Puterea Efectului Placebo

placebo“Convingerile unei persoane sunt cele care îi formează caracterul. El este ceea ce crede.”    

Johann Wolfgang von Goethe

Cu toții am auzit de Efectul Placebo, dar ce este el cu adevărat și de ce chiar funcționează?

Pot oare propriile credințe să ne modifice starea de sănătate, creierul sau poate întreaga realitate?

Cu siguranță, merită să medităm asupra acestor întrebări.

Deci, ce este de fapt, “Efectul Placebo”?

Luat ca atare, termenul este modul prin care ne păcălim singuri organismal pentru a ne vindeca. Conform standardului de aur al testelor științifice, pacienții sunt împărțiți în 2 grupuri. Un grup ia “medicamentul real“, iar celălalt grup (cunoscut sub numele de grupul placebo sau grupul de control) ia o “pastilă de zahăr” care nu conține niciun agent chimic sau farmacologic.

În multe cazuri, cei din grupul de control (care sunt convinși că iau o pastilă reală) simt o îmbunătățire a stării de sănătate. De fapt, în toate domeniile, efectul placebo are o rată de succes de 15%! Asta este destul de impresionant, având în vedere faptul că, un articol din 2007, al Jurnalului Medical Britanic “Clinical Evidence”, a demonstrat că după revizuirea a peste 2.500 de tratamente medicale, mulți au raportat o rată de succes de doar 13%. (BMJ, 2007).

Efectul Placebo nu este o eroare statistică minoră sau nesemnificativă. De fapt, s-a estimat faptul că efectele unei cure placebo se situează într-un interval de la un minim de 15% la un nivel de 72%. În plus, cu cât este mai mare perioada de tratament și mai multe vizitele la medic, cu atât mai puternic și eficient este și efectul placebo. Cu alte cuvinte, dacă pacientul are încredere deplină în funcționarea tratamentului, cu atât crește eficiența “tratamentului fals”.Placebo

De asemenea, efectul Placebo nu este limitat la păreri subiective privind durerea, starea de spirit sau atitudinea. Modificările fizice sunt reale și pot fi documentate. De exemplu, există un nou studiu uimitor care schimbă regulile jocului. El arată că pacienții care aveau sindromul de colon iritabil (SCI), au fost capabili să reducă simptomele prin intermediului placebo-ului – chiar dacă ei știau că nu luau un medicament real, ci placebo. Propriul corp și creier reprezintă propria noastră farmacie care pot mima efectul medicamentelor pe care le luăm în mod regulat. Există și dovezi în sensul acesta.

Creierul tău este o unitate de procesare absolut uimitoare, ce controlează și coordonează 7 trilioane de celule ale corpului într-o simfonie de activități bine coordonate. Când corpul este echilibrat, acesta apelează la propriul mecanism de auto-reglare și auto-vindecare. Efectul placebo ne arată, astfel, că o credință puternică poate duce la o vindecare naturală, răspuns cunoscut ca inteligență înnăscută a organismului.

În cartea sa, “You are the Placebo: Making your mind matter“, Dr. Joe Dispenza explorează istoria și fiziologia efectului placebo prin intermediul următoarei întrebări:

Este posibil să învățăm principiile efectului placebo, fără a ne baza pe nicio substanță externă pentru a produce aceleași schimbări interne ale stării de sănătate a unei persoane și implicit, în întreaga sa viață?”  Dr. Joe Dispenza

Tot el, răspunde la această întrebare prin tehnicile expuse în cartea sa, apoi ne împărtășește anumite dovezi științifice (inclusiv scanări colorate ale creierului) ale uimitoarelor vindecări ale persoanelor care au realizat un efort imens pentru a-și schimba cu succes credințele și  “să se gândească din nou la sănătate”.Gandurile

Multe tehnici sunt luate în discuție, inclusiv meditația. Precum hipnoza, meditația este o modalitate de a ocoli mintea critică și de a pătrunde în subconștient. Întregul scop al meditației este să ne mute întreaga atenție de la lumea exterioară, de la propriul corp și timp, și de a ne îndrepta atenția asupra lumii interioare a gândurilor și a sentimentelor. În ceea ce privește efectul placebo, este nevoie ca, gradul de sugestibilitate să fie mai mare decât corpul și mult mai puternic decât mediul, totul pe o perioadă mai îndelungată de timp. Tot ce trebuie să faci este să accepți, să crezi și să cedezi în fața ideii că propria lume interioară este mult mai reală decât cea exterioară.

Însă, efectul Placebo va continua să fascineze mult timp de acum încolo atât pe oamenii de știință cât și pacienții și să devină un domeniu de studiu cu adevărat interesant. Partea frumoasă a efectului placebo este că nu costă nimic și nu are niciun efect secundar nociv.

Gândurile noastre sunt mult mai puternice decât credem…

“Convingerile tale devin gânduri,
Gândurile tale devin cuvinte,
Cuvintele tale devin acțiuni,
Acțiunile tale devin obișnuințe,
Obișnuințele tale devin valori,
Valorile tale devin destinul tău.”

                                                                                                   Mahatma Gandhi

Sursa: huffingtonpost.com
Traducator: Alina Iordan


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.