10 produse toxice de care nimeni nu are nevoie

Vinyl1. Vinilin
Vinilinul, alias PVC, este interzis
în peste 14 ţări şi Uniunea Europeană. Din păcate, este încă vândut în mod legal de către comercianţii cu amănuntul din SUA, chiar dacă ameninţă sănătatea mediului şi a consumatorilor în fiecare etapă a ciclului său de viaţă ca produs. PVC poate infiltra ftalaţi (legaţi de perturbarea hormonilor) şi plumb (un puternic neurotoxic), contaminând aerul din interior, praful, şi în cele din urmă pe tine. Evită PVC-ul prin citirea ambalajelor, caută un #3 în simbolul de reciclare în formă de săgeată. În cazul în care un plastic nu este etichetat, sună producătorul. De asemenea, puteţi identifica PVC-ul mirosindu-l, are un parfum unic de perdea de duş nouă.

Parfum2. Parfum

Foile pentru uscător sunt un produs toxic fără de care ar fi fericiţi să trăiască.De ce? Pentru că aromele sintetice întâlnite în odorizante de cameră, cosmetice, parfumuri, şi altele pot provoca astm. Cu toate că anumite formule de parfumuri sunt protejate ca secrete comerciale, multe conţin ftalat de etil, care poate fi absorbit prin piele. Ftalaţii sunt atât presupuşi a fi cancerigeni cât şi perturbatori ai hormonilor legaţi de tulburări de reproducere. Din păcate , ftalaţii sunt rareori enumeraţi pe listele cu ingrediente, făcându-i greu de evitat; formulele secrete comerciale sunt excepţii de la cerinţele de etichetare federale. Până când legea se schimbă, consumatorii pot alege produse fără miros sau le pot utiliza pe acelea parfumate cu uleiuri esenţiale naturale.

Pesticide3. Pesticide

Această categorie largă de produse merită a fi incluse în întregime din cauza faptului că sunt extrem de toxice. Sunt făcute pentru a fi aşa. Ăsta e modul în care acestea ucid lucrurile. Din păcate, rezolvarea unei probleme a dăunătorilor te poate lăsa cu o altă problema: otrăvuri reziduale care persistă pe suprafeţe, contaminează aerul, şi lasă urme pe podele şi covor de la talpa pantofilor. Există atât de multe moduri non-toxice pentru a elimina atât dăunătorii cât şi buruienile. Data viitoare când trebuie să mergi în ofensivă, alege-le.

Detergenti murdari4. Detergenţi murdari

Este ciudat să ştergi peste tot pe cuptor, podele, contoare şi toalete cu substanţe chimice toxice, în scopul de a le “curăţa”, dar asta este ceea ce majoritatea dintre noi facem cu detergenţii convenţionali. Substanţe chimice corozive sau caustice, cum ar fi leşia şi acizii găsite în substanţele de curăţat scurgerile, de curăţat cuptoare, şi detergenţii de toaletă pe baza de acid, se numără printre ingredientele cele mai periculoase, deoarece acestea ard pielea, ochii, şi ţesutul intern uşor. Din păcate, este dificil pentru oricine să ştie ce conţin detergenţii lor din moment ce formulele produselor de curăţat, cum ar fi aromele, sunt în prezent secrete comerciale guvernamental protejate. Optaţi fie pentru produse de la o companie care dezvăluie în mod voluntar ingredientele lor naturale, non-toxice, sau faceţi-vă propriile produse de curăţare.

Mancarea conservata5. Mâncarea conservată

Alimentele nu ar trebui să fie pe o listă de produse toxice, dar cele mai multe conserve sunt pline cu bisfenol-A (BPA), ceea ce le face principala noastră sursă de expunere la această substanţă chimică, care a fost legată de pubertate precoce, cancer, obezitate, boli de inimă, depresie la fete tinere, şi altele. Unele branduri au exclus deja BPA, şi altele s-au angajat să-l excludă pe viitor, dar nu au făcut-o încă. Atenţie cumpărători: unele companii au trecut la BPS, vărul chimic al BPA, care a fost legat de multe din aceleaşi probleme. Pentru a fi sigur, optează pentru alimente proaspete, congelate, uscate, sau în borcane.

