Mai este putin pana la sarbatorile de iarna si, nu stiu de voi, dar eu sunt in cautare de retete (raw)vegane pentru aceasta perioada.
Anul trecut am facut revelionul impreuna cu niste prieteni non-vegetarieni si, asa cum se stie, calea catre inima lor este prin deserturi raw delicioase si racoritoare. Drept pentru care am pregatit un tort de lamaie si lime, cu glazura de ciocolata.
Fiind prima data cand il pregateam, am folosit aceleasi ingrediente pentru a crea o prajitura si a testa reteta. Iat-o.
Tip de rețetă
Desert
Pentru
10 pers
Timp de gătire
1 ora + 8 ore (congelarea)
Ingrediente:
Blat
200 g seminte de floarea-soarelui
200 g migdale
500 g curmale
Crema de lamaie
500 g caju
3 lamai
3 lime (lamai verzi)
5 linguri miere
50 g unt cacao
Glazura de ciocolata
2 linguri cacao
2 linguri miere
50 g unt cacao
Mod de preparare:
Curmalele se lasa la inmuiat 8 ore, apoi li se scot samburii si se baga la robot pana devin o pasta omogena. Semintele si migdalele se rasnesc pana devin faina, care se framanta apoi cu pasta de curmale pana ce se incorporeaza. Se intinde intr-o forma de tort cu pereti detasabili.
Cajuul se rasneste pana devine faina, apoi se amesteca bine cu mierea. Separat se storc lamaile galbene si cele verzi. Daca sunt din cultura bio, puteti rade coaja in crema pentru un plus de aroma. Untul de cacao se topeste pe baie de aburi, pe calorifer sau in deshidrator (pana in 40 de grade) si se adauga in crema de lamaie, amestecand pana la omogenizare. Se toarna crema peste blat si se da la congelator. Cand s-a intarit, pregatim glazura.
Mierea se amesteca pana la omogenizare cu praful de cacao, apoi se adauga in fir subtire untul topit in acelasi fel ca si pentru crema, amestecand cu ustensile de lemn. Se toarna peste tort si se da la congelator.
Tortul trebuie scos cu 1-2 ore inainte de consum si lasat la temperatura camerei. Pentru a nu se sparge glazura, se taie folosind un cutit cu lama incalzita.
Tortul este foarte fin, delicios si racoritor. I-a cucerit instantaneu pe prietenii mei!
No comments yet.