Cele 5 ritualuri tibetane, metoda straveche de prelungire a vietii

Calugari tibetaniUna din cele mai interesante capacitati ale unor calugari tibetani este aceea de a nu imbatrani. Aceasta a fost dezvaluita prima data lumii occidentale, de Peter Kelder, in 1939, in cartea sa “Ochiul Revelatiei (The Eye of Revelation)”, in care autorul afirma ca a aflat despre cele 5 Ritualuri Tibetane de la un fost colonel al armatei britanice, care a servit in India. Conform autorului, colonelul Bradford (pseudonim) a gasit in acea parte a lumii lamaseria unde se practica Ritualul, a exersat cativa ani si s-a intors complet reintinerit, invatandu-i la randul sau pe altii.

Originea Ritualului e foarte discutata si disputata, unii atribuind-o sistemului de exercitii tibetane (’phrul ‘khor), pe cand altii spun ca face parte din Yoga, iar altii sustin ca cele cinci exercitii (ritualuri) preced Yoga cu cel puti 700 de ani, deci nu au nici o legatura cu aceasta. Cert este  ca ritualul tibetan combina rotirea cu patru miscari intalnite in posturile din yoga.

Rotirea supune corpul unei forte centrifuge, iar celelalte 4 exercitii realiniaza energiile alchimice care circula de-a lungul coloanei vertebrale (foc, apa, aer, pamant) si readuc functionarea chakrelor in parametrii normali, ceea ce curata aura, revitalizeaza si reechilibreaza intregul organism, cresc vitalitatea si reduc efectele imbatranirii.

Cele 5 ritualuri tibetaneCum se practica cele 5 ritualuri tibetane?

Reguli generale:

– intotdeauna se incepe cu rotirea corpului, urmata de celelalte 4 exercitii;
– rotirea se face in sensul acelor de ceasornic (de la stanga la dreapta), indiferent de emisfera in care va aflati;
– este bine, dar nu obligatoriu ca respiratia sa se faca numai pe nas;
– desi e indicat ca exercitiile sa inceapa orientat cu fata spre nord, acest aspect nu este obligatoriu si nu trebuie urmarit cu obstinatie;
– fiecare exercitiu, se repeta de cel mult 21 de ori, dupa care se trece la urmatorul;
– in timpul exercitiilor, niciodata nu trebuie sa apara senzatia de discomfort (nu fortati niciodata – in cazul acesta, mai mult nu inseamna mai bun);
– este indicat ca incepatorii sa abordeze fiecare exercitiu cu un numar mai mic de repetari (eventual 3), pe care il vor creste ritmic, saptamanal, sau chiar lunar, pana ajung la numarul maxim (optim) de 21 de repetari;
– daca unul dintre exercitii va pare mai dificil si nu va permite cresterea numarului de repetari in ritmul celorlalte, nu fortati, ci aplicati o crestere mai lenta, pana ajunge si el la numarul optim de repetari;
– pentru a obtine beneficiul maxim, e bine ca Ritualul sa fie practicat zilnic, cu cel mult o zi pauza pe saptamana;
– daca ati intrerupt ritualul, nu este strict obligatoriu sa-l reluati de la inceput, dar functie de lungimea pauzei, poate fi necesar sa reincepeti cu un numar redus de repetari;
– este indicat ca exercitiile 2, 3, 4 si 5 sa nu fie practicate pe o suprafata tare si rece (ciment sau piatra – folositi o patura, un covor sau o saltea de fitness);
– inainte de a incepe fiecare exercitiu, incercati 5-10 secunde, sa va concentrati asupra lui;
– nu folositi incaltaminte si\sau imbracaminte care va poate deranja in timpul exercitiilor (prea stramta, prea larga, etc.)
– in imaginile insotitoare, se arata ritmul indicat al respiratiei, cu ajutorul sagetilor, IN-inspiratie si OUT-expiratie;
executia corecta si in intregime a Ritualului, poate dura intre 7 si 15 minute;

Primul ritual tibetanExercitiul tibetan 1Primul ritual tibetan – Energie (Mental – rotirea insasi, curata energia corpului)

Stati drept, in picioare, mainile intinse lateral, paralel cu solul, palmele orientate spre pamant, picioarele apropiate. Va rotiti de la stanga spre dreapta (in sensul acelor de ceasornic), de cel mult 21 de ori.

