Cele mai bune alimente care te fac sa iti ascunzi varsta

Urmatoarele 6 grupe de alimente detin puterea de a va ajuta sa slabiti si sa aratati mai tineri.

1. Produsul

Sa-ti burdusesti farfuria cu fructe si legume e la mintea cocosului cand vine vorba de slabit – nu contin multe calorii, sunt bogate in substante nutritive si sunt satioase – studii recente, insa, arata ca acestea contin proprietati anti-varsta, surprinzatoare.

Fructe si legumeSe face multa valva in ceea ce priveste coacazele, pentru potentialul pe care-l detin de a imbunatati memoria. Dar fructele de padure de orice fel sunt bogate in antioxidanti, dupa cum relateaza prof.dr. Navindra P. Seeram, profesor asistent la facultatea de farmacie a universitatii din Kingston, Rhode Island. Asta inseamna ca fructele de padure lupta impotriva radicalilor liberi, molecule ce pot determina inmultirea celulelor bolnave si care sunt raspunzatoare pentru inflamatiile cronice. Spre deosebire de inflamatia ce se produce cand iti luxezi glezna sau cand iti suprasoliciti un muschi, tipul de inflamatii raspunzator de imbatranire este de lunga durata si, in acelasi timp, sta la baza majoritatii bolilor cronice, incepand cu cancerul si diabetul si continuand cu Alzheimer, artrite si osteoporoza. Fructele de padure mai au un plus cand vine vorba de frumusete: sunt o explozie de vitamina C, alt antioxidant puternic ce va poate ajuta tenul sa-si pastreze supletea, luptand impotriva radicalilor liberi ce distrug pielea.

Pentru a va pastra acuitatea vizuala intacta, axati-va pe spanac si rudele lui verzi. Aceste zarzavaturi sunt surse primordiale de luteina si zeaxantina, pigmenti din plante ce va protejeaza vederea de efectele daunatoare ale ultravioletelor. Sunt, de asemenea, bogate in vitamina K, un nutrient ce joaca un rol important cand vine vorba de pierderea masei osoase si prevenirea fracturilor.

2. Proteina

Acest component cheie al dietei devine culminant incepand cu varsta de 40 de ani, cand masa musculara incepe sa scada cu 1 procent per an. Aceasta scadere incetineste metabolismul, fapt ce determina cresterea in greutate. Dubla consecinta malefica: kilogramele in plus supun sanatatea unui risc crescut si, pe viitor, masa musculara diminuata va poate dezechilibra organismul, vlagui puterea si chiar ameninta capacitatea de recuperare dupa boala sau accident. Pentru a va pastra metabolismul muscular la nivel optim – si pentru a va simti satui dupa mese – specialistii recomanda consumul crescut de pui fara piele si piept de curcan, carne de vita si porc fara grasime, oua, fasole si fructe de mare. Si nu uitati de produsele lactate bogate in proteine: mineralele (in principal calciu, fosfor, potasiu) din laptele si iaurtul degresat,  precum si branzeturile ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale optime, a supletii si sanatatii oaselor.

Noutati de ultima ora: calciul nu ajuta la intarirea oaselor, daca nu ai suficienta proteina in corp, si recomandarile de ultima ora-140grame/zi pentru o femeie de 66 kg-sunt prea slabe, spune Robet P. Heaney, profesor de medicina la Universitatea din Omaha.

Un alt motiv pentru a mai cere un iaurt: consumul a ¼  pahar de iaurt pe zi duce la scaderea cu 60% a riscului de probleme gingivale,  cat si scaderea cu 50%  a riscului de pierdere a dintilor, sustine un studiu japonez publicat in “Journal of Periodontology”. Se pare ca efectul are legatura cu probioticele din iaurt, dar nu si cu celelalte probiotice din restul produselor lactate.

3. Omega 3 – Peste

Omega 3Acizii grasi din preparatele oceanice ajuta la diminuarea inflamatiilor cronice. In plus, “exista date recente care sugereaza ca grasimile omega 3 din peste actioneaza la nivelul creierului pentru a imbunatati starea de spirit la oamenii sanatosi”, spune doctorul Artemis P. Simopoulos, autor al cartii “The Omega Diet”. Ea spune ca aceste imbunatatiri ne fac sa ne simtim  mai sanatosi si mai vigurosi. Omega 3 din pestele gras, cum ar fi somonul si tonul, au cel mai puternic efect anti-inflamator . Dar ar fi intelept sa consumati si Omega 3 din plante, cum ar fi din alunele de padure si semintele de in, mai ales daca nu va place, prea mult, pestele.

