Exista in jur de 100.000 de chimicale sintetice disponibile pe piata in ziua de astazi in tot ce folosim la nivel cotidian, de la sampoane la produse pentru curatat, de la jucarii la biberoane, mobilier, covoare si chiar si haine. Dar stiati ca majoritatea nu au fost testate pentru toxicitate umana si de mediu? Dintre cele care au fost, ele contin multe substante suspecte cangerigene, alergene si perturbatori endocrini – chiar si in produse pe care le aplicati pe piele.
De fapt, un produs pentru igiena din trei contine ingrediente indentificate ca posibile substante cancerigene umane, aproximativ unul din cinci contine ingrediente contaminate cu substante cancerigene cunoscute si aproape unul din doua produse contine ingrediente care pot fi daunatoare sanatatii reproductive si a dezvoltarii copilului vostru.
Vestea cea buna este ca exista multe masuri simple pe care le puteti lua pentru a va reduce expunerea la chimicale neplacute:
1. Tineti cateva plante in fiecare camera a casei.
Bacteriile din sol ajuta la reducerea componentilor organici volatili (ca formaldehida) din aer.
2. Descaltati-va la usa.
Asa veti evita sa aduceti inauntru praf, plumb si pesticide.
3. Incetati sa folositi improspatoare pentru aer si alte parfumuri sintetice.
Veti reduce expunerea la ftalati.
4. Folositi lumanari din ceara naturala de albine.
Celelalte lumanari contin compusi din petrol, in care parafinele elibereaza chimicale neplacute cand ard, cum ar fi benzenul, toluenul si cetonele. Lumanarile bazate pe ulei de soia si de palmier sunt hidrogetate si de obicei colorate si parfumate, care de asemenea elibereaza chimicale neplacute cand ard.
5. Treceti la produse de curatare DIY (do it yourself) non-toxice.
Folositi in fiecare zi ingrediente ca bicarbonatul de sodiu, otet, sapun si coaja de lamaie.
6. Treceti la esente de parfum ca arborele de ceai, lamaia si scortisoara pentru proprietatile lor de dezinfectare.
Acestea sunt mai bune pentru voi decat produsele comerciale anti-bacteriene, care de obicei contin triclosan si formaldehida.
7. Folositi ulei de cuisoare in loc de clor pentru a scapa de mucegai.
Cand clorul este amestecat cu alte chimicale, poate crea un gaz toxic. Este de asemenea daunator pentru piele si ochi.
8. Incepeti sa cititi etichetele de pe toate produsele alimentare pe care le cumparati.
Evitati orice cu arome artificiale, culori sau potentiatori de arome. Studiile au descoperit ca aditivii alimentari afecteaza de la 60 la 70% din populatie, majoritatea nestiind ca sunt afectati.
9. Incepeti sa cunoasteti listele “Dirty Dozen” (Duzina Murdara) si “Clean 15” (15 Curat).
Daca nu va permiteti sa cumparati toate produsele organice, concentrati-va pe evitarea celor care contin cele mai multe pesticide: mere, coacaze, ardei gras, telina, castraveti, struguri, salata verde, nectarine, piersici, cartofi, spanac si capsuni.
10. Acordati atentie simbolurilor de reciclare de pe plastice.
Evitati numerele 1, 3, si 6 pe cat posibil, la fel si cu plasticele transparente numerotate cu cifra 7. Aceasta va diminua expunerea la BPA (bisfenol A), ftalati si stiren.
11. Nu lasati bonul de cumparaturi in sacosele cu alimente.
Acesta contine BPA si nu doriti sa se scurga pe produsele organice proaspete.
12. Spalati-va pe maini regulat, dar evitati gelurile dezinfectante pentru maini.
Acestea pot contine chimicale neplacute, care pot creste abilitatea dumneavoastra de absorbtie a altor chimicale la care sunteti expusi.
13. Cititi etichetele produselor cosmetice si a celor pentru piele.
Evitati orice produs care contine gudron de carbune, formaldehida, acetat de plumb, DEA (dietanolamina) MEW sau TEA (trietanolamina), petrol (inclusive uleiuri minerale), fenilendiamina, acizi alfa hidroxi si dioxid de siliciu.
14. Alternativ, incepeti sa va produceti propriile produse pentru piele.
Optati pentru ingrediente naturale ca ceara de albine, unt de shea si ulei de alune. Multe dintre ele pot fi reproduse acasa la costuri mult mai joase pentru buzunarul, sanatatea voastra si pentru mediu.
