Spiritul liber este…

Spirit liber

“1. Spiritul liber este precum vântul: se strecoară pretutindeni. El poate fi oprit să intre într-un loc, dar nu poate fi împiedicat să ajungă acolo unde inima îi cere.

2. Spiritul liber e precum apa: blând prin prezență, destoinic prin răbdare, puternic prin forţa interioară, tăcut în marea-i trecere.

3. Spiritul liber este precum gândul: nu stă o clipă locului. Pentru el mișcarea înseamnă viață, iar viața – esența progresului: să ajungi de unde ești acolo unde trebuie să fii.

4. Spiritul liber este statornic în marea-i decizie precum muntele în taina propriei măreții: te poți baza pe sprijinul său la orice pas, dar nu-l poți lua cu tine decât în amintire.

5. Spiritul liber este precum orice copac rodnic: îți dăruiește la fel fructele sale, indiferent dacă ești un sfânt sau un tâlhar. La fel face umbră și la fel înflorește fie că lumea este în vreme de război sau de pace.

6. Spiritul liber este precum timpul: trebuie să prețuiești fiecare clipă petrecută cu el pentru că fiecare clipă este deopotrivă intensă şi valoroasă. El trece cu fiecare grăunte din clepsidra gândului şi nu mai revine niciodată acolo. Altfel n-ar mai fi spirit liber.

7. Spiritul liber este precum anotimpurile: te poți bucura de prezența și roadele lor, însă nu le poți nici chema, nici alunga; dar mai ales nu le poți opri trecerea peste sufletul lumii atunci când glasul timpului se face din nou auzit.

8. Spiritul liber este precum o femeie frumoasă: ademenește toate sufletele dar nu se dăruiește decât celui ce-și pune viața la picioarele ei.

9. Spiritul liber este precum sabia: chemarea sa este să lupte nu să ruginească în teacă.

10. Spiritul liber este ca o corabie: nu poate fi ținută în port, menirea ei este să străbată mări și să unească lumi.

11. Spiritul liber este ca orice suflet de copil: nu știe să urască, dar știe să ierte. Nu se teme să plângă și poate să râdă din toată inima. Se rușinează de greselile proprii, dar niciodată de prietenul său. Regretă amintirile și își dorește viitorul. Se bucură de fiecare clipă dar nu detestă trecutul. Visează mult și iubește și mai mult.

12. Spiritul liber este precum lama plugului: chiar dacă nu imediat, de pe urma trecerii lui prin lume, mai devreme sau mai târziu, vor răsări roadele unei noi recolte.

13. Spiritul liber este ca orice prunc: se naște fără a se îngrijora că pe lume sunt unii care nu-l doresc.

14. Spiritul liber este asemeni florilor câmpului: deschide ochii și zâmbește larg soarelui în fiecare dimineață, fără a se teme că cineva îi va răpi la prânz zâmbetul iar spre seară puterea de a mai privi.

Copil

15. Spiritul liber este precum stelele cerului: luminează calea corăbierului numai atunci când soarele speranțelor acestuia a căzut în orizontul pustiirii de sine.

16. Spiritul liber este precum ziua și noaptea: face ca răul și binele să se succeadă după măsura lor eternă, pentru ca el să rămână dincolo de acestea, însă mereu aproape de ambele.

17. Spiritul liber iubește schimbarea: el însuși se schimbă cu fiecare anotimp și se reînnoiește cu fiecare suflet re-născut.

18. Spiritul liber este precum norii: dăruiește din seva sufletului său de fiecare dată când arșița vieții apasă greu peste deșertăciunea lumii.

19. Spiritul liber este asemeni vulturului: deși își poartă zborul în bolțile cerului, privirea lui nu scapă nici o clipă din viața pământului.

20. Spiritul liber nu are o casă a lui, pentru că totdeauna când a dorit s-au gasit pelerini ai destinului care să-l găzduiască în inima lor.

