Cântatul ne face mai fericiţi!

Singing the blues awayÎn Statele Unite, cântatul în cadrul unui grup coral este una dintre cele mai populare activităţi care au legătură cu lumea artei. În întreaga ţară, 28.5 milioane de oameni cântă în mod regulat într-unul din cele 250.000 de grupuri corale. Această activitate de grup pare să treacă testul timpului mai bine decât altele şi asta datorită faptului că, cântatul are unele efecte asupra organismului pe care celelalte activităţi se pare că nu le au.

În ultimele decenii a devenit destul de evident faptul că, cântatul are acel ceva care atrage oamenii. Oameni obişnuiţi de pe întreg globul sunt dependenţi de cântatul la karaoke, asta, în ciuda faptului că aceşti oameni nu pot cânta practic o melodie. Barurile folosesc această activitate pentru a atrage cât mai mulţi clienţi în fiecare noapte: oamenii vor veni dacă pot cânta pentru ceilalţi. La rândul lor, ceilalţi îl vor urmări pe cel care cântă – asemenea competiţiilor “reale”, ca si “American Idol” sau “X Factor“, două dintre cele mai populare spectacole din Statele Unite şi întreaga lume.

Desigur că unii dintre participanţii acestor showuri pot cânta foarte bine. Este destul de clar motivul pentru care oamenii sunt atraşi de astfel de spectacole. Însă, oare de ce, cei mai puţin talentaţi încearcă să cânte foarte tare? De ce sunt atât de interesaţi de karaoke? De ce cântă la duş, în maşină, în cor? Oare cântatul îi face mai fericiţi?

În acest articol, vom descoperi ce efect are cântatul asupra stării de spirit, concepţiilor de viaţă şi stării generale de sănătate. Vom analiza în special cântatul în cadrul unui cor, întrucât aici au fost realizate cele mai recente şi surprinzătoare cercetări. Aparent, cântatul în cadrul unui cor, indiferent că este într-o biserică, într-un oraş sau grup privat, îi face pe oameni mai fericiţi. Efectele fiziologice ale cântatului sunt destul de bine documentate. Pentru cei care se îndoiesc de efectele sale, încercaţi să analizaţi păsările cântătoare: când o pasăre cântătoare de sex masculin cântă unei păsări de sex feminin, în creierul acestuia se activează centrul plăcerii. De fapt, oamenii de ştiinţă au descoperit că efectul cântatului asupra creierului păsărilor este similar efectului unei dependenţe de droguri asupra creierului uman (sursa: EurekAlert). Cu toate acestea, există un avertisment. Acest efect nu apare atunci când păsările cântă singure. După cum se pare, efectul cântatului asupra creierului uman este similar.

corEfectele fizice ale cântatului

Toate tipurile de canto au efecte psihologice pozitive. Simpla activitate de a cânta elibereză în organism endorfine, acele substanţe chimice care transmit “starea de bine” creierului. Cântatul în faţa unei mulţimi, la karaoke, întăreşte încrederea în sine care are efecte ample şi de durată asupra bunăstării generale a organismului. Cu toate acestea, dintre toate tipurile de canto, se pare că muzica corală are cele mai spectaculoase efecte asupra vieţilor oamenilor.

În cadrul unui studiu publicat în Australia în 2008 a arătat că, în medie, cântăreţii unui grup coral sunt mai mulţumiţi de propria viaţă decât ceilalţi – chiar dacă problemele cu care se confruntă aceştia sunt mai dificile decât cele cu care se confruntă publicul larg (sursa: MacLean). Un studiu din 1998 a constatat că după ce au luat parte la un program de canto timp de o lună de zile, asistenţii medicali care îngrijeau la domiciliu au înregistrat o scădere a nivelurilor de anxietate şi depresie (sursa: ISPS). Un alt studiu care a inclus peste 600 de cântăreţi de cor britanici a descoperit faptul că, cântatul joacă un rol central în menţinerea şi ameliorarea stării lor psihice. (sursa: ISPS)

Dar de ce? Ai putea începe să cânţi chiar acum pentru a fii mai fericit?

Este posibil. Unele dintre modalităţile prin care muzica corală îi face pe oameni mai fericiţi sunt fizice şi poţi beneficia de ele indiferent dacă faci parte dintr-un cor sau eşti la duş – atâta timp cât foloseşti corect tehnicile de respiraţie în timpul acelui spectacol solo. Cântatul poate avea aceleaşi efecte ca şi exerciţiile fizice prin eliberarea endorfinelor, astfel încât, cântăreţul va avea un sentiment de “eliberare”, asociat cu reducerea stresului. Este, de asemenea, o activitate aerobică, ceea ce înseamnă că sângele primeşte mai mult oxigen, ajutând astfel la îmbunătăţirea circulaţiei şi stării de spirit. Cântatul mai necesită respiraţia profundă, un alt factor de reducere a anxietăţii. Respiraţia adâncă este factorul esenţial al meditaţiei şi al altor tehnici de relaxare şi nu poţi cânta foarte bine fără ea.

Deşi sunt destul de spectaculoase, efectele fizice sunt doar începutul. Cântatul  aduce după sine fericire din alte motive care au o bază mai puţin biologică.

cantatul ne face mai fericitiEfectele psihologice ale cântatului

Unele dintre cele mai spectaculoase legături dintre cântat şi fericire sunt mai mult mentale decât fizice. Sunt dificil de cuantificat dar la fel de spectaculoase. Cei care cântă în cadrul unui grup coral trebuie să se concentreze asupra muzicii şi tehnicii folosite, fiind astfel dificil să se îngrijoreze asupra unor lucruri precum munca, bani sau familie atunci când sunt focusaţi asupra unui alt lucru. Ca urmare, cântăreţii grupurilor corale tind să aibă încorporată o zonă “fără stres”. Învăţarea este, de asemenea, parte a acestui proces – învăţarea unor noi piese, noi armonii, noi metode de menţinere a tempo-ului. Acumularea de noi cunoştinţe este de mult timp recunoscută ca o metodă de menţinere a creierului activ şi de combatere a depresiei, în special la persoanele în vârstă.

Rămâne totuşi o întrebare – de ce cântatul în cadrul unui grup coral? Concentrarea şi respiraţia profundă pot fi realizate, la fel de bine şi într-un studio de înregistrări sau în intimitatea propriei locuinţe.

Răspunsul este că unele dintre cele mai importante legături dintre cântat şi fericire sunt de natură socială. Beneficiile apartenenţei unui grup coral sunt sprijinul primit din partea grupului şi angajamentul faţă de acesta care îi determină pe oameni să iasă din casă în fiecare săptămână. Acestea par a fi diferenţele care îi fac mai fericiţi pe cântăreţii unui grup coral faţă de ceilalţi. Sentimentul de apartenenţă la grup şi faptul că ceilalţi au nevoie de tine (“Nu putem face asta fără alto-ul nostru!”) duc la combaterea singurătăţii care apare din ce în ce mai mult în timpurile moderne. În acest caz, poţi obţine fericirea prin înscrierea la o ligă de bowling, la un club de Scrabble sau la un grup coral. Totuşi, se vor elibera mai puţine endorfine în organism.

Sursa: science.howstuffworks.com
Traducator: Alina Iordan


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.