15. Aspirati-va casa regulat folosind filtre HEPA pentru a reduce nivelul de chimicale din casa.
Aceasta poate ajuta la reducerea expunerii la substante ignifuge bromate, ftalati si pesticide. Un studiu facut de Institutul Silent Spring a identificat 66 de compusi care afecteaza sistemul endocrin, aflati in praful din casa.
Daca faceti toate acestea, v-ati reduce foarte mult expunerea la chimicale toxice. Dar daca aceste 15 schimbari sunt putin cam complesitoare, de ce sa nu incepeti cu una si sa ajungeti si la celelalte?
Acum e randul vostru: spuneti-ne cele mai bune sfaturi pe care le stiti pentru detoxifierea vietii voastre, sau cel mai important lucru care va retine sa deveniti “non-toxic”. Aceasta este o comunitate grozava si pot paria ca putem veni cu solutii pentru a face lucrurile mai usoare!
[mindbodygreen.com]
Da, dar mai este vorba și de praful care vine de afară atunci când deschizi geamul. Iar pentru asta, mai ales cei care stau la un bulevard sau la o șosea principală, sunt poluați zilnic cu noxe în cantități enorme și de toate tipurile, că uneori aproape că este imposibil să-ți detoxifici în permanență casa. Ar trebui să te izolezi cumva și să nu deschizi fereastra dinspre șosea niciodată, ceea ce este imposibil. Cred că ar trebui o propunere la nivel mondial, așa, la cei cum este d-l Mazăre care nu face altceva decât să distrugă orice ce se cheamă spațiu verde și să continue să construiască blocuri ca și cutiile de chibrit ambalate într-un pachet în raft la magazin, blocuri în care se mută evident familii care au cel puțin o mașină personală în fața casei și care oricum nu o să renunțe la ea, indiferent de campaniile aberante cu transportul public duse de politicieni în toată lumea, din ce am auzit, și ar trebui să se propună la nivel mondial ca în construcția sau extinderea unui oraș, între cartiere să existe cel puțin o fâșie de 100 m de arbori și pomi, iar transportul ar trebui eficiențizat astfel încât să nu mai polueze și există destul de multe alternative la combustibilii fosili chiar și pentru mașina personală, chiar dacă se spune mereu că ele nu există și dacă ar exista este foarte scump. De fapt acum și o locuință banală ca să o cumperi, indiferent unde te afli oricum costă enorm de mult, chiar foarte mult pentru ca să locuiască câteva persoane în câteva camere construite, la care se adaugă taxele și impozitele lunare nejustificat de mari. Nu prea pot să spun a ce seamănă societatea noastră actuală în condițiile în care omul pentru a duce un trai la limita decentului, nu ar trebui să aibă timp nici măcar de viața lui personală. Asta nu mai seamănă nici a Iad, nici a măcel, nici a închisoare, nu pot descrie a ce seamănă concret.
Grozav articol, felicitari, Claudiu! Unele dintre metodele expuse de tine le aplic, pe altele insa nu…va trebui sa trag mai mult de mine in directia corecta :). Despre unele nu stiam, e bine cand iti deschide cineva ochii. Ne poti povesti mai multe despre Dirty Dozen si Clean 15? N-am auzit pana acum de aceste notiuni…
Multumesc Loriana, ma bucur ca sunt oameni frumosi care apreciasa articolele noastre. Cu mare drag am sa mai postez despre Dirty Dozen si Clean 15 de indata ce gasesc informatii, sincer si eu acum ma documentez si lucrez pe mai multe planuri sa spun asa.
Sa ai o saptamana minunata.
Cosmin, ai atins multe subiecte fierbinti ale societatii. Eu recomand ca oamenii sa incepe sa se schimbe ei insisi si implicit se va schimba si perceptia lor, respectiv modul in care vad lumea si automat se va schimba lumea.
Legat strict de articol, as mai completa doar "daca vrei, poti". Si eu locuiesc intr-o zona unde nu este turnat asfalt pe drum si praful este ca la el acasa, dar … aerisesc dimineata devreme cand nu umbla masini, de restul tin geamurile inchise pana seara, mai ales cele dinspre drum, iar cele ce dau spre spatele blocului sunt mai mult timp deschise.
As prefera sa pastram comentariile strict legate de subiect, motiv pentru care nu as vrea sa le dezvoltam pe celelalte lucruri pe care le-ai pomenit, decat in cadrul articolelor care ating subiectele corespunzatoare.
interesant articol,,,bv claudiu
Multumesc Maricita