Cura de aerosoli la mare: cât ar trebui să dureze pentru a avea efect?

SAM_1883

Marea, prin aerosoli, asigură o tonifiere a căilor respiratorii superioare şi la copii, şi la adulţi, ca să nu mai amintim că aerosolii stimulează imunitatea. Nici un aparat, oricât de perfecţionat ar fi, nu reuşeşte să producă aerosoli atât de binefăcători, precum marea. Cura cu aerosoli la mare este cu atât mai binevenită, cu cât tot anul căile aeriene superioare sunt bombardate de poluare.

Expunerea la aerosoli trebuie începută la 6-7 dimineaţa prin plimbări cât mai aproape de apa mării, copiii trebuie să se joace la limita dintre nisip şi valuri. Tot de la 6-7 dimineaţa și până la 10:30 trebuie să se facă plajă, crescând timpul progresiv de la o jumătate de oră.

Razele ultraviolete sunt stimulative pentru organism, dar şi pentru microorganismele din nas. După ora 10:30 până la ora 16:00 cei aflaţi la cura heliomarină trebuie însă să se ascundă de soare, de ultravioletele atât de rele. Dar nu trebuie să se abandoneze aerosolii, tocmai de aceea sunt foarte utile plimbările de 2 ore pe faleză şi mai ales pe dig, acolo unde este patria aerosolilor. Practic este minunat dacă puteţi face plimbări dimineaţa şi după-amiaza sau seara pe malul mării pentru aerosoli. Trebuie ştiut că în primele 2-3 zile, copiii pot avea mici crize de adaptare, nas înfundat, mici dureri de urechi, dar ele vor fi tratate ca acasă şi trec.

  • Pentru copii, dar şi pentru adulţi cura heliomarină ideală este de 18 zile, dar nu trebuie să dureze mai puţin de 10 zile.
  • Este indicat să urmeze apoi un mic concediu la munte, unde organismul se calmează şi se fundamentează efectele favorabile obţinute la mare.

Indicaţii

Aerosolii marini favorizează activitatea aparatului respirator, motiv pentru care plimbările pe malul mării constituie o adevărată terapie pentru persoanele cu astm.

Cura heliomarină este contraindicată persoanelor cu fracturi neconsolidate, cardiopatie ischemică, accident vascular cerebral, cancer sau tuberculoză.

! Mare atenţie: principalul în cura heliomarină este să nu ne expunem la soare în intervalul 11:00-16:00.

“Din cauza acestor găuri în stratul de ozon, în intervalul 11-16 ultravioletele sunt atât de puternice încât vorbim de o adevărată iradiere dacă nu ne protejăm de soare în această perioadă a zilei”, arată prof. dr. Vasile Costinescu.

De asemenea, trebuie ştiut că este contraindicată cura heliomarină cardiacilor. Este periculos să se asocieze soarele cu medicaţia vasodilatatoare recomandată acestor bolnavi. Dacă iau un tratament anticoagulant de fond şi se mai expun şi la soare, pacienţii cardiaci pot să dezvolte accidente vasculare cerebrale grave, cu evoluţie letală imediată.

O altă întrebare frecventă este dacă e bine sa ne intre apa în urechi la mare?

  • Pătrunderea apei în urechi, dacă timpanul este normal, nu este periculoasă.
  • Dar e periculos când apa intră într-o ureche cu scurgeri, cu timpanul perforat sau cu scăderi de auz.

La plonjările în apă poate apărea un necaz prin traumatismele pătrunderii bruște a apei în ureche, tocmai de aceea sunt indicate căștile pentru otitele traumatice, curgerea urechii și instalarea febrei. Pe lângă cască, în timpul scăldatului, se pot pune în urechi tampoane cu boramid sau vitamina A stoarse.

muntele CeahlauNu e indicat să lași apa în urechi, ea trebuie eliminată prin acele „țopăieli”, prin tragerea de pavilionul urechii sau prin folosirea unui colț de batistă introdus în ureche.

In cazul în care nu vreți să mergeți la mare, puteți să vă faceți concediul la munte. Sunt stațiuni unde se pot face aerosoli cu sulf care sunt foarte buni pentru prevenția diferitelor afecțiuni respiratorii sau pentru alergii, laringite cronice, rinitele alergice.

  • Astfel de aerosoli se pot face la Slănic Moldova – Izvorul 3, la Govora și chiar în Iași la Nicolina unde există una dintre cele mai bune ape sulfuroase din țară.

Prof. dr. Vasile Costinescu, Clinica ORL „Nicolae Costinescu“ din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi

Sursa: ziaruldeiasi.ro


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.