Imagistica prin Rezonanta Magnetica

irmRMN-ul este una dintre cele mai moderne tehnici imagistice folosite în prezent în spitale. Este o tehnică neinvazivă şi neiradiantă, cu ajutorul căreia se pot obţine imagini de rezoluţie şi claritate superioare ale interiorului organismului uman.

Tehnica IRM este o metoda imagistica ce NU foloseste radiatia X ci foloseste proprietatile protonilor de hidrogen (H+) din corpul omenesc, care este format in proportie de peste 90% din apa. Rezonanta reprezinta schimbul de energie intre doua sisteme ce oscileaza cu aceeasi frecventa. Undele utilizate sunt unde de radiofrecventa (RF cu intensitate cuprinsa intre 1 si 100MHz).

Trebuie subliniat inca de la inceput faptul ca in acest camp magnetic nu pot fi introduse metale sau alte dispozitive feromagnetice ce ar putea fi atrase in interiorul tubului. Este vorba de o tehnica de imagistica sectionala multiplanara care prezinta capacitatea de a achizitiona imagini 2D in oricare din cele trei planuri fundamentale (axial, sagital, coronal), oblice sau imagini tridimensionale 3D, cu un contrast optim intertisular.

RmnMagnetul superconductibil, trebuie racit cu heliu si este de regula de mare intensitate, intensitate care poate varia cel mai frecvent pentru uzul clinic intre 0,5 si 3 tesla. Exista si magneti destinati cercetarii in care se pot introduce animale mici sau mostre de material biologic care pot ajunge pana la intensitati de 11 – 13 T. Magnetul este intotdeauna activ, “puterea” sa fiind foarte mare, putand atrage o cheie din fier masiv de 25 cm de la o distanta mai mare de 7 m. Din aceasta cauza, orice obiect (chiar si de uz medical, cum ar fi: stetoscopul, butelia de oxigen, brancardul, etc.) aflat in raza de actiune a magnetului poate deveni un adevarat proiectil.

Pe masura ce intensitatea magnetului creste, imaginile devin “mai bune”, crescand rezolutia spatiala, iar secventele devin mai scurte. Exista insa si dezavantaje, la campuri de intensitate mai mare, tehnicile de achizitie sunt puternic influentate de artefacte; cele mai mici anomalii putand sa duca la compromiterea totala a unei serii achizitionate.

Practic, pacientul este introdus intr-un camp magnetic de intensitate crescuta ce aliniaza toti protonii din organism pe aceeasi directie. Alinierea protonilor in camp magnetic se face paralel cu campul magnetic principal sau antiparalel cu el. Alinierea paralela corespunde unui nivel minim energetic, iar cea antiparalela unui nivel maxim.

Protonii aliniati nu se vor afla insa in repaus, ci intr-o miscare permanenta de precizie asimilata cu miscarea titirezului in jurul unui ax imaginar. Pentru fiecare grup de secvente, caracteristicile tisulare ale diferitelor structuri din organism se vor exprima printr-un semnal mai intens sau mai putin intens (mai alb – hipersemnal sau mai negru – hiposemnal). Exista tesuturi foarte bogate in protoni – H+ (apa) si tesuturi foarte sarace in H+ (corticala osoasa).

YouTube video

Principalele diferenţe dintre tomografia computerizată şi RMN

RMN-ul poate fi folosit pentru a obţine imagini prin secţiuni ale organismului orientate în orice direcţie, spre deosebire de tomografia computerizată, în cazul căreia secţiunile erau doar transversale. Cu RMN-ul se pot produce şi secţiuni sagitale (plan vertical de simetrie), ori secţiuni orientate în orice plan.

Contrastul imaginilor obţinute cu un scaner RMN poate fi modificat, obţinându-se aşa-numitele imagini ponderate în funcţie de timpii de relaxare T1 (timp de relaxare spin-spin) şi T2 (timp de relaxare spin-reţea) sau în funcţie de densitatea protonilor. În cazul tomografiei computerizate contratul este fix, depinzând de coeficientul de atenuare al ţesuturilor.

Avantaje si dezavantaje

RMN-ul nu este o procedură 100% sigură, deşi nu implică utilizarea de radiaţie ionizantă. Aşa cum s-a specificat şi în filmul de mai sus, câmpurile magnetice puternice şi pulsurile de radiofrecvenţă pot afecta buna funcţionare a pacemaker-elor sau pot încălzi anumite implanturi metalice. Un alt pericol major care nu a fost prezentat în film constă în aşa-numitul “efect proiectil“. Materialele feromagnetice sunt supuse unor forţe puternice în interiorul câmpului magnetic static, astfel că obiecte precum legăturile de chei pot deveni arme mortale. Puterea câmpului magnetic şi a radiaţiei electromagnetice sunt mult sub nivelurile dăunătoare. Totuşi, ca o precauţie, în mod normal nu se efectuează scanări RMN pe perioada sarcinii.

Ca o concluzie, avantajele imagisticii prin rezonanţă magnetică sunt o rezoluţie spaţială excelentă a imaginilor, o diferenţiere excelentă între diferitele tipuri de ţesuturi (de pildă, materia cenuşie poate fi deosebită de materia albă la nivelul creierului), absenţa radiaţiei ionizante, posibilitatea de a obţine imagini de-a lungul unor secţiuni orientate în orice plan. Printre dezavantaje se numără costul ridicat al echipamentelor şi cel aferent întreţinerii acestora, viteza mică de desfăşurare a procedurilor de scanare, dar şi faptul că anumite categorii de pacienţi (de exemplu cei care au montat un pacemaker) nu sunt eligibili pentru acest tip de investigaţie.

Sursa: scientia.ro sfatulmedicului.ro


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.