Singura metodă sigură de prelungire a vieţii este înfometarea, ne asigură medicii

Studiile arată că în cazul unui post în primele 24 de ore de post se consumă glucide, apoi timp de până la două-trei săptămâni, rezervele de lipide, a declarat profesorul dr. Dafin Mureşanu. Organismul uman se descurca mult mai bine să gestioneze lipsa de alimente, decât să prelucreze excesul de hrană. Bolile ni se trag de la excesul de alimentaţie.
Post negru cu apa

“Postul nu este periculos, mii de studii dovedesc acest lucru. Vreau să vă dau argumente ştiinţifice. Regimul hipocaloric este într-adevăr o resursă terapeutică foarte bine studiată – şi postul nu este înfometare, pentru că postul generează satisfacţia pe care o obţii din a te abţine de la alimentaţie -, fiindcă organismul are mult mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii şi nutrienţi decât excesul. Bolile ni se trag de la excesul de alimentaţie. Avem dovezi foarte clare şi studii ştiinţifice în acest sens”, a spus profesor dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), la conferinţa prilejuită de a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, care are loc în perioada 5-9 iulie 2015, la Eforie Nord.

Dr. Mureşanu mai adaugă faptul că prin terapia prin post a fost iniţiată în Rusia, la începutul secolului XX, într-o clinică din Goriacinsk, şi se bazează pe principiile medicului rus Iuri Nikolaev. În anii ’60-’70, la Spitalul Korsakov din Moscova, postul a fost aplicat cu foarte mare succces la bolnavii cu depresii mari şi care nu mai răspundeau la niciun fel de tratament, iar mai târziu s-au tratat inclusiv boli precum cancerul.

În Germania, există o clinică sofisticată, specializată în tratamentul prin post controlat, Clinica Buchinger, pe malul lacului Konstantz. În această clinică, statul german rambursează serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin post. Este foarte important, pentru că este o terapie de comutare”, a mai spus Dafin Mureşanu.

“Singura metodă sigură de prelungire a vieţii este înfometarea, o lozincă pe care am văzut-o scrisă la un simpozion în America”, a adăugat academician dr. Laurenţiu Popescu.

Post cu apaDafin Mureşanu a mai precizat că  alimentele cum le consumă oamenii acum o fac mai mult pe principiul plăcerii. “Noi încărcăm organismul bazat pe dorinţe cu mai multe alimente decât este necesar, pe care nu le poate prelucra. Prin post, se obţine un grafic de consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzător. Şi anume, în primele 24 de ore de post consumi glucide, apoi timp îndelungat, până la două-trei săptămâni, consumi rezervele de lipide. Aproximativ 96 la sută din consumul de energie în post se bazează pe lipide, deci pierzi lipidele, şi doar 4 la sută se bazează pe pierderea capitalului de proteine. Asta până când se ajunge într-un punct critic, care nu trebuie depăşit, iar acel punct critic este destul de individual şi pentru specia umană nu trebuie să treacă de 40 de zile. Nu este întâmplător”, a spus preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Profesorul Dafin Mureşanu a adăugat că, potrivit unor studii, celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric, iar chimioterapia este foarte mult uşurată cu post. “Există un grup de cercetare la Spitalul Charite din Berlin, Andreas Michalsen are foarte multe lucrări ştiinţifice în reviste importante cu privire la post, care produce o resetare, care îţi dă un nou profil. Jean Patrice Robbin, alt cercetător mare, care are foarte multe lucrări în acest sens, Institutul de Cercetare şi Tratament al Cancerului, Norris Cancer Center din Los Angeles, centru foarte avansat de studiu al comportamentului celulelor tumorale în post. Celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric şi, practic, chimioterapia este foarte mult uşurată cu post. S-a observat că toleranţa pacientului este mult mai bună la chimioterapie în regim hipocaloric sau post”, a precizat Dafin Mureşanu.

El a mai spus că omul după post este mult mai viguros, capacitatea lui de reacţie este mult mai bună.

“Ştiinţa ne arată că pinguinul poate să reziste fără mâncare o sută de zile, ursul când hibernează nu mănâncă. Omul după post este mult mai viguros, are o capacitate de reacţie mult mai bună. Rămâne doar reglarea noastră de a nu consuma mai mult decât avem nevoie, pentru că organismul se adaptează mult mai bine la post. Putem ajunge să scriem pe pâine: «Ai grijă, dacă mănânci prea mult, ai putea avea probleme de sănătate! Postul presupune şi un pic de voinţă. Postul nu este o problemă controversată. Vedeţi cum poate fi folosit, ca o intervenţie în anumite situaţii”, a mai arătat profesorul Dafin Mureşanu.

Sursa: doctorulzilei.ro


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

79 Responses to Singura metodă sigură de prelungire a vieţii este înfometarea, ne asigură medicii

 1. brindusa 7 January 2016 at 11:21 pm #

  post ortodox sau post catolic?

  • Claudiu Pastor 7 January 2016 at 11:29 pm #

   Post cu apa 🙂
   Important este sa ai credinta in Dumnezeu cand faci postul, nu sa ai linistea unei apartenente religioase.

 2. arakelian 8 January 2016 at 1:02 am #

  In germania sunt minim 6 spitale pe tema postului dar cu supe si sucuri de legume; o testare stiintifica e data si de americani: cercetatorul Langa a demonstrat efectele postului.
  Efecte asemanatoare se vad la persoanele care mananca 1-2 ori pe zi.

  • Claudiu Pastor 8 January 2016 at 10:08 am #

   Am urmarit si eu materiale in care spuneau ca Ucrainienii vindeca fara probleme cancerul prin post. Daca mai gasesc filmuletul il postez.

 3. arakelian 8 January 2016 at 1:04 am #

  Inca o remarca: NU E singura metodă sigură de prelungire a vieţii : o viata cumpatata, cu rugaciune, fericire, miscare, simplitate, voluntariat are acelasi efect. Doar ca unora viata li se invarte in jurul mancarii….

  • Claudiu Pastor 8 January 2016 at 10:26 am #

   Ai dreptate, nu este singura, doar ca e una sigura.

 4. Ceasuri de mana 8 January 2016 at 2:00 am #

  Foarte interesant articoulul.Am vazut de curand un documentar,un om a stat 60 de zile fara sa mance ,a baut decat sucuri naturale,mai jos aveti link-ul care duce la video

  https://www.youtube.com/watch?v=uy1__XsvvXE

 5. supravietuitorul 8 January 2016 at 9:05 am #

  Da intradevar in lagarele rusesti si germane s-a facut studiul cu infometarea. Hai sictir.

  • Claudiu Pastor 8 January 2016 at 10:55 am #

   Ar fi o idee sa citesti putin despre doctorul Josef Mengele, un renumit medic german care a facut foarte multe experimente pe cei inchisi in lagarele de concentrare si a adus un real aport pentru genetica. Sa nu intelegi gresit ca sunt de acord cu Holocaustul, dar nici tu sa nu pici in extrema in care infometarea sa inseamne doar lagar.
   Inclusiv in cartea lui Enoh, carte de mii de ani scrisa se pomenea de post de o zi odata pe saptamana.

   • Skeptic 10 August 2016 at 8:21 pm #

    Renumit medic german… da… mai avea si o porecla – Ingerul Mortii (Angel of Death)… dati o cautare pe google sa vedeti ce orori a facut jegul ala… mi se rupe de aportul lui in genetica daca s-a facut in schimbul torturii, schingiuirii si a experimentelor macabre pe fiinte vii – multe dintre ele fiind copii. Asta e ceva care depaseste cu mult holocaustul!

 6. Catalina 8 January 2016 at 11:05 am #

  Un argument în plus ar fi acela că Părinții Deșertului, renumiți pt viața lor deosebit de austeră, au atins vârste foarte înaintate; de exemplu sf Antonie cel Mare se spune că a trăit peste 100 de ani. Scepticii pot contesta acuratețea datelor ce ne-au parvenit de acum 1600 de ani. Dar mulți dintre supraviețuitorii închisorilor comuniste, care au trăit atunci într-un regim drastic, au ajuns și ei la vârste venerabile…

 7. arakelian 8 January 2016 at 11:08 am #

  am cunoscut oameni (in varsta!! nu tineri) ce au perioade cand consuma doar apa: 1-2 saptamani, din cand in cand.

  • Claudiu Pastor 8 January 2016 at 12:24 pm #

   Am facut de cateva ori post doar cu apa timp de 3 zile, dinamismul ce l-am simtit dupa a 3-a zi este greu de descrie. La fel as putea spune si despre limpezimea mintii dupa un post, revelatiile, trairile si claritatea gandurilor sunt deosebite.

 8. Om 8 January 2016 at 11:51 am #

  Totul dar absolut totul are legătură cu Dumnezeu și creația. Nimic nu este întâmplător, apar și în Biblie posturile de 1 3 7 și 21 de zile, fiind 3 tipuri de post uscat(fără apa) , umed(doar cu apa) și normal.Este extrem de greu dacă nu imposibil de ținut fără pregătire sufleteasca.

  • Claudiu Pastor 8 January 2016 at 12:30 pm #

   As mai completa faptul ca in evanghelii este pomenit faptul ca si Isus a tinut post de 40 de zile.
   Da, fara o credinta ca poti duce postul, fara credinta in Dumnezeu, fara rugaciune sau vre-un ritual, fara atentie la corp si la ganduri … este mai greu, este un chin, este osteneala si o fortare.

 9. Alex 8 January 2016 at 12:18 pm #

  Ce interesant. S-a lua stiinta si s-a legat religiei. Ce post ma? E dovedit stintifiic treaba asta ca trebuie sa mananci mai putin si sanatos si sa faci miscare. Nu are treaba cu postul sau rugaciunea. Stiri mai vechi decat cel care a scris acest articol. Vai de asa zisi ziaristi din Romania

 10. Rica 8 January 2016 at 12:19 pm #

  Deci ,nu infometare,ci post,sunt doua lucruri diferite.Daca infometarea ar fii asa salutara ,cei mai longevivi,ar fii africanii.Este stiut ca trebuie sa mananci putin si bun,adica ceea ce mananci sa fie de calitate,iar carneo data sau de doua ori pe saptamana.In Romania ,se mananca,carne ,in fiecare zi.chiar de 2-3 ori pe zi.Ca sa nu mai vb de mezelurile de cea mai proasta calitate,parca mananci fum.

  • Claudiu Pastor 8 January 2016 at 12:34 pm #

   Foarte bine punctat Rica, post si nu infometare. Postul este cu credinta, infometarea este din mandrie.

