Chiar avem nevoie de suplimente alimentare?

Suplimente alimentareMajoritatea am luat vitamine fără să ţinem cont de durata curei. Am început cu versiunile masticabile, după care am trecut la multivitaminele pentru adulţi. De-a lungul timpului am început să le luăm cu un anumit scop: vitamina D când zilele sunt mai scurte, vitamina C în timpul sezonului rece, vitamina E pentru rolul ei antioxidant.

Toate aceste abordări sunt de bun simţ, dar noi cercetări au arătat că beneficiile aduse sănătăţii de aceste suplimente, nu sunt tocmai cele aşteptate. Deşi organismele umane au nevoie de vitamine, varietăţile izolate sintetic nu sunt sursa cea mai bună de care corpul are nevoie.

Noile descoperiri

Nu neapărat aceste suplimente sunt standardizate corespunzător sau impure. De fapt ele pot fi foarte pure. Am ajuns la concluzia că vitaminele funcţionează mai bine atunci când  sunt luate cu alte elemente nutritive, găsite împreună în mod natural în alimente. Izolarea lor, adesea le reduce eficacitatea.

Cu toate acestea, înţelegerea trece de livrarea optimă a vitaminelor. Alimentele neprocesate oferă sute de produşi unici, precum indoli, terpene, organosulfaţi, izotiocianaţi şi alţi compuşi care promovează sănătatea într-un mod pe care oamenii de ştiinţă abia încep să-l înţeleagă.

De exemplu, despre flavonoide s-a crezut iniţial că au doar rol antioxidant în organism. Noile descoperiri arată că rolul primar al flavonoidelor este acela de a influenţa genele şi funcţionarea celulelor de semnalizare. Un flavonoid numit luteolina, ce se găseşte în ţelină, pătrunjel şi cimbru, inhibă celulele de semnalizare în cazul cancerului de colon.

Toate aceste studii întăresc idea că alimentele neprocesate ar trebui să fie sursa primară de nutrienţi pentru organismul uman.

Când să luăm suplimente?

Nici o cantitate suplimentară de vitamine nu poate compensa o alimentaţie defectuoasă. Cu toate acestea o dietă corespunzătoare poate fi completată cu suplimente? Asta depinde de vitamină şi de modul în care organismul o absoarbe, dar şi de nevoile nutriţionale ale fiecărui individ în parte. În general se recomandă obţinerea de vitamine din alimente şi produse pe bază de alimente,  care pot include pudră de super-fructe şi legume şi alte suplimente nutritive fabricate din produse vegetale şi extracte.

Dar există şi excepţii. Cel mai bun mod de a obţine vitamina D este de a merge în soare – doar să nu te laşi ars. De asemenea, anumite vitamine B pot fi greu de absorbit din hrană de către unii oameni. De exemplu, multe persoane în vârstă au probleme de absorbţie a vitaminei  B12, aşa că un supliment natural poate ajuta. Absorbţia poate fi o problemă şi pentru vegetarieni. Organismul nu preia atât de bine fierul din sursele vegetale, iar vegetarienii ar trebui să ţină cont de acest lucru. Veganii, de asemenea, au nevoie de surse bune de vitamină B12  şi acid folic. În astfel de cazuri se recomandă  adesea alimente cu concentraţie ridicată de vitamine şi alţi compuşi nutritivi.

Alimentele ies în faţă

Un aspect complicat în relaţia alimente-suplimente constă în definirea nutriţiei. Eu tind să favorizez o definiţie mai amplă, care să includă o varietate de fitonutrienţi şi compuşi care vin în sprijinul sănătăţii, ce provin dintr-o dietă diversificată şi neprelucrată.

Un bun exemplu este uleiul de peşte şi acizii graşi omega 3.  Putem obţine acizi graşi omega 3 din suplimente, dar consumând peşte pe lângă aceştia avem şi aport de seleniu şi vitamină D. Riscăm să pierdem şi enzimele care vin cu alimentele întregi, alterând absorbţia şi valoarea nutriţională globală.

Vegetale crucifere (brocolii, varză, varza kale) sunt bogate în vitamine şi minerale, dar fitonutrienţii unici fac aceste vegetale speciale. O familie de compuşi care luptă împotriva cancerului, glucosinolaţii, se găseşte din abundenţă în brocolii dar şi în suplimente. Problema este că  prin izolarea glucosinolaţilor din enzime importante din plante întregi, am reduce absorbţia şi eficienţa lor. Cercetătorii de la Oregon State University au constatat că organismul absoarbe glucosinolat de cinci ori mai puţin din suplimente decât o face din broccoli crud sau uşor aburit.

