7 lucruri care îţi rănesc creierul şi starea de spirit

7 lucruri care iti ranesc creierul si starea de spiritÎn ultimul meu articol, “6 sfaturi ştiinţifice pentru un creier sănătos şi fericit”, am oferit metode naturale de a promova o sănătate mentală optimă. În acest articol, vreau să vă ofer cei mai mari factori negativi de care să scăpaţi pentru a obţine cel mai sănătos creier posibil. Aceşti șapte vinovaţi din toate domeniile de viaţă vor avea un impact negativ asupra stării voastre de spirit, şi eliminându-i va fi o altă piesă din puzzle-ul cu multiple faţete spre a te simţi cel mai bine:

Zaharul

Zaharul

1.Zahărul
Zahărul rafinat şi multiplele lui sinonime sunt omniprezente pe listele cu ingrediente. Pentru un creier sănătos, primul lucru la care ar trebui să renunţaţi este zahărul. Sunt cel puţin două mecanisme potenţiale prin care consumul de zahăr rafinat ar putea exercita un efect toxic asupra sănătăţii voastre mentale. În primul rând, zahărul suprimă activitatea unui hormon cheie de creştere din creier numit BDNF. Nivelele de BDNF sunt scăzute la oamenii care suferă de depresie. În al doilea rând, consumul de mâncăruri care conţin zahăr va declanşa un număr vast de reacţii chimice în corpul vostru care vor creşte nivelul de inflamaţie sistemică cronică. În timp, inflamaţia va întrerupe funcţionarea normală a sistemului vostru imunitar, şi va produce pagube asupra crerului vostru.

2.Cerealele
Sunt multe feluri prin care consumul de cereale vă va afecta creierul. Ca şi zahărul rafinat, cerealele pot produce inflamaţii în corpul vostru care vă vor afecta creierul. Proteinele din cereale ca glutenul şi lectinele sunt de asemenea legate în literatură cu un impact negativ asupra intestinului, care în final va afectează creierul.

Indulcitori artificiali

Indulcitori artificiali

3.Îndulcitorii artificiali
Acele mici pungi galbene, albastre şi roz fac ravagii asupra stării voastre de spirit. Într-un studiu experimental despre efectele aspartamului asupra oamenilor cu tulburări de dispoziţie, rezultatele au arătat o creştere mare în simptome serioase pentru cei care luau aspartam. Cincizeci la sută din aspartam înseamnă aminoacidul izolat fenilalaina, care este o neurotoxină şi merge direct în creier, epuizându-vă nivelele de serotonină. Când nivelul de serotonină este micşorat, se pot declanşa o varietate de tulburări de dispoziţie.

4.MSG (Glutamatul monosodic)
Glutamatul monosodic sau MSG este un potenţiator procesat de aromă care este adăugat în mod frecvent în mâncarea semipreparată, supe, cărnuri procesate, mâncăruri asiatice, şi în mâncărurile congelate. MSG este o citotoxină care vă poate afecta chimia creierului şi sistemul endocrin (hormonal) al corpului. Uneori este dificil să identificaţi un preparat care conţine MSG pentru că este ascuns în etichetele de ingrediente ale mâncării sub diferite nume, inclusiv acid glutamic, glutamat, proteină de drojdie autolizată, proteină texturată, arome naturale şi porumb hidrolizat.

Produse cosmetice

Produse cosmetice

5.Produse casnice toxice
Nu există îndoială că suntem inundaţi cu chimicale toxice în lumea noastră. Cât despre toxinele de mediu, sunt anumite lucruri care sunt în afara controlului nostru direct. Asta fiind spusă, sunt multe lucruri la care suntem expuşi şi pe care le putem controla. Chimicalele care sunt folosite în produsele de curăţare casnică au fost legate de alterarea funcţiilor creierului. Majoritatea produselor de înfrumuseţare care sunt folosite astăzi sunt pline de chimicale care vor interfera la propriu cu hormonii corpului vostru, afectând cum va simţiţi şi cum gândiţi. Aceste ingrediente din produsele de înfrumuseţare sunt orice dar nu frumoase. “The Environmental Working Group” a găsit că unul din opt din cele 82.000 de ingrediente utilizate în produsele de îngrijire personală sunt chimicale industriale, mute dintre ele fiind legate de tulburări hormonale şi de dispoziţie. Amintiţi-vă că pielea voastră este cel mai mare organ şi are un grad ridicat de absorbţie deci dacă o substanța nu o poţi mânca , nu îl pune pe piele.

6.Metalele grele
Toxicitatea cronică a metalelor grele este trecută cu vederea ca factor al problemelor de creier. Există două tipuri de intoxicaţie cu metale grele: acută şi cronică. Nivelele cronice de metale grele ca mercurul sau plumbul pot fi o problemă insidioasă pentru condiţii cronice ca depresia, anxietatea, obosela cronică şi creierul în ceaţă, şi pot fi legate de aproape orice tulburare hormonală sau comportamentală. Un motiv pentru care toxicitatea metalelor grele rămâne nediagnosticată este pentru că spre deosebire de intoxicarea acută, care circulă prin sângele vostru, toxicitatea cronică a metalelor grele a levigat prin ţesuturile corpurilor voastre ca oasele, grăsimea, şi creierul. Din această cauză, o analiză de sânge poate părea normală. O testare amănunţită pentru punerea unui diagnostic este necesară pentru această problemă.

Tub digestiv si creier

Tub digestiv si creier

7.Infecţii intestinale cronice
Pentru a avea un creier sănătos ai nevoie de un intestin sănătos. Intestinul este al doilea creier al vostru, având aproape 95 la sută din serotonină. Stând la baza candidei, fungusul sau bacteriile vor face ravagii asupra intestinului şi creierului vostru. Numeroase tulburări de dispoziţie şi hormonale sunt legate de un intestin nesănătos.

Fiecare are o combinaţie unică de factori care le cauzează să se simtă aşa cum se simt. O istorie de sănătate cuprinzătoare, laboratoare şi programe de sănătate personalizate ar trebui să fie proiectate pentru fiecare individ în parte.

Sursa: mindbodygreen.com
Traducere: Penu Cătălina


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply