Retragerea iubirii vs. parenting neconditionat

Iubirea neconditionataDe cand am ramas insarcinata am inceput sa citesc multe carti despre sanatate, alimentatie, sarcina si nastere si cresterea copilului. Din fericire “mi-au picat in mana” carti care de care mai valoroase. Cat de curand urmeaza sa fac o lista cu cartile din care am invatat cel mai mult. Insa momentan citesc “Parenting neconditionat” de Alfie Kohn si nu pot sa ma abtin sa nu scriu despre ce zice omul asta.

Inca de la inceputul cartii vorbeste despre pedepsirea copiilor prin retragerea dragostei parintesti. Poate expresia “retragerea dragostei” nu va zice nimic. Hai sa va dau cateva exemple atunci: “daca nu esti cuminte pleci in camera ta”, “timeout pana te linistesti”, etc. Pe masura ce citeam mi-am amintit despre o emisiune care am vazut-o odata la TV, cred ca Supernanny ii zice. Aceasta femeie “experta” in cresterea copiilor le sugera parintilor sa ii impuna copilului “rau” o pauza sau timeout intr-un colt al camerei pana copilul se linistea. La vremea respectiva nu vedeam nicio problema in aceasta abordare. Dar sa vedem ce inseamna si ce efecte poate avea acest “timeout” asupra copiilor.

In primul rand aceasta metoda a aparut in anii 50 ca metoda de dresare a animalelor de laborator. Specialistii incercau sa dreseze niste porumbei. Ei trebuiau sa apese niste butoane si daca faceau asta primeau mancare. Daca nu, li se refuza hrana si erau tinuti in intuneric. S-a scris si un articol cu rezultatul experimentului: “Control of behavior in chimpanzees and pigeons by timeout from positive reinforcement”. Nu la mult timp dupa aceasta a inceput sa se recomande metoda timeout-ului in cresterea copiilor.

Multor parinti li se pare ok aceasta metoda pentru ca nu implica bataie si cearta. Si metoda chiar functioneaza. Copilul se linisteste si tu esti multumit ca ai aplicat o metoda blanda. DAR…

Dependenta copiilor de parinti“Psihologul Martin Hoffman s-a concentrat asupra diferentei dintre disciplina bazata pe putere si cea bazata pe iubireretragerea iubirii poate fi chiar mai daunatoare decat alte pedepse aparent mai dure. Desi nu reprezinta nicio amenintare de natura fizica sau materiala pentru copil, retragerea iubirii poate fi mai devastatoare emotional decat impunerea puterii, deoarece reprezinta cea mai mare amenintare dintre toate, aceea a abandonului si a separarii. Mai mult, daca parintele poate stii cand se va ridica embargoul, un copil mic nu stie deoarece este total dependent de parinte, ii lipseste experienta si nu are perspectiva timpului pentru a realiza natura temporara a atitudinii parintelui.”

Copiii depind de noi intru totul. Sunt total dependenti de dragostea noastra, de ajutorul nostru, timpul si atentia noastra, probabil mai mult decat orice au nevoie de dragostea noastra. Citeam in cartea “Tratat de mangaieri” de Gerard Leleu despre importanta atingerii fizice si a dragostei in dezvoltarea copilului, care sunt esentiale. Un copil privat de dragoste si atentie se va dezvolta atat fizic cat si mental mai tarziu decat un copil iubit neconditionat. Privarea de prezenta si atentia noastra, chiar si pentru putin timp, poate crea rani adanci.

Datorita fricii de abandon, copilul va incerca sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a-si multumi parintii, practic el isi va schimba comportamentul de frica suferintei. “Copiii supusi la aceasta metoda (retragerea iubirii) tind sa aiba stima de sine scazuta…frica este practic cea mai importanta consecinta pe termen lung a retragerii iubirii. Chiar si ajunse la varsta maturitatii, persoanele care au fost tratate asa de parinti au tendinta de a fi neobisnuit de anxioase…au totodata frica de esec. Relatiile lor ca adulti pot fi afectate de o nevoie de a evita atasamentul, poate pentru ca traiesc intr-o permanenta teama ca vor fi din nou abandonate.”

Grija si atentie pentru copiiiNoi, ca si parinti, ne dorim ce e mai bun pentru copiii nostri. Ne dorim sa devina responsabili, independenti, fericiti, sa ia cele mai bune decizii in viata. Insa pentru a ajunge sa detina aceste calitati, copilului trebuie sa i se ofere afectiune, oportunitati si incredere. Insa in momentul cand aplicam o metoda ca retragerea iubirii, pedepse, cearta sau chiar si metode aparent bune de educatie (consolidarea pozitiva – punctele rosii de la gradinita) pierdem din vedere scopul. Asa cum zice Kohn, copilul va ajunge un adult anxios, cu probleme de atasament si va cauta intotdeauna aprobarea parintilor si a celor din jur.

“Un parinte are o putere considerabila de a-i manipula pe copii prin nevoia lor de iubire si aprobare, ca si prin frica de a pierde sprijinul emotional oferit de parinte.” Ca si parinti avem atat putere cat si responsabilitate. Copilul ne ia exemplul si va face la fel la randul lui.

Din punctul meu de vedere trebuie sa pornim de la premiza ca un copil nu este un monstrulet care vrea sa ne manipuleze si care trebuie educat ca altfel “ni se urca in cap”, ci o persoana cu nevoi reale. Iubirea trebuie data neconditionat, copilul nu ar trebui sa simta ca trebuie sa faca ceva sa MERITE dragostea noastra. Iubirea trebuie sa fie un drept si nu ceva ce trebuie castigat.

Eu nu mi-am propus prin prezentul articol sa intru in detalii ci doar sa ridic niste semne de intrebare vis-a-vis de o practica foarte raspandita. Despre parenting neconditionat vorbeste Alfie Kohn foarte frumos in cartea lui, “Parenting Neconditionat” pe care va invit sa o cititi.


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.