Am fost tot timpul invatati ca mineralele se pot gasi in special in produsele animale si numai in cantitati neinsemnate in surse vegetale. Din fericire, mineralele din sursele vegetale sunt mai mult decat necesare si se pot folosi mai usor de catre corpul uman. Sunt pe deasupra surse sigure si complexe, comparate cu cele din surse sintetice (comprimate) si din produsele animale care sufera mutatii si schimbari, in special acum cand hrana animalelor si mediul in care traiesc nu se mai pot compara cu conditiile de acum 50 de ani.
Pentru a va rezolva in primul rand o anemie, dat fiind ca tot mai multa lume se plange de asta, daca nu puteti sa le consumati zilnic timp de o viata – pentru a va mentine valorile in parametrii normali – faceti cel putin o cura in fiecare luna cu sucuri verzi (sucuri facute dintr-o legatura mare de frunze diverse, 1/2 radacina sfecla, 1-2 mere), cura care sa tina cel putin 2 saptamani intregi.
Mai jos voi face o lista cu vegetalele, superalimentele, semintele si nucile care contin mineralele si urmele de minerale cele mai importante pentru organismul uman. Multi m-au intrebat in ce cantitate trebuie consumate: important este sa aveti diversitate in alimentatie de la o saptamana la alta.
Calciul
Cunoscut ca fortifiant al sistemului osos, ajuta in coagularea sangelui si este benefic pentru muschi, inima si nervi. Functioneaza bine impreuna cu magneziul si cu fierul.
- Semintele de chia
- Semintele de susan
- Toate nucile, si in special migdalele
- Smochinele
- Algele marine
- Piersicile
- Perele
- Mazarea verde cruda
- Toate frunzele verzi
- Urzicile
- Spanacul Verde
- Papadia
- Kale-ul (cheilul – planta inrudita cu varza creata, dar diferita de aceasta)
- Salvia, busuiocul, patrunjelul, menta, cimbrul
- Curmalele
- Castravetii
- Raw hummus
- Morcovii
- Telina
- Sfecla
- Semintele de in inmuiate sau rasnite
- Broccoli
- Quinoa incoltita
Magneziul
Cu rol esential in formarea sistemului osos si mentinerea energiei, ne putem baza pe el cand vine vorba de relaxarea musculara si este un tranchilizant natural. Favorizeaza calmarea nervilor si aduce o stare de liniste, protejeaza corpul impotriva frigului, impotriva traumatismelor si interventiilor chirurgicale. Scade tensiunea si colesterolul.
- Toate frunzele verzi au in componenta clorofilei si magneziu
Migdalele
- Susanul
- Semintele de chia
- Semintele de floarea soarelui
- Semintele de bostan
- Semintele de in macinate sau inmuiate
- Quinoa germinata
- Hrisca alb-verzuie germinata
- Caju-ul
- Migdalele
- Papadia
- Patrunjelul
- Castravetii
- Sfecla rosie
- Toata familia fasolei: lintea rosie, verde si neagra, fasolea alba si rosie, nautul etc.
- Curmalele uscate
- Smochinele
- Bananele
- Morcovii
- Piersicile
- Perele
Fierul
“Fierul este un element nutritiv esential pentru organismele vii, necesar pentru producerea hemoglobinei (substanta care confera culoarea rosie a sangelui), a mioglobinei (pigmentul rosu din muschi), precum si unor enzime. Doar 8 procente din cantitatea totala de fier ingerat sunt absorbite. In organismul unui adult de 75 kg se gasesc in mod normal 4 g de fier. Fierul ajuta in procesul de crestere, mareste rezistenta la imbolnavire, previne oboseala, asigura culoarea sanatoasa a pielii.[…] Inamicii asimilarii fierului sunt fosfoproteinele; si sarurile acidului fitic din cerealele integrale reduc gradul de asimilare,“ spunea Earl Mindell in cartea”Biblia Vitaminelor”. Cititi aici un articol dedicat surselor de fier natural.
Fosforul
Stimuleaza functiile nervoase, musculare, functionarea normala a creierului, nervilor, a inimii si rinichilor.
Potasiul
Este necesar pentru sistemul nervos, muscular si cardiovascular si previne atacurile cerebrale. Muschii inimii au nevoie de potasiu pentru a mentine ritmul normal al batailor inimii. Potasiul ajuta muschii sa se contracte normal, iar in lipsa lui intervine oboseala, moleseala si crampele musculare. Se absoarbe cel mai bine doar in prezenta magneziului.