 11. olimpia 8 January 2016 at 2:06 pm #

  Daca observati, cei care au reusit sa supravietuiasca lagarelor, au ajuns la varste inaintate de peste 80 chiar 90…

 12. tonyconstantiniu 8 January 2016 at 7:19 pm #

  Recomand tuturor..Am facut 21 zile doar cu apa.Este bine inainte de a incepe cu curatirea colonului. Am folosit moare de varza.

 13. George 8 January 2016 at 10:30 pm #

  Postul e benefic pentru sanatate. Dar asta sunt un fel de efect colateral.

  • Claudiu Pastor 10 January 2016 at 3:40 am #

   Colateral? Scopul postului este sanatatea, practic la post organismul intra in modul de refacere, recuperare, vindecare, etc.

 14. Radu 8 January 2016 at 11:27 pm #

  Infometarea iti prelungeste viata? Mergi si spune asta in Africa…

  • Claudiu Pastor 10 January 2016 at 3:41 am #

   Radu, citeste cu atentie si articolul si comentariile. Daca faci post si esti stapanit de frici, traume, probleme emotionale, not good, dar daca il faci intelegand scopul, avand credinta, sansele de vindecare a organismului sunt deosebit de mari.

 15. Cristy Circota 9 January 2016 at 12:18 pm #

  Voi toti care vorbiti aici si va scrieti parerile ce experienta aventi in acest domeniu sa vorbiti si sa va dati cu parerea ? Sunt pareri pro si contra dar ati experimentat postul inainte de a emite o ipoteza sau vorbiti doar din auzite si de la radiosant? Eu as spune sa experimentati mai intai si dupa aceea lasati niste comentarii si pareri pertinente . Asadar treceti la post si dupa aceea vorbim .

  • Claudiu Pastor 10 January 2016 at 10:18 pm #

   Ai dreptate Cristi, incercati si pe urma comentati. Recunosc ca eu am avut niste revelatii foarte interesante dupa un post de 3 zile, am avut niste simtiri greu de pus in cuvinte, a fost un moment decisiv cand am constientizat la modul cel mai real diferenta intre foame si pofta. Din momentul acela eu nu mai urez oamenilor care sunt la masa “Pofta buna” ci “sa va cada bine mancarea”, sau ceva asemanator, o binecuvantare, dar nu sustinerea poftei.

 16. Mens Sana 9 January 2016 at 4:16 pm #

  Africanii nu mor atat de foame cat de SIDA (cea mai mare cauza), malarie, lipsa de igiena, lipsa de apa curata, infectii etc. Nu zice nimeni ca nu se moare si de foame si ca poti trai fara sa mai mananci. Carnea e bine sa fie cat mai putina, ideal deloc.

  De fapt, daca imi amintesc bine, “lozinca” suna asa “Singura metodă sigură de prelungire a vieţii este restrictia calorica”, ceea ce e putin diferit de infometare.

 17. sile 9 January 2016 at 6:00 pm #

  am un singur argument dar cred ca de necombatut, in tarile bogate media de varsta este de peste 80 de ani iar la cei care fac foamea de 50 de ani,Cred ca adevarul este in ,,arborele genealogic,,daca parinti ajung la varste inaintate si tu ai sanse daca nu te calca o caruta,,,,

  • Claudiu Pastor 10 January 2016 at 10:14 pm #

   Este o corelatie intr-adevar, dar consider ca sunt mai multi factori care duc la acea speranta de viata. Cei din Angola sau alte tari defavorizate nu cred ca sunt foarte educati si credinciosi, cred ca mai degraba eu traiesc in frica si o mentalitate bolnava din start, iar in State media de varsta este sustinuta artificial de aparatele medicale, nu neaparat de un trai normal. Ar fi interesant de facut un studiu daca oamenii ar prefera sa traiasca 90 de ani si ultimii 10 sa stea numai pe medicamente si aparate medicale, sau 70 dar sa se poata misca singuri, sa poata lucra in gradina pana la varsta aia.

   • dbymember 30 July 2016 at 3:19 am #

    In tarile defavorizate, nu sunt educati si credinciosi?

    • Claudiu Pastor 5 August 2016 at 12:54 pm #

     Care consideri ca ar fi legatura cu postul?

     • Silviu 23 August 2016 at 9:19 pm #

      Pai vezi tu la propriu ti comentariu mai sus care e legatura. Ca tu ai menționat

 18. Teddy 9 January 2016 at 9:45 pm #

  oameni buni, ce-are postul (adica retinerea de la alimentatie, dezbatuta in articol) cu religia?

  • Claudiu Pastor 10 January 2016 at 10:03 pm #

   Legatura apare in comentarii, in sensul ca un post care sa contribuie la vindecare se face cu sustinere spirituala/rugaciuni/meditatii, etc.
   Legatura strict cu religia este ca e pomenit chiar si in biblie in mai multe locuri post-ul, cel mai celebru fiind cel in care Isus posteste 40 de zile, fara sa manance nimic.
   Matei 4:1-2
   Atunci Isus a fost dus de Duhul în pustie, ca să fie ispitit de diavolul. Acolo a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi; la urmă a flămânzit.
   Durata postului in Biblie este de 3 zile, 7 zile, 14 zile, 21 de zile si 40 de zile. Posturi de 40 de zile au facut: prorocul Ilie, David ,Saul, Iosua. Daniel a postit partial 21 de zile, apostolul Pavel a postit odata 3 zile si odata 14 zile, Petru a postit 3 zile si

