Medicina Tibetana » Interviu cu Dr. Sonam Wangdu Changbhar

Tibetandoctor1. Realizarea unui medicament tibetan este un proces care necesita parcurgere mai multor etape. Binecuvantarea medicamentului este una dintre ele. Ne puteti arata cum se realizeaza binecuvantarea unui medicament?

Prepararea unui medicament tibetan necesita numeroase etape, precum detoxifierea si purificarea majoritatii ingredientelor. Medicii tibetani nu trateaza corpul uman precum o masina ci cu o abordare holistica, adica, fizic, mental si spiritual. Astfel, binecuvantarea medicamentului are o importanta majora. Aceasta se face prin diverse ritualuri si prin citirea mantrelor legate de cele opt manifestari ale lui Buddha, care a promis ca va usura suferintele celor bolnavi. Acest lucru purifica spiritual medicamentul prin primirea binecuvantarilor din partea lui Buddha.

2. Puteti explica rolul unei mantre in binecuvantarea unui medicament sau in vindecare?

Potrivit religiei budiste, exista atatia Bodhisattva cate milioane de particule de praf in intreg universul. Fiecare dintre ei au facut un legamant, cu capacitati diferite si scopuri diferite. Cand recitam o mantra, evocam de fapt un anumit Bodhisattva. De exemplu, pentru longevitate, il chemam pe Buddha Amitayus, pentru intelepciune pe Manjushri, pentru ameliorarea suferintelor pe Marele Buddha. In acest fel, realizam atat o binecuvantare cat si o vindecare.

3. Multi oameni realizeaza astazi beneficiile medicinei tibetane. Insa, va mai dura multi ani de acum incolo pentru a instrui generatii de non-tibetani si chiar si atunci se poate sa nu fie posibila transmiterea tuturor cunostintelor. Care este parerea dumneavoastra?

Este adevarat ca transmiterea cunostintelor necesare nu ar fi posibila chiar si dupa multe generatii. Pentru a fi eficient in cadrul medicinei tibetane, trebuie ca mai intai, fiecare sa invete limba tibetana pentru a putea avea acces la terminologia medicala de specialitate. Din pacate, traducerea terminologiei medicale este insuficienta, chiar si astazi. De exemplu, medicina tibetana se bazeaza pe trei umori corporale, si anume rlung (aer lit.), mkhris pa (bila lit.) si bad kan (flegma lit.). Dar aceste traduceri echivalente din engleza sunt inadecvate si nu corespund cu termenii medicali tibetani.

4. Ne puteti vorbi despre legatura dintre minte si boala?

Tibetan medMintea si boala sunt interdependente. Cele trei umori corporale (cum am mentionat mai devreme) sunt componente esentiale care regleaza toate functiile organismului si mentin un echilibru, numit „sanatate”. Potrivit teoriei tri-umorale, cauza celor mai multor boli se afla in minte, apoi, corpul urmeaza mintea. Cele trei otravuri ale activitatii mentale si emotionale – dorinta, furie si ignoranta – perturba acest echilibru delicat. Consecintele sunt: Dorinta/atasamentul duc la cresterea a rlung ( umoare aer); furia/mania, duc la cresterea mkhris pa ( umoarea bila); ignoranta duce la cresterea bad kan (umoarea flegma).

5. Se spune ca in textele tibetane medicale ca sursa tuturor bolilor este ignoranta. Ce inseamna acest lucru?

Este foarte adevarat ca sursa tuturor bolilor si suferintei este ignoranta. Mai exact, ignoranta este neintelegerea faptului ca unui anumit lucru chiar exista. Noi nu suntem constienti de Adevarul si sensul profund al nimicului. De aceea, ne nastem pe cele sase taramuri ale existentei ciclice. Chiar daca am muri maine, noi tot am face planuri pentru ce vom face in urmatoarele clipe. Daca mintea nu se va ilumina, mintea tot va fi in mod continuu influentata de cele trei otravuri ale activitatii umane. Si asta datorita propriei ignorante. Ignoranta este cauza propriilor suferinte.

6. In ultima vreme, anumiti doctori tibetani au fost recrutati pentru a merge in excursii. Acest lucru inseamna ca ei merg din oras in oras, din loc in loc, stand doar pentru o zi sau poate o saptamana in fiecare loc. De fiecare data vad foarte multi pacienti. Dar, asta nu este de ajuns. Asta inseamna ca in viitor, medicul nu va mai putea sa aiba grija de toti pacientii sai. Ce credeti de aceasta practica?

