7 motive stiintifice pentru care ar trebui sa va ascultati inima … si nu mintea

 

Micul creier

Micul creier

De cate ori am explicat  unui pacient ca inima este un muschi a carui treaba este sa pompeze sange de 100 000 ori pe zi?

Nu este inima un mare tot vital (dar simplu), alcatuit din fibre de carne? In  anii ’30, dr. Walter Cannon de la Harvard Medical School a aratat ca inima raspunde unei altercatii  sau unui  zbor cu avionul  prin nervi externi si hormoni pentru a ne mentine sanatosi.

Si totusi, nu am trait oare, cu totii, momente cand am fost siguri ca bucuria, dragostea si aprecierea emanau din inimile noastre ?

Descoperirile stiintifice din zilele noastre arata ca inima controleaza creierul in mai mare masura decat se crezuse pana acum. Nu am aflat aceste lucruri din facultatea de medicina sau de la cursurile de specialitate si de formare continua ce au urmat dupa, dar sunt lucruri fundamentate stiintific. Unele dintre aceste observatii stiintifice au implicatii profunde si au condus la terapii alternative, pe care le voi pune in discutie in partea a doua.

Haideti sa aruncam o privire asupra celor mai importante 7 noi descoperiri asupra rolului central al inimii privind controlul mintii:

1. Unii cercetatori considera inima “micul creier”.

Exista 40 000 de neuroni senzoriali ce transporta informatia de la inima la creier, fapt ce i-a facut pe cercetatori sa numesca inima “micul creier” si astfel sa creeze un nou domeniu numit neurocardiologie.

2. Inima comunica cu creierul si corpul.

Acest lucru este facut in patru moduri, prin:

  • conexiunile sistemului nervos
  • hormonii produsi de inima
  • informatii biomecanice furnizate de tensiunea arteriala
  • informatii energetice furnizate de puternicele campuri electric si electromagnetic.

Faptul ca inima produce hormoni, ce sunt eliberati in fluxul sanguin si care afecteaza intregul organism, a fost demonstrat pentru prima data acum 30 de ani si acest lucru a condus la realizarea de teste de rutina in spitale in intrega tara.

3. Exista mult mai multe informatii transmise de la inima la creier de-a lungul unei zile, prin intermediul acestor patru modalitati de comunicare, decat viceversa.

Intr-adevar, neuronii aflati in interiorul inimii ii permit acesteia sa invete, sa-si aminteasca si sa ia decizii in mod independent fata de cortexul cerebral.

4. Inima are mult mai multa activitate electrica decat creierul.

Inima are mai multa activitate electrica decat creierul

Inima are mai multa activitate electrica decat creierul

Inima emite un camp electric de 60 de ori mai mare in amplitudine decat activitatea creierului si un camp electromagnetic de 5000 de ori mai puternic decat cel al creierului.

5. Campul electromagnetic al inimii este incredibil de puternic.

Nu doar ca poate fi masurat oriunde pe corp (folosind un EKG cu electrozi pe glezna si incheieturi), dar si la cativa centrimetri distanta de corp, de asemenea.

6. Activitatea cardiaca a unei persoane poate fi masurata in undele cerebrale ale unei alte persoane.

Campurile electromagnetice a doi indivizi (doua persoane sau o persoana si un animal de companie), care se ating sau sunt in contact, sau doar la cativa centrimetri distanta, pot interactiona astfel incat activitatea energetica a inimii primului individ poate fi masurata in undele cerebrale ale celui de-al doilea individ. Putem sugera ca actul de atingere in terapiile de videcare se datoreaza acestei metode de comunicare.

7. Activitatea electrica a inimii si a creierului poate fi ghidata intr-un un ritm electric sincron, ce poate fi, cu usurinta, masurat si relevat de catre emotiile pozitive si afective produse de inima. 

Aceasta stare de “coerenta” a organullui inimii este asociata cu un nivel de functionare inbunatatit, tensiune arteriala scazuta,un nivel scazut al cortizonului si o imbunatatirea functionarii sistemului imunitar.

Dupa 30 de ani de studiu a inimii, am invatat ca uimitoarele descoperiri stiintifice ofera o viziune total diferita asupra inimii si a relatiilor acesteia cu creierul si cu corpul uman. Structura neurologica si endocrina complexa a inimii ofera posibilitatea “antrenarii” inimii pentru a trece de la nebunie si dezordine, asociate stresului si furiei, la o maniera optima de lucru prin lectii de pace, iubire si armonie. Implicatiile sunt profunde, mai ales in educarea si tratarea tulburarilor clinice, prin optimizarea performantelor de munca si oferirea de strategii studentilor, pentru a-si imbunatati satisfactia si progresul.

Sursa: MindBodyGreen


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , ,

2 Responses to 7 motive stiintifice pentru care ar trebui sa va ascultati inima … si nu mintea

  1. Corina Pastor 23 February 2014 at 12:15 pm #

    foarte frumos articolul. acum mi s-a clarificat de ce daca o persoana este agitata si inima ii bate mai repede o alta persoana de langa ea simte acest lucru(am observat asta in cazul meu si al sotului meu) 🙂

  2. Corina Pastor 23 February 2014 at 12:16 pm #

    si de asemenea cainele nostru ne simte emotiile

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.