Ce determină dependența de brânzeturi?

Dependenta de branzeturiAi simțit vreodată că nu te poți opri să consumi brânzeturi? Te-ai gândit că brânza poate fi de fapt un drog? Vestea suprinzătoare este că încă din anii ‘80 cercetătorii știau faptul că brânzeturile conțin urme de morfină. În 1981, Eli Hazum și colegii săi de la Laboratoarele de Cercetare Wellcome au descoperit in brânză urme de morfină, un opiat cu grad mărit de dependență. S-a dovedit existența morfinei atât în laptele de vacă, cât și în cel uman, a cărei scop este de a crea legătura foarte strânsă pe care bebelușul o are cu mama sa, asigurând totodată și toți nutrienții de care bebelușul are nevoie pentru a crește.

Cercetătorii au mai descoperit și proteina cazeină, care eliberează cazomorfină când este digerată și produce efecte ca de opiacee. În brânzeturi, cazeina se află în doză concentrată, ca și nivelul de cazomorfină produsă, iar efectul de plăcere rezultat este mai mare. Neal Barnard declară: ”Întrucât brânza este procesată prin eliminarea lichidului, devine o sursă foarte concentrată de cazomorfină. Astfel, brânza se poate numi chiar cocaina lactatelor”.

O lucrare științifică declară: “Cazomorfinele sunt peptide rezultate din ruperea legăturii carbon-azot și se comportă ca un opioid. Termenul opioid se referă la efectele asemănătoare morfinei, ca de exemplu stări ca după sedare, somnolență, depresie.” Un alt studiu efectuat în Rusia evidențiază faptul că un alt tip de cazomorfină găsită în laptele de vacă poate afecta dezvoltarea bebelușilor în mod negativ, aproape în maniera autismului. Mai rău decât atât, brânza conține și grăsimi saturate și colesterol, care contribuie la afecțiuni ale inimii. Chiar și 30 de grame de brânză pot conține o cantitate foarte mare de grăsimi saturate.

Un articol recent publicat în New York Times afirmă că americanii consumă în jur de 15 kilograme de brânză pe an. Reducerea consumului de brânză și grăsimi saturate este ceva ce poate face fiecare pentru prevenirea afecțiunilor inimii, întrucât dieta nesănătoasă și lipsa exercițiilor fizice pot ucide între 300.000 și 500.000 de americani în fiecare an. Dar după cum mulți știu, reducerea consumului de brânză poate fi dificilă datorită senzației de bine pe care cazomorfina o produce.

Bucătarul șef Isa Chandra Moskowitz, o fostă dependentă de brânză după cum ea însăși se definește, declară: ”Trebuie să îți acorzi câteva luni fără a consuma brânză pentru a da timp papilelor gustative să se obișnuiască. Sună a privare la început, dar corpul se va obișnui într-un final fără.”

Sursa: vegfriend.com


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.