Legumele congelate, la fel de hrănitoare ca cele proaspete.
ADEVĂRAT. „Legumele congelate şi conservele sunt o soluţie bună dacă nu au adaosuri mari de sare sau de zahăr. Deşi diferă ca textură şi ca gust, din punct de vedere nutriţional, aceste variante sunt apropiate de cele proaspete“, explică medicul nutriţionist Adrian Copcea, de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.
În ceea ce priveşte fructele şi legumele congelate, în cele mai multe cazuri, ele sunt „procesate” la scurt timp după ce au fost culese, în punctul maxim de coacere, spun specialiştii. Procesarea constă, mai întâi, în aducerea vegetalelor la temperatura de fierbere (fie în puţină apă, fie în aburi), până când acestea sunt pe jumătate fierte. Dezavantajul este că astfel se pierde o parte din conţinutul de vitamina C şi de vitamine din complexul B. Apoi, ele sunt aduse brusc la temperaturi foarte scăzute. Specialiştii spun că prin această metodă se păstrează o mare parte din substanţele nutritive ale legumelor şi ale fructelor pentru o perioadă îndelungată.
Este recomandat să decongelezi alimentele la temperatura camerei?
FALS. Cum bacteriile încep să se dezvolte rapid începând de la o temperatură de 5 grade Celsius, specialiştii ne descurajează să decongelăm alimentele la temperatura camerei, care poate ajunge şi la 29 de grade Celsius. Cel mai recomandat este să decongelăm la frigider. Durata de decongelare durează în funcţie de dimensiunile pachetului şi de tipul de aliment – de la câteva ore, la o noapte întreagă.
Funcţia de decongelare a cuptorului cu microunde este, şi ea, o variantă atunci când suntem în cirză de timp, dar această variantă este exclusă din start de persoanele care consideră microundele un risc pentru sănătate. „Merge şi la microunde, dar produsul capătă o culoare neplăcută“, precizează medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Cei care preferă decongelarea în apă trebuie să ştie că procesul nu trebuie să dureze mai mult de două ore, temperatura apei nu trebuie să depăşească 21 de grade Celsius, iar apa trebuie schimbată la fiecare 30 de minute, pentru a evita pe cât posibil înmulţirea microorganismelor.
Odată decongelate, alimentele pot fi recongelate.
Legume congelate
FALS. Fiindcă frigul nu distruge bacteriile, atunci când alimentele sunt decongelate, germenii sunt „treziţi la viaţă“. Dacă mai congelăm o dată produsul respectiv, la a doua decongelare, se produce o înmulţire crescută a bacteriilor, ceea ce creşte riscul de toxiinfecţii alimentare.
Alimentele pot fi conservate la congelator pe perioadă nedeterminată.
FALS. Durata de conservare a alimentelor la congelator diferă foarte mult în funcţie de tipul alimentului, dar în niciun caz nu trebuie să depăşească un an.
Cât timp se păstrează alimentele la congelator
Mâncare gătită sau sosuri – 1-2 luni
Carne – 6 luni (porţiunile grase); 10-12 luni (porţiunile fără grăsime)
Peşte – 2-3 luni (peştele gras); 4-6 luni (cel mai puţin gras)
Organe şi mezeluri – 3-6 luni
Fructe şi legume – 8-10 luni
Unt – 8 luni
Îngheţată şi sorbeturi de casă – 2-3 luni
Sursa: amfms.ro
Legumele congelate, la fel de hrănitoare ca cele proaspete ADEVĂRAT. „Legumele congelate şi conservele sunt o soluţie bună dacă nu au adaosuri mari de sare sau de zahăr. Deşi diferă ca textură şi ca gust, din punct de vedere nutriţional, aceste variante sunt apropiate de cele proaspete“, explică medicul nutriţionist Adrian Copcea, de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte fructele şi legumele congelate, în cele mai multe cazuri, ele sunt „procesate” la scurt timp după ce au fost culese, în punctul maxim de coacere, spun specialiştii. Procesarea constă, mai întâi, în aducerea vegetalelor la temperatura de fierbere (fie în puţină apă, fie în aburi), până când acestea sunt pe jumătate fierte. Dezavantajul este că astfel se pierde o parte din conţinutul de vitamina C şi de vitamine din complexul B. Apoi, ele sunt aduse brusc la temperaturi foarte scăzute. Specialiştii spun că prin această metodă se păstrează o mare parte din substanţele nutritive ale legumelor şi ale fructelor pentru o perioadă îndelungată. Este recomandat să decongelezi alimentele la temperatura camerei FALS. Cum bacteriile încep să se dezvolte rapid începând de la o temperatură de 5 grade Celsius, specialiştii ne descurajează să decongelăm alimentele la temperatura camerei, care poate ajunge şi la 29 de grade Celsius. Cel mai recomandat este să decongelăm la frigider. Durata de decongelare durează în funcţie de dimensiunile pachetului şi de tipul de aliment – de la câteva ore, la o noapte întreagă. Funcţia de decongelare a cuptorului cu microunde este, şi ea, o variantă atunci când suntem în cirză de timp, dar această variantă este exclusă din start de persoanele care consideră microundele un risc pentru sănătate. „Merge şi la microunde, dar produsul capătă o culoare neplăcută“, precizează medicul nutriţionist Corina Zugravu. Cei care preferă decongelarea în apă trebuie să ştie că procesul nu trebuie să dureze mai mult de două ore, temperatura apei nu trebuie să depăşească 21 de grade Celsius, iar apa trebuie schimbată la fiecare 30 de minute, pentru a evita pe cât posibil înmulţirea microorganismelor. Odată decongelate, alimenetle pot fi recongelate FALS. Fiindcă frigul nu distruge bacteriile, atunci când alimentele sunt decongelate, germenii sunt „treziţi la viaţă“. Dacă mai congelăm o dată produsul respectiv, la a doua decongelare, se produce o înmulţire crescută a bacteriilor, ceea ce creşte riscul de toxiinfecţii alimentare. Alimentele pot fi conservate la congelator pe perioadă nedeterminată FALS. Durata de conservare a alimentelor la congelator diferă foarte mult în funcţie de tipul alimentului, dar în niciun caz nu trebuie să depăşească un an. Cât timp se păstrează alimentele la congelator Mâncare gătită sau sosuri – 1-2 luni Carne – 6 luni (porţiunile grase); 10-12 luni (porţiunile fără grăsime) Peşte – 2-3 luni (peştele gras); 4-6 luni (cel mai puţin gras) Organe şi mezeluri – 3-6 luni Fructe şi legume – 8-10 luni Unt – 8 luni Îngheţată şi sorbeturi de casă – 2-3 luniCiteste mai mult: adev.ro/mxrbum
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional
Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
No comments yet.