O concepție greșită despre dieta bazată pe vegetale este aceea că nu aduc aport de proteine organismului. Nu este deloc adevărat. Personal, am realizat performanțe atletice și mi-am îmbunătățit starea de sănătate prin trecerea la o dietă bazată pe plante. De aceea am creat Thrive Forward, un website dedicat educației despre sănătatea prin vegetale și sport de performanță. El furnizează scurte videoclipuri educaționale, rețete alimentare și sfaturi necesare de fiecare zi.
Indiferent dacă obiectivul tău este de a face exerciții, de a-ți mări masa musculară și forța sau doar de a-ți îmbunătăți sănătatea, proteinele vegetale joacă un rol important. Iată 3 mituri pe care le-am auzit despre proteinele vegetale:
Mitul numărul 1: Nu îți poți lua necesarul de proteine dintr-o dietă bazată pe plante
Ideea că o dietă bazată pe proteine vegetale nu este adevărată. Iată 5 dintre beneficiile introducerii în alimentație a proteinelor vegetale:
1. Nivel scăzut al grăsimilor saturate
Nivelurile crescute de grăsimi saturate din sânge, cresc colesterolul și contribuie la blocarea arterelor. Dacă dieta ta este bogată în grăsimi saturate (găsite în principal în carne, lactate și ouă), cel mai probabil vei suferi de o boală de inimă în următorii ani. Grăsimile nesaturate (găsite în nuci și semințe) sunt o alternativă care te ajută să îți menții inima sănătoasă.
2. Nu conțin hormoni de creștere și antibiotice găsite în proteinele animale
Producția actuală de carne folosește hormoni de creștere și antibiotice. Acest lucru va fi mereu una dintre temele principale de discuție și chiar dacă poți găsi carne fără antibiotice și fără hormoni, proteinele vegetale sunt cea mai bună opțiune.
3. Conținut alcalin
Un bun indicator al alimentelor care sunt alcaline este formarea de clorofilă – cu cît hrana este mai verde, cu atât mai bine. Dieta tipică Nord-Americană este acidă (carne, pâine etc.) care nu este potrivită în menținerea ph-ului natural alcalin al organismului. Prin ingerarea a cât mai multe alimente alcaline se poate combate inflamațiile, se reduce stressul și se protejează sănătatea oaselor.
4. Ușor de digerat.
Alimentele vegetale, în special cele care sunt crude, sunt digerate ușor de către organism. Ele conțin fibre, cruciale pentru o digestie corespunzătoare. Reducerea timpului cu digerarea alimentelor înseamnă mai multă energie pe tot parcursul zilei.
5. Verde pentru mediu
Din fericire, cu toții dorim să reducem amprenta personală de dioxid de carbon. Dieta afectează mediul mult mai mult decât transportul în comun. Datorită faptului că producția de alimente pe bază de proteine animale necesită un consum mai mare de apă, energie și combustibil, trecerea la o dietă bazată pe vegetale aduce planetei mai puține pagube nocive.
Mitul numărul 2: Proteinele vegetale nu sunt complete
Odată ce am explicat beneficiile proteinelor vegetale, voi auzi, ” Ei bine, ele încă nu sunt proteine complete”.
O proteină completă are toți aminoacizii esențiali – cei pe care corpul tău nu îi poate produce. În timp ce aminoacizii sunt doar atât, esențiali, corpul tău poate combina diferite alimente pentru a obține toți aminoacizii de care are nevoie.
Când trebuie să alegi dintr-o varietate de sortimente de fasole, cereale sau vegetale, nu trebuie să îngrijorezi care dintre ele este mai complet sau nu. Dar, pentru a întări ceea ce am spus mai devreme, iată 3 exemple de proteine complete:
1. Semințe de cânepă
Nu doar este o proteină completă, dar canepa este bogată în Omega 3. Adăugarea semințelor de cânepă în salate și sucuri este o modalitate bună de a-ți crește aportul de proteine.
2.Quinoa
Deși are gustul la fel ca al grâului, quinoa este de fapt o sămânță. Această alternativă fără gluten nu este doar mai bogată în aminoacizi decât mult alte cereale, dar conține acizi grași esențiali. Eliminarea unei cantități de orez brun pentru quinoa este o opțiune bună pentru o creștere a nivelului proteinelor.
2. Plante marine
Alge marine, alga kelp și alte alge au venit în ajutorul multor civilizații timp de mii de ani. Încearcă tăițeii kelp în locul pastelor normale și adaugă wakame supelor și salatelor. Poți adăuga chlorella sau spirulină oricăror sucuri.
Mitul numărul 3 : Proteinele animale sunt singurele proteine care duc la creșterea masei musculare
Spun mereu oamenilor că prin ingerarea proteinelor vegetale nu vor pierde masa musculara. Adulți de toate tipurile, își pot crește masa musculară cu proteine vegetale.
Totul ține de alegerea tipului potrivit de proteine care te pot ajuta să-ți construiești și menții masa musculară. Cele mai bune proteine provin de la alimentele integrale, alcaline, precum nuci, semințe, pseudo-cereale. De asemenea, conțin antioxidanți care te ajută la reducerea inflamațiilor cauzate de exerciții, ajutându-te să-ți revii mai rapid dupa antrenament.
Există o mulțime de mituri despre proteine, dar am găsit numeroase beneficii prin adoptarea unei diete bazate pe plante. Prin adăugarea unor alimente bogate în proteine, vei începe să te adaptezi și să-ți construiești un corp perfect funcțional.
Sursa: mindbodygreen.com
Traducator: Alina Iordan
Este adevarat, insa sa nu uitam ca ar trebui sa cumparam numai Bio, dat fiind faptul ca restul alimentelor sunt pline de chimicale/iradiate/OMG, astfel incat sfaturile de mai sus nu sunt aplicabile alimentelor/hranei conventionale.