Se spune ca ceva este mai bun decat nimic. Pastrand acest lucru in minte, cei care nu pot beneficia de aceasta oportunitate de ingrijire medicala pot avea cel putin o sansa de a beneficia de medicina tibetana. Dar, cu siguranta, este foarte important de urmarit fiecare caz pentru ca starea pacientului depinde intr-o mare masura de medic.
Mai mult, tratamentul tibetan este un proces lent si trebuie continuat destul de mult timp, in special in cazul bolilor cronice. Adesea, doctorul vizitator nu poate sa isi continue munca in acelasi loc timp indelungat, din cauza unor obstacole, de pilda viza.
Prin urmare, ar fi mult mai usor daca OMS si comunitatile internationale ar recunoaste oficial medicina tibetana ca sistem medical alternativ. Stabilirea unor centre permanente ale medicinei tibetane in diferite orase ar ajuta prin punerea la dispozitie multor oameni, acest sistem unic de tratament.

7. Am fost la un medic tibetan in vest. Ne-am inteles destul de bine. Totusi, dupa diagnostic, mi-a prescris niste medicamente. Apoi am primit o reteta. Secretarul m-a taxat cu 3000 de rupii pentru furnizare de pastile pe baza de plante. Am auzit de cazuri de amenda mult mai mari. Multi oameni au sperat ca medicina tibetana va deveni o alternativa viabila la medicina alopata costisitoare. Puteti comenta acest lucru?

MedicineEi bine, daca intrebati acest lucru un doctor, el v-ar da raspunsul corect. Cred ca este scump, comparativ cu India. Dar, inteleg costurile pe care trebuie sa le suporte un medic: costuri de calatorie, de transport al medicamentelor de la Est la Vest, de trai etc.

Un alt aspect important este costul ridicat al ingredientelor din medicina tibetana si dificultatea procurarii lor, cum ar fi moscul, piatra fiere de elefant , bila de urs, etc. Cateva lucruri sunt disponibile în India si in tarile vecine, dar ele sunt foarte scumpe. Saffron, în zilele noastre, costa aproximativ 50.000 Rs. per kilogram (aprox. US 1250 dolari per kg). Plante medicinale care cresc dincolo de 1.500 de metri deasupra nivelului mării sunt foarte rare. Ele au nevoie de o atenție specială pentru că momentul de înflorire al acestor plante este uneori de doar o zi sau o săptămână.

Prin urmare, medicul trebuie să sosească în timpul sezonului potrivit, la locul potrivit și la momentul potrivit pentru a obține plantele medicinale de care are nevoie. Fierul, mineralele, substanțele prețioase și semi-prețioase, cum ar fi aurul, argintul, diamantul, safirul, turcoazul, perla, coralul, etc, sunt, de asemenea, utilizate în unele medicamente prețioase tibetane. Partea toxica din minerale si pietre trebuie să fie eliminata prin procesul de precipitare și sunt în cele din urmă arse pana la cenușă. Pentru detoxifierea și precipitarea mercurului, care este folosit în anumite medicamente, cel puțin zece persoane sunt necesare. Mai mult decât atât, procesul de lucru va dura aproximativ șase luni.

Fabricarea medicamentului tibetan autentic este consumatoare de timp și este o afacere costisitoare. Problema autenticității este de primă importanță. Controlul calității și standardizarea în ceea ce privește ingredientele, precum și pastilele și controlul prețurilor sunt foarte importante pentru menținerea unui serviciu bun pentru pacienți. Ar trebui să existe, de asemenea, un fel de control asupra practicanților. În Dharamsala, de exemplu, Departamentul de Sanatate, Central Administrația tibetană, înregistrează medicii tibetani cu adevărat calificați.

Un medic tibetan are datoria de a trata pacienții cu amabilitate și compasiune. Fiecare medic calificat depune un jurământ pentru a servi poporul în suferințele lor. Medicul poate percepe taxe, în funcție de capacitatea pacientului. Tratamentul trebuie sa fie complet gratuit pentru cei care nu își pot permite. În secolul al 8-lea, regele tibetan Trisong Detsen a făcut o regulă pentru a plăti medicul în aur și argint pentru serviciile sale, deoarece el considera ca medicii ca salvatori de vieti. Băutura si comportamentul indecent erau strict interzise pentru medici. Acestea sunt doua dintre cele treisprezece normele si reglementarile impuse de Regele Trisong Deutsen.