Observatii:
respiratia are loc normal (de voie), in timpul exercitiului;
– la inceput rotirea poate fi mai lenta, dar in timp viteza de rotatie trebuie sa creasca pana cand mainile sunt tinute intinse si ridicate de forta centrifuga (aveti grija sa nu fortati);
daca dupa rotiri, va simtiti ametiti, lipiti palmele in fata in pozitia de rugaciune, sau “namaste”, priviti fix la varfurile degetelor mari si in scurt timp trece;

Al doilea ritual tibetanExercitiul tibetan 2Al doilea ritual tibetan – Pamant (Gat – tot corpul este direct conectat la pamant – energia telurica)

Stati intins pe spate, picioarele apropiate, mainile intinse pe langa corp cu palmele spre sol. Ridicati capul de pe sol, apasand cu barbia in piept si in acelasi timp, ridicati si picioarele la verticala fata de sol. Reveniti la pozitia intinsa de la inceput.

Observatii:
in timpul ridicarii capului si picioarelor, inspirati cat mai profund;
in timpul revenirii la pozitia culcat, expirati complet;
– desi e indicat ca genunchii sa fie intinsi, nu e obligatoriu;
– in cele 5-10 secunde de concentrare de la inceput, incercati sa simtiti energia telurica (legatura cu pamantul);

Al treilea ritual tibetanExercitiul tibetan 3Al treilea ritual tibetan  – Aer (Piept – se concentreaza pe piept, plamani)

Ingenunchiati pe sol, cu corpul drept si privirea inainte. Mainile sunt pe langa corp, cu palmele sprijinite putin oblic de coapse, in partea posterioara (sub fese). Inclinati capul inainte, apasand cu barbia in piept, apoi inclinati capul cat mai mult pe spate, arcuind la maxim si coloana vertebrala, sprijinindu-va cu palmele pe coapse si cu coatele orientate spre inapoi. Reveniti la pozitia de pornire, cu coatele intinse.

Observatii:
la arcuirea pe spate, inspirati profund;
la revenirea in pozitia de pornire, expirati complet;
– talpile se sprijina cu varfurile degetelor pe sol;

Al patrulea ritual tibetanExercitiul tibetan 4Al patrulea ritual tibetan – Apa (Stomac – se concentreaza pe zona abdominala, cu cele mai multe fluide din corp)

Va asezati pe sol, cu picioarele intinse inainte, aproximativ 15cm intre calcaie, palmele presate pe sol, cu degetele lipite si orientate spre inainte, in dreptul feselor. Inclinati capul inainte, presand cu barbia in piept , apoi lasati capul cat se poate de mult pe spate, ridicand corpul, cu genunchii indoiti si bratele intinse. Reveniti la pozitia de pornire.

Observatii:
la ridicarea corpului, inspirati profund;
la revenirea in pozitia sezand, expirati complet;
– in pozitia ridicat, trunchiul este orizontal, drept, in continuarea coapselor, in unghi drept fata de gambe si brate, cu capul cat mai mult lasat pe spate si arata ca o masa;
– pe finalul pozitiei ridicate (masa) incercati 1-2 secunde sa incordati toti muschii corpului;

Al cincilea ritual tibetanExercitiul tibetan 5Al cincilea ritual tibetan  – Foc (Zona Bazala – prin intensitate, genereaza caldura corporala)

Stati in sprijin pe palme si varfurile picioarelor, cu spatele arcuit (bazinul aproape lipit de sol) si capul impins cat mai mult pe spate (pozitie aproximativ similara cu “cobra” din yoga). Impingeti capul intre brate apasand cu barbia in piept si ridicati cat puteti de sus bazinul, cu picioarele intinse si bratele in prelungirea trunchiului, astfel incat formati o litera “V” intoarsa la 180 de grade. Reveniti la pozitia de pornire.

