Simon Dale este un bărbat din Ţara Galilor, din partea de vest a Marii Britanii. Interesul său în durabilitate şi conştientizare ecologică l-au determinat să sape şi să îşi construiască propria locuinţă – una dintre cele mai frumoase, călduroase şi mai primitoare din câte ţi-ai putea imagina vreodată şi totul cu doar £ 3000 sau aproximativ 4,700 dolari americani!
Îţi poţi imagina o intrare în propria casă mai fascinantă ca aceasta?
Simon ne oferă două motive pentru care şi-a construit propria locuinţă. Primul motiv, într-o manieră cât mai elegantă, conform site-ului său, este acesta: „Este distractiv. Ne trăim viaţa în felul nostru, aşa cum ne dorim şi asta este un lucru extraordinar şi plin de satisfacţii. Faptul că ne urmăm visele ne păstrează sufletele în viaţă.”
Al doilea motiv este o pledoarie pentru durabilitate, acesta afirmând că „bunurile noastre se diminuează pe zi ce trece iar planeta se află în mijlocul unei catastrofe ecologice.”
Simon este de asemenea, un foarte bun fotograf şi după cum se poate observa în acest articol, unul destul de talentat. O privelişte frumoasă a unei alte case pe care Simon o construieşte pentru altcineva.
Instrumentele pe care le foloseşte sunt destul de simple. Principalul sacrificiu pe care l-a făcut în favoarea modernităţii a fost o drujbă pe care a folosit-o pentru ca doborî aproximativ 30 de arbuşti. El s-a axat pe intrumente care necesită folosirea propriei energii, cum ar fi lopata, dalta şi ciocanul. Cu toate acestea, i-au trebuit doar patru luni pentru a construi această casă minunată.
Casa este construită din lemn, piatră, paie şi un acoperiş din rulori de gazon. Este încălzită cu ajutorul unui şemineu din lemn şi a unui panou solar pentru alimentarea cu energie. Majoritatea materialelor sunt aparaturi recuperate şi recondiţionate. Efectul este unul creativ, artistic, elegant şi confortabil. De fapt, este magic.
Cel mai uimitor lucru este faptul că pentru a construi locuinţa nu au fost nevoie de ani de pregătire sau experienţă. Simon nu a avut nevoie de nimic. El nu este un arhitect, un inginer sau un tâmplar. El a început totul de la zero. Conform spuselor sale pentru Daily Mail:
„Faptul că am lucrat pe cont propriu a fost distractiv şi mi-a permis să creez şi să mă bucur de ceva ce face parte din personalitatea mea şi a spaţiului de construit şi nu va mai fi doar o simplă cutie concepută pentru obţinerea unui profit maxim şi a comodităţii conform industriei construcţiilor.
Construirea cu materiale naturale elimină profiturile producătorilor şi amestecul de otrăvuri carcinogene care se folosesc la construirea multor clădiri moderne.”
El a fost norocos în obţinerea terenului pentru propria casă. Terenul i-a fost dăruit în schimbul activităţii sale de îngrijitor.
Simon Dale, soţia sa Jasmine Saville, împreună cu cei doi copii ai lor în faţa noii lor locuinţe, la 4 luni după începerea construcţiei! Aceasta şi ale fotografii sunt realizate de către Simon Dale
Atenţia acordată un case în stil ecologic se extinde şi asupra toaletei care se transformă în compost, în utilizarea paielor peste un strat de plastic pentru izolare şi în răcirea unui frigider care este răcit cu aer care provine de sub fundaţia casei sale. Cimentul este un emiţător al carbonului aşa că pereţii interior sunt finisaţi cu tencuială de var în locul celei din ciment.
În prezent, Simon este implicat în construirea unei locuinţe în cadrul Proiectului Lammas, o organizaţie axată pe construirea caselor ecologice. Activitatea nu se concentrează doar asupra casei ci şi pe plantarea copacilor şi grădinilor şi pe activităţile cu un impact din exterior cât mai redus. Iată ce declară el despre propria locuinţă şi despre Proiectul Lammas:
“Acestă clădire face parte din strategia de viaţă cu impact redus asupra mediului şi a permaculturii. Acest mod de viaţă înseamnă să trăieşti în armonie cu mediul înconjurător şi cu tine însuţi, să realizezi lucruri simple şi să foloseşti niveluri adecvate de tehnologie. Prin intermediul acestor costuri reduse locuinţele construite cu materiale naturale au un potential ridicat de a oferi case la preţuri accesibile, care va permite oamenilor accesul la terenuri şi la posibilitatea de a avea o viaţă mai simplă şi durabilă.”
Nu îmi pot imagina o casă mai frumoasă, mai atrăgătoare şi mai locuibilă decât aceasta. Ea ar putea fi şi ar trebui să reprezinte viitorul în construcţia de locuinţe.
No comments yet.