Urzicile, plante minunate

5Poate unul din cele mai complexe si mai la indemana ingrediente ale meselor romanesti il reprezinta urzicile. Despre proprietatile¹ ei au analizat si scris altii², incat ma intreb de ce unii cumpara multivitamine sintetice cand exista o planta atat de bogata in vitaminele A, C,E, K, B-uri, dar si in minerale: Fier, calciu, magneziu, selenium, bonus aminoacizi ca beta-caroten, dar fara sodiu, far grasimi, putine zaharuri (fructoza) . Da, inca nu inteleg de ce lumea are mai mare afinitate pe a da banii pe ceva din farmacie dar ii e frica de natura.

Planta asta urzicatoare sufera de o problema de perceptie. Sau omul sufera la ideea de a consuma ceva ce … ne urzica. De fapt, perii de pe frunze ne urzica, iar printr-o preparare usoara acestia se distrug. Acum, in perioada postului Pastelui poate fi o sursa de energie minunata, poate fi o runda de vitaminizare dupa iarna, dar si perfecta pentru eliminare toxine si curatate a corpului.

Planta e cunoscuta in multe zone ale lumii³, ce eu nu stiam este ca frunzele fragede se pot culege tot anul. E suficient sa merg in cursul anului si sa tai pana la pamant plantele, si peste o 1 saptamana cu putina ploaie acestea incep din nou sa scoata ramuri fragede, perfecte pentru cules si consumat. Eu colectez doar frunzele fragede din varf, mugurii, tai ramurica ce are primele 4 frunze, nu si tijele care incep sa devina maro pentru ca fierb mai greu, pe cand cele verzi ca frunza sunt fragede.

Ceai de urzicaCe vreau sa va propun e consumul crud de urzica, ca adaos in smoothie de legume si fructe. Eu amestec un pumn de frunze proaspat culese cu 1-2 frunzulite de telina tot proaspat culese din ghiveci, le spal bine si bag in blender cu 1-2 mere, eventual si ultimile fructe rosii congelate. Astfel valorific la maxim vitaminele si enzimele din plante.

Ce nu am facut si mi se pare interesant e de cules si uscat, si folosit ca ingredient in ceaiuri dar si presarat pe anumite alimente. Altii scot bani din vanzarea de ceaiuri de urzica4.

Surse

  1. http://www.nutritionvalue.org/Stinging_Nettles,_blanched_%28Northern_Plains_Indians%29_nutritional_value.html
  2. http://www.hindawi.com/journals/ijfs/2013/857120/
  3. http://home.naturopathe.over-blog.com/article-toutes-les-recettes-et-astuces-pour-cuisiner-l-ortie-74281068.html
  4. http://www.alvita.com/herbal-teas/urtica-dioica.html#.Vx9FlnpDSV5

 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.