Observatii:
in timp ce ridicati bazinul, formand litera “V” rasturnata, inspirati profund;
la revenirea in pozitia de pornire (cobra) expirati complet;
– numai la acest exercitiu, inspiratia se face pe nas, iar expiratia pe gura, emitand sunetul (”haaa”)
– intre palme, ca si intre talpi, este o distanta de aproximativ 60 de centimetri;
– ATENTIE, acest exercitiu creste presiunea arteriala (tensiunea); in caz ca aveti probleme, reduceti numarul de repetari, in limita comfortului personal si abordati o crestere mai lenta a numarului de repetari;

Acesta este “Ritualul Tibetan”, suita de cinci exercitii, care atunci cand sunt practicate corect si in numarul optim, de 21 de repetari, va dau o neasteptata energie, vioiciune, pofta de viata, regleaza functiile corpului si atenueaza, sau chiar anuleaza (ba in unele cazuri a si inversat) procesul de imbatranire.

Am sa postez si cateva video-uri demonstrative

YouTube video

YouTube video

YouTube video

http://www.doctoroz.com/videos/five-tibetans-medicine-hunter-chris-kilham

In concluzie, va doresc mult succes, aplicare reusita si implinirea obiectivului, in caz ca vi l-ati propus, nu inainte totusi de a va avertiza, ca Ritualul are si un mic secret. Este vorba de un al 6-lea exercitiu, care le incoroneaza pe celelalte 5 si care in multe prezentari ale Ritualului nu este aratat si nici macar mentionat. Probabil multi stiti faptul ca disciplinele, stiintele, mai mult, sau mai putin ezoterice, cum ar fi yoga de exemplu, se recomanda a fi practicate cel putin la inceput, sub directa supraveghere a unui instructor. Asta din cauza ca unele exercitii, posturi, metode, benefice de altfel, in caz ca sunt numai putin gresite, fortate, sau incorect aplicate, pot face mai mult rau decat bine. Acesta este si cazul celui de-al 6-lea exercitiu din “Ritualul Tibetan”. In cazul nostru, acest exercitiu, prin ridicarea diafragmei, comprima si forteaza putin muschiul inimii. Din aceasta cauza se recomanda o deosebita prudenta, sau chiar se interzice cardiacilor in fazele de inceput.

E bine sa intelegeti ca, chiar daca ati facut progrese, si ati ajuns sa lucrati cu numarul optim (21) de repetari, nu sunteti deja maestrii, iar stapanirea “la perfectie” a Ritualului, s-ar putea sa va ia ceva mai mult timp decat va asteptati. Totodata, in traditia tibetana, se spune ca cel de-al saselea exercitiu, presupune si practicarea continentei (asociata sau confundata in culturile occidentale cu celibatul) datorita transmutarii alchimice a energiei sexuale in energie vitala si trezirii energiei kundalini. Prin urmare, nu-mi asum responsabilitatea pentru cel de-al 6-lea ritual.
Sursa: abundent.ro

[wysija_form id="1"]

, , , , ,

26 Responses to Cele 5 ritualuri tibetane, metoda straveche de prelungire a vietii

  1. Corina Cori 4 September 2013 at 1:36 pm #

    sunt super exercitiile astea. le fac deja de cateva zile si imi plac mult. dimineatza dupa ce merg la baie si dupa ce beau apa sunt primul lucru pe care-l fac 🙂

  2. Elena Somcutan 5 September 2013 at 7:40 pm #

    aveti mare grija , cei care au probeme see you TIROIDA, aceste exercitii-2,3,4, si 5 le sant interzise, agaveaza bola fiind foarte PERICULOS, D-le Anatol, ar trebui sa avertizati de pericolul acestor exercitii, aveti aceasta obligatie.

