Noroc – Demonul invocat la ciocnirea paharelor

Noroc - Trifoi cu 4 foiCuvântul Noroc are mai multe înțelesuri, de exemplu în limba germană înseamnă și o stare de fericire, de fapt și în limba română un om norocos este în același timp și fericit, a doua însemnătate ar fi din întâmplare, și nemeritat (nemuncit) se ajunge într-o situație avantajată materială sau spirituală.
În general sunt două stări diferite de a aspira la noroc:

  • prin efortul propriu: a realiza o situație fericită prin descoperirea factorilor ce îl aduc într-o stare norocoasă și posibilitatea de evitare a accidentelor ce determină suferința.
  • situația când e convins de imposibilitatea de a ajunge, prin eforturi proprii, la o situație norocoasă, acceptându-și soarta și așteptând pasiv ca printr-o întâmplare (jocuri de noroc) să-și găsească norocul.

În antichitate zeița destinului și a norocului era Tyche la vechii greci și Fortuna la romani. Simboluri sau talismane aducătoare de noroc sunt: potcoava de cal, trifoiul cu patru foi, busuiocul, iar în China dragonul.

Isaiah - IsaiaPe vremea profetului Isaia, poporul Israel a ajuns într-o stare fară precedent din cauza păcatului. Măreția de odinioară a lui Israel dispăruse. Nu mai era nimic din amintirea glorioasă a împăratului David. Israel ajunsese adîncimile păcatului, dar în același timp se considera sfînt. Culmea păcatului era idolatria, grav pedepsită de Dumnezeu. Poporul israel punea mese Norocului și umplea pahare în cinstea Soartei. (Isaia 65:9-15 – Dar pe voi, cari părăsiţi pe Domnul, cari uitaţi muntele Meu cel sfînt, cari puneţi o masă ,Norocului`, şi umpleţi un pahar în cinstea ,Soartei`, vă sortesc săbiei, şi toţi veţi pleca genunchiul ca să fiţi junghiaţi)

În textul tradus în română nu sună așa clar expresia respectivă. Textul ebraic însă vorbește destul de clar la acest capitol. Este vorba de referința la două zeități: Gad (Noroc) și Meni (Soarta). Gad și Meni erau două zeități foarte apropiate la care se închinau ne-evreii. Gesenius, îi identifică cu Jupiter și Venus, zeul major și zeul minor al Norocului și Soartei în astrologie. Dumnezeu a interzis clar în Biblie astrologia, așa că ei făceau cel puțin două păcate: idolatrie și astrologie (ghicirea în stele). Lictisterniaînchinarea unei mese și a vinului, în cinstea acestor zeități,  marcau siguranța unui an nou, și se petrecea în timpul Paștelui, cînd evreii serbau ieșirea din Egipt, una din cele mai solemne închinări aduse lui Yahweh.

Parintele Cleopa despre idolul Norocului

Am vazut pe unele pomelnice pe care le aduceti, ca pomeniti pe dracul Noroc, zicand: “pentru norocul fetei, pentru norocul baiatului, pentru norocul familiei “. Ce mi-ai pus pe dracul pe pomelnic? Voi stiti cine a fost noroc? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete. Voi vedeti ca pana la venirea lui Iisus Hristos, China care se inchina la idoli, India si Japonia si Insula Java si atatea state care se inchina inca la diavoli, lui Brahma, lui Buda, lui Krishna, lui Zoroastru si la toti dracii? Voi stiti ca pana la venirea Domnului, oamenii salbatici si nebuni pentru fiecare pacat aveau un zeu?

Marte, zeul razboiului. Cand aduceau statuia lui, indata trebuia sa faca razboi sa omoare cat mai multi oameni, ca asa-i placea.

Venera, zeita discordiei. Cand ii aducea statuia, trebuia ca toti sa se sfadeasca si sa se bata, ca asa-i placea zeitei discordiei.