 19. cosmina39 9 January 2016 at 11:00 pm #

  Este o mare prostie sa se tina post in timpul chimioterapiei. Am facut asta si am fost la un pas de moarte, organismul nerezistand la tratament, fata de toti cei care nu s-au abtinut de la niciun aliment si au rezistat destul de bine. Toti medicii m-au avertizat sa mananc cat mai multe proteine (animale), dar eu nu am vrut, iar dupa mai putin de 2 saptamani tratamentul ma terminase. M-am reintors la hrana normala, dar deja era tarziu si am fost mai mult hranita artificial. Da, in afara tratamentului (dar nu inainte sau in timpul lui), trebuie sa avem o viata cumpatata, cu multe legume, fructe, evitand pe cat posibil chimicalele si tot ceea ce este daunator.

 20. Zgrumt 10 January 2016 at 11:46 am #

  Stiintific demonstrat: cu cat respiri mai mult cu atat durata vietii scade 🙂 si sa dezvolt putin. Organismul trebuie sa proceseze acea mancare prin arderi la nivel celular. Arderile la nivel celular se face prin oxidare. Oxidarea imbatraneste celula. De aceea, o perioada de timp destul de mare era in trend sa consumam antioxidanti…..
  Acest “post” ce face, reduce cantitatea de mancare, cel putin asa ar trebui caci poti manca acum toate prostiile de chimicale in post si “meditarea” (rugaciunea) care ar trebui sa reduca efortul organismului….acele arderi inutile, oxidarea celulelor prin incetinirea metabolismului.

  Deci are sens articolul, cel putin pentru mine, chiar daca are conotatii religioase si binenteles ca vor exista intotdeauna si carcotasi.

 21. Aurelia 10 January 2016 at 6:50 pm #

  Aveam o matusa ca numai nu dormea in biserica.Parea ca scopul vietii ei era numai postul si rugaciunea.A decedat in chinuri orribile de cancer la intestin…,Intrebare:CE rost au avut credinta,rugaciunile si posturile in viata ei???….,Daca ma decid intr- o zi sa postesc Sunt sigura ca nu o v-oi face din credinta si nu cu rugaciunea,dar din ferma convincere ca e pentru sanatate mea .Si apoi toti vorbim de post alimentar uitind de cel SPIRTUAL..

  • Claudiu Pastor 10 January 2016 at 10:32 pm #

   Un parinte spunea … “credinta inseamna a pipai nevazutul/(lucruri care nu le vezi)”, asta in idea in care celelalta simturi sunt folosite ca sa “pipai” lumea pe care noi o numim reala. Asta este diferenta intre stiinta si credinta.

   Intrebare ta ar fi fost bine sa i-o fi adresat matusii tale si nu sunt ironic cand spun asta.
   Noi oamenii suntem foarte diferiti in ceea ce inseamna gandire, iar daca eu am avut o traiectorie in viata, am inteles niste lucruri si cred in ceva, alti oameni sigur au avut alta traiectorie si cred in altceva. Incearca sa intelegi Aurelia ca matusa ta poate a trecut intre cei drepti cu inima impacata, dar tu inca iti mai pui intrebari si te framanti cu intrebari la care n-o sa primesti raspuns, nu de la ea (matusa), de aceea spun ca acum e tarziu sa pui intrebarea, era bine sa i-o fi adresat ei cat timp era in viata.

   Partea buna este ca iti pui intrebari, astfel vei primi si raspunsuri, iar raspunsurile vin dintr-o spatiu interior strict al tau, iar daca lucrurile decurg normal ai sa intelegi cu ce au ajutat-o.
   Toti o sa trecem dincolo, intre cei drepti, asta in schimb nu ma opreste sa cred, sa ma rog si sa fac post, iar eu fac asta pentru ca eu cred ca ma ajuta pentru sanatate. Diferenta intre noi poate este ca tu nu crezi in ceva dincolo de noi, dar totusi ai posti tot pentru sanatatea ta.

 22. mihaela 11 January 2016 at 2:53 pm #

  Eu am tinut de doua ori la interval de 6 luni ,post de 7 zile cu apa…timp de sapte zile am baut doar apa.Da , conteaza foarte mult starea ta sufleteasca si da te ajuta sa te rogi in timpul asta sau sa ai credinta in ceva.Pe mine m-a determinat o problema destul de serioasa de sanatate care…miraculos sau nu dupa cel de-al doi-lea post a disparut in totalitate…fara nici un fel de tratament…si da ai nevoie de multa motivare ca sa faci asta pentru ca e foarte greu..

  • Claudiu Pastor 12 January 2016 at 9:46 am #

   Multumim mult de tot Mihaela pentru interventia ta. Cred ca cel mai important este feedback-ul real de la cineva care chiar a practicat si a simtit si efectele.
   Sa te bucuri de sanatate. Doamne ajuta.

