Autorul reușește să pună în discuție subiecte considerate tabu de majoritatea practicanților meditației și să le dea un sens natural, cotidian, în așa fel încât și o persoană practicantă să înțeleagă de ce aceste subiecte nu sunt de evitat pentru o viață împlinită spiritual, dar și o persoană nepracticantă a meditației să poată folosi metodele expuse fără a se simți convertită sau a simți că i se subminează convingerile fundamentale.
Se prezintă o abordare cu umor a vieții cotidiene, din care, negreșit, munca, sexul și banii sunt cele mai importante aspecte. De fapt, aceste trei aspecte sunt cele la care se rezumă toate acțiunile și deciziile noastre, iar autorul pune în mișcare rotițele contemplative ale fiecărui cititor pentru a-l face să înțeleagă modul în care scăderea egoismului, scăderea venerării ”eu”-lui și abordarea umoristică a vieții, ne pot aduce satisfacții pe toate planurile importante ale vieții.
Exemplele sunt din sfera spiritualității tibetane, dar sunt infuzate cu o doză de modernism, care este o noutatea pe care o aduce această carte în rândul cărților pe domeniul spiritual. Mereu mi-am închipuit, ca mulți alții, că o carte cu tematică de meditație și spiritualitate, nu are ce să despice firul în patru, legat de muncă, sex sau bani, dar autorul are o mare deschidere către viața reală și nu trăiește doar în lumea spirituală, sacră, ba mai mult, susține că nu e bine să trăiești fără aceste lucruri deoarece ajungi la un egoism spiritual. Dacă eviți să accepți aceste trei subiecte importante ca fiind parte din ființa ta, te consideri mai presus de restul tocmai pentru că excluzi din viața ta aceste lucruri cu titlu de ”sacrificiu pentru divinitate”, ceea ce e tot o formă de egoism, pe care nu ar trebui să îl avem, din perspectiva lui Trungpa.
Cartea începe cu patru capitole introductive pe care autorul le folosește pentru a tatona terenul. El ne vorbește despre societate în general, trece la viața de zi cu zi, vorbind despre convingerile personale majoritare, introducând subiectul meditației, sparge unele mituri despre materialism și apoi enumeră cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci pentru a putea aborda viața așa cum propune el. Aceste lucruri sunt simplitatea și conștientizarea de sine. Pentru a aborda viața cu umor și pentru a ne putea debarasa de materialismul fizic, psihologic și spiritual care ne cuprinde de multe ori, avem nevoie de spațiu, avem nevoie să simplificăm lucrurile, să conștientizăm ce ne folosește și ce e doar de umplutură sau pentru a ne distrage atenția de la calea spirituală.
Apoi în capitolele următoare, începe să vorbească despre cum ne influențează munca și ce putem face în legătură cu situațiile de muncă pentru a le folosi în beneficiul nostru. Astfel enumeră câteva obstacole care ne-ar putea influența munca în sens negativ și anume frivolitatea, viteza, reveria, conflictele interpersonale, considerarea problemelor ca fiind universale, conceptualizarea binelui și a răului și obstacole în calea generozității și oferă câteva soluții pentru depășirea acestor obstacole, printre care cea mai importantă este acceptarea lucrurilor așa cum sunt.
Cel mai important lucru legat de muncă este să fii prezent în tot ceea ce faci, să cauți mereu să inovezi chiar dacă depui cea mai banală muncă sau lucrezi în cel mai plictisitor loc și dacă începi ceva, să duci până la capăt (inclusiv să strângi după tine ce rămâne după depunerea muncii)
De la muncă și situațiile ce pot apărea în timpul desfășurării muncii, autorul trece la relațiile dintre oameni în timp ce muncesc și prin sfaturile sale legate de cum ar trebui să comunicăm pentru a fi împliniți spiritual, face introducerea către domeniul iubirii dintre oameni, către domeniul pasiunii.
Și aici, dacă lăsăm ”eul” să se manifeste egoist, ajungem la a fi posesivi în loc de admirativi și ajungem confuzi. Astfel atragem karma negativă. Tot în această categorie intră și relațiile familiale, care în final duc la formarea atitudinii noastre în legătură cu banii. Pentru o viață împlinită, nu trebuie să lipsească nici sexul nici pasiunea nici copiii. Cu aceștia din urmă, trebuie să avem o relație ca cea de gazdă față de invitați/musafiri.
Legat de bani există o abordare cu admirație, cu mulțumire. Nimeni nu poate trăi fără bani, dar nu trebuie sa îi câștigăm pentru a-i cheltui pe manipulare, pe fățărnicie sau doar pentru a-i avea (pe egoism).
La final, autorul ne lasă câteva sfaturi legate de etica în afaceri și ne mai atrage atenția asupra unor calități pe care trebuie să le avem în vedere atunci când facem bani:conștientizarea discriminatorie și integritatea.
Într-o succesiune logică, vedem principiile fundamentale despre felul în care mintea, energia noastră și realitatea în care trăim fac parte dintr-un proces comun și cum conduce acest proces atât la structura confuză a vieții noastre (care ni se pare normală/obișnuită) cât și la posibilitatea de a descoperi o sănătate mintală strălucitoare în mijlocul confuziei, prin practicarea meditației în acțiune.
Exprimarea autorului poate fi percepută drept complicată la inceput, deoarece folosește fraze lungi cu mulți termeni hinduși din sfera spiritualității tibetane și câteodată e necesar să recitești frazele pentru a le înțelege. Totuși, această exprimare întortocheată este tocmai amprenta personală, stilul autorului și după ce te obișnuiești cu acest stil, înțelegi de ce alege să povestească fiecare idee de la ”rădăcină” și să nu insinueze că știi deja contextul.
Autorul consideră că această abordare față de muncă, sex și bani este un fundament necesar în cadrul disciplinei personale, deoarece creează o societate iluminată.
Consider că această carte trebuie citită cu o stare de spirit și o minte deschisă, deoarece poate părea că aduce comentarii antireligioase sau anticreștine. E doar o abordare și o mentalitate total diferită față de a noastră și trebuie tratată ca atare, absorbind doar informațiile esențiale necesare.
Recenzie scrisa de Otilia Berecki
Felicitari autorului pentru aceasta carte minunata! Acesta carte ofera lecturi interesante si la fel de utile despre cum sa abordam atat lumea spirituala, cat si cea materiala din viata noastra. Abordarea umoristica a lucrurilor face aceasta carte unica si mai usor de aplicat in viata de zi cu zi. Ea ofera solutii cum sa conducem mai bine vietile noastre, fara a ne zbate in lupte cotidiene. Iti sunt recunoscator ca ai oferit aceasta cale catre implinirea spirituala!