.”

În prezent, meditația și yoga sunt disponibile la supermarketul spiritual, în special în societatea occidentală, unde oamenii vor ceva palpabil și sigur.

Folosirea în exces a minții fără a-ți utiliza și corpul este foarte periculos pentru minte și omenire.”

Prin deconectarea de la Minte/Corp, apare dezechilibrul.

Sw. Shankarananda Giri

Da, exact.

Bridge over Ganges Rishikesh IndiaOamenii nu sunt niciodată ancorați în prezent. Ei doar plutesc și se gândesc că totul este catastrofic.”

Asta este o declarație foarte puternică – se referă la ego.

Sw. Shankarananda Giri

Când te folosești de puterea mușchilor înseamnă că te duci să schiezi, să faci o activitate fizică. Este în regulă să faci acest lucru. Dar ei merg mai mult voluntar pe câmp, pe stradă, sau să facă ceva de dimineață. Este ceea ce se întâmplă în sălile de gimnastică. Alergătorii nu își imaginează cât de multă energie risipesc și cât de multe probleme cauzează – trebuie să ai grijă de ei! Fiecare trebuie să aibă grijă de ei dacă le ies în cale. În schimb, du-te pe câmp, pe stradă și mătură, curăță gunoiul – poartă mănuși, iar astfel faci ceva benefic pentru această lume. Folosește-ți mâinile, picioarele, mușchii.

Michael.

Următoarea Întrebare. Cei din afara ashramului, cum ar trebui ei să-și dezvolte propria tehnică de meditație și cum să aducă această acțiune meditativă în viața lor zilnică.

Sw. Shankarananda Giri

Noi nu dăm sugestii, instrucțiuni ci doar Meditație. Dacă cineva meditează se va schimba pe sine și pe cei de lângă ei.

De asemenea, Respiră. Meditează și Respiră. De fapt, cum ar trebui să respirăm?

”Câinele care respiră foarte repede este nervos, frustrat și gelos. Elefantul este cel mai puternic și mai mare, dar se mișcă foarte încet și respiră foarte silențios.”

Prin aceste lucruri nu vreau să spun să fiți ca un animal, dar gândindu-vă la acea respirație și vă veți schimba pe voi.

Michael:

Este foarte important pentru că natura se dovedește a fi atât de inteligentă – ea a evoluat de dinainte ca mintea să descopere nevoia de a construi și a dezvolta. Abia acum știința descoperă uimitoarea complexitate a naturii și a efectelor binefăcătoare ale respirației.

Rishikesh bridge India MountainsCare este mesajul tău către lume?

Sw. Shankarananda Giri

O meditație potrivită. Dacă fiecare și-ar găsi propria lume și propria religie, dacă fiecare individ s-ar schimba, atunci și lumea din jurul nostru s-ar schimba. Asta va duce la schimbarea atmosferei și chiar a întregii planete.

Atunci lumea va fi așa cum trebuie să fie.

”Când sunt conștient de mine însumi, sunt conștient de lumea întreagă.”

Doar cei care își utilizează foarte puțin mintea se vor gîndi la propria lor religie; aparțin acestei religii, trebuie să fac asta și aia – asta aparține unei minți înguste – trebuie să convertesc întreaga lume la propria mea religie – iar asta va duce la probleme politice.

”În trecut, oamenii erau forțati să treacă de la o religie la alta. Acest lucru nu va funcționa niciodată. Va duce la competiție, război civil și chiar război mondial.”

Este foarte important pentru profesori să nu îi îndepărteze pe ceilalți de la adevărata lor natură. Adevărata spiritualitate este pur umană dacă cineva acționează așa cum trebuie – fără să atingă nimic, fără să polueze iar atunci se vor salva pe ei înșiși și lumea din jurul lor.

Michael.

Mulțumesc Swamiji Shankarananda Giri.

Sursa: modernmeditation.ca/kriya-yoga


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.