Este esenţial să bei multe lichide atunci când ai de-a face cu o răceală sau gripă şi nu vă pot recomanda un remediu mai natural decât un ceai fierbinte din plante. Multe dintre plantele folosite ca infuzii precum salvia, cimbru, oregano şi rozmarin, sunt bogate în antioxidanţi şi conţin uleiuri esenţiale care pot ajuta la atenuarea simptomelor răcelii şi gripei.
Ar fi bine ca în loc să iei Theraflu, să încerci una dintre reţetele de mai jos…
Salvia
Salvia, a cărei denumire în limba latină înseamnă a vindeca, a fost considerată una dintre cele patru plante sacre de către Amerindieni. În cazul unei iritaţii sau inflamaţii a gâtului încearcă o gargară formată dintr-un amestec de salvie şi oţet de mere îndulcit, asta dacă preferi mai dulce, cu un pic de miere de bună calitate sau savurează infuzia fierbinte şi neîndulcită.
- Reţeta infuziei pe bază de salvie:
Se toarnă jumătate de litru de apă fierbinte peste câteva frunze uscate de salvie sau 1 lingură de frunze proaspete şi lasă-l acoperit pentru 5-10 minute. Bea o ceaşcă de ceai strecurat de-a lungul unei zile. În acelaşi timp, salvia te poate ajuta la restabilirea poftei de mâncare.
Cimbru
Există mai multe varietăţi de cimbru dar cel de grădină este eficient în lupta împotriva durerilor în gât şi a răcelilor. Încercă infuzia în momentul când tuşeşti sau pentru a expectora. În trecut era folosit în bandaje pentru a trata infecţiile şi mai poate fi un remediu excelent contra mahmurelii şi a depresiei, ridicându-ţi moralul. Timolul, ingredientul activ al cimbrului este unul dintre cele mai puternice antiseptice cunoscute. A fost de asemenea, folosit în tratarea problemelor fungice, cum ar fi infecţiile la nivelul labei piciorului.
- Reţeta infuziei pe bază de cimbru:
Foloseşte o linguriţă de funze uscate sau câteva frunze proaspete de cimbru la o ceaşcă de apă fierbinte. Timpul cât îl laşi la infuzat ţine de gustul fiecăruia şi poate fi între 5-15 minute. Strecoară-l şi bea 3 ceşti pe zi, inhalând aburii infuziei până la ameliorarea simptomelor. Poţi, de asemenea, să zdrobeşti uşor câteva frunze proaspete şi să inhalezi acei vapori.
Oregano
Oregano, cunoscut şi sub numele de măghiran, are de asemenea, un conţinut ridicat de timol. Este unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra bacteriilor, virusurilor, infecţiilor şi ciupercilor, fiind folosit ca un remediu natural încă din antichitate. Poate fi folosit în tratarea durerilor în gât, tusei, răcelii precum şi în expectorarea flegmei din tuburile bronşice. Oregano este folosit pe scară largă la gătit în zona Mediteranei, în special ca ingredient al pizzei şi se combină de minune cu cimbrul şi rozmarinul.
- Reţeta infuziei pe bază de oregano:
Pune la infuzat 1 linguriţă de oregano uscat sau 3 linguri de frunze proaspete în jumătate de litru de apă fierbinte timp de 10 minute. Strecoară şi dacă este cazul, îl poţi îndulci cu un pic de miere de bună calitate.
Rozmarin
Rozmarinul sau Rosmarinus officinalis face parte din familia mentei şi este unul dintre cel mai vechi arbust aromatic mediteranean cultivat. Este de multe ori preferat în grădinile de legume datorită frunzelor sale atractive şi a florilor albastre. Ceaiul de rozmarin poate ajuta la atenuarea simptomelor răcelii, guturaiului, a respiraţiei grele şi a bronşitei. Este de asemenea, bun ca şi gargară pentru durerile în gît, utilizându-l ca infuzie împreună cu salvia.
- Reţeta infuziei pe bază de rozmarin:
Foloseşte 2 linguriţe de rozmarin uscat la o ceaşcă de apă fierbinte. Poţi adăuga o rădăcină de ghimbir proaspăt şi coajă de lămâie pentru a da o altă savoare ceaiului.
Iată reţeta:
Un mănunchi de rozmarin, cu frunzele uşor zdrobite cu o lingura;
Un pic de ghimbir, aproximativ de lungimea degetului mare, tăiat în felii;
Coaja de la două lămâi organice sau fără a fi date cu ceară;
6-8 ceşti de apă fierbinte;
Aşează rozmarinul, ghimbirul şi coaja de lămâie într-un ceainic mare. Adaugă apa fierbinte şi lasă la infuzat pentru aproximativ 5 minute. Strecoară şi soarbe încet. Poţi adăuga, dacă vrei mai dulce, puţină miere sau zahăr.
În timp ce medicina modernă încă caută un remediu contra răcelii, istoria vindecării pe bază de plante datează de mii de ani. Prin urmare, data viitoare când vei avea de-a face cu viruşii sezonului rece, încearcă ceaiurile pe bază de plante.
Sursa: http://ladieshistorictea.blogspot.ro
No comments yet.