  3. Forall Atlantis 6 September 2013 at 1:58 am #

    Tot ceea ce nu se foloseste se deterioreaza. Aceste exercitii au scopul de a pune tiroida la treaba, intreg organismul este "dependent" de buna functionare a tiroidei. Din ce am studiat, am inteles ca aceste exercitii nu au efecte secundare, atat timp cat sunt realizate in limita confortului, am specificat acest lucru in articol.
    Recomand cel putin pentru tineri sa incerce exercitiile, sunt deosebite.

  4. Ginghina Ilie 6 September 2013 at 6:47 am #

    foarte interesant si educativ….ms…

  5. Elena Somcutan 6 September 2013 at 6:29 pm #

    DOCUMENTATI-VA DE LA SPECIALISTI, DAUNEAZA GRAV tiroide bolnave

  6. Emese Terezia Gubranszki 10 September 2013 at 11:49 am #

    …am proteza de sold stg mecanica-titan….sa am curajul sa incerc…sau mai bine nu?

  7. Forall Atlantis 12 September 2013 at 2:36 pm #

    Inainte sa arunci asemenea afirmatii recomand sa aduci si niste dovezi cum ca ar dauna. Sunt oameni care si-au prelungit viata cu astfel de exercitii. Recomand sa lasam conspiratia la o parte si sa fim obiectivi. Deci, ce argumente aduci afirmatiilor tale?

  8. Forall Atlantis 12 September 2013 at 2:36 pm #

    Emese, recomand totusi sa intrebi un doctor sau un intructor de yoga.

  9. Tiuliuliuc Daniel 14 September 2013 at 6:40 am #

    interesant

  10. Forall Atlantis 16 September 2013 at 9:33 am #

    Cu placere, incearca si vezi ce rezultat iti ofera.

  11. Forall Atlantis 16 September 2013 at 9:34 am #

    Ofera dinamism mai ales daca il faci de dimineata.

  12. Bajenaru Dorina 21 September 2013 at 8:27 pm #

    foarte interesante…i.mi place 2 exercitii le cunosc le fac la sala..ma relaxeaza mult si i.mi da energie..multumesc mult pentru program.

  13. Ancuta Chiorean 21 September 2013 at 9:22 pm #

    FOARTE ADEVARAT:exercitiile fizice sunt excelente sanatatii!
    multumim mult
    chiar imi doream sa stiu asa ceva!si sa incep neintarziat!

  14. Luminita Calinescu 22 November 2013 at 8:36 pm #

    Perseverand …va puteţi imbunatati calitatea vieţii …

  15. Taurus Ierbivor 1 December 2013 at 6:21 pm #

    Multumesc,..e o idee buna ,.am sa practic si eu ca gimnastica de dimineata .

  16. Forall Atlantis 2 December 2013 at 9:35 am #

    Cu mult drag >:D<

  17. Ecaterina Chiu 16 July 2014 at 10:49 am #

    Multumesc foarte mult , le-am inceput de doua zile si sunt intr-o forma excelenta ., fii binecuvantat !

  18. Andra 19 October 2014 at 12:46 pm #

    Exercitiile se fac pe stomacul gol daca se fac dimineata !

  19. Gigi de la Malu Rosu 19 August 2015 at 11:24 pm #

    Este deosebit! Dauneaza foarte grav PROSTIEI, mai ales pentru cei neavertizati. Multumim de descriere si amanunte. Pentru cei speriati de bombe este NEINDICAT