8. Astăzi, mulți oameni învata sa isi faca propriile lor medicamente, sau cel puțin încearcă să-l facă. Există o serie de motive pentru acest lucru, dar cel mai important este că ei doresc să încerce să se ajute singuri. Puteți comenta acest lucru?

Cred ca nu este recomandabil prepararea unor medicamente fara cunostinte temeinice. Acest lucru necesita o pregatire riguroasa in ceea ce priveste identificarea ingredientelor, potentialului lor, gust, natura, calitate, efecte, procese ca detoxifiere, precipitare, eliminare etc.
Chiar daca puterea și natura a două sau mai multe ingrediente se potrivesc, efectul lor poate fi însa diferit, deoarece natura plantelor este influenta și de cele cinci elemente (pământ, apă, foc, aer și spațiu) în timpul perioadei lor de creștere. În cazul în care compoziția nu se potriveste, rezultatul poate fi negativ și fatal. Prin urmare principiile creșterii plantelor în funcție de elementele și efectele lor asupra calității trebuie, de asemenea, să fie studiate.
Bodhisattva

Sistemul medical tibetan a rămas secret pentru mai bine de mii de ani. Medicii din Tibet au păstrat cunoștințele lor destul de bine pazite. Efectul existenței sale secrete a fost că metodele autentice, de specialitate și practice au rămas intacte. Medicina în Tibet a fost o profesie ereditară. Secretul de a face medicina a fost predat de la un tată la fiu sau, uneori, de la un profesor la un singur discipol; la urma urmei, medicina este o chestiune prețioasă de viață și de moarte.

Prin urmare, înainte de a întreprinde orice preparate pentru fabricarea medicamentului, secretul acestui sistem unic de tratament trebuie să fie cunoscut de la nivel iarbă-rădăcină. Apoi, numai el poate contribui la binele omenirii.

9. Îmi puteți oferi câteva sugestii pentru cititori despre cum pot avea grija de propria sănătate?
Este important de știut că tratamentul medical tibetan se bazează pe trei paliere : dieta, comportament adecvat si medicatie. Cu alte cuvinte, dieta si obiceiurile comportamentale sunt asociate cu viața noastră de zi cu zi. Atunci când există un dezechilibru în aceste două, poate duce la o boală și, ulterior, ar trebui să apelam la medicamente pentru vindecare. Un dezechilibru hormonal poate fi inițial corectat fără medicație printr-o dieta echilibrata, exercitii fizice regulate și un comportament adecvat, care stă la baza unei stari de sănătate normala. Acest lucru ar preveni, de asemenea, bolile.

Prin urmare, cea mai bună îngrijire a sănătății ar fi exercitiile regulate, obiceiuri alimentare sanatoase si de comportament adecvate, nici exces, nici deficit, pentru a menține echilibrul celor trei umori, care sunt responsabile pentru o circulatie a sangelui sănătos și o întreținere a organelor corpului și canalelor.

10. Ce parere aveti, ce se va întâmpla cu medicina tibetana în viitor?
Eu sunt optimist cu privire la viitorul medicinei tibetane. Cred că, în timp, acest sistem unic de tratament va fi cunoscut la nivel mondial. Acesta va primi recunoaștere la nivel mondial și acceptare. Cu binecuvântările medicinei tot mai putini oameni vor suferi.

Sursa: curezone.org
Traducator: Alina Iordan


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Medicina Tibetana » Interviu cu Dr. Sonam Wangdu Changbhar

 1. Ida 24 January 2023 at 9:53 pm #

  Medicina alopata considera ca orice alta medicina este concurenta si va incerca sa anihileze orice alta forma de vindecare in detrimentul omului.
  Cine conduce jocurile medicinei alopate sunt oameni de afaceri nu au nicio legatura cu compasiunea ci cu banii.
  Dar, medicina alopata pierde teren si prevad ca in urmatorii 30 de ani va disparea partial ramanand doar cea esentiala.
  Deja exista pe net tehnici de vindecare verificate si de mine, diete care elimina multe boli.
  Hrana trebuie sa tina loc de pastile.
  Medicina cuantica (cu energii) sper sa avanseze pentru vindeca pe viata, nicio pastila nu vindeca pentru ca nu se vrea.

 2. Ioana F 17 September 2023 at 12:20 pm #

  In urmatorii 30 ani in mod cert va exista cel putin o convietuire sinergica intre cele doua tipuri de medicina. Cu cat mai multi oameni evolueaza pe planul superior al constiintei, cu atat medicina in general va disparea ca necesitate, pentru ca puterea vindecarii a fost, este si va fi mereu inauntrul nostru.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.