 23. VERONICA 13 January 2016 at 1:16 pm #

  Am tinut si eu post doar pe apa de mai multe ori…Cel mai lung a fost de 3 saptamani…In tinerete, adica la vreo 40 de ani. Acum am 57 dar nu mai am vointa aia…Sunt obeza, hipertensiva, diabett de gr.2…Candva eram frumoasa si cu tarie de caracter, initiativa…Imi pare rau ca pe atunci nam facut un jurnal cu insemnari si observatii pe marginea acestui experiment…dar am facut concluzia ca e prea drastic p.organism postul pe apa. Eu oricum luam greutatea inapoi si totul revenea la loc. Deci cel mai important este modul de viata sanatos, alimentatia corecta, miscarea si abtinerea de la dulciuri, fainoase…nu vorbesc de alcool caci nu-l intrebuintez in meniul meu aproape deloc…Ce sa va mai spun….sunt acum destul de derutata…Asi vrea si eu sa am posibilitatea de a ma trata putin intro clinica germana despre care scrieti, dar sunt o persoana simpla, fara posibilitati materiale…Ar fi un vis pentru mine si asi vrea enorm sa tin o cura de slabire sub supravegherea unor medici specialisti…Si sa vin acasa frumoasa, zvelta, si sanatoasa! Asa ca va doresc la toti sanatate si posibilitati de a putea prelungi acest miracol daruit de Domnul-VIATA!!!

  • Claudiu Pastor 14 January 2016 at 11:00 am #

   Veronica, singurul comentariu ar fi ca postul nu se face ca si dieta pentru slabit, ci pentru reechilibrarea organismului, in timpul postului, corpul intra intr-o stare de autovindecare. Este intr-adevar nevoie de credinta si incredere ca poti tine un astfel de post, dar asa cum ai spus in celalalt comentariu al tau, e bine sa-l transformi in stil de viata, in sensul sa-l practici regulat. Intr-o carte citeam ca e bine sa faci o zi pe saptamana post negru, iar intr-un an 1-2 posturi mai lungi (7-14-21-40 zile), asta depinde de fiecare in parte.

 24. Maria Mocanu 13 January 2016 at 2:28 pm #

  parerea mea de aceste reguli ,este f. buna.Multumim bunului Dumnezeu de tot.]

 25. mirea adrian 13 January 2016 at 3:07 pm #

  Hmm…mergi la munca cate 12 ore pe zi si mai vorbim dupa aceea de infometare sau post.Normal ca daca stai degeaba nu consumi calorii…daca muncesti din greu se schimba total treaba la 360 de grade!!

  • Claudiu Pastor 13 January 2016 at 11:57 pm #

   Adrian, de curiozitate azi am facut post negru, daca tot am scris articolul, si am fost si la sala (fitness). Vreau sa spun ca am facut toate exercitiile, la fel ca toti ceilalti care au mancat azi. Concepte de genul “faci post doar daca stai degeaba si nu trebuie sa mergi la job”, sunt aberatii, am prieten care nu a mancat 7 zile si venea zilnic la lucru si era parca tot mai senin si lucid pe zi ce trece. Incearca si pe urma da-ti cu parerea (mai ales daca e negativa)

   • Teodorescu Valeriu 8 September 2016 at 5:14 pm #

    Are dreptate si Adrian in comentariul sau.Daca muncesti fizic 12h/zi nu ai cum sa te infometezi,acum depinde si de starea fiecaruia,daca sunt unii mai gurmanzi,nu se pot abtine de la mancare,dar dak vrei cu adevarat…..se poate!

 26. veronica 14 January 2016 at 10:34 am #

  Eu, tinand post doar pe apa , dupa 3-4 zile nu mai simteam foame…Si intradevar eram pe zi ce trece mai fericita, mai increzuta in mine…Toata problema e ca daca te apuci de un stil de viata sanatos treb sal tii continuu. Dar treb sa fii f.tare si sa spui “nu” la toate cele interzise. Plus la toate socot ca cei tineri au un potential mai mare de a face ac.cura.

 27. lavinia 16 January 2016 at 2:48 pm #

  Eu am citit saptamina trecuta artículul si mia parut interesant si am inceput tinind post sunt in a 4 zi de post si nu mie foame absolut de loc si multumesc lui Dumnezeu ca imi da putere si pot sa continui pt ca cred ca in modul acesta imi voi curata organismul de toxine si pt mine sanatatea este cea mai importanta multumesc din suflet pentru articol

  • Claudiu Pastor 18 January 2016 at 12:20 pm #

   Bucurie mare Lavinia, sa aud ca ai luat chiar atat de in serios articolul. Iti recomand totusi sa o iei treptat, cu cateva posturi de o zi, apoi in timp cateva posturi de cate 3 zile si dupa ce organismul se obisnuieste cu un astfel de regim, dupa 6 luni-1 an, e ok sa faci si un post de 7 zile. Totusi este bine ca ai forta, asta inseamna ca ai si incredere, atat in post, cat si in Dumnezeu. Iti propun totusi sa faci maxim 7 zile de post (daca poti) pentru inceput.
   Domnul sa te ajute si sa-ti dea putere. Chiar te rog sa revi cu un comentariu dupa ce termini postul.

 28. boca 18 January 2016 at 6:44 pm #

  post inseamna sa nu mananc si sa nu beau nimic?
  ca nu pricep cum poate cineva chiar si “antrenat“ sa nu manance nimic 7 zile si sa mearga la munca….

  • Claudiu Pastor 21 January 2016 at 2:26 pm #

   Sunt mai multe tipuri de post, este unul in care nu consumi nimic, nici mancare nici apa, eu cand tin consum totusi apa, ajuta la curatarea pe interior.
   Eu am prieten bun, fost coleg de job care o saptamana intreaga a venit la job si nu a mancat nimic si era perfect sanatos, ba mai mult era si plin de viata.

