Terapia durerii cu ajutorul medicinei naturiste

PainDurerea este un simptom foarte frecvent intalnit, cel care te face sa cauti un doctor cat mai rapid. In abordarea alopata, ea se trateaza cu antiinflamatoare steroidiene sau nesteroidiene, analgezice, sau, daca durerea are la origine o obstructie demonstrata, intr-un loc accesibil, se cauta indepartarea ei mecanica.
In medicina naturista, lucrurile sunt diferite, in sensul ca si interpretarea lor este alta. Conteaza tipul de durere, la ce e agravata sau ameliorata, orarul ei etc. De exemplu, daca este localizata intr-un punct ce corespunde traseului unui meridian de acupunctura, durerea inseamna obstructia fluxului energetic si se poate trata prin acupunctura sau stimularea punctului respectiv prin alte metode.
In medicina Ayurveda, prezenta durerii indica o obstructie in circulatia a ceva, fizic sau energetic, si prin urmare este incadrata in linii mari la dezechilibrele de tip Vata dosha, principiul format din Aer si Eter. Ca atare, ea se poate corecta prin corectarea elementelor ce agraveaza Vata dosha si care sunt prezente la persoana in cauza. Poate fi vorba de o multitudine de factori ce trebuie corectati. De exemplu, sa facem liniste si sa evitam suprastimularea senzoriala, care poate sta la originea unei migrene. Sau, daca este o durere datorata unui spasm, in urma unei expuneri la frig sau curent, atunci trebuie aplicata o crema hidratanta si incalzitoare, sau o lampa de cromoterapie de putere mare, cu filtru rosu sau portocaliu.
Bineinteles ca exista si plante sau uleiuri volatile cu efect analgezic bine cunoscut, cum sunt, de exemplu, cuisoarele, folosite sub forma de extract (eugenol) in medicina dentara. Cu siguranta ca, daca durerea este declansata datorita unei infectii, va fi mult mai suportabil sa luam un tratament antibiotic natural, cum ar fi tinctura de propolis sau unele uleiuri volatile, dupa caz, decat sa apelam la unul sau mai multe antibiotice de sinteza. (A nu se intelege ca prin aceasta recomand automedicatie in locul prezentarii la medic; dimpotriva, recomand apelarea la un medic cunoscator al remediilor naturiste, care sa poata evalua gravitatea situatiei si sa actioneze in consecinta, pentru ca durerea poate fi si un mare semnal de alarma, poate fi o urgenta medico-chirurgicala in care timpul e foarte pretios).
DurereUneori poate fi vorba de durere neuropata, extrem de intensa, declansata fie si la atingeri fine, si care nu raspunde la medicamentele uzuale. Atunci putem folosi terapia cu venin de albine, care este un bun analgezic si relaxant, daca este aplicat in doze cat mai mici, dar eficiente. Bineinteles, vom aplica acest tratament numai dupa realizarea dezintoxicarii prealabile, altfel, riscam sa recirculam toxinele si durerea se va muta in alt loc, dar nu va dispare. Tratamentul cu venin de albine poate fi foarte bun si in cazul durerii oncologice, cu conditia sa fie aplicat in dozele potrivite pentru fiecare caz in parte, caci nu exista un protocol standard, ci totdeauna tratamentul trebuie individualizat.
Durerea cu caracter de arsura poate ascunde o inflamatie si se va trata cu substante de tip racoritor, de exemplu, cu gel de aloe, in uz intern sau extern, sau cu ulei volatil de menta administrat intr-un ulei-baza.
Uneori poate fi vorba despre o componenta psihica importanta si atunci este necesar sa apelam la metode de relaxare, psihoterapie sau, de ce nu, muzicoterapie.
Unul din secretele terapiei durerii este si indepartarea rezistentei fata de durere. Sa ai curajul sa te confrunti cu ea, sa nu te mai inversunezi, luptand sa scapi de ea. O accepti, esti atent la mesajul pe care ea vrea sa ti-l transmita. Poate ca e o lectie importanta din viata ta, si e cel mai potrivit moment sa o inveti.
Se considera ca receptorii care ne fac sa simtim durerea ne-au fost dati pentru a ne putea feri de stimuli si situatii care ameninta integritatea organismului. Din perspectiva medicala, e perfect justificat. De exemplu, daca pui mana pe ceva fierbinte te arzi, te doare si inveti sa nu mai atingi a doua oara ceva similar. Lectia in acest caz este legata de cunoasterea si respectarea legilor naturii.
Dintr-o perspectiva spirituala insa, referindu-ne la durerea cu o mare componenta emotionala, aici trebuie sa devenim atenti la situatia care o declanseaza. Este o mare probabilitate sa fie vorba despre o limitare a modului nostru de a ne percepe viata, relatiile, rolul social si familial, trecutul, imaginea de sine etc. Pentru a reusi sa depasim cat mai rapid acest gen de probleme, este necesar sa ne inaltam cat mai sus perspectiva.
Unii recomanda sa ne imaginam cat va mai conta pentru noi situatia care in prezent ne produce suferinta, peste vreo 10-15 ani. Sau sa ne imaginam cat de mici suntem noi, priviti la scara intregului univers, in care micuta planeta Pamant este deja insignifianta. Adica sa incercam sa ne privim pe noi insine cu ochii lui Dumnezeu, Creatorul nostru, Cel in mainile caruia, daca ne abandonam, putem gasi toate solutiile. Parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, marturisitor in temnitele comuniste, spunea: „Dumnezeu a venit in lume sa umple suferinta umana de prezenta Lui”. Altfel spus, chiar si in durerea cea mai cumplita, exista aceasta sansa de a Il descoperi pe El, care este totdeauna alaturi de noi.

Sursa: steaua-divina.ro


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.