21. Spiritul liber nu are un nume al lui, însă istoria sa stă scrisă pe toate statuile lumii.

22. Spiritul liber nu se grăbește niciodată, căci timpul este fratele său cel mai bun.

23. Spiritul liber nu trăiește printre oameni, dar poți vedea icoana lui în ochii fiecărui copil de îndată ce vine pe lume.

24. Spiritul liber se ascunde privirilor celor ce caută să-l vadă, dar se dăruiește bucuros celor ce decid să-l urmeze.

25. Spiritul liber nu vorbește limba oamenilor, dar există oameni care i-au deprins graiul, iar prefacerile lor în această lume sunt cea mai bună dovadă.

https://www.youtube.com/watch?v=uXILFWw8bFE#t=0

26. Spiritul liber nu vrea comorile lumii, dar lumea s-a războit mereu pentru comorile sale.

27. Spiritul liber trece din când în când pe la poarta sufletului tuturor, fără să se anunțe, dar nu zăbovește decât acolo unde găsește candela aprinsă și ușa deschisă în așteptare.

28. Spiritul liber se joacă mereu pe pajiști cu copiii, și vitele, și florile câmpului, dar niciodată nu vine la banchetele lumii.

29. Spiritul liber îndrăgește mai mult un suflet rănit decât o inimă veselă, pentru că primul este mai aproape de libertatea sa.

30. Spiritul liber nu muncește niciodată, pentru că înseși existența sa este cea mai deplină muncă a universului.

31. Spiritul liber cugetă mai mult prin sufletul ierbii și ochii pruncilor, decât prin mintea oamenilor și școlile lumii.

32. Spiritul liber iubește mai mult prin valurile mării și zborul gâzelor, decât prin inima omului și dragostea lumii.

33. Spiritul liber crede mai mult în suflul vântului și pacea munților decât în templele oamenilor și riturile lumii.

34. Spiritul liber nu caută zei în această lume pentru că el însuși este trimisul lor și nici nu le ridică temple, pentru că zeii l-au făcut singurul lor templu.

35. Spiritul liber nu se întristează niciodată, pentru că bucuria lui este lumina lumii.

36. Spiritul liber nu face daruri şi nici milostenie, dar totdeauna după dreptate fapta răsplătește.

37. Spiriul liber nu are nici un moment de răgaz, atâta timp cât sufletul lumii este încă în leagănul său.

38. Spiritul liber îndrăgește ziua, dar înțelege că ea urmează de fiecare dată nopții; de aceea el adoră noaptea.

39. Spiritul liber iubește lucrul bine făcut, dar știe că nu e bine făcut decât un lucru care a fost mai întâi greșit. De aceea îndrăgește greșeala și pe cel ce greșește, căci acesta, prin libertatea lui, scurtează altora calea suferinței spre fericirea lor.

40. Spiritul liber iubește și suferă la fel ca toți oamenii, numai că din iubirea lui se naște zborul fluturilor, iar din propria suferință realizările lumii.

41. Spiritului liber nu-i plac drumurile drepte și nici credințele unice, fiindcă nici o haină nu se țese într-un singur fir și nici o simfonie nu s-a scris cu o singură notă.  

42. Spiritul liber rodește pentru foamea întregii lumi, dar înflorește numai pentru dorul celor ce pot să vadă.

43. Spiritul liber nu are frați, dar el însuși este fratele tuturor celor născuți; așteaptă numai ca ei să se trezească.

44. Spiritul liber zboară în înaltul cerului, dar urmele pașilor săi rămân în prefacerile pământului.”  – Azir


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , ,

2 Responses to Spiritul liber este…

  1. ram 16 August 2016 at 7:54 pm #

    atatea paradoxuri intr o singura pagina incat te intrebi oare ce poate determina o minte moderna sa rezoneze cu asa ceva

    • Claudiu Pastor 19 August 2016 at 5:34 pm #

      Poti sa evidentiezi un paradox?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.