- Broccoli si tot ce face parte din familia verzei (foarte bogate in potasiu)
- Telina (frunzele si radacina)
- Grapefruitul
Ciupercile comestibile (foarte bogate in potasiu)
- Fasolea boabe
- Nucile si semintele
- Smochinele, prunele, caisele si curmalele uscate
- Spanacul verde
- Mazarea
- Lintea
- Sfecla rosie
- Morcovul
- Castravetele
- Lamaia
- Avocado
- Kiwi
- Perele
Clorul
Clorul are un rol important in formarea acidului gastric. Clorul impreuna cu potasiul si sodiul lucreaza impreuna pentru a mentine apa in celule si in jurul lor. Ajuta la mentinerea echilibrului sarii din corp, a pH-ului sangelui si in functionarea normala a rinichilor.
Sulful
Este inclus in toate functiile vitale ale organismului, ajutand la oxigenarea celulelor. Are un rol vital in fortificarea oaselor si dintilor.
Manganul
Prezenta manganului in corp elimina oboseala, stimuleaza memoria, imbunatateste reflexele musculare, reduce iritabilitatea si ajuta in prevenirea osteoporozei. Manganul este responsabil cu reglarea metabolismului proteinelor, lipidelor si glucidelor, ajuta la fixarea calciului si a fierului si are rol in formarea oaselor.
- Ananasul
- Spanacul
- Semintele de in macinate sau inmuiate
- Semintele de susan
- Semintele de floarea soarelui
- Cuisoarele si scortisoara
- Toate frunzele verzi: kale-ul, swiss chard-ul si alte frunze comestibile
Zmeura
- Capsunile
- Strugurii
- Nucile
- Migdalele
- Lintea germinata
- Usturoiul
- Mazarea verde
- Broccoli
- Sfecla rosie
- Quinoa germinata
- Stafidele
- Algele
- Cresonul
- Varza
- Telina
- Morcovul
- Ceapa
- Rucola
- Cartofii
- Polenul
- Ghimbirul
Siliciul
Siliciul este renumit pentru remineralizarea corpului si pentru faptul ca este un anti-fungal puternic, cu capacitatea de a elimina candida din corp. Ajuta pe langa acestea la sanatatea articulatiilor, la prevenirea osteoporozei, la mentinerea unei dentitii bune, a parului si unghiilor sanatoase. In combinatie cu fosfor (gasit in semintele de chia si de canepa) si magneziu (gasit in orice frunza verde), ajuta la construirea oaselor si mentinerea acestora intr-o forma maxima.
Cuprul
Cuprul este necesar in formarea hemoglobinei, a celulelor rosii si a unor oase sanatoase. Ajuta la formarea colagenului si functioneaza optim impreuna cu fierul. Cuprul este necesar pentru producerea de energie, metabolizarea fierului si formarea melaninei, avand si functii antioxidante.
- Ciupercile
- Strugurii
- Mazarea
- Drojdia de bere
Avocado
- Perele
- Prunele
- Kale-ul
- Spanacul
- Rosiile
- Kiwi
- Migdalele
- Caju-ul
- Nucile
- Nucile braziliene
- Semintele de dovleac
- Semintele de susan
- Semintele de floarea soarelui
- Alunele de padure proaspete (nu rancede)
- Lintea rosie fiarta sau incoltita
- Mazarea verde
- Asparagusul
- Lintea incoltita
- Quinoa incoltita
Iodul
Ajutor de nadejde in producerea multor hormoni in corp si raspunzator pentru functionarea tiroidei.
- Fructele
- Legumele
- Algele marine, in special Chlorella, Spirulina, Kelp si Dulse. O lingurita acopera necesarul zilnic.
- Nucile
Zincul
Ajuta in cresterea si formarea oaselor, si la mentinerea energiei. Are rolul de a intari sistemul imunitar, ajutandu-l in lupta contra bolilor de orice fel. Toate legumele si fructele contin zinc, precum si:
Seleniul
Este un mineral cunoscut pentru mentinerea sanatatii glandei tiroide si a inimii. Ajuta in lupta contra infectiilor, este un antioxidant si un stimulator de energie. Are proprietati anti-imbatranire, scoate metalele grele din corp (mercurul si plumbul), ajuta in fertilitate influentand calitatea spermei, si in ameliorarea simptomelor menopauzei la femei.
- Mazarea verde
- Mango
- Nucile
- Nucile braziliene: o nuca pe zi acopera necesarul zilnic
- Semintele de floarea soarelui
- Orezul brun
Cobaltul
Cobaltul este parte din molecula vitaminei B12 si are un rol important in formarea hemoglobinei, a unor celule rosii sanatoase.
- Smochinele
- Hrisca
- Toate frunzele verzi
- Nucile
Sursa: ligiapop.com
No comments yet.