6 sfaturi pentru un creier sănătos și fericit

Creier sanatosSocietatea noastră se confruntă cu o epidemie de boli psihice cronice. Aproximativ 40 de milioane de oameni din Statele Unite se luptă cu o formă sau alta de tulburări de anxietate și 30 de milioane suferă de depresie.

Folosirea antidepresivelor s-a dublat din 1995 până în 2005, iar acum au ajuns cele mai prescrise tipuri de medicamente de pe piață. Consumul de pastile pentru deficitul de atenție s-a mărit de 20 de ori în ultimii 30 de ani. Autismul afectează 1 din 88 de copii în zilele noastre. De la anxietate, deficit de atenție și autism până la demență, depresie și schimbări de dispoziție, un lucru este clar: ne confruntăm cu o creștere rapidă a incidenței bolilor mentale.

Care este răspunsul sistemului medical? Ca în cazul oricărei boli cronice, soluția este diagnosticarea bolilor sau tulburărilor și prescrierea tratamentului corespunzător. În Medicina Funcțională însă, scopul este investigarea factorilor ascunși, necercetați și trecuți cu vederea până acum, dar care joacă un rol important în boli cronice ca acestea și tratarea lor în mod natural.

Evident că aceste boli sunt complexe și răspunsurile nu sunt ușor de găsit. Mai jos vom expune câteva piese importante ce alcătuiesc puzzle-ul sănătății mintale optime. Acestea sunt un punct de plecare important, nu remedii rapide.

Sfaturile de mai jos nu sunt genul de sfaturi comune și obișnuite pe care le-ați mai auzit de un milion de ori. Cei mai mulți oameni știu că ar trebui să mănânce mai multe legume, acesta este un lucru bine știut. Intenționez să vă ofer cel mai bun și sănătos plan pentru a promova un creier sănătos, care să vă scoată din zona de confort și să vă determine să acționați.

1. Ouăle

OuaAcest incredibil super aliment este cel mai persecutat pe nedrept aliment dintre toate. Gălbenușul de ou mai ales are o proastă reputație, dar în același timp conține cei mai mulți nutrienți din ou. Există foarte mulți oameni care aruncă gălbenușul și consumă numai albușul pentru că le este frică de grăsimile conținute.

Din punct de vedere al sănătății, este o practică nefondată. Gălbenușul este atât de bogat în nutrienți necesari creierului încât am putea scrie un articol întreg numai despre acest fapt. Gălbenușul este într-adevăr o multivitamină naturală. Ouăle organice de la găinile crescute în curți și care se plimbă prin soare ne oferă un aliment esențial creierului datorită conținutului de colină, care are o varietate de beneficii, cum ar fi sinteza neurotransmițătorului acetilcolină, care este necesară pentru toate funcțiile hormonale. Simptomele deficienței de colină sunt oboseala, insomnia și probleme ale memoriei. Gălbenușurile sunt de asemenea bogate în grăsimi de tipul omega-3, care sunt esențiale pentru un creier sănătos.

Ca și în cazul cărnii și a lactatelor, nu toate tipurile de ouă sunt la fel. Ouăle care provin de la găini de țară conțin de 3 ori mai multă omega-3 decât ouăle pe care le găsim la supermarket!

2. Carnea organică

Un al doilea super-aliment este carnea. Ficatul, de exemplu, a fost consumat din abundență de-a lungul timpului de către cele mai sănătoase popoare, dar acum este folosit foarte rar în societatea modernă. Ficatul este un organ în care se găsesc mulți nutrienți importanți pentru creier, ca de exemplu vitaminele A, D, E, K, B12,  acid folic și minerale precum fier. O posibilitate minunată de a ne procura acești nutrienți este pateul de ficat. Uleiul fermentat din ficat de cod este încă o opțiune bună și se poate găsi sub mai multe forme, ca gel sau capsulă (dacă dorești să îl consumi că supliment alimentar).

3. Supa de oase

Pentru a avea un creier sănătos trebuie să ai și un intestin sănătos! Cele două sunt legate prin nervi, și nu e de mirare că intestinul este supranumit „cel de-al doilea creier”: 95% din serotonină, hormonul responsabil de starea de bine, este produsă și stocată în intestin. Boli precum sindromul intestinului permeabil și creșterea numărului de bacterii intestinale pot avea efecte dăunătoare asupra întregului corp. Conexiunea dintre intestin și creier (axa creier – intestin) este legată de depresie, anxietate și autism. Supa de oase este una dintre cele mai bune mâncăruri pe care le poți consuma pentru un intestin sănătos. Aceasta conține nutrienți din abundență și de asemenea colagen, care se comportă ca un balsam vindecător pentru intestinul inflamat.

4. Uleiul de cocos

Ulei de cocosAcest ulei poate face minuni pentru sănătatea psihică. Un studiu publicat în Neurobiologia Îmbătrânirii a sugerat că trigliceridele găsite în uleiul de cocos îmbunătățesc funcția cognitivă în cazul bătrânilor cu probleme de memorie sau Alzheimer. Cel mai uimitor lucru în acest studiu este faptul că funcția cognitivă a fost aproape instantaneu îmbunătățită după consumul de ulei de cocos!

5. Lactatele de la bovine hrănite cu iarbă

Creierul este compus din 60% grăsimi și conține mai mult colesterol decât oricare alt organ din corp, dar în pofida acestui fapt am fost învățați să evităm acești doi nutrienți esențiali pentru creier. Mai mult, membranele celulelor din corp, unde hormonii comunică, sunt căptușite cu aceleași componente de grăsimi saturate și colesterol. De aceea este important să includem acești nutrienți în dietă, iar lactatele de calitate sunt o foarte bună sursă.

Lactatele trebuie să provină de la vaci hrănite cu iarbă, iar tipul de lactate fermentate, ca de exemplu kefirul, este de asemenea o opțiune foarte bună. Grăsimile sănătoase din lactate sunt cele de care are nevoie creierul, așa că evitați lactatele cu conținut redus de grăsimi. Două tipuri de grăsimi de care creierul are nevoie și care se pot găsi în lactate sunt grăsimile saturate și acidul arahidonic. Un alt nutrient folositor este vitamina K2, care are o importanță maximă pentru teaca de mielină și nervii din creier. Acest super-nutrient este găsit din abundență în lactatele provenite de la bovinele hrănite cu iarbă, dar din păcate dispare din dieta modernă cu conținut scăzut de grăsimi.

6. Lumina solară

Nu este un secret faptul că mulți oameni au deficit de vitamina D. Cultura modernă evită soarele și se ascunde în spatele ochelarilor de soare. Puțină expunere la soare face bine totuși. Vitamina D are multe funcții, printre care cea de a crea endorfină.

Dacă locuiești într-o zonă fără soare puternic sau lucrezi mult în spații închise, atunci trebuie să îți procuri vitamina D din alimentele pe care le consumi. Când mâncăm lactate și carne provenite de la animale care sunt crescute în aer liber ne vom bucura de asemenea de un aport mare de vitamina D.

Aceștia sunt pași importanți pentru a vă reface sănătate mintală, dar nu este suficient doar atât. Dezechilibrul hormonal, intoleranța la diverse alimente, infecțiile cronice sau deficiențele nutriționale sunt factori care trebuie investigați pentru fiecare persoană în parte. Un program alimentar personalizat este necesar pentru a crea rezultate de durată.

Sursa: mindbodygreen.com
Traducere: Srebrov Simona


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.