Fructe capsuni afine cirese mureAfinele, zmeura, căpşunile şi alte fructe, sunt bogate în vitamina C,  flavonoizi şi acid elagic.

Ceapa, usturoiul şi alimentele conexe sunt surse de organosulfaţi care ajută la neutralizarea compuşilor ce pot cauza cancer. Ajută la subţierea sângelui şi previn bolile de inimă.

Carotenoizii găsiţi în legume deschise la culoare, galbene sau portocalii – tomate, portocale, ardei, morcovi, pot ajuta la lupta împotriva cancerului. Aceste legume sunt surse bune de licopen şi alţi antioxidanţi, inclusiv vitamina C.

Deşi nu la fel de comune ca alimentele menţionate mai sus, seminţele chia au un profil de sănătate fantastic. Ele ajută metabolizarea glucozei, reduce marker-ii inflamatori ai proteinei C – reactive şi scăde presiunea arterială.

Unele forme de alge precum spirulina si chlorella, sunt surse de nutriţie remarcabile, bogate în antioxidanţi, minerale şi vitamine B. Au proprietăţi antivirale şi antibacteriene şi pot funcţiona ca un prebiotic pentru a sprijini, probiotic sănătos, populaţiile bacteriene din organism.

Consună mai multe alimente deschise la culoare

În timp ce alimentele viu colorate, fructe şi legume, ar trebui să reprezinte centrul dietei noastre, cercetătorii au stabilit că ar trebui să consumăm mai multe alimente ce au o culoare mai pală, cum sunt napii, conopida şi ciupercile, care conţin fibre, minerale şi alţi nutrienţi.

De exemplu, ciupercile medicinale, cum ar fi reishi şi cordyceps au puternice proprietăţi nutritive şi terapeutice. Ciupercile sunt bogate în vitaminele D, complexul B, precum şi în potasiu, calciu, fier, seleniu, magneziu şi antioxidanţi.  Pereţii celulari ai ciupercilor conţin carbohidraţi unici, inclusiv beta-glucanul, care au un impact puternic asupra sistemului imunitar,  macrofage energizante, celule T şi celule natural killer (NK). Ca plantele adaptogene aromatice, ciupercile, modelează răspunsul imun al organismului. Cu alte cuvinte ajută la lupta împotriva bolii sau îmblânzeşte  reacţia autoimună.

Vitaminele, prin definiţie, sunt substanţe nutritive pe care organismul nu le poate sintetiza, iar sursele din care provin sunt foarte importante. Din nou, alimentele sunt cel mai bun medicament. Având o nutriţie bazată pe alimente diverse, neprocesate, putem adăuga şi suplimente naturale, avizate, pentru a îmbunătăţii starea de  sănătate,  în fucnţie de nevoile organismului fiecărui individ.

Sursa: mindbodygreen.com
Foto: shutterstock.com


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to Chiar avem nevoie de suplimente alimentare?

  1. tgzhuijko 24 March 2014 at 7:17 pm #

    Voi uitati caci pagina voastra este in limba romana ? Atunci stiti bine caci romanii nu au bani de mincare si in majoritatea cazurilor se hranesc prost si ieftin deci cum puteti sa intrebati daca au nevoie oamenii de vitamine ? Clar ca au nevoie, nu sint bogati si lipsurile sint obligati sa le bage artificial prin vitamine tablete insa si aici este o problema fiindca si acestea sint scumpe in plus vad poze de fructe ce romanii nici nu le-au vazut vreodata si cred ca si aici pe acest WEBSITE este o persoana care scrie numai de la pagini luate din afara si traduse in romana, fiindca continutul nu este pentru romani ci pentru cei cu multi bani, de exemplu fructele din poze care le aratati la oameni sint imposibil de cumparat ele cind sint in sezon, insa acum in acesta perioada a anului sint mai scumpe decit aurul. In Romania in schimb avem nevoie de schimbarea mentalitatii si asta se face prin educatie, dar cred ca este prea devreme petru asta, educatia se face individual si greu de adaptat pe fiecare individ in parte in asa fel incit sa devina independenti in gindire, acum vorbim de o gindire in masa sau mai clar manipulare in masa. Deci subiectul este oarecum peste capacitatile oamenilor. Nici cei cu bani multi nu stiu sa se alimenteze corect si sanatos, toti sint grasi, obezi si abuzul se citeste pe ei, cit despre chakre nici vorba. Deci te rog frumos Ana Maria mai astepata cam 200 de ani sa se schimbe ceva in mentalitatea romanilor. Tu unde traiesti ? Intr-un castel de cristal si nu iesi afara sa vezi oamenii cum arata ei in realitate ? Chiar nu crezi caci este prea devreme pentru astfel de subiecte ? Eu nu vreau sa ma intelegi gresit dar cred ca este prea devreme si nu cred ca gresesc, scuze nu iti dau indicatii ci simplu este o observatie din partea mea. Tu poti sa le prezinti o reteta energetica meditativa si sigur caci nu vor intelege, pentru asta toate ai nevoie de timp, rabdare dar cred ca nu toti ne-am nascut cu asa ceva… si sti de ce ? (scuze ca iti spun pe nume)… fiindca Tu daca ai privi in jur ai realiza caci daca toti am fi evoluati atunci cum am reusi sa mai stam la nivelul asta de sclavie la care ne aflam acum ? Un om evoluat nu s-ar mai lasa sclavagit si asta sigur, ar deveni puternic si independent datorita stiintei nu ar accepta decit stiinte peste nivelul lui si ar face bine, incultura este de fapt acceptul la decadere, este si asta o toleranta insa in cazul nostru decazut. Ok aici se poate spune multe dar inchei aici sperind sa nu ma urasti pentru ce am scris, este simplu un text, mai putin valoros decit omul in sine care sta in spatele cuvintelor.
    Merci. mult Mailul este real, deci poti sa ma contrazici si m-as bucura sa mai aud si alte versiuni decit pe cele ce le dezvolt de ceva timp.

    • Sa fii sanatos 25 March 2014 at 9:11 am #

      Draga tgzhuijko, am o vaga presimtire ca nu asta este numele tau real, deci in loc sa “asteptam” 200 de ani sa ne emancipam, hai sa avem curajul sa ne dam macar un prenume, care oricum nu te-ar pune in situatia in care sa fi descoperit.
      Da, multe din articolele postate pe site sunt traduse si spre deosebire de alte site-uri avem decenta sa recunoastem acest lucru, altii doar traduc si se mandresc ca “au compus” un articol. Crede-ma ca este o munca sa filtrezi materiale din multitudinea existenta.
      Pe langa faptul ca iti multumesc pentru comentariu, nu sunt de acord ca acele produse sunt scumpe. Ca nu sunt chiar de sezon, intr-adevar ele se coc primavara si vara, dar nu sunt produse scumpe sau adresate doar oamenilor cu bani. Cel mai bun contra exemplu ar fi murele, pe care le gasesti la munte si sunt gratis, este nevoie doar sa-ti acorzi luxul sa iesi intr-un weekend la munte la o drumetie. Celelalte fructe pomenit nu sunt nici scumpe si nici adresate oamenilor bogati: capsuni, cirese, afinele, zmeura. Poate poti fi mai explicit in ce priveste acest aspect, dand cateva exemple concrete.
      As vrea sa-ti sugerez sa-ti recitesti comentariul si sa incerci sa observi singur ca nu este legat de continutul articolului.

  2. arakelian 8 January 2016 at 1:07 am #

    foarte putini oameni iau suplimente: cifrele de vanzari de pe glob arata asta. Si totusi cei ce nu iau suplimente traiesc mai bine.
    Eu nu am luat nimic de peste 10-15 ani. Completez cu ce gasesc in padure: urzici, leurda, papadie, macris, zmeura si mure. Nu, nu avem nevoie de farmacii pt a trai bine, ci de dragoste si echilibru si respect.

    • Claudiu Pastor 8 January 2016 at 10:29 am #

      Ai dreptate, alimentele care contin antioxidanti sunt deosebite, dar indeosebi ceea ce ne da natura in forma neprelucrata … este best off.
      @arakelian Daca stii cumva cum se pot prepara/consuma papadiile chiar te rog sa-mi scrii pe pagina de contact sau comentariu la acest post.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.