5 modalităţi prin care muntele te ajută să ai o viaţă mai sănătoasă


Muntele din cort”Munții mă cheamă și trebuie să mă duc,”
a scris biologul John Muir în secolul al 19-lea. Și în timp ce a început să creeze și să protejeze unul dintre cele mai sălbatice parcuri din ziua de astăzi, Yosemite, în același timp, muntele i-a adus fericire și sănătate. De la Muntele McKinley la Matterhorn, vârfurile acoperite de zăpadă și ceață au mult mai multe de oferit decât priveliști care îți taie respirația.

Altitudinea luptă împotriva obezității.

Înainte ca Edmund Hillary să ajungă pe Everest, alpiniștii au petrecut mult timp încercând să să își dea seama care este nivelul optim de calorii care să le permită să-și continue călătoria până în vârful muntelui.” Cu toții știm încă din 1920 că cu cât urci în altitudine, vei pierde în greutate”, a spus Robert Roach, director al Altitude Research Center celor de la The Chicago Tribune.

Într-adevăr, studii recente au confirmat, de asemenea, existența unei legături între altitudine și pierderea în greutate. De exemplu: Un studiu din 2013 a arătat că cei care locuiesc la nivelul mării au un risc de patru-cinci ori mai mare de a suferi de obezitate, în comparație cu persoanele care trăiesc la altitudini mai mari din statul Colorado.

Un alt studiu a arătat că, chiar și o scurtă vizită la munte de o săptămână poate stimula pierderea în greutate. Cu aceste constatări, nu este de mirare că statele muntoase – precum Colorado, Utah și Vermont – dețin unele dintre cele mai mici rate ale obezității din Statele Unite ale Americii.

TrekkingDe asemenea, altitudinea scade riscul unor boli de inimă.

Cei care trăiesc la o altitudine mai mare au un risc mai mic de a muri de boli cardiace ischemice, potrivit unui studiu publicat în revista The Journal of Epidemiology and Community Health”.

Nivelurile mai mici de oxigen activează anumite gene și se crede că acele gene pot schimba modul în care funcționează mușchii inimii. Ele pot produce, de asemenea, noi vase de sânge care creează noi căi pentru ca sângele să ajungă la inimă,” a spus cercetătorul Benjamin Honigman, director al Altitude Medicine Clinic.

Muntele te determină să faci efort fizic.

Există o listă lungă de sporturi montane care ar fi imposibil de practicat dacă nu am avea munți. Iar aceste sporturi cu siguranță aduc un aport benefic corpului – o oră de drumeție consumă în jur de 500 de calorii iar o oră de ciclism montan arde în jur de 600 de calorii.

Schiatul consumă mai mult de 400 de calorii iar cățăratul arde în jurul a 750 de calorii pe oră. În plus,în topul celor mai active 10 state din Statele Unite, patru dintre ele sunt state muntoase iar două dintre ele figurează ca având cel puțin unul dintre cei mai înalți munți din Statele Unite ale Americii.

MunteMuntele reduce stressul și induce somnul.

Nu doar că aerul proaspăt al vârfurilor montane înseamnă mai puțină poluare, mai puține cazuri acute de probleme respiratorii și o respirație mai bună pentru cei cu astm dar unul dintre cele mai răspândite parfumuri ale altitudinilor mari – pinul – are avantajele sale. De exemplu, un studiu a arătat că simpla inhalare a pinului scade nivelul anxietății, depresiei și stressului. Și dacă o zi petrecută în munți nu este suficientă pentru a obosi, o adiere cu miros de lavandă s-a demonstrat că induce somnul și reduce depresia.

Cercetările au arătat că munții te pot ajuta să trăiești mai mult.

Da, trăitul la munte sau în jurul lor poate avea un impact major asupra duratei vieții tale. Desigur că avem exemplul lui Hafeezullah de 132 de ani și a colegilor săi centenari care trăiesc în partea a jos a Himalayei, Kashmir.
Astfel, cum însuși Muir a scris odată: ”Urcă pe munți și fii precum ei.

Sursa: huffingtonpost.com

Traducator: Alina Iordan


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.