Nemfis, zeita frumusetii. De-acolo ne-au ramas cerceii si podoabele femeiesti. Cand o aducea, ii punea cercei de aur, ii punea in nas verigi de aur, ii punea margele de aur, si toti trebuiau sa fie pudrati, cu zorzoane si cu inele si cu cercei si sa joace in fata ei. Ca asa-i placea zeitei Nemfis.

Apoi Afrodita, zeita desfraului. Ii aducea statuia ei si o trageau intr-o padure deasa si acolo barbatii cu femeile faceau cele mai mari urgii inaintea ei, ca asa ii placea ei, desfraul si urgiile. Era Neptun, zeul apelor, Uranus, zeul pamantului.

Avraam - sacrificiu - jertfaEra si Moloh, zeul fericirii, la romani, la sumerieni si la cartaginezi. Cum era acest zeu Moloh sau Noroc, cum ii zicem astazi? Ii purta statuia intr-o caruta cu doua roti, facuta din arama sau din argint. In spatele zeului Noroc avea un cuptor de arama si in fata lui o tigaie de arama; si-i dadea foc lui Noroc pe la spate, pana se inrosea si tigaia si el. Popii lui purtau in maini niste securi mari, ascutite.

Ce jertfa primea Noroc? Numai copii sugari de la mamele lor. Veneau in satul tau, de unde esti tu. Trageau caruta lui Noroc cu tigaia rosie, infierbantata si strigau, batand din palme: “Cine vrea sa aiba noroc, sa aduca jertfa lui Noroc! Cine vrea sa aiba noroc, sa aduca jertfa lui Noroc !…” Auzi nebunele de femei, ziceau una alteia: “Cumatra iti dai copilul?”, “Il dau, ca sa am noroc!” Lua muierea copilul de la tata, il dadea in mana slujitorului idolesc, il taia bucati si il punea in tigaia lui Noroc sa se friga. Pana la 40-50 de copii punea odata in tigaia aceea. Mirosea in urma lui numai a friptura de copii proaspeti.

Asa a secerat dracul Noroc milioane de copii. S-au dus mamele lor in fundul iadului ! Acolo stau in vecii vecilor ca au dat jertfa lui Noroc. Voi nu vedeti ce zice Isaia? (Isaia 65:9-15) “Vai de cei ce fac masa dracilor si aduc jertfa lui Noroc“. Si voi, crestinilor, scrieti noroc pe pomelnic. Vai de mine! Mare nebunie, mare ratacire! N-ai pe Dumnezeu? Pui pe dracul Noroc?

Numai ce auzi pe betivi la crasma zicand: , Hai noroc, cumatre !” Uneori vezi crestini pe drum ca se saluta: “Hai noroc, vecine!”. Daca l-ai intreba cine-i Noroc, nu stie, dar stie sa-l pomeneasca. Mai chemi pe dracul Noroc, dupa atatea mii de ani? Te inchini la satana? Zi: “Buna ziua, cumatre! Buna ziua, vecine! Buna seara, matusa!”. Cand zici, buna ziua, arati ca Dumnezeu e bun.

Va rog sa nu-l mai puneti pe pomelnicele voastre si nici sa nu-l mai pomeniti pe idolul “Noroc”!

Parintele Cleopa

Trifoi cu 4 foiCitate celebre despre noroc

  • ”Oamenii superficiali cred in noroc si imprejurari. Oamenii puternici cred in cauze si efecte” – Ralph Waldo Emerson
  • ”Norocul e o speculatie metafizica; explicatiile stiintifice invoca cauza si efect” – Michael J. Behe
  • ”Norocul e un reziduu al design-ului” – John Milton
  • ”Norocul e un termen pe care cei cu inima saraca il foloesc pentru ”competiile sufletului” – Stephan King
  • ”Daca Gratia apartine Lui Dumnezeu, unii zic ca norocul ii apartine diavolului si ca el cauta propriul lui noroc” – Sarah Dunant
Surse: “Ne vorbeste parintele Cleopa” vol. 7, Manastirea Sihastria – Editura Agaton, 2010, ro.wikipedia.org, forum.softpedia.com, sarivan.wordpress.com

 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.