4. Cereale integrale

Un raport din 2008 privind alimentele dietetice – cum ar fi graul, ovazul si orezul brun, precum si painea, cerealele si alte produse rezultate din acestea – ajungea la concluzia ca un meniu de dieta cu cereale integrale va ajuta sa ramaneti in forma datorita, in parte datorita rolului pe care il au fibrele, de a controla apetitul. Nivelul scazut al indexului glicemic (un sistem ce sistematizeaza efectul diferitilor carbohidrati la nivelul zaharului din sange), ar putea juca un rol.

Un numar mare de studii au aratat, de asemenea, ca cerealele integrale protejeaza impotriva diabetului, bolilor cardio-vasculare, atacurilor carebrale, cancerului de colon, tensiunii arteriale si boplilor gingivale. Aceste beneficii sunt legate de continutul de vitamine, minerale si compusi chimici naturali, dar si fibre, ce ajuta la mentinerea sanatatii. (Iata de ce cerealele rafinate, ce proceseaza industrial acesti nutrienti adaugand alti compusi in compozitie, nu ofera aceleasi avantaje.)

5. Exercitiul fizic

Este un beneficiu anti-varsta: daca sunteti activi, va mentineti masa musculara, va impulsionati metabolismul si va mentineti inima si plamanii sanatosi, pe langa alte beneficii. Acum, un studiu recent a descoperit ca alergatul, in special, sustine o viata lunga si independenta. Cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford au urmarit un grup de alergatori si non-alergatori timp de 21 de ani si au descoperit ca alergatorii cu experienta amana cu 16 ani dizabilitatile legate de varsta fata de colegii lor non-alergatori. Alergatorii traiesc, de asemenea, mai mult: studiul arata ca, in 19 ani, doar 15% din ei au decedat,fata de 34% din grupa alergatorilor. Cei activi aveau sanse mai mici sa moara din cauza problemelor cardio-vasculare, a cancerului sau a problemelor neurologice. Acest studiu s-a axat pe alergat, insa 30 minute de activitate moderata pe zi, ca aerobicul, de 5 ori pe saptamana, va va mentine sanatosi, conform ultimelor indrumari din partea American Heart Association si American College of Sports Medicine. Iata ce ar trebui sa existe in agenda voastra de fitness: antrenamentul de forta de 2 ori pe saptamana, care va va mentine muschii in forma si metabolismul in echilibru.

6. Vinul rosu si alte bauturi

Vin rosuCe alta dieta mai recomanda vinul rosu? Dieta noastra face acest lucru datorita resveratrolului din bautura rubinie, care este un puternic anti-oxidant, un potentiator al inflamatiilor si un protector arterial. In plus, studiile pe animale au aratat cum cantitati mari de resveratrol pot contra-ataca celule mortii din creier si inima, ceea ce inseamna ca acest compus are calitatea nemaipomenita de a prelungi viata. Limitati-va la consumul a 140 grame de vin pe zi; mai mult v-ar dauna.

Daca nu sunteti un bautor de vin, ni disperati. Aprindeti coffemaker-ul sau puneti ibricul pe foc. Cafeaua reduce, se pare, riscul diabetului de tip 2 si a bolii Parkinson, si dovezile arata ca bautorii de cafea  inraiti au sanse mai scazute sa moara de boli cardio-vasculare. Unul dintre beneficii ar putea fi cofeina, dar cafeaua contine si acid clorogenic, si antioxidanti, ce ar putea avea un rol protector.

Bautul ceaiului poate scadea riscul atacurilor coronariene, poate creste sistemul imunitar, va protejeaza dintii impotriva caderii smaltului si va ajuta sa luptati cu pierderile de memorie asociate varstei. Alegeti ceaiul verde, negru, alb sau oolong-frunzele lui provin de la “camelia sinensis”, sau ceaiul de plante. Si polifenolii (antioxidantii), fluorida si cafeina-care contribuie la aceste beneficii-nu sunt prezenti in amestecurile aromatice pentru ceai.

Sursa: webmd.com


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.