 29. Mihai Mihailescu 19 January 2016 at 11:04 am #

  Probabil ca astia nu sunt medici … sunt vraci de care e plina lumea… cum poate un medic sa spuna ca infometarea e buna? Mare e gradina ….. De aia lumea merge inapoi … Ma intreb de ce naiba o mai fi ocupat locul la facultatea de medicina acest doctor … poate ar fi fost altii mai buni care ar fi trebuit sa invete … el a invatat degeaba …

  • Claudiu Pastor 21 January 2016 at 2:15 pm #

   Cu parere de rau trebuie sa te informez Mihai ca cea mai scazuta speranta de viata o au medicii, am gasit o informatie oficiala in acest sens.
   Daca tu ai incredere mai mare in medici decat in Dumnezeu, este alegerea ta sa mergi la medic si sa-i asculti sfatul.

 30. lavinia 20 January 2016 at 1:26 am #

  Multumesc Claudiu pt sfaturi, am sa le tin in cont, iar despre incredere intradevar am toata increderea in Dumnezeu si cred ca asta mía dat si forza. ..am tinut 4 zile de post, iar intrebarea mea Claudiu este la cit timp ar fi bine sa tin, iar pot sa tin in fiecare saptamina 3-4zile sau trebuie sa las sa treaca mai mult timp vreu sa zic ca in timpul care am tinut postul m-am simtit atit de bine parca nici obosita nu ma simteam si munceam 9 ore si doar cu apa e greu de crezut, dar este asa ….eu am tinut de multe ori post dar cu suc de morcov cu telina si spanac, dar cu apa rar si doar o zi nu mai mult pt ca aveam impresia ca ma voi imbolnavi daca nu maninc sau beau sucuri. ….dar se pare ca nu eram bine informata he he. ….doresc tutora sa tina post si nimic nu o sa piarda, din potriva

  • Claudiu Pastor 21 January 2016 at 2:13 pm #

   Lavinia, din cate am citit, se recomanda sa se tina post negru (doar cu apa) o zi pe saptamana, cel de 3 zile cam odata pe luna, cel de 7 zile cam odata la cateva luni (aprox 3), de 21 de zile de 2 ori pe an, iar de 40 de zile odata pe an. Daca faci 2 posturi mai lungi intr-o luna, nu faci doua de 3 zile si unul de 7, ci unul de 3 zile si unul de 7, acelasi lucru si la perioade mai lungi de timp.
   Daca consideri ca organismul tau reactioneaza bine la post, poti increca si mai des sa faci. As recomanda sa mergi si la un medic, dar ti-as zice sa cauti un specialist si greu gasesti unul care sa inteleaga postul, pentru ca in scoala ma indoiesc ca au invatat.

 31. io dixit 25 January 2016 at 10:27 pm #

  am inteles ca se practica treaba asta si la gainile ouatoare de la ferme (nu rideti). cind incep sa nu mai oua la foc automat, le tin in post, de le cad si penele si dupa aia se reseteaza (ca la calculator) si iar incep sa se oua puternic.

 32. veronica 27 January 2016 at 7:28 pm #

  Salutare la toata lumea de aici -sunteti bravo ca va intereseaza asa articole si va pasa de viata voastra …Dupa cum am scris si eu- am tinut post si nu o data, dar acum de vreo 10 ani buni no mai fac…ma gandesc ca am inaintat si in varsta….si poate ar fi mai bine sub observatiile unor specialisti…am citit in articol ca in Germania, la asa clinica “statul german ramburseaza serv medicale la cei care fac terapie prin post..” Sa inteleg ca nu platim acolo daca facem terapia prin post? Daca stiti ceva mai mult spuneti-mi, caci sunt de acord sa postesc acolo chiar in scopuri stiintifice s.a.m.d. Multumesc lui Claudiu pentru perseverenta si certitudinea de care dai dovada si ne chemi astfel la dialog.

  • Claudiu Pastor 3 February 2016 at 9:54 am #

   Veronica draga, daca cumva o sa reusesc sa obtin detalii suplimentare am sa-ti scriu in privat. Daca iti si asculti organismul sunt mici sanse sa patesti ceva facand post, dar trebuie sa o iei treptat, asta este tot ce pot spune.

 33. arakelian 28 January 2016 at 11:38 am #

  Eu tin cate o zi, din cand in cand. De obicei vinerea (motive religioase, sau ca nu am facut pachet pentru serviciu etc). Cand eram mai tanara nu reuseam, abia la aproape 40 ani am ajuns la calmul si linistea necesara.
  Am o prietena ce a tinut o saptamana – dar ea nu lucreaza. Acum tine de cateva saptamani cura cu sucuri de legume si fructe si i s-au calmat niste probleme cronice (artita) ce o imobilizasera … dar presupun ca are si alte probleme adiacente.

  In rest, sunt clinici acum si in Romania ce coordoneaza perioade cu apa si sucuri de legume si fructe (sunt mai usor tolerate de corp). Una era la Breaza. Dar cu un pic de disciplina se pot tine si in viata curenta.
  Un film pe tema asta ce m-a impresionat este https://www.youtube.com/watch?v=8o0pSnp0Xs8

 34. Mona Semeniuc 31 January 2016 at 9:25 am #

  In urma cu 7 ani, am avut cancer. Operatie, chimio, radio. Apoi, am descoperit cartea lui Rudolf Breuss, un tratament bazat pe post…doar 250 ml de suc din anumite legume si ceaiuri. Doi ani la rand am tinut cate 42 de zile, apoi in fiecare iarna dupa sarbatori cate 21 de zile. Este o excelenta forma de detoxifiere, te simti usor si liber. Iti trebuie doar vointa si motivatie.

