Poziţiile şi tehnicile de yoga au fost utilizate de secole ca o modalitate de a avea o sănătate optimă cât şi la îmbunătăţirea stării de bine a organismului. Chiar dacă nu ai câteva ore la dispoziţie pentru a participa la orele tale favorite de yoga, câteva minute de exersare a unor poziţii ale corpului pot face minuni şi pot fi incredibil de eficace atunci când sunt combinate cu tehnici de respiraţie, intenţie şi prezenţă.
1. Poziţia Malasana
Această poziţie presupune să stai ghemuit cu vârful tălpilor orientate spre exterior iar mâinile să fie în poziţie de rugăciune la nivelul pieptului. Este potrivită femeilor însărcinate întrucât întinde musculatura gambelor, a coapselor interioare, ameliorează durerile de spate şi deschide simfiza pubiană în pelvis.
2. Poziţia semilunii
În această poziţie, îţi menţii echilibrul cu ajutorul piciorului drept şi al mâinii drepte, în timp ce piciorul stâng este ridicat la un nivel paralel cu solul iar braţul stâng este perfect întins şi orientat în sus. Odată cu înaintarea în vârstă trebuie să ne punem periodic echilibrul la încercare. Prin practicarea acestei posturi, creierul se „va aprinde” precum un foc de artificii. Poziţia semilunii este benefică pentru creier, intelect şi sistem nervos.
3. Respiraţia alternativă pe nări
Respiraţia pe nara stângă, apoi pe cea dreaptă este o formă de respiraţie yoghină practicată într-o poziţie comfortabilă care calmează sistemul nervos vegetativ, te eliberează de stressul şi anxietatea acumulate peste zi şi ajută la curăţarea sistemului limfatic.
4. Meditaţie asupra recunoştinţei
Această tehnică de yoga este o formă de meditaţie universală în care te concentrezi asupra tuturor lucrurilor pentru care eşti recunoscător. Acest tip de meditaţie este antidotul perfect contra depresiei.
5. Poziţia cămilei
În acestă poziţie vei sta în genunchi, ţinând călcâiele uşor depărtate şi coapsele în afară şi perpendicular pe sol. Ambele mâini vor fi aşezate la nivelul zonei inferioare a spatelui sau vor fi sprijinite pe călcâie, depinde de flexibilitatea celui care practică această postură. Poziţia îmbunătăţeşte procesul respirator şi stimulează glandele suprarenale, glanda pineală, hipofiza şi tiroida.
6. Poziţia unghiului obtuz
În această poziţie vei sta pe sol, cu tălpile lipite una de alta. Lasă genunchii să se relaxeze şi să se lase înspre podea. Opţional poţi aduce umerii la nivelul şoldurilor dar trebuie să menţii spatele drept. Postura ameliorează simptomele ciclului menstrual, al menopauzei şi chiar al tulburărilor de prostată prin îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul organelor pelvine.
7. Poziţia luptătorului- varianta 1
Stai drept, cu picioarele depărtate, similar unei fandări. Distanţa dintre cele două membre trebuie să fie egală cu lungimea picioarelor . Ţine vârful piciorului din faţă orientat înainte, iar pe cel din spate aşează-l în unghi uşor înclinat. Aliniază călcâiul piciorului din faţă cu cel din spate. Genunchiul din faţă trebuie să fie perpendicular pe glezna din faţă iar coapsa aceluiaşi picior, paralelă cu podeaua. Ridică mâinile deasupra capului, astfel încât umerii, pieptul şi bazinul să ia o formă dreptunghiulară. Arcuieşte uşor gâtul în spate şi fixează privirea într-un anumit punct de pe tavan. Această postură este un minunat exerciţiu de stretching pentru muşchii abdominali. Tensiunea la nivelul muscular este percepută la nivelul organismului printr-un maxilar încordat, scrâşnirea dinţilor şi în general prin tensiune la nivelul gurii. De asemenea, poziţia elimină tensiunea de la nivelul întregului organism.
8. Poziţia roţii vitalităţii
Această poziţie presupune să stai cu picioarele depărtate, cu călcâiele orientate spre interior iar vârful degetelor orientate spre exterior. Indoaie genunchii spre exterior, în aceeaşi direcţie cu vârful degetelor. Apoi, începând din zona inimii, realizează o mişcare circulară de tip tai-chi cu mâinile: 1) deschide braţele apoi uneşte-le din nou în zona inimii, 2) întinde mâinile spre cer apoi spre sol, 3) începând cu zona picioarelor, roteşte mâinile, astfel încât să realizezi un cerc în sensul acelor ceasornicului, 4) repetă mişcarea circulară în sens invers. Repetă această mişcare de trei ori, menţinând aceeaşi îndoire a genunchilor tot timpul. Această poziţie îmbunătăţeşte sistemul cardiovascular, circulaţia sângelui, concentrarea şi respiraţia.
9. Poziţia semitorsiunii coloanei
Aşează-te pe sol. Îndoaie genunchiul stâng şi pune piciorul drept peste gamba stângă, în timp ce glezna este perfect paralelă cu solul. Ţine mâna dreaptă pe sol şi în spate, pentru suport. Braţul stâng du-l în spate şi poziţionează-l la nivelul coapsei drepte pentru a realiza o răsucire perfectă şi intensă. Repetă similar şi pe partea cealaltă şi asigură-te că realizezi o răsucire completă a coloanei vertebrale. Această poziţie este bună pentru îmbunătăţirea digestiei prin presiunea realizată asupra organelor digestive şi este o simplă răsucire care ajută la atenuarea durerilor de spate şi la relaxarea muşchilor din zona lombară.
10. Poziţia „ scândură”
Această postură aduce presiune asupra antebraţelor. Aşează coatele sub umeri iar palmele lipite de sol. Îndoaie degetele picioarelor, astfel încât corpul să fie asemenea unei „scânduri”, iar energia să circule liber de la cap la picioare. Postura permite practicanţilor să-şi folosească propria greutate pentru a tonifia musculatura întregului corp. Folosirea acestei poziţii în yoga ajută la menţinerea sistemului osos puternic şi la prevenirea apariţiei osteoporozei.
Sursa: mindbodygreen.com
No comments yet.