Ruj cu plumb

 

6. Ruj cu plumb

Îţi vine să crezi că plumbul, o neurotoxină cunoscută prin faptul că nu are niciun nivel sigur de expunere, se găseşte în ruj? Un studiu realizat de Food and Drug Administration din SUA a descoperit plumb în 400 de rujuri la un nivel de două ori mai mare decât într-un studiu anterior. Femeile însărcinate şi copiii sunt mai ales expuşi la risc din moment ce plumbul poate interfera cu dezvoltarea creierului. Fie lipseşte-te sau alege cu înţelepciune, plumbul poate fi încă găsit în produse “naturale” în cazul în care conţin pigmenţi minerali naturali.

Vasele care nu se lipesc
7. Vasele care nu se lipesc

Scoate lucrurile astea din bucătărie. Studiile au legat perfluoruratul chimic (PFC), folosit de obicei pentru a face oalele şi tigăile să nu se lipească , de cancer şi infertilitate. PFC contaminează şi persistă în mediul înconjurător şi a fost găsit la un nivel scăzut în sânge de 98% din americani, precum şi peste tot pe glob, inclusiv în organismul urşilor polari. În plus în afară de vase, PFC poate fi, de asemenea, găsit în pungi de floricele de porumb pentru microunde şi cutii de pizza, unele aţe dentare, soluţii de protejare a mobilierului de pete, şi îmbrăcăminte. Înlocuiţi vasele care nu se lipesc cu materiale mai sigure, cum ar fi fonta, emailul acoperit de fontă, şi oţelul inoxidabil.

Apa imbuteliata8. Apă îmbuteliată

Americanii cumpără o jumătate de miliard de sticle de apă în fiecare săptămâna. Cei mai mulţi oameni gândesc că aşa evită contaminanţii care pot fi prezenţi în apa de la robinet. În cea mai mare parte, ei nu au dreptate. Apa îmbuteliată poate fi la fel sau chiar mai contaminată decât apa de la robinet. De fapt, uneori apa îmbuteliată este apă de la robinet ambalată în plastic, care poate infiltra componentele sale chimice în H20​​, la preţ ridicat. De asemenea, de la fabricare până la evacuare apa îmbuteliată creează o cantitate enormă de poluare, în cele din urmă făcând apa noastră chiar mai puţin potabilă. Fă-ţi ţie şi lumii o favoare şi să investeşte într-o sticlă de apă din oţel inoxidabil reutilizabilă. Apoi umple-o cu apă de la robinet filtrată. O alta soluție foarte bună este apa de izvor păstrată in sticle sau damigene de sticlă.

Triclosan 9. Triclosan

Acest agent antibacterian este peste tot: săpun, pastă de dinţi, apă de gură, deodorant, şi chiar îmbrăcăminte. Studiile au descoperit că acesta  poate contribui la formarea bacteriilor rezistente la medicamente (de exemplu, superbugs), precum şi afecta sistemul imunitar, făcându-ne mai expuşi la a dezvolta alergii. De asemenea, contaminează căile noastre de navigaţie, atunci când ajunge în scurgere. Chiar Food and Drug Administration din SUA avertizează consumatorii să citească etichetele şi să evite triclosanul şi recomandă utilizarea apei şi a săpunului. Dacă preferaţi să folosiţi un dezinfectant antibacterian pentru mâini, evitaţi-le pe cele care conţin triclosan.

Vopsele si finisaje pe baza de ulei
10. Vopsele şi finisaje pe bază de ulei

Există 300 de substanţe chimice toxice şi 150 de agenţi cancerigeni potenţial prezenţi în vopsea , conform unui studiu de la Universitatea John Hopkins. Opţiuni mai sigure includ vopseaua pe baza de apă, care conţine puţin sau deloc VOC. VOC înseamnă compuşi organici volatili, care sunt gaze emise de produse, cum ar fi vopsea. VOC pot include o varietate de produse chimice care pot avea efecte adverse asupra sănătăţii. Finisaje naturale, cum ar fi vopseaua pe baza de lapte şi legume sau pe bază de ceară pentru finisaje din lemn sunt alte alternative bune.

[mindbodygreen.com]


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , ,

One Response to 10 produse toxice de care nimeni nu are nevoie

  1. Andreea Andrei 10 December 2013 at 3:20 pm #

    bine de stiutL)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.