  • Claudiu Pastor 3 February 2016 at 10:05 am #

   Mona, poti impartasi cu noi reteta de sucuri si ceaiuri care este in carte?

 35. Bogdan 31 January 2016 at 9:44 pm #

  Screti tampenii fara nici un fundament stiintific si amestecati notiunile. Comparati omul cu pinguinul si cu ursul care hiberneaza. Omul nu hiberneaza, in caz ca ati cazut ieri pe planeta asta si nu stiti ce si cum. Iar ursul se HRANESTE in timpul hibernarii cu rezervele de grasime adunate peste vara. Bine ca nu comparati omul cu eucariotele si euglena verde. In alimentatie nu trebuie exces si nici infometare, ci echilibru, cumpatare. Si regim, daca situatia o cere. Iar postul nu are nimic in comun cu infometarea. Sunt doua notiuni diferite. Sunteti niste iresponsabili sa puneti o asemenea gogomanie de titlu care nici macar nu are legatura cu ce se spune in aticol.

  • Claudiu Pastor 3 February 2016 at 10:12 am #

   Bogdan, pentru tine faptul ca sunt mai multe centre unde se trateaza si se vindeca oameni prin post nu este destul de stiintific? Sau ai nevoie de explicatii de tip matematic, fizic si chimic pentru ca incerca sa intelegi lucrurile?
   Prin post organismul nu flamanzeste doar de dragul de a flamanzii, ci pur si simplu intra intr-un regim de avarie, de curatare, de vindecare.

 36. Valentin Emmy Dionisie 1 February 2016 at 12:13 pm #

  Postul este cu credinta, infometarea este din mandrie!Postul versus Înfometare
  Se face uneori o confuzie referitoare la diferenţa între înfometare şi post. Ocazional, unii oameni confundă postul cu înfometarea. Ele sunt două lucruri foarte diferite.

  Se pierde multă grăsime în timpul postului, e unul din motivele pentru care atît de mulţi oameni aleg să postească din motive de sănătate. Grăsimea oferă 3, 500 de calorii per pound (1 pound/ o livră = 454 grame) fiind cea mai eficientă metodă de stocare a energiei în organismul uman. Un gram de grăsime furnizează 9 calorii sub formă de energie, în comparaţie cu doar 4 furnizate de 1 gram de carbohidraţi sau de proteine. E nevoie de mult exerciţiu fizic pentru a scăpa de o livră de grăsime. Postul, în comparaţie cu exerciţiul fizic, cheltuie grăsimea extrem de rapid convertind-o în cetone pe care apoi le foloseşte ca furnizori de energie. Se pierd în general 1-2 livre pe zi în timpul postului. Cu cît mai multă grăsime există în organism, cu atît mai multă va fi convertită.

  Înfometarea, pe de altă parte, înseamnă utilizarea proteinelor din muşchi şi organe drept combustibil. Acest lucru are loc numai după ce TOATE rezervele de grăsime împreună cu alte ţesuturi aflate în exces – bacterii, viruşi, tumori-fibrom, poluanţi stocaţi, etc – au fost epuizate. Odată ce toate celelalte surse de combustibil au fost utilizate, organismul începe să-şi folosească propriile sale proteine esenţiale drept combustibil. Aceasta înseamnă înfometare. Majoritatea oamenilor, chiar şi cei mai subţirei, au destule rezerve pentru a posti cel puţin 45 de zile, în general mult mai mult, fără ca organismul lor să inceapă a folosi rezervele de proteine esenţiale. Pe măsură ce postul progresează, nevoia de alimente scade aproape spre 0 zero, apărînd din nou, brusc, în momentul în care organismul şi-a folosit toate rezervele şi e pe punctul de a recurge la proteine. Aceasta are loc undeva între 45 şi 120 de zile, deşi au fost ţinute şi posturi mai lungi de atît. Cei care au experimentat aceste lucruri spun că foamea imensă ce i-a cuprins în acele momente nu poate fi confundată cu nimic. Această foame e în general considerată a fi primul indicator al faptului că e timpul să întrerupi un post extrem de lung.

  Odată ce organismul a intrat complet în post negru începe munca de autovindecare. Seria de boli care sunt influenţate pozitiv de posturi lungi e remarcabilă. Postu’ negru fără rugăciune e bun dar are aripile frânte, căci nu duce la milă ci la lăudăroşenie şi la mulţumirea de sine care se felicită mereu căci îşi rememorează şi-şi înfloreşte succesele.
  Dacă posteşti şi te şi rogi ca să te vadă şi să te ştie lumea că posteşti atunci te surpi, te păcăleşti şi te amăgeşti singur fără să-ţi dai seama punându-ţi nădejdea în tine.
  Postul negru trebuie să fie permanent şi permanent ascuns şi permanent amestecat cu multă rugăciune şi cu gândul la Dumnezeu ca să curgă Lumina prin tine. Principală în post e privegherea, adică să veghezi să nu te scoţi mereu în evidenţă ca primul în toate… să nu râvneşti la …!
  Dar unii poate că ştiţi mai bine ‘care este postul şi rugăciunea care îmi place Mie’. Isaia Capitolul 58 Adevăratul post
  Bunica mea tine de vreo 35 de ani post negru si nu a patit nimic. Dimpotriva, a patit cand nu a tinut!..