  20. floricica 30 August 2015 at 2:24 am #

    Dragii mei, am citit comentariile de mai sus, si am ramas surprinsa de comentariile facute vis.a.vis de problemele dăunătoare a folosirii acestor exerciții in anumite conditii. Pentru doamna cu proteza este dificil sa faca anumite exercitii din acest grup, e adevarat, dar cand am citit despre … tiroida…. sincer am zambit.
    Orice afectiune instalata pe corpul fizic este o manifestare a lucrurilor gandite, facute si repetate la nesfarsit si neconstientizat, care fac brese in aura, si uite asa simptomele ce afecteaza anumite organe se materializeaza si asa te duci la specialist si iti este pus un diagnostic si gata boala are nume si substanta mai ales atunci cand incepi sa o si iubesti, povestind la toti cunoscutii si necunoscutii de ce suferi Tu omule, care nu esti constient ca ea draga de ea a venit in casa sufletului si trupului tau invitata de tine si pusa la loc de cinste prin tot ceea ce faci, vorbesti, gandesti si simti.
    Tiroida doamnei de mai sus e blocata de lipsa de comunicare de orice natura, si nu are nici o legatura cu efortul, presupun ca la acest lucru a facut referire. Aceste exerciții curata, deschid si pe deasupra iti ofera lumina interioara, ganditi ca prin aceste exercitii faceti curat in casa trupului, aruncati mizerii sub toate aspectele. O casa curata straluceste si e sanatoasa si frumoasa, cand ai geamurile nespalate nu vezi clar afara, ti se pare ca tot ce vezi e stramb si gresit, spalati geamurile sufletului si trupul o sa va multumeasca. Eu am facut aceste exercitii 6 luni, si le-am inceput tocmai pt ca lucram undeva unde trebuia sa imi solicit coloana, care are o scolioza si acum la ..tinerete.. ma intreaba ce am facut de nu am vazut la timp cand a aparut. Dar o iubesc ca e a mea, imi cer iertare pentru ca nu am stiut ce sa fac atunci, dar acum incerc sa o repar, si aceste exercitii m-au ajutat foarte mult.
    Felicitări celui ce a postat acest articol, si deschideti dragi cititori ochii sufletului, lasati fricile de orice natura si trupul, mintea si spiritul va vor multumi.

  21. Felix 2 September 2015 at 12:00 pm #

    Când ai hernie de disc, se recomandă acest set de exerciţii?

    • Claudiu Pastor 15 September 2015 at 5:27 pm #

      Greu de zis daca exercitiile tibetane au contraindicatii. Daca nu apar dureri in timpul exercitiilor si se pot face miscarile, atunci se pot face.

  22. Radu Teodorescu 16 December 2016 at 8:17 pm #

    Salutari la toata lumea.

    Cred ca fiecare avem dreptul sa ne dam cu parerea despre aceste exercitii,in functie de educatia si experienta noasta.Cum ati remarcat si voi sint excelente dar lipseste al saselea exercitiu.De ce? Acest exercitiu exista in cartea autorului si nu e un secret,nu inteleg de ce Claudiu il face sa fie secret si periculos.E poate atit de periculos cit sint celelalte exercitii pentru tiroida,…..adica nu prea,,
    Cel de al saselea exercitiu este facut in toate scolile de yoga din Romania, Se cheama Uddyana Bandha dar fara sa ti apleci corpul si nu este nici un secret, si nici periculos, ajuta la sublimarea energie sexuale, adica continenta sexuala. Este extraordinar pentru noi barbati, pentru ca pune prostata la treaba, pentru ca toti doctori au observat ca sexul ajuta prostata sa fie sanatoasa, dar nefacind sex din motive de sanatate sau lipsa partener ,prostata la fel ca orice muschi se atrofiaza, deci acest exercitiu pune prostata la treaba si iti ridica caldura energie sexuale in sus. Cit despre Kundalini nici vorba. E asa de greu sa ti ridici Kundalini incit daca te intereseaza sa ti-l ridici, va trebui sa faci si alte technici avansate de respiratii.
    Si inca ceva, referitor la primul exercitiu. Invirtitul in jurul axei propri. Este extraordinar. Eu personal l-am gasit in dansul dervisilor turci, si se practica timp indelung pentru Extaz. El a fost descoperit de un sufi pe nume Rumi, care de bucurie a inceput sa se invirta, si sa tot invirtit pina cind a ajuns la un punct in centrul sau, si se pare ca sa Iluminat (mantuit). Aceasta technica de rotire face parte din cele 112 technici de Iluminare ale lui Shiva date lui Devi, pentru a ajuta omenirea sa ajunga la Dumnezeu. (OSHO o mentioneaza si el) Se pare ca prin rotire, il poti gasi pe Dumnezeu. Multe si ascunse sint caile divine!!!!