  • Claudiu Pastor 3 February 2016 at 10:27 am #

   Multumim Valentin pentru comentariul lung dar explicit.
   Bunica ta a tinut 35 de ani post negru … permanent sau in perioade de 21-40 de zile?
   Doamne ajuta.

 37. Ana 16 May 2016 at 2:56 pm #

  Nu poti face ulcer daca nu mananci nimic mai multe zile ?

  • Claudiu Pastor 18 May 2016 at 12:20 pm #

   Cu o pregatire premeditata, nu poti face, ulcerul se face mai mult de la stres, nu neaparat de la lipsa de mancare. Sunt oameni care fac post cate 40 de zile si nici nu mor si nici ulcer nu au, ba din contra sunt mai sanatosi ca unii stresati care mananca des si mult.

 38. LIA 28 May 2016 at 10:47 am #

  Da cine este sanatos poate tine post negru, eu acum la varsta de peste 60 de ani nu mai pot tine post negru, fiindca imi creste tensiunea si trebuie sa mananc ceva , nu mult dar trebe sa mananc. Cand eram tanara pana la varsta de 40 de ani tineam post si ma simteam bine, dar o data cu trecerea anilor nu se poate tine post.

  • Claudiu - Sa fii sanatos 9 June 2016 at 2:32 pm #

   Draga Lia, tine post atat cat poti si cat te tine trupul, incearca si numai o zi daca consideri si vrei.
   Puterea Domnului fie cu tine

 39. Denisa Vlad 30 May 2016 at 3:58 pm #

  Buna ziua, daca ai deja ulcer poti incepe acest post? Desi sunt supraponderala am ulcer si as vrea sa tin postul numai cu apa.

  • Claudiu - Sa fii sanatos 9 June 2016 at 2:25 pm #

   Eu as recomanda sa incerci Denisa un astfel de post, dar incepe-l incet, cate o zi pe saptamana, o zi in care sa te rogi pentru sanatatea ta si a tuturor. Apoi cu timpul poti incerca si 3 zile. Ai putea incerca sa vorbesti si cu un doctor mai deschis la minte sau cu un preot, ei sunt destul de cunoscatori intr-ale postului.

 40. mircea darie 12 June 2016 at 2:44 pm #

  Postul constituie cea mai convingatoare dovada de pana acum in ceea ce priveste ,curatarea trupului de boli si sufletului de pacate

 41. Doru 12 August 2016 at 5:48 pm #

  Bunica mea avea o vorba : De la masa , sa te scoli flamand !
  Sunt unii care la finele unei mese ultracopioase nu se pot misca ! Am auzit undeva in ardeal, dupa o masa de Craciun , pe cineva zicand : am mancat prea mult – ma simt UMPLUT! Am fost plecat cca. doua saptamani intr-o tara araba cu multi, multi ani in urma si am avut prilejul sa vad modul de viata al paturii celei mai de jos. Nu aveau nici camila , nici nu se pune in discutie vreun cal arab, traiau din ce le dadea statul .Randuiti in jurul unui ceai fierbinte , o mana de curmale uscate, si din cand in cand un peste , asta era tot meniul lor.
  Sau poate nu am vazut eu tot. Dar cu siguranta batranii comunitatii treceau de 90 de ani lejer. Totusi nu pot sa cred ca un om care munceste din greu in mina, pe un santier de constructii, in conditii deosebit de grele sa poata face fata la un post prelungit! DA – Daca il cheama +++ ILIESCU +++ sau face parte din aceeasi familie de capuse rosii pe spatele acestui popor, precum acei tortionari cu pensii aberant de mari care ajung la varste matusalemice – pentru ca nu au muncit o zi in viata lor – SE POATE !

  • Claudiu Pastor 24 August 2016 at 12:00 pm #

   Doru, propun sa nu picam in extreme, idea este ca postul trebuie facut cu cap, perioada aleasa sa fie una care sa nu implice foarte multa activitate fizica, dar sa fie sustinut postul cu multa rugaciune

 42. maria 31 August 2016 at 8:42 am #

  Poate va ajuta si experienta mea.Eu am tinut post de mai multe ori.Am tinut 10 zile de post negru [doar cu apa],42 de zie, de doua ori si o data, 21 de zile de post dupa metoda dr.Breus din Austria si inca alte posturi negre de cate o saptamana si doua sau trei zile.Dupa un post de 42 de zile am facut un control medical [ecografie]si medicul a spus ca niciodata nu a vazut pana acum la nici un pacient niste organe interne asa sanatoase si viguroase la asa o varsta.Va doresc succes.

  • Claudiu Pastor 31 August 2016 at 4:50 pm #

   Multumim mult Maria

 43. mari 16 December 2016 at 1:27 am #

  Usor de zis dar greu de facut , ar trebui sa incepi cind e ziua mai mica ca sa te obisnuiesti cu postul , mininci seara si nu mai mininci pina in cea seara cind apune soarele , dar sa nu lipseasca rugaciunea si o viata in care il respectam pe creator . da Dumnezeu ne da putere sa postim dar si sa ne traim viata in sfintenie , altfel se numeste infometare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.