    • Claudiu Pastor 19 December 2016 at 10:05 am #

      Iti multumesc Radu pentru completare.
      Intr-adevar exista si un al 6-lea exercitiu, dar dragul meu, incearca sa-ti adresezi intrebarea, de ce acest set de exercitii se regasesc sub numele de “cele 5 tibetane”, sau de ce in cadrul oricarei tehnici de meditatie nu-ti spune de la inceput toate nivelele pe care le poti face. Este important sa incepi pas cu pas si abia dupa ce stapanesti pe deplin cele 5 exercitii poti trece la cel de-al saselea, altfel este putin cam periculos. Eu cand am inceput nu puteam face din prima 21 de rotiri fara sa ametesc si daca ai citit cartea ai inteles ce implicatii are acest lucru, deci cum as putea sari direct la continenta sexuala, cand inca nu am un echilibru al elementelor din mine 🙂
      Cine ajunge sa practice suficient … o sa gaseasca si cartea si implicit ce-l de-al saselea exercitiu
      Doamne ajuta

  23. Radu Teodorescu 16 December 2016 at 9:15 pm #

    Si inca ceva, referitor la problemele cu Tiroida, adevarul cred ca este la mijloc aproape totdeauna, e posibil ca uni oameni sa aiba o agravare a boli. Fiecare om este diferit si cea ce la unii ne face bine, la alti poate sa dauneze. Stiu din experienta ca unele metodele de vindecare naturale, pot actiona ca un catharsis, aruncind toxinele in prima faza, deci pot aparea simptome de detoxifiere. Cel mai bine e ca fiecare dintre noi cind facem ceva nou, sa fim atenti cum reactioneaza corpul la schimbarile din viata noastra.

    Exercitiile acestea, parerea mea, incep in ritm incet, de acomodare, si trebuie accelarate intrun ritm mai viguros,…adica sa “curga”, adica vezi Invirtirea, care stimuleaza intreaga aura (din cele doua clipuri, doamna e aproape de perfectie), Centri energetici, (chakrele) se pot pot stimula in 2 moduri prin miscarea de curgere ori prin yoga statica adica nemiscarea intr-o pozitie, deci este exclusa din joc. Energia trebuie sa curga.

    Ultimul exercitiu, cel asa zisul Cobra, il gasim in Yoga, dar si in Salutul Soarelui din exercitiile de incalzire. Pozitia statica, Cobra, face parte, din nou, din cele 112 metode de gasirea Divinului…mmmm….multe se mai leaga aici…

    ..In sfirsit, Iarna se apropie cu sarbatorile si porcul e pe jar. Trebuie sa facem miscare, ca altfel ajungem ca saracu Ghita:)) Sarbatori Fericitie!!!

    • Claudiu Pastor 19 December 2016 at 10:12 am #

      Foarte frumos ai spus Radu: “Exercitiile acestea, parerea mea, incep in ritm incet, de acomodare” si mai sus ai mai scris “a fim atenti cum reactioneaza corpul la schimbarile din viata noastra.” … practic asta este si raspunsul la prima ta intrebare . Lucrurile trebuiesc luate incet si cand simti ca este momentul poti trece la cel de-al 6-lea exercitiu. Vorba aceea, nu cauta tu tehnica, tehnica te va gasi pe tine cand esti pregatit. La fel se intampla si cu guru-ul, cand esti pregatit, acesta o sa apara.

      Sarbatori fericite tuturor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.